nedeľa 4. októbra 2015

Chlebík od mamičky

Pekávam ho už nie tak často, akoby som chcela. Je zemiakový s prídavkom ražnej múky.
Spočiatku som ho miesila ručne, bola to makačka, cesto je tuhšie. Teraz ho robím pomocou kuchynského robota.
Naučila ma ho moja drahá mamička. pamätám si, ako ho piekla v Remoske. Tú vôňu nikdy nezabudnem...
Suroviny:
cca 60g varený zemiak( môže byť aj zvyšok zemiakov či kaše)
700g hladká múka chlebová T650
300g ražná múka hladká alebo celozrnná
600ml vlažná voda
42g (1 kocka) čerstvého droždia alebo sušené v množstve potrebnom k 1kg múky
1ČL soľ
1ČL cukor
1ČL rasca
mlieko na potretie

Ak pracujeme s čerstvým droždím, pripravíme rýchly kvások: v hrnčeku s teplou vodou rozmiešame cukor a 3 PL múky, rozdrobíme droždie, premiešame a necháme vzísť - napučať. Vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou a rascou (niekedy pridávam aj ľanové semienka), nastrúhaný zemiak, prilejeme kvások a zvyšnú vodu po častiach. Ak máme sušené droždie, kvások nerobíme, len všetky suroviny zmiešame dokopy a miesime. Ručne to pôjde ťažšie, cesto treba nadvihovať a prekladať do kríža, búchať a štípať do neho, proste prepracovať ho, aby sa čo najlepšie spojilo a prevzdušnilo. Tu mi miesenie ukazovala mama:
Robot to urobí bez našej námahy
Misu s cestom zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na trištvrte hodiny, počas teplých dní hoci aj na slnko, v zime na radiátor, niekto dáva nad nádobu s horúcou vodou, často dávam do vypnutej rúry predriatej na 40°C. Vynaliezavosti sa medze nekladú.
Na misu však nesmie pôsobiť príliš horúci vzduch, aby sa cesto neuvarilo.
Vykysnuté preložíme na pomúčenú podložku a vyformujeme do podlhovastého bochníka, nemiesime, len ako-tak preváľame z boka na bok.
Môžeme ho piecť vo väčšom pekáči alebo na plechu s papierom na pečenie.
Na ďalšie kysnutie ho po sformovaní preložíme už tam. Necháme ešte oddychovať, aby sa chlebík spamätal po formovaní.
Na povrchu zvyknem urobiť tri zárezy ostrým nožom, aby počas pečenia nepraskol. Na koncoch zasa robím prstom dierky, to je mamin zvyk. Rúru zapnem na 230°C. Za čas, kým sa vyhreje, ešte chlebík podkysne, potom ho už len potriem teplým mliekom a šup s ním do rúry.
Tento bol placatý, ale niekedy sa mi podaria naozaj pekné kúsky. Už som skúšala aj tak, že som ho piekla na plechu bez papiera a podsypala ho na okrajoch múkou, aby sa neroztekal, ale moc to nepomohlo a múka sa mi nalepila počas dlhého pečenia na plech, horela tam. Tak ostávam pri papieri na pečenie.
Hlavne, že chuť je výborná.
Na 230°C sa pečie prvých 10 minút, potom ďalších 40 minút na 180°C. Nevkladám žiadne hrnčeky s vodou, ani chlieb nestriekam, nenatieram počas pečenia. 
Vyberám ho s plechom, poklopkám, keď je zvuk dutý, chlieb je upečený. Preložím ho na mriežku vychladnúť a nekrájam teplý, aj keď veľmi láka. 
Chlieb na hornej fotke je z ražnej hladkej múky s ľanovými semienkami a sušeným droždím, ostatné sú z čerstvého droždia.



A ešte pridám fotku oboch balení múk, ktoré sa mi osvedčili najviac.
Tak nech sa aj vám vydarí, ak skúsite tento recept!



Bravčové pliecko na rasci a cesnaku

Z tohoto mäska iste nič na recyklovanie neostane, je totiž fantastické.
Dobre prerastený kus pliecka bez kože mal vyše kila. Umyla, osušila som ho a na lyžici bravčovej masti som ho vcelku v jenskej mise opiekla z oboch strán na vyššej teplote.
Potom som ho poriadne osolila, okorenila celou rascou a vložila do horúcej rúry predhriatej na 220°C, nech sa chytia aj bočné časti, ktoré sa neopiekli na platni. Takto sa mäso pieklo asi sedem minút, potom som rýchlo do misy pridala skoro celú hlávku cesnaku aj so šupkou. Kúsky očisteného som nastrkala aj do prirodzených otvorov na mäse. Misu som zakryla alobalom, vložila späť do rúry a teplotu znížila na 180°C. Po 40 minútach som mäso otočila na spodnú stranu. Napriek tomu, že som ho vôbec nepodliala, pustilo vlastnú šťavu a dusilo sa tak.

Zakryté sa dusilo ďalších 40 minút, teda spolu bolo v rúre skoro 90 minút. Vybrala som ho z misy odpočinúť si pár minút, nemá sa krájať hneď.
Zatiaľ som zo šťavy vybrala cesnak, vytlačila z neho mäkké strúčiky, ktoré som potom vidličkou roztlačila. Celý výpek som precedila cez jemné sitko, mal fantastickú chuť.
A tu som už mäso nakrájala, bolo naozaj šťavnaté a mäkučké.


Kolagénové vlákna a mastnejšie časti sa priam rozplývali na jazyku. Presne takto to máme radi. Ako prílohu som pripravila zemiaky s petržlenovou vňaťou a cviklovo-uhorkový šalát, na ktorý tu mám na blogu tiež recept pri bryndzových karbonátkach. Už sme si ho veľmi obľúbili. 

utorok 29. septembra 2015

Recyklované mleté rezne s paprikáskrumpli

Tieto rezne sú také z núdze cnosť, keď sa nedoje mäso od nedele, druhý deň sa nejedlo doma a na tretí deň s tým treba niečo robiť ale určite nie vyhodiť. Keďže sa neohrievalo, bolo v chladničke, nič sa mu nestalo. Podobne zvyknem zužitkovať varené mäso z polievky.
Na recyklovanie používam varené, dusené alebo aj pečené mäso. Musím podotknúť, že už som sa naučila variť menej, aby sa pojedlo za čerstva, ale stane sa zdriedkavo aj takto.
Najlepší spôsob je mäso pomlieť s cesnakom, pridať strúhaný syr a pár lyžíc smotany alebo bieleho jogurtu, vytvarovať ploché okrúhle rezne, obaliť ich v múke, vajci a strúhanke(trojobal) a krátko vypražiť. Nepotrebujú dlhú tepelnú úpravu, mäso je udusené, tak len aby sa opiekla strúhanka do chrumkava. Robila som maličké rezne - karbonátky.
Syr a smotana ochutia a zvláčnia mäso dostatočne, netreba ani namočené rožky ani vajce k nemu. Ale na obalenie je dobré ho dať, ak by sa dala len strúhanka, rezne by boli suchšie, takto sú lepšie, mám vyskúšané.

Zvyšok vajec(dala som dve menšie) nevylievam, osolím ich trocha a prisypem málo strúhanky, premiešam. Riedku zmes potom vylejem do panvice, kde sa opekajú rezne. Tak do stredu zvyknem, aby to malo "mantinely" a pečiem hneď s prvou várkou, keď je olej ešte čerstvý.
Rezne sa pekne upečú, ukladám ich na servítku, aby odsala prebytočný olej z nich.
Ako prílohu som vybrala zemiaky, mali sme ich už dávno a konkrétne tieto ešte nikdy. Moja maďarská babka ich pritom robila samotné veľakrát, lebo nie sú suché, volajú sa paprikáskrumpli - zemiaky dusené s červenou mletou paprikou. Na masti alebo oleji opraženú cibuľu sa nakrájajú očistené zemiaky, osolia a poprášia sa sladkou červenou mletou paprikou. premiešajú sa, aby sa paprika rozpustila v tuku a podlejú sa vodou tak, aby neboli úplne ponorené. Dusia sa na miernom ohni do zmäknutia, tekutina sa časom vstrebe a vyvarí, dobre je použiť múčnaté zemiaky, tie sa čiastočne rozvaria a zahustia šťavu. Ja som teraz na cibuľu hodila aj dve na kolieska pokrájané mrkvy a mletú rascu. Keď cibuľa chytala farbu, kastról som stiahla z ohňa, prisypala plnú lyžicu mletej papriky, premiešala, nasypala nakrájané zemiaky, osolila, vrátila na oheň, podliala vodou a dusila pod pokrievkou. Podľa toho, aký je druh zemiakov, počas varenia sa podľa potreby doplní voda. Niektoré zemiaky sa udusia hneď, niektorým treba viac času. 


K mäkkým zemiakom som na konci pridala aj za hrsť mrazeného hrášku, premiešala a plameň vypla. Pod pokrievkou hrášok stihol zmäknúť. Robím to takto s takým hráškom, ktorý mám odskúšaný, niektoré z obchodu treba variť dlhšie.
Túto prílohu sme teda mali dnes k recyklovaným mletým rezňom. 
Keď som už spomenula paprikáskrumpli, pripomeniem aj verziu rozšírenú na juhu Slovenska, ktorá sa varila u nás doma často v sobotu, lebo sa celý deň upratovalo a nebolo času na vyváranie. Vtedy sa pridala k zemiakom aj domáca údená klobáska alebo "diétna" najemno mletá, či dokonca párky, na zlepšenie chuti aj kúsky zelenej papriky, paradajok alebo lyžica leča. Hustejšia verzia sa jedla len tak s pečivom alebo chlebom a smotanou, redšia verzia s cestovinou, haluškami a tiež chlebom. To bolo také 2v1, polievka aj hlavné jedlo potom.






pondelok 28. septembra 2015

Cestoviny v rýchlej paradajkovej omáčke

Cestoviny na obrázku sú z tvrdej pšenice, tzv. durum. Sú sýte a chutné, kupované.
Na lyžici repkového oleja dám rozškvariť kocky údenej prerastenej slaninky, keď je už opečená, pridám jeden veľký alebo dva menšie strúčiky cesnaku na plátky a tri pokrájané sušené paradajky naložené v oleji s oregánom. Minútku pražím spolu, cesnak nesmie zhorieť. Hneď pridám dve kopcovité lyžice hustej paradajkovej pasty alebo jednu celú malú konzervu , premiešam. Zalejem horúcou vodou, asi pol pohára a potom podľa hustoty ešte pridám, ak treba. Nechám za občasného premiešania pomaly vrieť.Soliť netreba, slanina je slaná až-až.
V tej chvíli vkladám cestoviny do vriacej vody, ktorú si vždy postavím ako prvú. Osolím  a varím, premiešam, aby neboli zlepené.
Medzičasom sa paradajková omáčka zredukuje asi na polovicu objemu, pekne buble a rozvoniava. Oheň vypínam naraz pod cestovinami aj omáčkou. Cedítkom cestoviny preložím priamo do omáčky, premiešam a je uvarené. Posypem nasekanou čerstvou bylinkou, spravidla bazalkou alebo aspoň petržlenovou vňaťou. Bazalka sa však hodí k paradajkovej omáčke najviac. Ak mám len sušenú, pridám ju hneď počas varenia.
Na tanieri cestoviny posypem syrom, teraz som natrafila na tento veľmi chutný, je z talianskeho mlieka a má maslový šmak, naozaj výborný syr!

nedeľa 27. septembra 2015

Koláč z kyslého mlieka

Veľmi jednoduchý koláčik, kde treba všetky suroviny len zmiešať dokopy a upiecť. V sezóne čerstvého ovocia sa ním môže doplniť, inokedy stačí aj džem, čokoládová poleva a prípadne posyp kokosovou múčkou. Tak je najznámejší. Ja som oproti iným receptom značne znížila množstvo cukru, niektoré uvádzajú rovnaký pomer kyslého mlieka, cukru aj múky.
Suroviny:
500ml Zakysanky(acidofilného alebo kyslého mlieka)
100ml oleja
5 PL práškového cukru
500ml polohrubej múky
1 ČL sódy bikarbóny
2 PL kakaového prášku

kúsky ovocia, višňový džem, čokoládová poleva
Použila som jednu tabuľku 74% čokolády a kelímok kyslej smotany, táto poleva sa volá ganache(ganaš)z kyslej smotany. Typicky sa robí v pomere 1:1zo šľahačkovej smotany, ale aj táto z kyslej je veľmi dobrá, krémová.

Postup:
V mise som zmiešala Zakysanku s olejom, odmerala som múku, rozmiešala v nej kakao a sódu bikarbónu a preosiala som túto zmes do tekutej zložky. Cesto som vyliala na plech vystlaný pečiacim papierom. Plech má rozmery 38x24cm.
Do cesta som natlačila aj dve veľké očistené hrušky pokrájané na malé útvary. Piekla som v predhriatej rúre na 180°C 35 minút.
Ešte horúci koláč som potrela višňovým džemom.
Čokoládu som nechala roztopiť a zamiešala som do nej kyslú smotanu. Touto polevou som potrela koláč a nechala ho vychladnúť.
Koláč je dobrý teplý aj studený, s mliekom ako stvorený na raňajky. 

Kuracie rolky so sušenými hubami a hrozienkovou omáčkou

Dnes ma varenie unavilo. Niežeby som toho mala veľa, ale vymýšľať za pochodu je dosť únavné. Plánovala som naplniť vykostené kuracie stehná, už som ich tak kúpila na tácke, bolo ich tam viac, používam priebežne z mrazáka. Dnes som vybrala 4 kusy, čo sa mi nepáčilo, to som odrezala, mäso umyla, čistou utierkou utrela,
v mažiariku podrvila trocha ružového korenia
mäso som ním posypala a hrubšie časti naklepala. Sušené huby som mala namočené už od večera, zbieral ich manžel vlani. Toho roku sa na huby ešte nedostal. Vedela som, že chcem mäso plniť hubami, ale ďalej nič.
Preháňali sa mi hlavou suroviny, ktoré sa podľa mňa hodia k hubám, ako vajcia, zelený hrášok, ale potom som zasa nevedela, akú omáčku k tomu pripravím. Cibuľovú, cesnakovú, smotanovú?
A príloha mala byť ryžové krokety, to som tiež vedela. Videla som ich minule niekde, chcela som ich ochutnať. Tak ma napadla hrozienková omáčka, sušené ovocie a sušené huby sa mi k sebe hodia a hodia sa aj k ryžovým kroketám a kuracine. 
Včera som chcela upiecť zemiakový chlebík, len práve nemám ražnú múku. Zemiak som si aj dopredu uvarila v šupke a potom som videla, že múky nieto. Tak sa dostal do chladničky. Dnes mi prišiel práve vhod do plnky. Namočené huby som dala do čistej vody a povarila ich, kým zmäkli. Potom som ich posekané dala do misky s najemno postrúhaným uvareným zemiakom, okorenila mletou rascou, osolila a pridala trocha opláchnutých hrozienok. Premiešala a plnka bola hotová
Aby som nezabudla na prílohu, 150ml guľatozrnnej ryže som osolila, zaliala 300ml vody a uvarila. Do horúcej ryže som zamiešala jedno malé vajíčko
Kým ryža chladla, naplnila som teraz osolenú kuracinu plnkou. Potrápila som sa, lebo plátky boli deravé, v obchode im je jedno, ako to chce človek použiť. Hodili by sa aj prsné rezne alebo väčšie plátky chudého bravčového. Špáratká na spojenie nestačili, šiť mäso isto nebudem, tak som ho poviazala kuchynským špagátikom.
Nielenže vydrží tepelnú úpravu, ale je aj zdravotne nezávadný, oplatí sa ho kúpiť. Na oleji som opražila menšiu pokrájanú cibuľu, pridala som pár zrniek ružového korenia a jeden badián.
Na tento základ som pokládla rolky, opiekla ich a podliala dvomi deci horúcej mäsovej polievky. prisypala som aj zvyšok opláchnutých hrozienok, asi za hrsť.
Kastról som zakryla a mäso sa dusilo do mäkka, okolo 40 minút. Zatiaľ som pokračovala v príprave ryžových krokiet. Z vychladnutj ryže som uberala kôpky, v dlaniach ich dobre vystískala, formovala guľky a potom valčeky na podložke so strúhankou. Spočiatku to nešlo ľahko, ale po chvíli sa zlepili a šlo to, netreba sa vzdať. Urobila som ich 5 na skúšku, či nám budú chutiť, zdali sa mi tuhé. Musím na nich ešte popracovať, očakávala som mäkšie. Vyprážala som ich v malom kastróliku v oleji. Zvyšok ryže som poprášila strúhankou a opiekla na veľkej panvici, je tam predsa surové vajce.

Poriadne som sa pozabávala, kto sa nerád hral v detstve v piesku, nech ani neskúša takéto kúsky.
Mäkké rolky som vybrala zo šťavy na hlboký tanier a ten som držala zakrytý v rúre zatiaľ, kým som dorobila omáčku. 
Šťavu som premixovala ponorným mixérom, badián som predtým vybrala. Omáčku som precedila cez redšie sitko do menšej nádoby a tú postavila znova na platňu zahrievať
pridala som kus masla, pozvoľna sa roztopilo a ochutilo a zahustilo omáčku.
ešte som ju dochutila pár kvapkami citrónovej šťavy a hotovo. Z roliek som odstránila špagátiky, na tanier naložila omáčku, pokrájané rolky a ryžové krokety. Omáčka bola výrazná, veľmi zaujímavá, sladko -korenená, ale v plnke boli cítiť aj huby.