Suroviny:
500ml Zakysanky(acidofilného alebo kyslého mlieka)
100ml oleja
5 PL práškového cukru
500ml polohrubej múky
1 ČL sódy bikarbóny
2 PL kakaového prášku
kúsky ovocia, višňový džem, čokoládová poleva
Použila som jednu tabuľku 74% čokolády a kelímok kyslej smotany, táto poleva sa volá ganache(ganaš)z kyslej smotany. Typicky sa robí v pomere 1:1zo šľahačkovej smotany, ale aj táto z kyslej je veľmi dobrá, krémová.
Postup:
V mise som zmiešala Zakysanku s olejom, odmerala som múku, rozmiešala v nej kakao a sódu bikarbónu a preosiala som túto zmes do tekutej zložky. Cesto som vyliala na plech vystlaný pečiacim papierom. Plech má rozmery 38x24cm.
Do cesta som natlačila aj dve veľké očistené hrušky pokrájané na malé útvary. Piekla som v predhriatej rúre na 180°C 35 minút.
Ešte horúci koláč som potrela višňovým džemom.
Čokoládu som nechala roztopiť a zamiešala som do nej kyslú smotanu. Touto polevou som potrela koláč a nechala ho vychladnúť.
Koláč je dobrý teplý aj studený, s mliekom ako stvorený na raňajky.
2 komentáre:
Dobry den, v texte mate 500 ml muky..mysleli ste 500 g vsak?
Aj sypké suroviny sa dajú merať na ml, ak sa nasypú do pohára s odmerkou. Tá miera je správna, má to byť 500ml :-)
Zverejnenie komentára