nedeľa 22. mája 2016

Morčacie prsia na hríboch

Dávno sme nemali obed s knedľou, dnes bol čas to napraviť. Mala som v pláne morčacie s hubami, to je hotové rýchlo, tak som najskôr zamiesila na knedľu. Použila som len špaldovú polohrubú múku, mlieko, kúsok čerstvého droždia, pol lyžičky cukru a dve štipky soli. Takéto záležitosti robievam vačšinou od oka, hustotu cesta korigujem teplou vodou. Miesim dovtedy, kým sa cesto scelí a je hladké. Potom ho nechám zakryté vykysnúť - dnes na slniečku. Vykysnutý bochník vyložím na pomúčenú dosku, už nemiesim, len sformujem valec a nechám ešte podkysnúť, kým sa zohreje voda pod parákom. Parím podľa veľkosti zhruba 20 minút. Hotové popichám špáradlom, aby sa uvoľnila para.


Parák pred vložením knedle potriem maslom alebo masťou a potom aj hotovú knedľu, povrch sa tak nevysuší, ak sa nezje hneď. Krájam až po vychladnutí a čo sa nezje, dám do mikroténového vrecka do chladničky. Dobre je aj knedľu dať na mriežku chladnúť, potom nie je odspodu zaparená.

Špaldová múka je tmavšia, ale veľmi chutná  a knedle z nej sú výborné.
Medzitým ako cesto kyslo, začala som chystať aj mäso, mala som ho asi pol kila. Umyté a osušené som nakrájala na kocky.
Sušené hríby som namočila ešte v noci v miske do vody.
Na oleji som spenila cibuľu, neskôr pridala naplátkovaný cesnak, stiahla z plameňa, prisypala kopcovitú lyžičku červenej mletej papriky, premiešala a vrátila na oheň. Hneď som pridala mäso a opiekla som ho z každej strany. Pribudlo čierne mleté korenie a soľ, trochu prekrájané hríby a celé som zaliala vodou, v ktorej boli namočené. Zapáčilo sa mi používať worchestrovú omáčku, pridala som pár strikov na dochutenie.
Ešte som musela pridať aj vodu, aby bolo mäso skoro ponorené, ku knedliam treba viac šťavy, ako napríklad k ryži.
Mäso som robila v tlakovom hrnci, preto to trvalo len krátko. Keď tam už bola tekutina, zavrela som ho a natlakovala. Jedlo sa varilo 15 minút. Vtedy som paru vypustila a znova zapla oheň, aby zovrelo.
V cca 1 dcl studenej vody som dôkladne rozmiešala štyri lyžičky zemiakového škrobu a vliala do vriaceho jedla hneď miešajúc metličkou.
Hneď to zhustlo. Akonáhle zovrelo, vypla som ho. Posledná ochutnávka dopadla dobre, prevládala chuť sušených hríbov a mäso bolo šťavnaté.
Knedle už čakali na tanieroch, tak som len nabrala mäso so šťavou a mohli sme si ho vychutnať. Napísať postup trvalo dlhšie ako ho realizovať:-)

piatok 20. mája 2016

Mäkučký tvarohový koláč

Z maďarského webu pod názvom Pihe-puha túrós. Koho by nezlákal taký názov? tvarohové u nás môžu byť každý týždeň, tak som ho vyskúšala a je fakt vynikajúci.
Veľmi podobné cesto som už robila plnené orechami, ani nie tak dávno. Tiež je to maslové kysnuté vaľkané cesto. Je kvalitné a variabilné, aj naslano.
Suroviny:
cesto: 200g hladkej múky 00 extra, 100g masla, 3 žĺtky, 10g čerstvého droždia, troška cukru, 100ml vlažného mlieka
plnka: 500g mäkkého tvarohu, 100g cukru, citrónová kôra, sneh z 3 bielkov
Postup:
v mlieku som rozmiešala cukor a droždie, nechala zapracovať. Maslo som spracovala s múkou, pridala žĺtky a kvások a vymiesila cesto. To som rozdelila na dve rovnaké časti. Netreba ho teraz nechať kysnúť.
Nie je ho veľa, tak som použila malý plech 23x32cm. Vystlala som ho papierom na pečenie (čo možno ani netreba, keďže cesto je mastné dosť)
Pripravila som plnku: tvaroh treba zmiešať s cukrom, citrónovou kôrou a vyšľahaným pevným snehom z bielkov.
Keďže cesto je mäkké, rozhodla som sa ho vyvaľkať medzi dvomi papiermi veľkosti plechu. No toto nie je krehké ale kysnuté cesto, tak sa mi poriadne nalepilo na papier. Bola som rada, keď som ho odtiaľ dostala. Tak som si pekne jemne pomúčila dosku a cestíčko znovu vyvaľkala na veľkosť plechu tam. Nebol to veľký problém. Pomocou valčeka som ho premiestnila do plechu, popichala vidličkou, vyliala naň plnku a zakryla druhým, takisto vyvaľkaným plátom. Ten som tiež popichala.
Takto som ho nechala 15 minút podkysnúť.
Koláč sa piekol 35 minút na 180°C, posledných 8 minút som ho preistotu zakryla alobalom, bol už pekný červený.
Krájala som ho na kocky keď trocha vychladol, cukrovala som ho až po úplnom vychladnutí.
Zmizol veľmi rýchlo. Je to síce malá dávka, ale naozaj nám veľmi chutil. Mám rada rána s hrnčekom kakaa a voňavým domácim tvaroháčom.

včera, 5. 6. 2016, šmrncnutý domácim slivkovým džemom, použila som tami nitriansky Tučný hrudkovitý tvaroh.

Pár kúskov ostalo aj na druhý deň na raňajky, cesto nasaje vlhkosť z tvarohu a úplne zmäkne, až sa rozplýva. 

Dusená teľacina so šošovicou

Chutné mäsko so šťavou, trochou zeleniny a doplnené šošovicou - toto som vytvorila niektorý deň k obedu.
Mala som asi pol kila teľacieho stehna, pokrájala som ho na kocky. Základ: na masti opražená cibuľa, 2 PL hustého paradajkového pretlaku, 1 mrkva a 1 menší petržlen na kolieska. Po chvíli dusenia som tam nahádzala mäso, poopekala, osolila, posypala mletou rascou a mletým čiernym korením, neskôr podliala vodou. Pridala som šošovicu, nemerala som ju, asi za hrsť.
Zakryté som to všetko dusila do zmäknutia. Trvalo to približne pol hodiny, teľacina je jemná a šošovica sa uvarí tiež relatívne skoro oproti iným strukovinám. Počas dusenia som vodu dopĺňala podľa potreby a samozrejme miešala. Zvyšný čas som využila na uvarenie ryže ako prílohy.
Pred koncom dusenia som k mäsu pridala dva veľké rozpučené strúčiky cesnaku, teraz dodajú intenzívnejšiu chuť, ako na začiatku varenia.
Všetkým chutilo, takže takéto vďačné jedlo môže byť aj inokedy.

Menej mastný chlieb vo vajci

Nevypráža sa totiž na panvici v oleji, ale zapeká v rúre. Na tento super nápad som naďabila na Fb prostredníctvom kamarátky, ktorá ho zdieľala. Hneď som sa chytila, video bolo lákavé. A keďže mi od víkendu ostalo dosť čierneho chleba, pustila som sa do práce.
Suroviny: 4 krajce staršieho chleba, 4 vajcia, asi 1dcl mlieka, soľ, 6 plátkov Pražskej šunky, kúsok údenej prerastenej slaniny, plnotučná horčica,1 PL masti, kečup a tatárska omáčka k podávaniu
Postup: Chlieb, šunku aj slaninu som pokrájala na drobnejšie kocky, údeninu som potom na kúsku masti opekala na panvici.
Vajcia som rozbila do misky, zaliala mliekom a osolila, dobre rozšľahala a zaliala som nimi chlieb. Masu som dobre premiešala. Možno budete potrebovať o niečo menej či viac mlieka, podľa toho, ako ho popije chlieb. Nemá byť suchý ani príliš premočený.
Do malého pekáčika vymazaného masťou som na spodok rozložila polovicu chlebovej hmoty, potom opečenú šunku so slaninou. Potrela som ju horčicou, dodá dobrú chuť.
Celé som zakryla zvyškom chleba a dobre som všetko utlačila.
Pieklo sa to v rúre predom vyhriatej na 180°C presne 25 minút. Povrch bol chrumkavý, vpichnutá špajdla ostala suchá.
Bola som veľmi zvedavá na chuť tohoto zapekanca. Chlieb vo vajci máme doma radi, len mi vadila práve tá jeho mastnota, darmo som tuk odsávala servítkou. Tu nič také nehrozí.
Navrch som natrela ešte horčicu, tatárku a kečup a bolo to takto naozaj veľmi dobré. Ono sa to vlastne ani nemusí vrstviť, všetko zmiešané dokopy chutí určite rovnako:-) A variácií znesie neúrekom: pečené so zeleninou, syrom, zvyškom mäsa... dokonca aj rybu si tam viem predstaviť. No a nasladko to bude niečo ako žemľovka. Dnes som ju robila práve s dopredu podusenými jablkami, škoricou, maslom, chia semienkami, hrozienkami.
Dala som len 2 vajcia a viac tekutiny- miesto mlieka cmar. Vrch som pred pečením posypala drvenými orechami, tie potom pekne chrumkali. Donedávna som bola mrzutá, keď so kúpila chlieb, čo sa na druhý deň už nedal jesť. teraz už nie som, viem, ako ho použijem.


pondelok 9. mája 2016

Králik s karamelom a orechiette

Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla karamelom. Omáčka je veľmi chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.
Suroviny: pol králika, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 šalotka, celé čierne korenie, celé nové korenie, borievky, 1 veľký bobkový list, soľ, 1 PL cukru, 1dcl sladkej smotany, pol lyžičky horčice, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky
Postup:
Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.


V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny
a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen.
Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu. Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.
Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,
keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo.
Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.
V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame.
Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.
Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou
a horčicou podľa chuti.
Cestoviny stihli už aj odkvapkať,  naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou.

piatok 6. mája 2016

Krkovičkový pekáč

U nás doma máme novú konkurenciu pre notoricky známy trojboj - vepŕo-knedlo-zelo. Inšpiráciu som našla v kuchárskej knihe medzi slovenskými receptami, takže toto jedlo možno viacerí aj poznajú. Postup som si trocha zjednodušila a miesto kotliet použila krkovičku. Príloha môžu byť aj knedle, ja som zvolila zemiakovú kašu.
Suroviny:
3 hrubšie plátky bravč. krkovičky, 2 ks mäkkej klobásy (môže byť aj čerstvá údená domáca), 350g kvasenej kapusty, 250ml sladkej smotany, 1 cibuľa, kúsok údenej slaniny, soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, 2 PL masti
Postup:
najprv som pripravovala kapustu: aj keby bola kyslejšia, netreba ju premývať, smotana ju zjemní. Poprekrajovala som ju na menšie kúsky, aby sa ľahšie konzumovala.
Na panvici som ohriala lyžicu masti a opiekla na nej na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu, všetko naraz.
Tento základ som uložila na dno pekáčika,
naň som navrstvila kapustu, zaliala asi polovicou tekutej smotany a vložila zakryté dusiť do rúry predhriatej na 180°C.
Klobásky som pozdĺžne prekrojila a narezala na nich z jednej strany hrebienky.
Mäso, ktoré som v predstihu vybrala z chladničky som umyla, osušila a jemne naklepala, nie natenko, osolila, okorenila.
Na použitú panvicu som pridala ešte lyžicu masti a keď sa rozohriala, prudko a krátko som rezne opiekla z oboch strán. Uložila do tepla.
Kapusta sa dusila už nejaký čas, keď to bolo tých dvadsať minút, vybrala som ju, odkryla a striedavo do nej ukladala opečenú krkovičku a polovice klobások. Ja som ich dávala bokom, nie ležato, aby boli ponorené poriadne do kapusty. Vrch som ešte poliala zvyškom smotany.
Mohlo byť aj menej, ale v konečnom dôsledku sa takto urobilo viac chutnej šťavy a aj na tretí deň po ohriatí to nebolo suché.
Teplotu v rúre som zvýšila na 200°C a pekáčik s mäsom ale už nezakrytý som opäť vložila ešte na 25 minút. Mäsko aj klobása chytili peknú farbu, smotana sa redukovala a celá kuchyňa rozvoniavala. Zemiakovú kašu som mala už hotovú, tú som robila ešte pred kapustou.
Je to bašta pre večných hladošov a milovníkov kapusty s mäsom. Krkovička je mäkká a správne šťavnatá, klobáska nevysušená a kapustová príloha hrá výbornými chuťami. Prajem vám k nej dobrú chuť.