Žemľovku som už dávno nerobila. Teraz som dostala za tašku jabĺk od jednej mamičky zo škôlky, nemá ich kam dávať. Tak som urobila taký socíkovský obed, gulášovú polievku s hlavným jedlom na sladko. Tie rožky z obchodu sú aj tak hrozné.
Svoj jednoduchší spôsob prípravy( kolieska rožkov pokropiť v mlieku roztopeným maslom, rozložiť do vymastenej zapekacej misy, navrstviť ochutený tvaroh, na to postrúhať jablká a znovu vrstviť kolieska rožkov, poliať zvyškom mlieka a s vaječným snehom zapiecť) som dnes vymenila za spôsob od Jaroslava Žideka, známeho šéfkuchára:
Suroviny:
2 vajcia, 2,5+1 dcl mlieka, 1,5+1 PL cukru, mletá škorica, 5 očistených jabĺk, 6 rohlíkov, 200g jemného tvarohu, prášk. cukor, citr. kôra, maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie zapekacej misy, jablkový džem - ten som nemala, ale dala som vlastný hruškový s klinčekami, hrozienka namočené v teplej vode.
Postup:
misu som vymazala maslom a vysypala strúhankou. Celé jablká očistila, rohlíky nakrájala na kolieska cca 1cm hrubé. 2 žĺtka som vyšľahala do peny s 1PL cukru, poprášila mletou škoricou, pridala trocha strúhanej citr. kôry a zaliala mliekom. Do tejto zmesi som rýchlo po jednom namáčala rožky a ukladala ich tesne vedľa seba v jednej vrstve na dno misy.
Potrela som ich hruškovým džemom. V miske som vymiešala tvaroh s 1dcl mlieka, ochutila práš. cukrom a pridala scedené hrozienka, polovicu natrela na džem. Nastrúhala na to 3 jablká na hrubom strúhadle.Nasledovala zasa vrstva namočených rohlíkov, džem, druhá polovica tvarohu a zvyšné postrúhané jablká.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára