nedeľa 21. júla 2019

Tepsi kebab s cukinou

Toto fantasticky chutné letné jedlo je určené všetkým milovníkom mäsovo-zeleninových jedál a pochádza z tureckej kuchyne. Pôvodný recept, ktorý mi bol inšpiráciou, sa pripravuje z hovädzieho mäsa:  https://varecha.pravda.sk/recepty/cukinovy-tepsi-kebab-fotorecept/67606-recept.html
Keďže v strede leta máme vždy nadúrodu cukín, urodí sa aj fazuľka, papriky a rajčiny, skombinovala som to všetko dokopy. Moje mäsko je však doma mleté bravčové pliecko.

Suroviny:
1kg bravčové pliecko
2 ks stredne veľké cukiny
3 ks menšie papriky
3 ks paradajky
1 veľká cibuľa
hrnček zelenej fazuľky
330 ml paradajková šťava
1 PL paprika mletá v soli
3-4 strúčiky cesnaku
mletá rasca
čierne korenie mleté
mletá červená paprika
masť na vymazanie pekáča

Postup:
Bravčové pliecko som pomlela, osolila, dochutila koreninami a cesnakom a dobre premiešala.
Umyté cukiny som pokrájala na plátky. Niektoré sa podarili hrubšie, niektoré tenšie. Tiež som ich mierne osolila.
Výdatnou pomocou prispela moja dcérka Karolínka, varenie a pečenie ju baví. Jej úlohou bolo tvarovať z mäsovej zmesi placky veľkosti plátkov cukiny a zliepať ich striedavo do vymasteného pekáča. Išlo jej to jedna radosť.
Ja som medzitým umyla a nakrájala zvyšok zeleniny - zelenú fazuľku, cibuľu, paradajky...papriky som zbavila jaderníkov a nechala vcelku.
Na poličke v komore ma čakala posledná vlaňajšia fľaška paradajkovej šťavy a otvorila som aj mini fľašku mletej červenej papriky odloženej v soli. V mise som túto papriku a paradajkovú šťavu zmiešala, vodu som nepridávala.
Mám starý pekáč na kačky po dobrej svokre, je práve vhodný na takéto jedlá. Po obvode pekáča sme poukladali cukinu s mäsom a stred vyplnil zvyšok zeleniny.
Celé som zaliala paradajkovo-paprikovou šťavou, úroveň bola asi do polovice cukín. Navrch som pokládla kúsky masla. Rúru som mala predhriatu na 200°C.
Prvých 20 minút sa jedlo pieklo neprikryté, potom som ho zakryla alobalom a dusila ďaľších 35 minút. Po tomto čase som alobal odkryla a videla som, že všetko pustilo dostatok šťavy, voda na začiatku by bola nadbytočná.
Ďalej sa jedlo dorába ešte asi 20 minút už bez alobalu , prebytok šťavy sa odparí a celé získa lákavejší vzhľad.
Už počas pečenia sa tiahla z letnej kuchyne omamná vôňa, ktorá dráždi chuťové poháriky. Kým som medzičasom pripravila ryžu ako prílohu, poriadne sme vyhladli.
Úplne parádne je to s mäkkým chlebom, čo si človek namáča do perfektnej šťavy. 
Toto úžasne chutné letné jedlo je výdatné. Aj keď som bola hladná, zjedla som len to, čo je vidieť na tanieri. Takže vhodné aj pre väčšiu spoločnosť.

                                   Majte príjemné leto a krásne, aj gastronomické zážitky z neho!













Žiadne komentáre: