pondelok 20. júla 2015

Morčacie prsia s hlivou


Toto leto sme poriadne rozlietaní, pendlujeme medzi Slovenskom a Švajčiarskom, aj tam chodíme po horách a dolách, aby sme toho čo najviac navštívili, kým sa dá.
Na varenie mi nezostáva veľa času. Inak, v teple sa mi ani nechce vyvárať a vypekať, takže vedú jedlá rýchlo hotové. Jedno také som robila aj dnes na neskorý obed.
Kus morčacieho prsa som pokrájala na menšie tenšie plátky, takisto hlivu ustricovú. V kastróle som na troche oleja nechala rozvoňať dva strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Hneď ako chytali farbu, nasypala som k nim mäso, miešajúc som ho poopekala, osolila, ochutila lyžicou ustricovej omáčky a asi takým istým množstvom sójovej omáčky. Ešte som prisypala trocha mletej rasce a mletého čierneho korenia. Haha, fúzia slovensko-ázijská. Teraz je to vraj "in" - miešať suroviny či postupy z rôznych kútov sveta.
Mäsko trocha poškvčalo, pustilo šťavu, vtedy som pridala aj kúsky hlivy, celé som premiešala a nechala dusiť vo vlastnej šťave pár minút. Neskôr som priliala asi deci vody a pod pokrievkou sa to pekne dusilo.
Zatiaľ sa mi už pripravovala aj dusená ryža v druhom hrnci.
Dávno sme nemali mrkvový šalát, tak som rýchlo očistila a postrúhala 6 mrkví a výdatne ich pokvapkala sezamovým olejom, aby sa uvoľnil provitamín A(ten je rozpustný v tukoch)
Obvykle používam repkový olej pre jeho neutrálnu chuť, ale keďže dnešný obed mal byť tak trochu ázijský, dala som aj sezamový olej, ktorý je mimoriadne prospešný. Rukou som ho vpravila do mrkvi, aby ho bolo všade dosť.
V troške vody som rozpustila lyžicu cukru, priliala k nej šťavu z polovičky citróna a zálievka bola hotová. Sezamový olej má výraznú chuť, malá dcérka mi šalát odmietla jesť. Inokedy jej urobím porciu s repkovým olejom.
Kým som dorobila ryžu a šalát, aj mäso s hlivou sa udusilo. Vo finále som v pohári s malým množstvom vody rozmiešala lyžicu Solamylu, priliala k mäsu a tak sa jedlo zahustilo a stalo ešte viac ázijským. Už len prevrelo a bolo hotové. Máme to takto radi.

streda 15. júla 2015

Lahodná pórková polievka so šalviou


Dnes som varila polievku na francúzsky štýl.
Mala som dva stredne veľké póry, pokrájané na kolieska som ich pražila na lyžici olivového oleja v hrnci.
Keď povädli, podliala som ich asi pol deci bieleho vína, ktoré sme včera otvorili pre návštevu a neminulo sa. Otvorené víno v chladničke netreba dlho skladovať. Je to moja obľúbená značka Chardonnay, tak som si trochu naliala aj do pohárika. Moc nie, lebo je dosť teplo, aby mi neuškodilo.
Víno som nechala skoro všetko odpariť a vtedy som pór zaliala niečo vyše litrom slepačieho vývaru. Môže byť aj zemiakový či iný zeleninový vývar nevýraznej chuti, prípadne voda, vtedy nezabudnite osoliť. Keď tekutina zovrela, pridala som jeden veľký na menšie kusy pokrájaný zemiak a dva lístky čerstvej šalvie.
Na miernom ohni polievka pomaličky pobublávala, sem-tam som ju ochutnala a skonštatovala vždy inú chuť. Ku koncu už bola úplne iná ako na začiatku. V momente, keď zemiaky zmäkli, celé vrátane lístkov šalvie som prešla ponorným mixérom, priliala šľahačkovú smotanu asi deci a pridala kúsok kravského masla 82%.
Týmito dvomi surovinami sa zjemňuje a sú typické pre francúzsku kuchyňu tak isto ako dochucovanie vínom. 
Namiesto obligátnych krutónov som ako vložku použila na kvapke masla slabo opražené pohánkové vločky. Tie pchám kam sa len dá, pretože pohánka obsahuje rutín, ktorý spevňuje cievy a žily.

 Musím povedať, že to bol dobrý nápad, manžel mi po jedle, ktoré mu chutilo, zvykne povedať buď: "takéto chutné som ešte nejedol" alebo " takéto môžeš variť kedykoľvek". Teraz povedal tú druhú vetu, takže som spokojná aj ja. Nech aj vám chutí, ak si takúto polievku uvaríte!

utorok 7. júla 2015

Kuracie placky s cuketou

Cuketové placky sú klasika v období cuketovej sezóny, kuracie placky naložené v marináde zo sójovej a worchesterskej omáčky, horčice, kečupu, cibule a solamylu robím tiež, ale majú postáť cez noc v chladničke, tak ma napadlo pripraviť ľahšiu a rýchlejšie hotovú variáciu, skĺbiť do placky rýchlo hotové kuracie prsia s množstvom bielkovín a jemnú cuketu. Kto mäso nechce, môže ho nahradiť povedzme hubami a vynechať olej, placky budú takisto určite vynikajúce.
   Kuracie prsia som osušila a nakrájala ich na tenučké rezance, čím drobnejšie, tým lepšie, ale mlynček sa mi vyťahovať nechcelo a pravdupovediac, chcela som placky, do ktorých sa vieme dobre zahryznúť.
v malom poháriku som zmiešala pol deci olivového oleja s lyžičkou drvených horčicových semienok, mleté čierne korenie, trocha muškátového orieška a soľ.
K pokrájaným prsiam som pretlačila dva veľké strúčiky cesnaku, naliala ochutený olej , dobre všetko premiešala a nechala stáť asi dvadsať minút.
zatiaľ som nastrúhala cuketu nahrubo aj so šupkou, milujem tú krásnu zelenú farbu
K mäsu som primiešala cuketu, strúhaný syr(mala som Goudu), jedno vajíčko a 2 PL Solamylu. Rozmýšľala som či zmes zahustím strúhankou, či škrobom, ale nakoniec som sa rozhodla správne, placky boli veľmi jemnučké so Solamylom.

takže zoznam surovín:
500g kuracie prsia
1 stredná cuketa
2 strúčiky cesnaku
0,5 dcl olivového oleja
muškátový oriešok
drvené horčicové semienka
čierne korenie mleté
2 PL Solamyl alebo maizena
strúhaný syr asi 5 PL
1 vajce
soľ
olej na potretie panvice

Zo zmesi som dávala na horúcu panvicu potretú olejom vždy kopcovitou polievkovou lyžicou jednu dávku, trocha som ju uplackala tou lyžicou a každú placku som z oboch strán upiekla do zlatista. Netreba jej veľa času, chceme, aby mäsko ostalo šťavnaté. 


Hotové placky boli skutočne vynikajúce, jedli sme ich samotné, obsahujú mäso, zeleninu, vajce aj trocha škrobu a oleja, takže vlastne celkom vyvážené jedlo to je. 

A k sýtejšiemu pocitu si môžete naložiť aj kopu šalátu, poliala som ho dressingom podobným tatárskej omáčke. 

Cuketa na všetky spôsoby


Táto zeleninka je tak všestranne použiteľná, že je hriechom ju v kuchyni nepripraviť čo najčastejšie.
Patrí medzi tekvice, obsahuje veľa vody a málo kalórií - čo viac nám, ženám, treba? len žartujem, potrebujeme aj veľa bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov. preto je dobré vytvoriť si pestrý jedálniček a cuketu kombinovať aj s mäsom, syrom, vajcami, či inou zeleninou.
A keďže je naozaj nevýraznej chuti, skvelo sa dá ozvláštniť rôznymi bylinkami a koreninami.
Prinášam vám niekoľko tipov, ktoré som sama vyskúšala alebo ktoré sú u mňa už stálicami.
Cuketová zmes na hrianky je naozaj vynikajúca. Milujem teplé raňajky a preto mi tento recept veľmi vyhovuje:
Očistenú a nastrúhanú cuketu podusíme na cibuľke, pridáme kúsky červenej papriky a plátky cesnaku, ďalej dusíme, osolíme, okoreníme. nakoniec prisypeme strúhaný syr a hrsť posekanej petržlenovej vňate. Naukladáme na opečené hrianky, tu to boli krajce opečeného rožka.

túto zmes som vyskúšala aj zapiecť ako nákyp, pridala som na zahustenie trocha strúhanky a piekla som ju v maslom vymazanej forme s plátkami slaniny a neskôr aj strúhaným syrom navrchu. Tiež výborný, ľahký obed

Cuketové risotto sme jedli minulé leto ako samostatný chod 
aj ako prílohu s vyprážanému kalerábu a zeleru. Mimochodom z tých dvoch mi viac chutil kaleráb, zeler som robila prvý raz, ale neočaril ma.

Cuketová polievka bola tiež jemnej a lahodnej chuti, rozmixovaná so sladkou smotanou na krémovú. 
Tu som zasa robila zeleninovú zmes s cuketou na ázijský spôsob, so sójovou omáčkou, zázvorom a sezamovými semienkami.


Ku kuracím vyprážaným kúskom som ju podusila so špenátom ako prílohu
Cuketovú omáčku robievam často ako klasický prívarok, vyskúšala som variantu na karameli
a pred pár dňami som robila prívarok z kalerábu s cuketou, zápražku som robila dopredu, po zaliatí vodou som do nej pridala nahrubo postrúhaný kaleráb a keď bol skoro hotový, pridala som cuketu  a zjemnila šľahačkovou smotanou. 
Cuketa je výborná v kombinácii s paradajkami a syrom, pokrájaná na kolieska a zapečená
V reštaurácii, kam zájdeme párkrát do roka a je v neďalekej dedine(podotýkam, že je naozaj na vysokej úrovni, preto tam ideme radšej ako do mesta), podávajú cuketové palacinky plnené hubovým paprikášom. Robila som ich aj doma, pridala som navyše aj hrášok a môžem len odporúčať. Do palacinkového cesta sa pridá najemno postrúhaná cuketa. Recept na cuketu v karameli aj tieto cuketové palacinky mám na Vareche.sk: http://varecha.pravda.sk/recepty/cukinove-palacinky-plnene-hubovo-hraskovym-pa/53080-recept.html
Cuketu som minule nahádzala aj do bublaniny spolu s čerešňami. Manžel ponúkol v práci kolegu a ten uhádol, čo je to zelené, chválil a dobre sme sa zasmiali, lebo manžel ani nevedel, čo som tam prikmotrila.
Ochutnali ste už plnené cuketové kvety? My áno, naplnila som ich podľa receptu na obale kvietkov, ktoré pochádzali z Talianska. Slaninka, šalátový a krémový syr tam šiel, naplnené kvety sa dali zapiecť na pár minút do rúry. Nebolo to zlé ale mne vadila tá charakteristická zelená chuť, preto som si povedala, raz som ochutnala a dosť. Našim síce chutilo, ale tiež chýbalo to zaručené: môže byť aj častejšie, takže asi nebude.


podávala som ich s avokádovým krémom a na dekoráciu použila listy kučeravého kelu a hurmikaki

V týždni sme mali zase cuketový obed, tentoraz s kuracím mäsom. Recept sa mi vydaril nad očakávanie, preto si zaslúži zvláštnu kapitolu: Kuracie placky s cuketou









nedeľa 5. júla 2015

Melónová granita


V horúčavách dobre padne ľadové osvieženie. Melóny jeme dobre vychladené každý deň, ale nie vždy natrafíme na sladučké kusy. V tom prípade máme na výber - buď ich zjeme menej chutné alebo z nich vymyslíme nejakú lakotu. V čase prebytkov ovocia (čo je u nás veľmi zriedka, lebo stihneme skonzumovať enormné množstvá za surova), zvyknem robiť mrazenú ovocnú dreň, zdravší druh zmrzliny. To len ovocie posekám v mixéri a dám zamraziť.
Granita je pomixované ochutené ovocie, ktoré sa počas mrazenia viackrát premieša vidličkou, aby dreň ostala v kryštálikoch.
Melón bol práve veľmi vhodný, obsahoval skoro nulové množstvo semienok, takže s vyberaním nebol problém. Lyžicou som ho vysekala do mixéra, pridala jednu pokrájanú nektarinku, šťavu z celej limetky, lístky mäty a trocha krémového medu

Premixovanú zmes som preliala do nádobky vhodnej do mrazničky
Počas mrazenia som zmes viackrát vidličkou premiešala, spočiatku mrzli len okrajové časti
potom sme sa vybrali na nočnú prechádzku mestom, aby sme si vyvetrali hlavy pred spánkom, vonku bolo 22°C o polnoci.
Granita sa má mraziť 3-4 hodiny, ja som ju mala v mrazničke až do rána, ešte som ju premiešala pred spaním.
Ráno vyzerala po premiešaní vidličkou takto krásne
Naložila som ju do zmrzlinových pohárikov a mohli sme si pochutiť. Je to naozaj vynikajúce osvieženie, bombová chuť ovocia v spojení s mätou a medom. 

piatok 3. júla 2015

Špagety s kukuricou


Veľké horúčavy, tak len také rýchlo hotové a predsa teplé jedlo som dnes pripravila. Cestoviny sú veľmi dobre kombinovateľné s množstvom zeleniny a syra.
V chladničke som robila inventúru v zmysle toho, čo treba skôr upotrebiť. Dvakrát týždenne ideme na väčší nákup, vtedy kúpime aj viac zeleniny ale nerobím extra plány na týždenné menu, moje varenie závisí od momentálnej situácie, množstva práce, programu na voľný čas(chodíme na celodenné výlety) a chuti na niektoré jedlá. Samozrejme, snažím sa o to, aby sme mali celkovo dobre vyvážený príjem bielkovín, sacharidov a tukov, aby bola strava pestrá a výživná. 
   Teraz je chladnička dosť plná, je tam viac litrov mlieka, 20 vajíčok, viac druhov syra(Gouda, mozarella, camembert, light plátkový syr a syr dánskeho typu), kuracie prsia, celé kurča, bravčové karé, bacon slaninka v plátkoch aj na kocky, bryndza, viac druhov hydinovej šunky, nejaké jogurty, kúsok bylinkového masla, šalátové uhorky, listový šalát, cibuľky, mrkva, brokolica, malá hlávka kelu, petržlen aj s vňaťou, dva kaleráby, načatá konzerva kukurice a pootvárané fľašky ochucovadiel - slovenská horčica, pálivá papriková pasta, chren v poháriku, sušené paradajky v oregánovom oleji, šľahačková smotana, kocka droždia. A nedávno som tam vložila napácované mäsko na zajtra zakryté fóliou.
   Takže dnešný obed som začala uvarením cestoviny v osolenej vode. Kým voda zovrela, v kastróli som na olivovom oleji opražila dve cibule nakrájané nadrobno. Pridala som 4 kúsky sušených posekaných rajčín v oleji a kúsok paradajky - zvyšok z raňajok. Pribudli dva naplátkované strúčiky cesnaku a lyžica hustého paradajkového pretlaku. Masa si poškvrčala, hodila som do nej pár drobných kúskov brokolice, osolila a podliala som to vodou, aby sa mohla podusiť. Vrela na miernom ohni asi desať minút,
Pridala som skoro celú konzervu kukurice a kúsok vňate jarnej cibuľky
Zmes prevrela, redukovala sa zbytočná tekutina,nakoniec som prisypala dve hrste strúhanej Goudy, ktorá omáčku ochutila aj zahustila zároveň.
Vtedy som už zliala vodu zo špagiet, necedila ani nepremývala som ich, rovno na ne putovala omáčka. Dobre som celé premiešala a jedlo bolo hotové.
Za čerstva je to mazľavejšie, lepšie sa šmýka, státím cestoviny nasajú omáčku a sú už suchšie potom, s tým treba rátať, takže najlepšie je ich konzumovať do 10 minút od dohotovenia.