piatok 12. februára 2016

Špaldová pletenka

Minuli sa mi rožky, ktoré som piekla minulý týždeň. Za čerstva ich dám do mikroténového vrecka a zamrazím, potom podľa potreby vyberiem každý deň či obdeň dva-tri a sú ako čerstvé. Tak som večer musela upiecť nejaké pečivo, aby bolo na raňajky.
Podarilo sa mi kúpiť celozrnnú špaldovú múku, hladkú bielu špaldovú mám doma skoro vždy.
Suroviny a postup:
Zmiešala som 10dkg celozrnnej hladkej špaldovej, 10dkg  bielej hladkej špaldovej a 5dkg pšeničnej polohrubej múky, Pridala som lyžicu ľanových semienok, lyžičku soli, lyžičku cukru, polovičku balíčka sušeného droždia a všetko dobre premiešala. Na zjemnenie cesta pribudli dve kopcovité lyžičky masti.
Niektorý deň som robila stečený kefír a z neho potom banánovú penu, tak mi ostala tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Tekutiny som dala 1,5dcl. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky, je to zásobáreň bielkovín.
Cesto mi vymiesil robot. Bolo ho máličko, zakryla a nechala som ho kysnúť asi hodinu pri radiátore.
Potom som ho rozdelila na tri časti, je výborné, nelepí, netreba podsypať.
Kúsky som vyšúľala a následne splietla do vrkoča. Konce podstrčím.
Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, znova zakryla a nechala podkysnúť pol hodiny.
Nepozornosťou sa mi plech podarilo prevrátiť, keď som odsúvala stoličku, čo pridržiavala plech pri radiátore, tak sa mi zošuchol na zem a pletenka capla na jednu stranu. Papier ju chránil, ale aj tak sa sploštila trochu. Ešte som ju nechala preto kysnúť, aby sa pozviechala.
Rúru som zapla na 210°C, vykysnutú pletenku potrela vodou a pokropila aj papier.
Prvých desať minút som ju piekla na tejto teplote, potom som stiahla na 200°C a dopiekla ešte 10 minút. Už bola pekná červená. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju potrela kúskom masla, to zmäkčí kôrku.
Krájala som ju až po vychladnutí. Voňala a chutila naozaj veľmi dobre.Večer sme z nej už nejedli, len ochutnali kúštik.
Na raňajky som robila rybaciu pomazánku, tak sa veľmi hodila aj pletenka.
Bola ešte lepšia, cesto je vláčne, kôrka mäkká, tenká, chuť typicky špaldová, sladkastá.
Je to výborné pečivo a pre dve osoby táto dávka úplne postačí aj na viac dní, podľa apetítu. Budem zvedavá, koľko dní vydrží jej kvalita.

streda 10. februára 2016

Dolnozemské zemiaky (Alföldi krumpli)

Či ako príloha, či ako samostatné jedlo je to na vylízanie taniera. Aspoň mne to tak chutí.
Nikdy by ma taká kombinácia nenapadla spolu, preto sú dobré nápady z kuchárskych knižiek. Tento je z knihy 100 legjobb magyar étel -100 najlepších maďarských jedál.
Nečudujem sa, že aj toto sa dostalo do výberu.
Dostupné suroviny, rýchla príprava, známe chute a nič ťažké ani pre začiatočníka. To sú výhody, ktoré iste ocenia aj iní.
Suroviny:
4 zemiaky, 1 mrkva, kúsok zeleru, 1 petržlen, 1 cibuľa, 1-5 paradajok(podľa veľkosti), 1 zelená paprika, olej podľa potreby, soľ
Príprava:
Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.
Po pár minútach som ich v tej utierke osušila.
Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno.
Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky a na panvici.
Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.
V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.
Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre.
Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.
Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.

utorok 9. februára 2016

Snehové šišky

Toto sú ďalšie šišky, ktoré sa mi veľmi páčia. Sú z polohrubej múky a dáva sa do nich sneh z bielkov. Práve preto ma zaujali. Vydarili sa a moje poďakovanie za super recept patrí Klárke z Vrábľov. Pozdravujem:-)
Jediné, čo som zmenila, bol druh droždia, ja som mala len sušené. Uvádzam dávku, z akej som robila, bola to jedna štvrtina z Klárkinej a vyšlo mi 12 menších šišiek +odkrojky
Suroviny:
25dkg polohrubej múky, štipka soli, 2 dkg práškového cukru, 2,5dkg zmäknutého masla, 1 žĺtok, pol vrecúška sušeného droždia, nastrúhaná citrónová kôra (asi pol lyžičky), 1,5dcl teplého mlieka, 1PLtuzemského umu. Toto všetko som dôkladne premiešala v mise, kým vzniklo celistvé cesto, čo sa nelepilo na steny nádoby. Zakryté som nechala asi 15 minút kysnúť na teplom mieste.
Zvyšný vaječný bielok som vyšľahala na tuhý sneh a dôkladne som ho vpravila do cesta. Úplne zmenilo konzistenciu, teraz už lepilo, tak som ho poriadne premiesila ako sa na kysnuté cesto patrí. Bola to len mini dávka, tak to šlo rýchlo. Posypané múkou som ho zakryla utierkou a nechala znova kysnúť. Čas som nesledovala, len objem cesta. Keď už sa mi zdalo, že pekne zapracovalo, vyložila som ho na pomúčenú dosku a zvrchu tiež posypala, aby sa mi nenalepilo na valček.Rozvaľkala som ho na hrúbku 1-1,5cm. Pomocou pohára na stopke, ktorý som "ponárala" do múky, som vykrajovala kolieska.
Odkrojky som nechala len tak. Znova som všetko zakryla utierkou a nechala 10 minút podkysnúť. Tieto odddychy sú pre kysnuté cesto dosť dôležité, pretože pri každej manipulácii sa proces kysnutia značne zastaví, vzduch je vytlačený z cesta a potrebujeme nadýchané koláčiky, tak musíme čakať, kým sa tam bublinky znova vytvoria.
V jenskej mise som rozhorúčila olej, šišky som odspodu omietla od múky a vkladala spodnou stranou nahor do oleja, zakryla pokrievkou na minútku a potom odkryla, o chvíľu sa dali otočiť a opražiť z druhej strany. Jenské sklo je praktické, lebo dobre vidieť spodok cesta, či sa už môže obrátiť. Vyžaduje si trocha praxe zistiť, ako rýchlo ich piecť, lebo sa môže stať, že zhurta opečené nebudú prepečené, ale zasa pomaly pečené sa napijú oleja.
Tieto sú zvonka pevnejšie, chrumkavejšie, ale sú ľahučké a nadýchané, proste skvelé. Jedli sme ich s rakytníkovým džemom, uvidela som ho v obchode, tak som neodolala. Mala by som na jeseň zohnať plody a uvariť z nich sirup aj džem. Sú zásobárňou hodnotných látok.

Krúpková polievka so zeleninou

Hustá a sýta polievka, ktorá prehreje.
 Jačmenné krúpy sú veľmi zdravé, je dobré použiť ich aj namiesto cestoviny.
Pamätám si zo škôlky, že som ich neznášala, nešli mi dolu hrdlom, potom zavolali tetu kuchárku a tá ma nasilu nakŕmila. No hrozný zážitok! Som rada, že také spôsoby teraz už nie sú akceptované.
Zachutili mi len pred pár rokmi, keď ich varila mama v polievke. Milujem jej polievky. A som rada, že dcérka krúpky má rada. Používam menšie, tieto sú perličky.
Pol hrnčeka krúpkov som premyla pod horúcou vodou na sitku, potom som ich dala variť spolu s kúskami zeleru a petržlenu do litra osolenej vody. Ak mám sušené huby, namočím ich cez noc a dám variť spolu s krúpkami. Teraz som nemala, tak som použila len hubový prášok, dodá výbornú chuť.
Keď boli krúpky polomäkké, nakrájala som 1 mrkvu,  kúsok póru(namiesto cibule), 1 zemiak a strúčik cesnaku. Na lyžičke masla som podusila mrkvu spolu s pórom.
Keď začal pór hnednúť, vypla som plameň, pridala lyžičku červenej mletej papriky, premiešala a takto pridala do vriacej polievky. Hneď nasledoval aj zemiak a naplátkovaný cesnak. Polievku som varila, kým zemiak zmäkol.
Z tejto dávky vyjdú 3 porcie.

Zemiakovo-brokolicové mafiny

Robila som ich k dusenej hovädzine so zeleninou. Recept pochádza z knižočky Recepty z Nového Času pre ženy 2009.
Šlo o nedeľné varenie, mäsová polievka sa tiahla na sporáku, tak som brokolicu nevarila, ale parila na sitku nad polievkou do polomäkka.
Suroviny:
1/4 brokolice, 400g zemiakov, 1 malá cibuľa, 150g hladkej múky, lyžička prášku do pečiva, 1dcl kefíru, 2 vajcia, 6PL oleja, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup:
Papier na pečenie som namočila a zhúžvala, tak sa dali ľahšie vyložiť jamky na mafinovom plechu. Plnila som ich po oschnutí papiera.
Očistené zemiaky som postrúhala najemno a vytlačila z nich šťavu, tú som neskôr použila na zahustenie dusenej hovädziny. Zemiaky som osolila, pridala vajcia, olej, kefír, korenie, nadrobno pokrájanú cibuľku a nasekanú predparenú brokolicu a petržlenovú vňať.
V múke som rozmiešala prášok do pečiva a pridala k zemiakovej hmote. Všetko dôkladne premiešané vyzeralo sľubne.
Rozdelila som to do mafinových jamiek, vyšlo 6 veľkých.
Mafiny sa piekli v predom vyhriatej rúre na 180°C skoro 40 minút.
Bol to môj prvý pokus o takúto prílohu, inokedy určite zvýšim podiel brokolice na úkor múky, tá ma tu nejak rušila, aj keď ako príloha k mäsu so šťavou to bolo výborné. Ako samostatné jedlo by sa mi to s toľkou múkou nepáčilo. A určite by som uvítala, ak by sa cesto nenalepilo na papier, mafiny sa ťažko vyberali.

sobota 6. februára 2016

Rozplývavé mrkvové rezy

Je v nich skoro pol kila mrkvy ale vôbec to nebadať. Kakaový prášok, ktorý nahrádza múku, to totiž dostatočne maskuje. Plnka z mascarpone nepotrebuje extra stuženie, takže je úplne jednoduchá.
 Po prezretí viacerých receptov na mrkvové koláče sa mi zdalo, že sú všetky na jedno kopyto. Zapojila som svoju fantáziu, skúsenosti a smelo vyhlasujem, že sa mi podarilo vytvoriť svoj najlepší zákusok bez múky.
 Malá rada: jedzte ho trochu povolnejší(teda nie moc vychladený), vydá tak tie najlepšie chute;-)
Suroviny:
Korpus:
45dkg strúhanej surovej mrkvy, 3 vajcia,3PL kryštálového cukru, 10dkg mletých kešu (alebo iných) orieškov, 3dkg kvalitného kakaa, 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry(najlepšie z chem. neošetr. ovocia alebo hotovú-kúpenú), 1PL drobných hrozienok, 1dcl oleja
Plnka:
50dkg mascarpone, 1PL medu, 1PL hruškového džemu s klinčekami
Postup:
Plech 32x35cm som vyložila papierom na pečenie, odspodu ho fixujúc tukom.
Mrkvu som očistila a najemno postrúhala. Pridala som k nej zlaté hrozienka, pomarančovú kôru, olej a celé som dôkladne premiešala.
Kešu oriešky som pomlela a premiešala v nich preosiaty kakaový prášok.
Celé vajcia som elektricky šľahala s cukrom aspoň 3 minúty, aby sa cukor rozpustil a pena dobre našľahala.
Rúru som zapla na 170°C.
Do mrkvovej hmoty som pridala oriešky s kakaom, poriadne zmiešala a zľahka pridala aj našľahané vajcia. "Cesto" som vyliala a urovnala na plech.
Vložené do predhriatej rúry sa pieklo 25 minút.
Medzitým som sa venovala plnke: mascarpone som premiešala s lyžicou medu.
Keďže do cesta som žiadne korenie ani extra ochucovadlo nedala, dovolila som si šmrcnúť plnku svojím hruškovým džemom s klinčekami.
Páčilo sa mi to stále viac.
Už som bola zvedavá, či sa cesto podarí, či sa bude dať vybrať z plechu, pokrájať a vôbec, či sa mi celé nepomrví. V najhoršom prípade by boli z neho nejaké fajn guľky. Bola som prichystaná aj na túto možnosť.
Ale korpus ma nenechal v štichu. Po tých 25 minútach som z rožka odlomila a usúdila, že je hotový. Vybrala som ho, nechala vychladnúť a potom som na plech položila dosku, prevrátila spolu s plechom a tak som korpus vyklopila. Opatrne som z neho stiahla papier.Spodok bol trocha dokrkvaný, ale korpus ostal v kuse, čo ma potešilo.
Rozdelila som ho na štyri rovnako široké časti a opatrne poprekrajovala. Cesto je tenučké ale jemné, šťavnaté. Dalo by sa použiť aj vo vyššej forme, povedzme tortovej alebo chlebíkovej, to by sa priamo úmerne predĺžil čas pečenia. Mne sa táto plátová forma pozdávala teraz najviac.
Plnku som odvážila, aby som ju vedela rovnomerne rozdeliť. Vtedy ma napadlo, že nebudem špiniť ďalšie riady, matematika mi pomôže.
Plnka vážila skoro 560g, to je na tri časti cca 180g plus zvyšok na tenkú vrstvu na vrch. Na prvý plát som teda odobrala toľko plnky z váhy, aby na váhe ostalo 560-180, čiže 380g plnky.
Prvý natretý plát som zakryla ďalším cestom a z váhy ubrala zase 180g a potrela ním druhé poschodie,
potom aj tretie a na štvrtý plát som naniesla zvyšok. Niekoľko kešu orieškov som posekala nahrubo nožom, malú mrkvičku postrúhala a ozdobila vrch zákuska. Nič krajšie som nevymyslela, len takéto strapaté zdobenie.
Samozrejme, už mi tiekli slinky, malá tiež dobiedzala, tak som z oboch koncov ukrojila tenké plátky na ochutnávku. No výborno-výborné! To aby sa človek vedel udržať na uzde, keď niečo pečie. Nie je toho veľa, ale na víkend nám stačí.
Z celého koláčika som narezala postupne asi 12 kúskov, najskôr obdĺžniky a posledné štyri sa mi podarilo na trojuholníky. Tie vezmem dobrej susedke Katke.
Plnky by stačilo aj menej, kľudne aj polovicu, z menšieho balenia mascarpone.
Dnes bolo vonku nádherne, asi predzvesť jari. S malou sme sa vyšantili na dvore pobehujúc za loptou, už nám chýbal čerstvý vzduch a pohyb.

štvrtok 4. februára 2016

Brašovská kapusta

Veľmi jednoduché a pritom chuťovo veľmi kvalitné jedlo pochádzajúce z rumunského Brašova. Na svoje si prídu milovníci kapusty, bravčového mäsa a kôpru.
Základom je použiť dvojnásobné množstvo kapusty ako mäsa. Z mäsa je vhodný bôčik alebo prerastené čiže tučnejšie pliecko.
Suroviny, ktoré som použila:
60dkg bielej hlávkovej kapusty, 30 dkg bravč. pliecka, mletá rasca, soľ, 1 l vody, 2 dkg hladkej múky, 1 lyžička masti, 5dkg údenej slaniny, 1 PL mrazeného kôpru, 1dcl kyslej smotany
Postup:
Ja som si prácu zrýchlila použitím tlakového hrnca, pri obvyklom varení sa ráta asi dvojnásobok času na prípravu.
Kapustu som zbavila vonkajších ošarpaných listov, poprekrajovala, hlúby vyrezala a nakrájala som ju na útvary hrubé ako palec.
Umyté mäso som vložila vcelku do hrnca spolu s kapustou, mletou rascou, soľou a zaliala som to litrom vody.
Hrniec som uzavrela, priviedla k varu, natlakovala, potom znížila plameň a varila 35 minút. Nerobila som veľkú dávku, pri väčšom množstve mäsa rátajte viac času.
Uvarené mäso som z kapusty vybrala.
Slaninu som nakrájala na plátky a tie narezala.
V panvici som ich opiekla z oboch strán do chrumkava.
V recepte sa výpek vleje do kapusty a zahustí sa smotanovo-múčnou zátrepkou. Ja som zvolila iný postup: k slaninovému výpeku som pridala ešte lyžičku masti a múku som za stáleho miešania opekala do ružova.
To boli asi dve minútky. Plameň som vypla a prisypala som nasekaný kôpor.
Kapustu som medzitým znova priviedla k varu a vpravila som do nej zápražku za neustáleho miešania metličkou. Povarila som ju pár minút, zatiaľ som nakrájala vybraté mäso na plátky. Ako poslednú som do kapusty primiešala kyslú smotanu.