nedeľa 13. septembra 2015

Lečo na zimu a ostatné škrečkovinky

Keď mám úrodu papriky a paradajok, zaváram lečo a paradajky podľa toho, ako dozrievajú. Toto leto sme veľa putovali, tak sme vlastné nesadili, kúpila som pol vreca peknej bledej papriky a 2,5kg mäsitých rajčín. Pomer dávam objemovo papriky k paradajkám 2:1 približne, už nič nevážim, len tak odoka. Ako základ treba aj cibuľu. Tá ochutí lečo najlepšie. Všetko očistím, poumývam.
Na spodok veľkého hrnca nalejem asi 1,5dcl oleja, nasypem nakrájanú cibuľu a hneď aj pokrájanú papriku
Osolím jednou polievkovou lyžicou soli a zapnem plyn a papriku zakryjem. Kým sa parí, pokrájam paradajky.
Boli také podlhovastejšie, pekné mäsité. Potom som ich už krájala len tak v ruke priamo do misy, aby to šlo rýchlejšie.
Medzitým som odbehla skontrolovať, či neprihára paprika, sem-tam ju pre istou treba premiešať, pustí si šťavu a robím ju na strednom plameni. Hneď ako dokončím paradajky, šupnem ich k paprike, dôkladne premiešam a nechám pod pokrievkou spolu dusiť ešte nejaký čas. Nie veľa, nechcem lečo uvariť úplne. Pri spotrebe sa ešte aj tak varí v jedle alebo s klobáskou či vajcom. Nakladám ho vriace do sterilných pohárov, uzavriem vyvarenými vrchnákmi, prevrátim hore dnom, či niektorý netečie a po čase ich vrátim do pôvodnej polohy. Nechám len tak vychladnúť, zvykla som ich popríkrývať dekou, ale nie je to potrebné.


Takto isto len bez paradajok zaváram aj samotnú papriku, milujem totiž papriku s vajcom a v chladnejších mesiacoch veľmi dobre padne urobiť si jedlo s chuťou leta. 

Fazuľové struky zvyknú potrápiť, aj mne sa už stalo, že mi skysli, kým som našla naozaj bezpečný spôsob na ich uskladnenie: treba ich predvariť a tak ešte po uzavretí sterilizovať. Mám výborný recept na domáci kečup, je pracný ale naozaj chutný, po otvorení nevydrží dlho ani v chlade, preto ho treba odkladač radšej v menších fľaškách http://varecha.pravda.sk/recepty/gurmansky-kecup/44626-recept.html
Paradajky zbavené šupky blanšírovaním, pokrájané na kúsky sú uložené vo vlastnej šťave a vysterilizované, k niektorým som pridala aj bazalku, oregano a trocha oleja. je to vynikajúci polotovar. 
na spodnej fotke mám všelijaké džemíky na vrchnej poličke, marhuľový, broskyňový, višňový, jahodový, jahody v cukre na palcinky, morušový džem, slivkový lekvár, a niektoré sú miešané. Vlani som mala aj višne na kompót a manžel nazbieral huby, tak aj tie boli zavarené v sladkokyslom náleve.


Almapapriku samotnú alebo s baraními rohmi zalievam nálevom, ktorý máme doma najradšej: http://varecha.pravda.sk/recepty/almapaprika-v-sladkokyslom-naleve/53977-recept.html
Vlani som pridala aj hrozienka podľa nápadu z Varechy, je to skutočne veľká delikatesa. Toho roku som robila s baraními rohmi.
ten istý nálev ako na almapapriku, používam aj na uhorky. Toho roku som uložila aj pár fliaš na znojemský spôsob podľa receptu od pána @klukodvody z Varechy. 

cviklu uvarím v šupke, kým sa šupka ľahko oddelí, zlejem, nechám vychladnúť, ošúpem, postrúham(dávnejšie som pracne krájala na kocočky, už si to zjednodušujem) na hrubom strúhadle, naložím do fliaš a zalejem horúcim sladkokyslým nálevom s celou rascou. uzavriem a sterilizujem na 80°C asi 20 minút. Vždy všetko po vytiahnutí z rúry či hrnca po sterilizácii prevrátim na pár minút na hlavu, či netečie.
Podľa rady od @babkamt zaváram aj očistené orechy. Vo vyvarených fľašiach(v umývačke riadu sa mi pekne sterilizujú), ich uzavriem a sterilizujem v rúre, tam sa zmestí veľa fliaš naraz. Po otvorení fľaše ju potom uskladňujem až do minutia orechov v chladničke. Mám ešte pár fliaš od vlani, aj teraz som z nich piekla, sú bez zmeny chuti. 
Čalamádu robím zo zimnej kapusty, cibule, niekedy dám mrkvu, väčšinou však červenú papriku/kápiu na pásiky a uhorky nakladačky na plátky. 
Okorením bobkovým listom, celým novým korením, celou rascou, soľou, zalejem octom, v ktorom som rozmiešala lyžičku citrodeka, a ešte pridám kryštálový cukor, dobre premiešam a nechám cez noc zakryté na terase. zelenina pustí šťavu, potom naložím do pohárov, zalejem šťavou a krátky čas sterilizujem, aby zelenina moc nezmäkla. Mám aj malú pomocníčku na miešanie:-)
Kúpila som čili papričky aj kápiu, po umytí a odstránení stopiek a jadrovníkov som ich pomlela, pracovala som v rukaviciach. Mala som 1160g čistej váhy paprík, pridala som 22dkg soli, premiešala a nechala stáť do rána, naplnila do fliaš a pevne uzavrela.


Toto leto sme veľa neboli doma, vlastnú úrodu máme len na stromoch, urodilo sa pekne sliviek, aj hrušiek, jabloň bola obsypaná červenučkými plodmi a veľa bolo aj malinočerníc, z nich som robila džem. Od suseda máme broskyne, robila som z tvrdších plodov miešané kompóty, do každej fľaše dve lyžice kryštálového cukru, zaliať prevretou vodou a po uzavretí sterilizovať podľa tvrdosti ovocia, mäkké len kratšie, tvrdé dlhšie. K hruškám som dávala aj klinčeky a plátok citróna. A veľmi sa mi osvedčilo zaváranie ovocia v soli od @danja301, ovocie musí byť sladké, do plnej fľaše sa pridá väčšia štipka soli, zaleje sa len vodou z vodovodu a po uzavretí sa sterilizuje. Soľ vytiahne asi po mesiaci z ovocia sladkosť, chuťovo naozaj prirodzené, skvelé. teraz som tak odložila viac fliaš s broskyňami a slivkami, ktoré boli sladšie.



A ešte som odložila pár fľašiek slivkovej nutelly, recept mám od @olinecky, bude to dobrota na namazanie palaciniek, poslala som aj susedom z nej.
Ešte ma čaká kvasená zelenina, máme väčší keramický súdok na kapustu a chcem kúpiť aj menší na miešanú zeleninu, tam nahádžem čo bude poruke, cukinky, patizóniky, uhorky, karfiol, papriky...Na jeseň je viac roboty ako na jar:-) ale v zime akoby sme našli.




1 komentár:

Kimlo povedal(a)...

Ahoj, rád by som sa spýtal ako si spokojná s tým znojemským nálevom na uhorky, rozmýšlam že ho tento rok vyskúšam ale radšej si to overím u niekoho kto ho už robil. Ďakujem za každú odpoveď.
Kimlo z Varechy