štvrtok 4. februára 2016

Brašovská kapusta

Veľmi jednoduché a pritom chuťovo veľmi kvalitné jedlo pochádzajúce z rumunského Brašova. Na svoje si prídu milovníci kapusty, bravčového mäsa a kôpru.
Základom je použiť dvojnásobné množstvo kapusty ako mäsa. Z mäsa je vhodný bôčik alebo prerastené čiže tučnejšie pliecko.
Suroviny, ktoré som použila:
60dkg bielej hlávkovej kapusty, 30 dkg bravč. pliecka, mletá rasca, soľ, 1 l vody, 2 dkg hladkej múky, 1 lyžička masti, 5dkg údenej slaniny, 1 PL mrazeného kôpru, 1dcl kyslej smotany
Postup:
Ja som si prácu zrýchlila použitím tlakového hrnca, pri obvyklom varení sa ráta asi dvojnásobok času na prípravu.
Kapustu som zbavila vonkajších ošarpaných listov, poprekrajovala, hlúby vyrezala a nakrájala som ju na útvary hrubé ako palec.
Umyté mäso som vložila vcelku do hrnca spolu s kapustou, mletou rascou, soľou a zaliala som to litrom vody.
Hrniec som uzavrela, priviedla k varu, natlakovala, potom znížila plameň a varila 35 minút. Nerobila som veľkú dávku, pri väčšom množstve mäsa rátajte viac času.
Uvarené mäso som z kapusty vybrala.
Slaninu som nakrájala na plátky a tie narezala.
V panvici som ich opiekla z oboch strán do chrumkava.
V recepte sa výpek vleje do kapusty a zahustí sa smotanovo-múčnou zátrepkou. Ja som zvolila iný postup: k slaninovému výpeku som pridala ešte lyžičku masti a múku som za stáleho miešania opekala do ružova.
To boli asi dve minútky. Plameň som vypla a prisypala som nasekaný kôpor.
Kapustu som medzitým znova priviedla k varu a vpravila som do nej zápražku za neustáleho miešania metličkou. Povarila som ju pár minút, zatiaľ som nakrájala vybraté mäso na plátky. Ako poslednú som do kapusty primiešala kyslú smotanu.

Žiadne komentáre: