streda 2. marca 2016

Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami


Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.
Na ten hotel mám inak milé spomienky. Asi pred desiatimi rokmi v júli som sa tam ubytovala na pár dní s vtedy 13-ročnou dcérou, ktorej som ako prázdninové prekvapenie venovala školu tanca u Laciho Strike-a. Ona bola veľmi šikovná v hip-hope, robila si sama choreografie, vystupovala a dokonca aj vyhrávala súťaže. Bola to jej srdcovka, tak som si vybrala týždeň dovolenky a šli sme do veľkomesta. Ten hotel bol najbližšie k miestu konania tanečnej školy.
Za čas, keď deti tancovali, som pešo pochodila denne 8-10km, to bola samá Ikea, Avion, Trnávku a Ružinov odvtedy poznám ako na dlani(tam sa mi veľmi páčilo, že sú ulice pomenované po kvetinkách:-), túlala som sa aj starým mestom.
No ale späť k receptu, na ktorom sme si včera pochutili:
Suroviny:
400-500g mletého mäsa mix kuracie a bravčové, 1 cibuľa, 30g syra, 30g údenej slaniny, 2PL masti, polohrubá múka, petržl. vňať, červ. ml. paprika, čierne ml. korenie, soľ, biele víno, 1 dcl paradajkovej šťavy,  1,5dcl vývaru

Halušky: 3 zemiaky varené v šupke (mali 230g), 60g syra, polohr. múka, 1 vajce, kyslá smotana
Postup:
Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.
Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.
Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.
Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.

vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov. 
Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku.Prichystala som víno
Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou. A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p- kuchár dával ako prvý vývar.
Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť
potom som priliala paradajkovú šťavu
a hneď aj horúci mäsový vývar
Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.


Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.
Páčia sa mi a k tomuto jedlu sú naozaj veľmi vhodné.

utorok 1. marca 2016

Zastihnutie na Facebooku: https://www.facebook.com/K%C3%BAsok-m%C3%B4jho-sveta-540131342814008/?ref=hl

Niektorí mi píšete v maily, že sa vám nedá komentovať tu, tak pridávam kontakt na stránku na Fb, tam to problém nebude. Ak ovšem ste na tejto sociálnej sieti:-) Pekný deň vám želám.

Slonie slzy inak

Ostal mi orechový krém od Vianoc v malej krabičke v mrazničke.
Čo s ním? Ak by nás bolo viac doma, tak určite zákusok na celý plech, pridať iný krém a tento zakomponovať. Ale pre nás dve s dcérkou som vymyslela len takú malú mňamku.
Na maličkom plechu som upiekla kakaovú piškótu z troch vajec.
Mala som v pláne z cesta vykrajovať slzy, tak som premýšľala, s čím asi to bude vhodné. Napadlo ma odrezať kus z umelohmotnej fľaše a potom ten kus sformovať na slzu.
Na jednej strane som kruh stlačila a po cípe prešla opakom čepele noža. Slzu som zmenšila prehnutím a zalepením cípa.
Ak by bola doma litrová fľaša, bola by lepšia, ale poradila som si.
Z cesta som povykrajovala slzy,
ošúpala ich z vrchnej časti piškóty.
Dve a dve som pospájala krémom,
zvyšok som naložila do cukrárskeho vrecka a použila na prilepenie kolieska banánu na vrchnú časť slonej slzy. Ešte som si vyrobila trocha čokoládovej polevy z kakaového prášku, masla, cukru a mlieka. Slzy som ňou popolievala cik-cakmi.
Na tejto fotke vidieť, ako mi medzičasom jedna slza zmizla - jasné, že skončila v rukách malej Indiánky Karolínky, čo sa vie prekvapivo potichu priplížiť a v momente mojej nepozornosti si uchmatne, čo sa jej páči:-)
Odkrojky z cesta som pomrvila-posekala nožom, pridala úplne posledný zvyšok krému z vyškrabaného vrecka, vidličkou potlačený zvyšok banánu a všetko som dôkladne premiešala.
vytvárala som mini guľky do mini košíčkov, poliala ich zbytkom čokoládovej polevy a dala všetko stuhnúť.
Tak som sa zbavila všetkého, čo som mala v pláne. A mali sme výbornú maškrtu na dva dni.


Hubovo-smotanová dobrota

Recept zo starého výstrižku ženského časopisu, ani neviem ktorého. V rámci starých restov skúšam takmer všetko, čo ma zaujalo pred rokmi a odložila som si to. Kopa odskúšaných receptov sa pomaly ale isto zvyšuje. No pribúdajú aj nové zaujímavosti. Takže vždy je čo ochutnávať, vytvoriť si názor, zbierať skúsenosti.
A čas je stále môj nepriateľ. Bodaj by ho bolo viac! Je toľko iných činností, ktoré mám rada, ktoré ma napĺňajú a ktoré čakajú, kedy sa im budem venovať. Takže na varenie a prípravu jedál si priestor hradím väčšinou keď je vonku škaredo, tak ako aj dnes. Psa by človek ľutoval vonku, silný vietor a ešte silnejší lejak. A jesť sa predsa musí, tak spájam príjemné s užitočným.
Púšťam si hudbu popritom, našla som super stanicu Vlna, fajn pesničky mojej mladosti, veselo naladený kolektív moderátorov, sú super!
A prezentujem ďalšiu rýchlovku z chutných a jednoduchých surovín: Na jednu porciu:
3 väčšie šampiňóny, 1 PL oleja, polovička téglika kyslej smotany, 1 vajce, pažítka alebo kôpor na posypanie, červená mletá paprika, mletá rasca, soľ
Postup:
očistené huby som pokrájala na osminky a z každej strany opiekla na oleji.
Pridala som mletú rascu, ešte chvíľu piekla, potom posypala soľou a červenou mletou paprikou, premiešala a hneď pridala smotanu.
O chvíľku aj rozklepnuté vajce. V predlohe bolo nechané ako volské oko, ale mala som na panvici málo smotany(keďže jedna porcia) a tá sa začala rýchlo redukovať, tak som nemohla čakať, kým sa vajíčko upečie vcelku, premiešala som celé jedlo a vypla plameň. Ešte som ho posypala kôprom.
Môžu sa použiť aj iné čerstvé huby. Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo.

pondelok 29. februára 2016

Pikantná baklažánová nátierka

Neviem, kedy som si obľúbila baklažán, len si pamätám, že ma dávnejšie neočaril a posledný rok sa ho neviem dojesť. Z tejto nátierky som zjedla strašne veľa.
Základný recept mám od mamy, ona má cesnakovo-baklažánovú nátierku tiež veľmi rada. Ja som ju ešte doplnila kápiou, medvedím cesnakom a tahinovou pastou, tá tam ale nemusí byť.
Suroviny:
1 baklažán, 1 kápia, pol cibule, 2 strúčiky cesnaku, medvedí cesnak podľa chuti, 2 ČL tahinovej pasty, 0,5 dcl olivového oleja, čierne mleté korenie, soľ, citrónová šťava na dochutenie
Postup:
umytý baklažán a papriku som dala piecť do rúry na 210°C. Baklažán som popichala vidličkou.
Paprika bola hotová skôr, po vybratí som ju hneď strčila do mikroténového vrecka a nechala zmäknúť, potom som z nej ľahko odstránila kožu.
Baklažán som po upečení (čo trvalo asi 45 minút) nechala chvíľu vychladnúť a tiež som z neho stiahla kožu.
Dužinu som spolu s paprikou zbavenou jadrovníka a semienok a dvomi strúčikmi cesnaku pomlela.

Do misy som priliala oleje(ja som pridala aj 1ČL rakytníkového), soľ a korenie, pol cibule nakrájanej na drobno, posekaný medvedí cesnak a tahinovú pastu.
Celé som dochutila citrónovou šťavou. Po odstátí sa všetky chute lepšie prepoja.
Pripravila som hrianky zo staršieho chleba a mali sme vynikajúcu večeru a dnes aj raňajky.
Takéto zeleninové nátierky sú výbornou alternatívou k maslu a iným tukovým nátierkam. Plus zelenina sa už nežiada k tomu, veď je tam toho dosť. Cesnak mi síce vyštípal jazyk, ale určite ma obdaril aj svojimi blahodárnejšími účinkami.

streda 24. februára 2016

Alfredo chicken - eintopf

Verzií na toto cestovinové jedlo rozšírené najmä v Amerike a pôvodom z Talianska je viac. Ja som ako prvú uvidela práve robenú v jednom hrnci.  Inšpiráciu z Fb som si urobila po svojom a musím povedať, že sa jedná o chutné, rýchle a ľahko pripraviteľné jedlo. Sú to kuracie kúsky s brokolicou a cestovinou penne/rúrkami v smotanovo-cesnakovej omáčke so syrom. Alfredo bol zrejme taliansky kuchár - majiteľ reštaurácie.
Suroviny:
1 kuracie prso bez kosti a kože, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 200ml kuracieho vývaru, 150ml sladkej smotany, 1/2 menšej brokolice rozobratej na ružičky, 100g cestoviny penne expres (panzani)
postup:
očistený a posekaný cesnak som opekala na oleji, pridala som kocky kuracieho prsa, plameň zvýšila, aby sa mäso rýchlo opieklo, okorenila som ho a mierne osolila. pridala som brokolicu, zaliala horúcim vývarom, prisypala cestovinu a pridala aj smotanu. za častého miešania som celé dusila-varila, kým sa cestovina neuvarila, t. j. pár minút. Do hotového som primiešala strúhaný taliansky syr. Tento máme veľmi radi a nie je ho veľa, také podarené menšie balenie, čo nám úplne stačí. Má výraznú chuť, preto ho netreba veľa a soliť treba tiež opatrne, hlavne ak je aj vývar slaný.





Skutočne expresné varenie a skvelá chuť, presne tieto druhy jedál mám najradšej.


štvrtok 18. februára 2016

Nachos s čiernou fazuľou

Jedlo mexickej kuchyne, ktoré som robila už dávnejšie.
Čiernu fazuľu som večer namočila a druhý deň uvarila do mäkka.
 Scedenú som uložila do zapekacej misy, posypala strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre nechala syr roztopiť. Teplota 190°C a asi 15 minút.
Hneď po vytiahnutí som ju poliala kyslou smotanou a obložila plátkami sterilizovanej jalapeňos papričky, nasekaným šalátom, petržlenovou vňaťou (kto má rád, dá koriandrovú vňať).
Jedlo sa obloží tortillovými chipsami alebo kúskami opečenej tortilly.
Tiež sa môžu pridať do fazule kolieska opečenej klobásky chorizo alebo zvyšky upečeného mäsa.