pondelok 28. septembra 2015

Cestoviny v rýchlej paradajkovej omáčke

Cestoviny na obrázku sú z tvrdej pšenice, tzv. durum. Sú sýte a chutné, kupované.
Na lyžici repkového oleja dám rozškvariť kocky údenej prerastenej slaninky, keď je už opečená, pridám jeden veľký alebo dva menšie strúčiky cesnaku na plátky a tri pokrájané sušené paradajky naložené v oleji s oregánom. Minútku pražím spolu, cesnak nesmie zhorieť. Hneď pridám dve kopcovité lyžice hustej paradajkovej pasty alebo jednu celú malú konzervu , premiešam. Zalejem horúcou vodou, asi pol pohára a potom podľa hustoty ešte pridám, ak treba. Nechám za občasného premiešania pomaly vrieť.Soliť netreba, slanina je slaná až-až.
V tej chvíli vkladám cestoviny do vriacej vody, ktorú si vždy postavím ako prvú. Osolím  a varím, premiešam, aby neboli zlepené.
Medzičasom sa paradajková omáčka zredukuje asi na polovicu objemu, pekne buble a rozvoniava. Oheň vypínam naraz pod cestovinami aj omáčkou. Cedítkom cestoviny preložím priamo do omáčky, premiešam a je uvarené. Posypem nasekanou čerstvou bylinkou, spravidla bazalkou alebo aspoň petržlenovou vňaťou. Bazalka sa však hodí k paradajkovej omáčke najviac. Ak mám len sušenú, pridám ju hneď počas varenia.
Na tanieri cestoviny posypem syrom, teraz som natrafila na tento veľmi chutný, je z talianskeho mlieka a má maslový šmak, naozaj výborný syr!

Žiadne komentáre: