Či ako príloha, či ako samostatné jedlo je to na vylízanie taniera. Aspoň mne to tak chutí.
Nikdy by ma taká kombinácia nenapadla spolu, preto sú dobré nápady z kuchárskych knižiek. Tento je z knihy 100 legjobb magyar étel -100 najlepších maďarských jedál.
Nečudujem sa, že aj toto sa dostalo do výberu.
Dostupné suroviny, rýchla príprava, známe chute a nič ťažké ani pre začiatočníka. To sú výhody, ktoré iste ocenia aj iní.
Suroviny:
4 zemiaky, 1 mrkva, kúsok zeleru, 1 petržlen, 1 cibuľa, 1-5 paradajok(podľa veľkosti), 1 zelená paprika, olej podľa potreby, soľ
Príprava:
Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.
Po pár minútach som ich v tej utierke osušila.
Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno.
Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky a na panvici.
Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.
V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.
Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre.
Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.
Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára