streda 2. marca 2016

Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami


Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.
Na ten hotel mám inak milé spomienky. Asi pred desiatimi rokmi v júli som sa tam ubytovala na pár dní s vtedy 13-ročnou dcérou, ktorej som ako prázdninové prekvapenie venovala školu tanca u Laciho Strike-a. Ona bola veľmi šikovná v hip-hope, robila si sama choreografie, vystupovala a dokonca aj vyhrávala súťaže. Bola to jej srdcovka, tak som si vybrala týždeň dovolenky a šli sme do veľkomesta. Ten hotel bol najbližšie k miestu konania tanečnej školy.
Za čas, keď deti tancovali, som pešo pochodila denne 8-10km, to bola samá Ikea, Avion, Trnávku a Ružinov odvtedy poznám ako na dlani(tam sa mi veľmi páčilo, že sú ulice pomenované po kvetinkách:-), túlala som sa aj starým mestom.
No ale späť k receptu, na ktorom sme si včera pochutili:
Suroviny:
400-500g mletého mäsa mix kuracie a bravčové, 1 cibuľa, 30g syra, 30g údenej slaniny, 2PL masti, polohrubá múka, petržl. vňať, červ. ml. paprika, čierne ml. korenie, soľ, biele víno, 1 dcl paradajkovej šťavy,  1,5dcl vývaru

Halušky: 3 zemiaky varené v šupke (mali 230g), 60g syra, polohr. múka, 1 vajce, kyslá smotana
Postup:
Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.
Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.
Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.
Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.

vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov. 
Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku.Prichystala som víno
Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou. A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p- kuchár dával ako prvý vývar.
Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť
potom som priliala paradajkovú šťavu
a hneď aj horúci mäsový vývar
Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.


Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.
Páčia sa mi a k tomuto jedlu sú naozaj veľmi vhodné.

Žiadne komentáre: