Bugaci húsgombóc leves - Polievka s mäsovými guľkami z Bugacu
Nájdete tu návody a tipy k príprave jedál, vareniu a pečeniu, servírovaniu, moje skúsenosti, moje názory. Recepty tu zverejnené som sama vyskúšala, fotky a texty sú moje vlastné, preto prosím o rešpektovanie mojich autorských práv. Nahliadnite a príďte aj inokedy. Budem rada.
streda 29. decembra 2021
utorok 30. novembra 2021
Zapečený kel s údeným mäsom
Určite poznáte ten pocit, že máte hmlistú predstavu o nejakom jedle, ktoré by ste chceli vytvoriť a nápad dostáva zreteľné črty až pri čine - teda pri jeho samotnej príprave.
Vedela som, že chcem kel v kombinácii s mletým údeným mäsom. Uvarila som teda kus údeného kolienka bez kosti a po vychladnutí som ho pomlela.
Ak kúpim kel, málokedy sa mi podarí zužitkovať ho celý. Aj teraz som mala v chladničke pol hlávky, tak som ju potrebovala minúť. Pokrájaný na menšie kusy som ho uvarila v menšom množstve osolenej vody s rascou a nechala odkvapkať. Medzitým som opiekla cibuľu do hneda. Je to surovina, ktorá vždy dodá chuť aj tomu najfádnejšiemu jedlu.
nedeľa 28. novembra 2021
Žerbo guľky
Pre tých, ktorí nemajú dostatok trpezlivosti alebo zručnosti, či chuti k pečeniu toho originálneho žerbó.
Mimochodom, rezy mám tu na blogu tiež : https://cookulienka.blogspot.com/2017/01/zerbo-rezy.html
Guľky zvládnu aj menej šikovní muži, detičky či seniori:-)
suroviny: 250g mletých sušienok
250g mletých orechov
50g práškového cukru
140 g marhuľového lekváru
40g roztopeného masla
4-6 PL horúcej vody
a ak ich máte radi v čokoláde, tak aj roztopenú čokoládu s trochou oleja
Florentínkové guľky
V tomto predvianočnom období skúšam recepty niekedy dávno pozapisované v receptovom zošítku. Tak som sa dostala aj k Florentínkam.
Už suroviny naznačujú, že to je veľká dobrota, hlavne pre tých, ktorí obľubujú karamel a arašídy. No, tu sú navyše aj ovsené vločky a tým pádom by som ich zaradila už k tým hodnotnejším, čo sa sladkostí týka.
Arašidy a vločky sú predsa surovinou, ktorú radi používajú aj fitnesáci. Pravda, karamel už nie:-)
Forma guliek je z hľadiska prípravy a konzumácie taká akurátna, v bielom košíčku vyniknú opálené guľky dokonca veľmi elegantne, by som povedala.
Suroviny: 150 g posekaných nesolených arašidov
50g jemných ovsených vločiek
30g masla
50g cukru
1,5 dcl šľahačkovej smotany
2 PL nadrobno pokrájanej pomaranč. kôry
2 PL hrubej múky
Postup:
Cukor rozpustíme a necháme skaramelizovať do bleda, prisypeme vločky a arašidy, premiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, múku a zalejeme smotanou. Na miernom ohni miešame asi 3 minútky.
Zmes odstavíme a necháme trochu schladnúť. Pripravíme papier na plech a rúru zapneme na 180°C.
Lyžicou naberáme hmotu a vytvarujeme guľky, dobre ich dlaňami postláčame, aby sa nerozpadli.
Z tejto dávky mne vyšlo 28 ks guliek.
Piekla som ich asi 10 minút. Ak chcete, ponamáčajte ich spolovice v čokoláde, ale dobré sú aj bez nej.
Čokocrinkles
Jednoduchá na suroviny a rýchla na prípravu je táto sladkosť vhodná najmä pre čokoholikov.
Suroviny: 225g kvalitnej čokolády
nedeľa 21. júla 2019
Tepsi kebab s cukinou
sobota 1. júna 2019
Čerešňovo-kokosový koláč
Do výpočtu kalorickej hodnoty sa neodvážim, no myslím si, že táto verzia má oveľa menej prázdnych kalórií, obsahuje omnoho viac vlákniny a keďže vynecháva biely cukor a bielu múku, pôsobí lepšie na náš organizmus. Tuk v ceste som nahradila kokosovým mliekom.
Napriek tomu, že cesto oproti klasickej bublanine nie je tak rozplývavé, za čerstva je chrumkavejšie, na druhý deň zasa vláčnejšie. Som spokojná, preto si recept ukladám a ponúkam ho aj vám.
Suroviny:
5 vajec, 4PL medu, 80g strúhaného kokosu, 170g celozrnnej špaldovej múky, 200ml kokosového mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, miska umytých čerešní, Agáve sirup na poliatie po upečení
Postup:
Celé vajcia s medom som elektricky šľahala do hustej bledej peny. Vždy si pozerám čas, je to presne 5 minút, kým sa dosiahne optimálna konzistencia.
Medzitým som si odvážila suché prísady a zmiešala ich dokopy, túto zmes kokosu, múky a sódy som vpravila do vaječnej hmoty tiež šľahačom.
Na odľahčenie cesta som pridala pol plechovky kokosového mlieka, v tomto prípade 2dcl.
Cesto som vyliala do plechu vystlaného papierom na pečenie, rúra som zapla na 180°C.
Umyté čerešne som odkôstkovala až teraz, nehnednú potom tak rýchlo.
Daždivé počasie urobilo svoje, toho roku asi kompóty nebudú, takmer všetky čerešne sú popraskané.