štvrtok 3. decembra 2015

Bakoňská beťárska polievka

Zložením sýta a možno povedať sviatočná polievka plnej smotanovej chuti patrí medzi tie, ktoré státím naberajú na kvalite. Chute surovín sa lepšie prepoja a v studenom počasí táto polievka nahradí aj druhý chod, ak sa zajedá čerstvým chlebom.
Ako vložka do nej sa použijú mäsové pirohy, pripravila som si ich deň vopred. Rezancové cesto som zamiesila z 20dkg polohrubej múky, 2 domácich vajec, štipky soli a trošky vody (záleží od veľkosti vajec). Nechala zakryté postáť asi 20 minút a rozvaľkané na tenučko som vykrajovala malou fomičkou kolieska, len toľko, aby mi stačili do tejto polievky, asi 15 kusov. Na každé koliesko som dala lyžičkou trocha mäsovej plnky.
Tú som robila z 30dkg mletého bravč. pliecka, ktoré som okorenené čiernym mletým korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo opiekla na cibuli. Až potom som ho máličko osolila. Zmes som nechala vychladnúť a tak som ju použila. Do pirohov išlo z mäsovej plnky máličko, zvyšok som spotrebovala inak, recepty neskôr pridám. (tortellini s anízovo-syrovou omáčkou a zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou)
Zvyšok rezancového cesta som pokrájala na širšie pásy, nechala poriadne preschnúť a potom veľkým nožom krájala na tenké rezance do mäsovej polievky. Mäsové pirohy mohli byť aj z celej dávky rezancového cesta a zamrazené, ale pred sviatkami mám plnú mrazničku.
Deň vopred som si večer namočila sušené lesné huby. Niečo ostalo z manželovej pochôdzky a zvyšok som dokúpila. Spolu ich bolo 30g.
100g oravskej slaniny som pokrájala na kocočky a vyškvarila na tuk, ktorý som precedením zachytila v hrnci, kde bude robená polievka.


Na tuku zo slaniny som opekala pokrájanú veľkú cibuľu. Po stiahnutí z ohňa som pridala posekanú šalviu a tymián a lyžičku červenej mletej papriky. Pribudli vyžmýkané a pokrájané huby a dva bobkové listy.
Priliala som liter neslaného vriaceho vývaru z kostí a údenú klobásku na kolieska,
potom sa celé varilo na miernom ohni, kým sa takmer uvarili huby. Pridala som mäsové pirohy a varila ďalej.
Teraz sa môže pridať zátrepka z hladkej múky a tekutej smotany. Ja som 20g múky opražila nasucho, zaliala som ju šľahačkovou smotanou 2,5dcl a tak vliala do polievky, urobili sa mi hrčky, ale rýchlo som ich počas varu miešala a našťastie zmizli.
Ešte som pridala asi dve lyžice kyslej hustej smotany a čakala, kým všetko zovrie, aby sa ukázala hustota. Bola akurát. So zátrepkou či zápražkou na sucho sa jedlo ešte povarí takých desať minút. Plameň som vypla, jedlo dochutila soľou a ochutnala pirohy. Boli dobre uvarené, mohla som naberať do tanierov.



nedeľa 29. novembra 2015

Mandľovo-pomarančové hviezdičky

Zapáčili sa mi v jednej knihe. Počas ich prípravy som však prišla na to, žeby sme dostali otravu cukrom, tak som ich poriadne pomenila. Výzorovo nie, len zložením.
Suroviny:
Cesto: 23dkg hladkej múky 00extra, 9dkg celozrnnej hladkej pšeničnej múky, 18dkg masla, 5dkg práškového cukru, 2 žĺtka, mandľová esencia
Plnka: 15dkg jemne mletých mandlí, 2PL práškového cukru, šťava z 1/2 pomaranča,mandľová esencia, kyslejší džem
Poleva: 2 bielka, 15dkg práškového cukru, pol lyžičky citr. šťavy, drobne krájaná kandizovaná pomaranč. kôra (mix kandiz. ovocia na pečenie)
Postup:
Preosiate múky, cukor, rozdrobené studené maslo a pár kvapiek esencie som mrvila rýchlo, pridala som žĺtka a ďalej miesila, kým sa masa poriadne spojila. Preložila som ju do mikrotén. vrecka a dala do chladničky na pol hodiny.


Na jemne pomúčenej doske som potom cesto rozvaľkala na hrúbku asi 2mm a formičkou vykrajovala hviezdičky, ukladala som ich na papierom vyložený plech a piekla v rúre predhriatej na 180°C do ružova. Niektoré sa upečú skôr, treba ich sledovať, aby nezhoreli.
Vďaka väčšiemu množstvu masla sú hneď mäkké. Oproti pôvodnému receptu som upravila množstvo cukru a masla, tam bolo uvedené 22dkg cukru a 5dkg masla. Ćím viac masla, tým krehkejšie keksíky.
Plnka: mandle som pomlela, pridala preosiaty cukor a arómu bittermandel - horké mandle, len pár kvapiek na zvýraznenie. Priliala som šťavu z polovice pomaranča, použiť sa môže aj džús, ak nemáte čerstvé ovocie, alebo sirup, ale vtedy cukor nebude potrebný. Masu som dala do chladu, kým sa piekli a chladli keksíky. Aj do plnky šlo pôvodne oveľa viac cukru, rovnaké množstvo ako mandlí.
Potom som hviezdičky spájala: na spodnú som dala trošku višňového džemu zmiešaného so slivkovým(ten mám tuhší), na to guľku mandľovej plnky a priklopila a stlačila som celé vrchnou hviezdičkou.
Z celej dávky mi vyšlo 44 pospájaných hviezdičiek. Pripravila som polevu: k bielkom som prisypala preosiaty práškový cukor a citr. šťavu a elektr. šľahačom vymiešala do peny. Lyžičkou som ju nanášala na vrchný diel a upravila aj do cípov. Pomáhala mi aj dcérka, dobre sme sa pritom zabavili, skúšali pesničky na vianočné vystúpenie v škôlke a hudobnej škole. Samozrejme, už vtedy sme keksíky aj ochutnávali, zožali úspech.
Ešte kým je poleva tekutá a lepkavá, treba ju posypať kúskami kandizovanej kôry, aby držala.
Necháme do rána uschnúť a uložíme do krabice, už sa môžu ukladať aj na seba, nelepia.

piatok 27. novembra 2015

Celozrnné medové kolieska so sezamom

Racionálne a veľmi chutné. Nečakajte krehko prelomiteľné keksiky, toto sú pevné, na skus tvrdšie sušienky, keďže sú bez masla, vajca a múka je celozrnná. Bonusom je však výborná chuť a vôňa, tak citrusovej kôry ako aj sezamu. Ten je úžasný obsahom cenných látok. http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/semena/sezamove/
Suroviny:
20dkg celozrnnej múky, 60g medu, 2PL olivového oleja, 1ČL citrónovej kôry, 1ČL pomarančovej kôry, vanilková aróma alebo trocha dužiny z vanilkového struku, 10dkg sezamových semienok, pol lyžičky prášku do pečiva, cca 1,5dcl vody
Postup:
Najprv na suchej panvici popražíme sezamové semienka, dávame pozor, aby nezhoreli, radšej ich opekáme na miernom ohni a stále prehadzujeme.
Necháme vychladnúť.V mise zmiešame múku, med, olej, dužinu z kúska vanilkového struku, obe kôry (použite chemicky neošetrenú alebo cukrársku - kúpenú), prášok do pečiva a vychladnuté sezamové semienka. Pridáme cca 1,5 dcl vody po častiach, aby sme dostali nelepivé cesto
V recepte sa písalo, že z neho treba sformovať valček a potom krájať ostrým nožom na tenšie kolieska, mne to tak nevyhovovalo, lebo cesto sa mi zdalo mäkké a po krájaní nedržalo tvar. Tak som ho na jemne pomúčenej podložke radšej vyvaľkala na pol cm hrúbku a odmerkou na sirup vykrajovala malé kolieska.
Rúru som zapla na 180°C. Kolieska som piekla na pečiacom papieri asi 25 minút do červenohneda. Mali sa kratšie, ale jeden som vytiahla, a vnútro bolo ešte surové, tak som ich nechala dlhšie, takto sú dobre prepečené. Skladujem ich v plechovej krabici (nie v tej čo je na foto). Uvidím, či zmäknú. Keď máme chuť na dobrotu, vytiahneme si ich pár.


streda 25. novembra 2015

Domáca cviklovo-cesnaková majonéza

Inšpirácia z knihy Dokonalý domáci burger. Použila sa tam ako obloženie a keďže cviklu mám veľmi rada, v spojení s cesnakovou majonézou ma lákala. Po niekoľkohodinovom pobyte v chladničke sa chute skvele prepojili, či ju použijete do burgera, či ako šalát, určite si pochutíte rovnako ako ja.
Najprv treba pripraviť domácu majonézu:
1 žĺtko som vymiešala s polovicou lyžičky horčice. 
 1 dcl oleja treba spočiatku pridávať po kvapkách za stáleho miešania žĺtkovej hmoty.
 Keď hustne, olej sa môže liať viac-menej tenkým prúdom, ale vždy treba rýchlo miešať, aby sa hmota okamžite spájala. Tu je už hotová, hustá domáca majonéza. ochutila som ju troškou soli, lyžičkou citrónovej šťavy a štipkou cukru. Môže sa dať aj čerstvo mleté čierne korenie.
jeden veľký strúčik cesnaku som pretlačila cez mašinku a primiešala k majonéze. Predom v šupke uvarenú a už vychladnutú cviklu som očistila a nastrúhala nahrubo do misy, zmiešala som ju so šťavou z polovičky citróna a máličko osolila, aby mala výraznejšiu chuť.

teraz som ju spojila s majonézou, dobre premiešala a nechala postáť v chladničke do podávania. Začerstva je masa tekutejšia, časom v chlade je kompaktnejšia. Na úvodnej fotke bola práve zmiešaná.
Trvanlivosť je krátka vzhľadom k surovému žĺtku, odporúčam skonzumovať maximálne do 24 hodín.



pondelok 23. novembra 2015

Teľacie plátky italiano

Teľacie je jedno z najlahodnejších mias, len škoda, že ho v mojom okolí nedostať, neobjednávajú ho ani mäsiari, ani reťazce. Dostať sa k nemu je teda šťastie. Kúpila som kúsky stehna balené na táckach až v Maďarsku. Vyhliadla som si recept s talianskymi chuťami, prílohu som vybrala adekvátne k tomu, kolieska z polenty - kukuričnej krupice. Polenta je aj názov kaše, dostať aj instantnú, pri ktorej sa značne skráti čas prípravy. Ja som mala len obyčajnú hrubšiu krupicu. Do rajnice som dala variť 4,5 dcl vody, keď zovrela, osolila som ju a pozvoľna do nej nasypala za stáleho miešania75g kukuričnej krupice. Je lepšie, ak máte vyšší hrniec, lebo pri varení buble a fŕka.
Varila som ju asi 20 minút, kým sa začala oddeľovať od stien rajnice. Vtedy som ju vyliala na dosku, urovnala na hrúbku asi 1,5 cm a nechala úplne vychladnúť.
Začala som sa venovať omáčke: sparila som dve paradajky, olúpala ich a nakrájala na kocky, čierne olivy na štvrtinky. Na lyžici olivového oleja som jemne opiekla popučený a nasekaný strúčik cesnaku spolu s polovičkou lyžičky sušeného tymiánu. Pridala som paradajky a podusila som ich asi 5 minút, mohla som pridať olivy a všetko nechať zredukovať.

Z mäsa sa mi dosť ťažko krájali plátky, lebo to bolo nešikovne porcované, naprieč vláknam sa mi podarilo pár kúskov, ktoré som potom jemne naklepala medzi dvomi hárkami pečiaceho papiera, osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Na panvici som rozhorúčila trocha masla a olivového oleja a plátky som z oboch strán rýchlo poopekala. Potom som ich zakryla na pár minút, aby sa dorobili.

Z polenty som vykrojila okrúhlou formičkou kolieska, obtočila ich pásikom slaniny a opiekla na panvici, na spoj slaniny som neskôr položila kúsok mozarelly a ozdobila lístkami tymiánu. Syr by sa roztopil len v rúre alebo mikrovlnke. 
Každý krok je vlastne jednoduchý, len je tých krokov viac a preto sa to zdá zložitejšie. Ale raz za čas sa oplatí investovať trocha času a námahy, aby človek ochutnal aj iné ako obvyklé chute. Všetko spolu ladilo, dcérke najviac chutilo mäsko, vyhlásila, že je božské. A mala pravdu. Aby som nezabudla, ešte sme mali aj parenú brokolicu, Taliani na nej tiež fičia.


Makové tortičky

To je tak jednoduchý a pritom dobrý dezertík, že som ho po zhliadnutí v Dámskom klube musela hneď urobiť. Pripravoval ho šéfkuchár hotela Crown Plaza Peter Dudáš. Práve som si všimla, že máme doma aj pero odtiaľ:-)
Suroviny k trom tortičkám:
2 bielky (dala som 3, lebo boli malé vajcia)
80g mletého maku
2 PL práškového cukru
toto sa premieša metličkou, netreba šľahať sneh. Ja som si presné znenie receptu nezapamätala, lebo som program sledovala len jedným okom, ale vydaril sa a už mám aj priaznivé ohlasy po jeho vyskúšaní na Vareche, takže sa to nedá pokaziť.
Na malý plech som dala papier na pečenie a okraje som mu zahla, aby malo cesto ohrádku. Rúru som zapla na 150°C.
Vyliate cesto som na papieri rozotrela na plochu, z ktorej má vyjsť 6 koliesok s priemerom cca 7cm. Cesto sa pieklo 10 minút a ešte z teplého som vykrajovala okrúhlou formičkou kolieska. Veľmi opatrne ich treba sňať z papiera, pozor, môže sa ulomiť, možno je dobré potrieť papier pred naliatím cesta olejom. Nabudúce skúsim.
Plnka je tiež úplne jednoduchá, pôvodne jemný tvaroh sa zmieša s medom. Ja som použila mascarpone. Lyžicou som potom z plnky dala kopček na tri kolieska a opatrne ich prikryla pármi. Navrch treba nechať trocha plnky, striekala som ju cukrárskym vreckom a dozdobila jahodami, čučoriedkami a lístkami mäty.
 Cesto sa mi veľmi páči, určite ho použijem aj inokedy.

piatok 20. novembra 2015

Mäsová zmes s kápiou a olivami


Úplne univerzálne a variabilné jedlo, suroviny a prílohy sa môžu obmieňať podľa stavu zásob alebo chuti.
V tomto prípade som použila bravčové pliecko, 400g. Pomlela som ho.
Jednu veľkú cibuľu a dve čerstvé kápie som pokrájala na drobno a na lyžici oleja spolu pozvoľna opekala.



Pridala som mäso a zvýšila teplotu, miešaním som ho poprevracala v panvici. Vtedy som ho osolila a pridala pár nakrájaných čiernych olív naložených v tymiáne - malá drobnosť z dovolenky v Provensálsku. Aspoň som si mohla spomenúť na krásne strávený čas v tom kraji.
   Zmes som priebežne miešala už na miernejšom ohni, žiadne iné korenie som nepridala, aj keď malú štipľavú papričku by to určite znieslo, ak by z toho nejedla dcérka.
Jednu paradajku som zaliala vriacou vodou, pár sekúnd nechala "močiť", a po vychladnutí som z nej zvliekla šupku. Nakrájanú som pridala k mäsu. Hneď som priliala aj jeden malý hustý paradajkový pretlak 140g. Všetko som nechala ešte asi 15 minút dusiť - opekať sa, aby sa chute prepojili.
Ako prílohu sme mali dusenú ryžu s čerstvou zelenou fazuľkou.
Veľmi dobre sa táto zmes hodí na hrianky, bagetu, ako náplň do placiek či tortíll, pirohov, kysnutého cesta, omelety, prívarkov apod.