pondelok 9. mája 2016

Králik s karamelom a orechiette

Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla karamelom. Omáčka je veľmi chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.
Suroviny: pol králika, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 šalotka, celé čierne korenie, celé nové korenie, borievky, 1 veľký bobkový list, soľ, 1 PL cukru, 1dcl sladkej smotany, pol lyžičky horčice, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky
Postup:
Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.


V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny
a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen.
Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu. Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.
Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,
keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo.
Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.
V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame.
Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.
Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou
a horčicou podľa chuti.
Cestoviny stihli už aj odkvapkať,  naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou.

Žiadne komentáre: