piatok 24. júla 2015

Mexická hovädzia polievka so zeleninou


Táto polievka mi nedala pokoj už dosť dlho. Čakala som, kým dozrie tunajšia kukurica a práve keď som sa chystala ísť na trh, susedka ma prekvapila vedrom plným tejto žltozrnnej dobroty. Plus priniesla aj krásnu čerstvú voňavú zelenú papriku. Ona má obrovskú záhradu, ale tým pádom aj kopu roboty. Som jej veľmi vďačná a keď pečiem, vždy dostanú koštovku.
Mexickú kuchyňu milujem. Asi preto, lebo má veľmi blízko k maďarskej kuchyni -množstvom používanej zeleniny, hlavne paradajok, paprík, hrášku, fazule, štipľavých paprík, bohatosťou chutí. Obľúbila som si aj avokádo, ale zasa koriander nemôžem ani cítiť a morské plody obchádzam tiež oblúkom.
Dnešná polievka je výnimočná, nikdy som ešte takto polievku nevarila a nebola chuťovo tak bohatá. Darmo, Mexičania sú gurmáni!
   Ako základ treba uvariť hovädzí vývar. Varila som ho z hovädzej nožiny, ktorú som zaliala studenou vodou, osolila a v tlakovom hrnci varila hodinu.
Mäso úplne zmäklo, povyberala som ho z vývaru, odložila zatiaľ bokom a v tekutine som ďalšiu pol hodinku tiež pod tlakom varila koreňovú zeleninu, čierne celé korenie, cibuľu, jednu paradajku a jednu zelenú papriku a dva strúčiky cesnaku.

 Takže základ bol hotový. Teraz som očistila a nakrájala zeleninu: mrkvu, cibuľu, zemiaky, kukuricu som pokrájala na dvojcentimetrové kolieska, dve paradajky som blanšírovaním zbavila kože a tiež pokrájala, kúsok hlávkovej kapusty zasa na rezance. Všetko som dala do kastróla
a zaliala som to precedeným hovädzím vývarom, ochutila mletou rascou, priviedla k varu a na slabom ohni varila do zmäknutia všetkej zeleniny. Tu som mala pocit, akoby som robila dvojitý vývar consomé, avšak bez vaječných bielkov. Aj na ten sa chystám, tak niekedy nabudúce.
Ochutnala som najtvrdšiu zeleninu - mrkvu, bola uvarená, tak som polievku odstavila a prisypala do nej pár lístkov petržlenovej vňate. V originále má byť samozrejme koriandrová vňať, ale naozaj sa s ňou neviem skamarátiť.
Úžasne chutná, farebná a sýta polievočka, čo poviete? Čakám ňou manžela, vráti sa z dlhej cesty, tak nech ho víta domáca plnohodnotná strava. A stopro si do nej dá chilli. Ja som ho kvôli dcérke nedala do celej polievky. Mimochodom, aj jej veľmi chutila, takže maminka je šťastná.

Baklažánová delikatesa

Baklažán som doteraz nemala zvlášť v láske, nenadchol ma. Každý ho miluje, prečo som výnimka? Obchádzala som ho v chladničke hľadajúc recept, aby som mu dala poslednú šancu. Väčšinou sa pečie dosť dlhý čas v rúre, potom sa dužina vydlabe a robia sa z nej nátierky, alebo sa pridáva k inej zelenine a vznikajú pestré chute, ako francúzske lečo ratatouille alebo musaka s mletým mäsom apod.
Ja som chcela niečo echt baklažánové, s krátkou prípravou a aby to bolo fakt chutné. Tak som zasa vytiahla svoju obľúbenú Európsku kuchárku, hrubú kuchársku knihu s krásnymi obrázkami. Pozornosť mi upútal ukrajinský recept na dusený baklažán. Surovín netreba veľa, príprava tiež netrvá dlho, tak som sa odhodlala. Chudák fialový plod už bol v tej chladničke znudený, aj sa trocha scvrkol.
Nakrájala som ho na plátky centimeter hrubé, osolila a nechala na utierke vypotiť. Tým vraj stratí svoju prípadnú horkú chuť. Nechala som ho tam asi dvadsať minút. Nielen on sa potil ale aj my doma. Horúčavy a sucho sú už naozaj neznesiteľné. V noci má prísť ochladenie, tak pevne verím, že dorazí.
Kúsky som rýchlo poutierala a obalila v hladkej múke s troškou mletého čierneho korenia. Tak som ich potom krátko opiekla na panvici s olejom. Teplota má byť skôr vyššia, aby sa baklažán nenapil zbytočne oleja ale hneď sa opiekol.
Opečené kúsky som nakladala do ohňovzdornej misy, panvicu odstránila, na jej miesto prišla misa s baklažánmi. Hneď som ich zaliala šľahačkovou smotanou z kelímka 250ml mi ešte niečo ostalo, takže asi 2 dcl smotany som použila. Ešte aj smotanu som pre istotu mierne osolila.
Takto sa zmes dusila na miernom ohni asi päť minút, vždy som ju opatrne premiešala, smotana rýchlo vyvrie, treba dávať pozor na pripálenie.
V recepte sa síce písalo o 15 minútovom dusení, ale vôbec neviem načo, lebo po piatich minútach bolo jedlo hotové, plátky boli mäkkučké a smotana sa redukovala úplne ukážkovo. 
Baklažán sa nesmie jesť surový, obsahuje totiž solanín, jed, ktorý sa zneškodní tepelnou úpravou. 
Ešte som rýchlo posekala hrsť čerstvej petržlenovej vňate a posypala som ňou jedlo. Voňalo úplne božsky!
Príloha je najlepšia vo forme pečiva, ale iste sa hodia aj varené či pečené zemiaky. Po ochutnaní som bola tak veľmi rada, že som baklažánu dala túto šancu, neuveríte, ale je to asi najlepšie jedlo posledného obdobia u mňa. Šľahačková smotana je v mojej kuchyni vždy vítaná, dodá jedlu naozaj správnu lahodnú chuť. 

Farfalle s kuracinou, hubami a olivami


Takéto najjednoduchšie rýchlovky vznikajú veľmi spontánne napríklad medzi rečou, keď sa dcéra vráti z práce, behá či skôr vlečie sa unavená po byte a medzitým referuje o svojich zážitkoch za ten deň. Vtedy spravidla povie, čo jej mám nachystať do krabičky a maminka tvorí.
Najprv dávam variť vodu na cestoviny do hrnca, podľa množstva cestovín optimálne aj vodu. Osolím ju až keď začne vrieť a nasypem do nej cestoviny, tentokrát tieto mašličky - farfalle.
Už dopredu viem, že uvarené cestoviny premiešam s omáčkou v nádobe, kde omáčku robím, preto som vybrala hlbšiu - jenskú misu. Začínam restovaním na kocky pokrájanej cibule. Keď chytá farbu, hodím na ňu kocky kuracích pŕs, poopekám z každej strany, osolím a zalejem asi tromi lyžicami hustejšieho paradajkového pretlaku. Ja ho lejem priamo z konzervy, lyžicu škoda špiniť.
S pretlakom si masa poškvčí pár minút, pridám nejaké korenie, teraz je u nás v kurze tabasco a čierne mleté korenie. Dcéra má rada pálivé. 
Počas miešania sa podozvedám pikošky z pracoviska aj stratégiu mojej staršej pýchy: vraj kariéra sa dá stavať vertikálne aj horizontálne alebo skôr do výšky a do šírky. A hneď to mám vysvetlené aj polopatisticky.
Keď otváram fľašku konzervovaných šampiňónov, dcéra ma zastaví v polovičke výčitky: "viem, viem! ale čerstvé nemali" tak tam šupnem polovičku trojdecovky bez nálevu samozrejme, naberám vidličkou. Pokračujem ďalšou fľaškou - to sú olivy. Pri nich sa naše chute rozchádzajú - ešte stále( a asi ani nikdy) im neprídem na chuť. Zato dcéra ich vyjedá aj samotné. Zmes v mise sústavne premiešavam, ešte nechám prevrieť a odstavím.

Hodinky v takýchto chvíľach nepozerám, ale práve sa dovarili farfalle, tak fajn načasovanie.
Len ich scedím, nepreplachujem, aby sa na nich nalepilo čo najviac z omáčky.

Akonáhle prestanú kvapkať prúdom, prehodím ich k mäsu a dôkladne premiešam.
Sú v tej chvíli také lákavé, že neodolám a vyjem pár kúskov. Naberám do misky na ochutnanie aj dcére a rozhovor otáčame na nepracovné témy. Po vychladnutí naberám do uzatvárateľnej krabičky zvyšok z misy a ukladám do chladničky. Nech má moja šikulka aj zajtra úspešný deň.


štvrtok 23. júla 2015

Dva recepty s tofu


Tofu je výborná náhrada mäsa, obsahuje veľké množstvo bielkovín, aj keď rastlinných. Tie sú o niečo menej hodnotné ako živočíšne, kvôli niektorým chýbajúcim aminokyselinám. Naproti mäsu však neobsahuje cholesterol, ale značné množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín.
   Vyrába sa zo sóje, vyzrážaním sójového mlieka. Sója je zdrojom fytoestrogénov, veľmi potrebných pre ženy po štyridsiatke. Prirodzený estrogén v tele už ubúda a dopovať sa umelými hormónmi nie je až také lákavé. Ani by ste neverili, čo všetko dokáže v tele riadiť estrogén, ženský hormón. Jeho nedostatok vplýva na psychiku, libido, je zodpovedný aj za úbytok kostnej hmoty a následne osteoporózu.
   Toto všetko som sa dozvedela z netu, aby som bola v obraze. Dosť veľa kladných vlastností, aby som tofu znovu zaradila do svojho či rodinného jedálnička. Pred pár rokmi, keď som podľahla nejakým diétam, sporadicky som si ho kupovala. Biele, noechutené, sa môže naložiť do nálevu podľa vlastnej chuti, pretože samotné má neutrálnu chuť. Najradšej mám marinované a opečené tofu alebo potom údené, ktoré sa môže jesť aj bez tepelnej úpravy.
  Jedno balenie marinovaného tofu som pokrájala na 3 kusy a tie ešte priečne na polovice, tak som dostala 6 kúskov. Dala som ich na papierový obrúsok odsať prebytočnú tekutinu.
Zatiaľ som nadrobno pokrájanú cibuľu na troche repkového oleja popražila spolu s tromi kúskami sušených paradajok tiež pokrájanými nadrobno.
Mala som ešte v chladničke pár kusov hlivy ustricovej, tú som nakrájala na rezance a prihodila na panvicu, osolila a posypala čiernym mletým korením a pokvapkala tabascom, čo je pálivá omáčka z chilli papričiek, octu a soli.
Po dvoch minútkach opekania som celé podliala vodou, tá zovrela, stiahla som plameň na menší a nechala hlivu dusiť nezakrytú
Zatiaľ som na malom množstve oleja zo všetkých strán opiekla kúsky tofu
Tekutina z hlivy sa odparila a hliva zmäkla
Kým sa hliva dusila, z chladničky som vybrala rímsky šalát, odtrhla z neho pár listov, umyla a nechala som ich odkvapkať na utierke. 
Šalát som natrhala na menšie kusy a hodila k udusenej hlive, poprevracaním sa sparil a plyn som hneď aj vypla.
Na tanier som naložila porciu hlivy a na ňu dva kúsky opečeného tofu

Celá príprava trvala veľmi krátko a jedlo bolo naozaj chutné. Ostalo aj pre dcéru vracajúcu sa z práce.


Pred pár dňami som zasa experimentovala: napadlo ma tofu nastrúhať k zemiakom a urobiť tak placky. To aby som tých bielkovín dodávala aj tam, kde by ich inak nikto nečakal. 
Dva väčšie zemiaky nastrúhané na jemno som zmiešala s celým údeným tofu, ktoré sa dalo postrúhať len nahrubo, pridala som dva veľké pretlačené strúčiky cesnaku, jedno vajce,soľ a čierne mleté korenie. Zo zemiakov som po strúhaní vytlačila šťavu, v plackách nerobí dobrotu. Aj tak som ešte musela pridať trocha múky, aby vzala na seba prebytočnú tekutinu.
Počas praženia placiek som otvorila jeden hustý biely jogurt(vraj grécky), osolila som ho len akomak. A ešte sa mi žiadal aj šalát. Ten som natrhala a pokvapkala citrónovou šťavou. Placky sme si namáčali do jogurtu a zajedali kúskami čerstvého šalátu. 

streda 22. júla 2015

Smoothies alebo zmixované ovocie a zelenina - výživná bomba


Pripraviť si smoothie nevyžaduje veľké umenie, stačí mať chuť na tento nápoj  plný hodnotných živín, výkonný mixér či smoothiemaker, ktorý si poradí aj s tvrdšími druhmi ovocia či zeleniny a dodržať pár zásad v kombinácii surovín.
     Ja sa držím rady kombinovať ovocie s ovocím  a zeleninu so zeleninou, listové druhy ako špenát, šalátové listy a bylinky sa môžu dávať k ovociu aj zelenine a mrkva môže ísť ako jediná taktiež k ovociu. Na rozriedenie šťavy používam minerálku alebo čistú vodu, v lete suroviny dobre vychladím alebo pridám do mixérovej nádoby pár kociek ľadu. Riedenie je potrebné pri druhoch, ktoré nemajú veľa šťavy a aj preto, aby sa nápoj dal vypiť a nemusel sa konzumovať lyžičkou. Väčšinou dávam sladšie druhy ovocia so sladkými a kyslejšie tiež zvlášť, vtedy za účelom lepšej chuti pridám aj med alebo cukor.
    Dnes som pozbierala posledné strapce červených ríbezlí, pár kúskov dozretých černíc a lístky mäty. Z trhoviska mám zopár čiernych čerešní, krásne veľké čučoriedky a rímsky šalát mám z obchodu. Použila som z neho tri listy, ostatné som pohádzala len tak ako mi prišli pod ruku, čerešne samozrejme bez kôstky a všetko dôkladne umyté. Hneď na začiatku som priliala asi deci chladnej minerálky a po premixovaní tiež ešte asi toľko.
Kupované čučoriedky sú šľachtené, velikánske oproti tým, ktoré sme nedávno našli na túre v lese, tie boli drobučké, ako aj lesné jahôdky a maliny. Ale ich chuť bola neobyčajná.


Dcérka mala pekný zážitok, že mohla ochutnať lesné plody. Naozaj sme ich len ochutnali a dohodli sa, že je to maškta pre lesné zvieratká.

Inokedy som zasa robila inak ochutené smoothie, toto bolo zo zeleného jablka, kiwi, polníčka a listového šalátu, ochutené citrónovou šťavou a medom
Ďalšie som robila z mrkvi, ananásu, pomarančov, šalátu a pridala som pár kvapiek tekvicového oleja


Oranžové smoothie som robila z červeného grepu, jablka a mrkvi 

škoricové bolo v zložení: jablko (keďže som mala len jedno, doplnila som jablkovým džúsom), mrkva, polníček a veľa škorice
 Toto vlaňajšie letné som namixovala zo žltého melónu, banána, vanilkového cukru a ľadu.Bolo naozaj vynikajúce, osviežujúce a sýte, nahradilo v horúčave jedno denné jedlo

 A toto krásne žlté je môj favorit v zložení: banán, marhule, mango, voda. Vrele odporúčam.

Také trocha ukľudňujúce som si namixovala po náročnom dni, je tam totiž medovka, maliny, čučoriedky, jahody a červený grep. Nazvala som si ho Karmínovočervené smoothie

Dúfam, že som vám urobila chuť aspoň na jedno z týchto mojich alebo na akékoľvek iné smoothie. Ja mám rezervy čo sa týka mixovania zeleniny, viac mi chutia sladko-kyslé nápoje, asi preto si vyberám skôr tie ovocné. Ale ako vidíte, variácií je nespočetné množstvo, ovocia a zeleniny v lete habadej, tak hor´sa do prípravy skvelej dobroty!


pondelok 20. júla 2015

Morčacie prsia s hlivou


Toto leto sme poriadne rozlietaní, pendlujeme medzi Slovenskom a Švajčiarskom, aj tam chodíme po horách a dolách, aby sme toho čo najviac navštívili, kým sa dá.
Na varenie mi nezostáva veľa času. Inak, v teple sa mi ani nechce vyvárať a vypekať, takže vedú jedlá rýchlo hotové. Jedno také som robila aj dnes na neskorý obed.
Kus morčacieho prsa som pokrájala na menšie tenšie plátky, takisto hlivu ustricovú. V kastróle som na troche oleja nechala rozvoňať dva strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Hneď ako chytali farbu, nasypala som k nim mäso, miešajúc som ho poopekala, osolila, ochutila lyžicou ustricovej omáčky a asi takým istým množstvom sójovej omáčky. Ešte som prisypala trocha mletej rasce a mletého čierneho korenia. Haha, fúzia slovensko-ázijská. Teraz je to vraj "in" - miešať suroviny či postupy z rôznych kútov sveta.
Mäsko trocha poškvčalo, pustilo šťavu, vtedy som pridala aj kúsky hlivy, celé som premiešala a nechala dusiť vo vlastnej šťave pár minút. Neskôr som priliala asi deci vody a pod pokrievkou sa to pekne dusilo.
Zatiaľ sa mi už pripravovala aj dusená ryža v druhom hrnci.
Dávno sme nemali mrkvový šalát, tak som rýchlo očistila a postrúhala 6 mrkví a výdatne ich pokvapkala sezamovým olejom, aby sa uvoľnil provitamín A(ten je rozpustný v tukoch)
Obvykle používam repkový olej pre jeho neutrálnu chuť, ale keďže dnešný obed mal byť tak trochu ázijský, dala som aj sezamový olej, ktorý je mimoriadne prospešný. Rukou som ho vpravila do mrkvi, aby ho bolo všade dosť.
V troške vody som rozpustila lyžicu cukru, priliala k nej šťavu z polovičky citróna a zálievka bola hotová. Sezamový olej má výraznú chuť, malá dcérka mi šalát odmietla jesť. Inokedy jej urobím porciu s repkovým olejom.
Kým som dorobila ryžu a šalát, aj mäso s hlivou sa udusilo. Vo finále som v pohári s malým množstvom vody rozmiešala lyžicu Solamylu, priliala k mäsu a tak sa jedlo zahustilo a stalo ešte viac ázijským. Už len prevrelo a bolo hotové. Máme to takto radi.

streda 15. júla 2015

Lahodná pórková polievka so šalviou


Dnes som varila polievku na francúzsky štýl.
Mala som dva stredne veľké póry, pokrájané na kolieska som ich pražila na lyžici olivového oleja v hrnci.
Keď povädli, podliala som ich asi pol deci bieleho vína, ktoré sme včera otvorili pre návštevu a neminulo sa. Otvorené víno v chladničke netreba dlho skladovať. Je to moja obľúbená značka Chardonnay, tak som si trochu naliala aj do pohárika. Moc nie, lebo je dosť teplo, aby mi neuškodilo.
Víno som nechala skoro všetko odpariť a vtedy som pór zaliala niečo vyše litrom slepačieho vývaru. Môže byť aj zemiakový či iný zeleninový vývar nevýraznej chuti, prípadne voda, vtedy nezabudnite osoliť. Keď tekutina zovrela, pridala som jeden veľký na menšie kusy pokrájaný zemiak a dva lístky čerstvej šalvie.
Na miernom ohni polievka pomaličky pobublávala, sem-tam som ju ochutnala a skonštatovala vždy inú chuť. Ku koncu už bola úplne iná ako na začiatku. V momente, keď zemiaky zmäkli, celé vrátane lístkov šalvie som prešla ponorným mixérom, priliala šľahačkovú smotanu asi deci a pridala kúsok kravského masla 82%.
Týmito dvomi surovinami sa zjemňuje a sú typické pre francúzsku kuchyňu tak isto ako dochucovanie vínom. 
Namiesto obligátnych krutónov som ako vložku použila na kvapke masla slabo opražené pohánkové vločky. Tie pchám kam sa len dá, pretože pohánka obsahuje rutín, ktorý spevňuje cievy a žily.

 Musím povedať, že to bol dobrý nápad, manžel mi po jedle, ktoré mu chutilo, zvykne povedať buď: "takéto chutné som ešte nejedol" alebo " takéto môžeš variť kedykoľvek". Teraz povedal tú druhú vetu, takže som spokojná aj ja. Nech aj vám chutí, ak si takúto polievku uvaríte!