streda 9. decembra 2015

Orechovo-kávovo-rumové miňonky



Starý recept spomedzi tých, čo ostali po babke. Prekladala som si ho sem a tam, až prišiel jeho čas. Je aktuálny, na Vianoce "idú" všelijaké guľky a nepečené sladkosti. Vrátane pečených, samozrejme.
Na zažltnutom novinovom ústrižku stáli suroviny:
200g mletých orechov, 100g práškového cukru, 1PL mletej zrnkovej kávy, 1PL marhuľového džemu, 1PL rumu. Na polevu: 130g práškového cukru, 2PL horúcej silnej čiernej kávy
     To je zasa klasicky sladký až presladený recept, Vianoce hore-dole, musela som z cukru ubrať, dala som len 50g do hmoty. ani by tam nechýbal vôbec, lebo poleva je samý cukor, ale potom by asi trebalo zvýšiť množstvo orechov alebo ich nadstaviť mletými piškótami povedzme.
Suroviny na hmotu som zmiešala najprv lyžicou a potom rukou, pekne sa spojila.
Prichystala som si mini papierové košíčky na miňonky a kovovú mriežku z rúry. Z hmoty som formovala maličké guľky -vyšlo ich dvadsať - a kládla ich na mriežku preschnúť. Pobudli tam hodinku.
Uvarila som silnú čiernu kávu, dve lyžice z nej som rozmiešala v hrnčeku s práškovým cukrom na polevu. Špáradlom som postupne naberala guľky a máčala ich v poleve. Hrnček som mala naklonený na stranu, aby sa na guľku dostalo čo najviac polevy. 
Viem, toto je recept s postupom, ktorý sa dá popísať v dvoch rozvinutých vetách. Ale niekedy aj jednoduché je dobré vidieť a dozvedieť sa o ňom dosť na to, aby to zvládol aj úplný začiatočník.
Obalené guľky putovali znova usušiť sa, prebytočná poleva mohla voľne odkvapkať. Zvyšok z hrnčeka som rozdelila po lyžičkách.
Po čase, keď guľky už tak nelepia, môžu sa preložiť na papierom vyloženú tácku a dať do chladničky alebo len tak nechať úplne preschnúť pri izbovej teplote. Nezabudnúť na spodnú stranu. Cukor stuhne aj tak. Kto chce, ešte v mierne lepivej fáze ich vyváľa v mletých orechoch. Po úplnom uschnutí sa uložia do košíčkov a tvária sa pekne, sympaticky:-)



pondelok 7. decembra 2015

Bravčové rolky so šunkou, kyslou kapustou a sušenými slivkami

Tieto rolky sú dosť rozšírené v našich končinách, znova variabilné čo sa týka výberu mäsa alebo plnky. Ja som zvolila kombináciu bravčového stehna (má veľmi málo tuku), kvalitnej šunky, kyslej kapusty a sušených sliviek.
Mäso som umyla, osušila, nakrájala na centimetrové plátky a vyklepala na tenko. Kapustu som poprekrajovala na drobnejšie, slivky namočila.
Plátky mäsa som z oboch strán osolila, poriadne okorenila mletou rascou a čiernym mletým korením. Položila plátok šunky, rozprestrela naň kyslú kapustu a uložila dve slivky, pevne stočila a uviazala kuchynským špagátikom.

Roládky som naložila husto vedľa seba do jenskej misy vymazanej masťou, ešte som pridala tri lyžice masti, aby bol výpek dobrej chuti. Misu som vložila do rúry predom vyhriatej na 210°C. Roládky sa môžu rýchlo poopekať aj na panvici a potom preložiť do rúry. Po 15 minútach som misu vybrala, roládky zvrchu poliala práve variacim sa mäsovým vývarom (dve malé naberačky, lebo mäso pustí po zakrytí ešte šťavu) misu som prikryla alobalom a vrátila do rúry s medzičasom stiahnutou teplotou na 180°C. Takto sa dusili ešte 45 minút.
Uvarili sa zemiaky, ktoré čistil manžel, potlačil ich a prešľahal len s maslom, bez mlieka. Boli krémové, výbornej chuti.
Z roládok som po vytiahnutí z rúry odstránila špagátiky a narezala ich po krátkom postátí. Slivky dodali kapuste veľmi dobrú chuť, ešte by sa dala pridať popražená cibuľka alebo kapusta pred plnením trocha podusiť na karamele








štvrtok 3. decembra 2015

Domáce tortellini s anízovo-syrovou omáčkou

Vyzerajú ako pod snehovou perinou.
Ďalšia variácia počas spotrebovávania cesta a mäsovej plnky v jeden a ten istý deň. Asi by to bolo pre mňa nudné, robiť z niečoho veľa, tak vymýšľam, skúšam, bavím sa. Toto bola jediná porcia, zjedená za čerstva. Malej nechutila omáčka (jej nechutil už syr, ktorý som použila, tak sa nečudujem). Objavila som pre mňa novinku Vrchársky syr. Vraj ovocná chuť. To človeka zaujme.
 My sme syroví, našťastie. Ale skôr konzervatívni, vlani na vianočných trhoch v Huttwill sme kvôli veľkej dcére museli poriadne veľkým oblúkom obísť stánky s typicky švajčiarskymi syrovými špecialitami. Boli tam všakovaké fondue, určite veľmi chutné, ale strašne...ako by som to povedala...nos vykrúcajúce. Chúďa Kiku až napínalo...
Pekné spomienky sa mi vírili v hlave pri príprave cestovín. Na vykrojené väčšie kolieska cesta som kládla po opečení znova premletú mäsovú plnku. Spomínam ju v predošlých dvoch receptoch. Kolieska som v polovici prehla, spoje dôkladne postláčala a cípiky tiež dobre spojila


Varila som ich v osolenej vode asi 7 minút.
Omáčka je úplne jednoduchá: na lyžici oleja som v malej rajničke opiekla pokrájaný strúčik cesnaku spolu s polovičkou lyžičky aníza.
Cesnak bol hotový, keď sa dal varechou roztlačiť na kašu. Vtedy som ho zaliala 1dcl šľahačkovej smotany a do nej som hneď pridala natrhaný syr.
Len čo sa syr roztopil a omáčka zhustla, vypla som plameň. Po ochutnaní som pridala štipku soli a omáčku precedila na práve z vriacej vody povyberané tortellini.

Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou

Občas vzniknú doma skvelé jedlá vtedy, ak to ani nečakáme. Tak to bolo aj v tomto prípade, mala som rozrobený recept na Beťársku polievku - robila som do nej mäsové pirohy -  a ostala mi mäsová plnka. Bolo to mleté bravčové pliecko popreháňané na opečenej cibuli s čiernym korením, majoránkou a červenou mletou paprikou. Ako som spomínala, solila som ho až po stiahnutí z platne.
V chladničke mi ostal zvyšok pareného karfiolu, ktorý som nestihla obaliť v trojobale a šupnúť do mrazu pre prípad ďalšej obedovej nestíhačky. A ešte málo ryže, asi za hrnček.
Tak som vymastila maslom svoj maličký pekný červený pekáčik, na spodok rozprestrela studenú ryžu, na ňu predpečenú mäsovú zmes (tú som z dôvodu plnenia cesta na tortellini po vychladnutí premlela znova na medzičasom umytom mlynčeku - jemnejšia plnka neprederaví cesto)
Navrch som poukladala ružičky rozobratého karfiolu. Neparím ho úplne do mäkka, musí byť al dente - na skus. Pokládla som naň malé tenké plátky masla.
Do hrnčeka som naliala 1,5dcl šľahačkovej smotany, rozrobila som ju s lyžicou hustého bieleho jogurtu, osolila a rovnomerne naliala na karfiol.
V predhriatej rúre na 200°C sa to zapekalo až kým sa sfarbili ružičky karfiolu.
Taká odnož koložvárskej z karfiolu:-) ešte k tomu recyklovaná. Úplne šťavnaté a chutné jedlo, ktoré urobím aj prvoplánovo. Že ma to skôr nenapadlo!

Bakoňská beťárska polievka

Zložením sýta a možno povedať sviatočná polievka plnej smotanovej chuti patrí medzi tie, ktoré státím naberajú na kvalite. Chute surovín sa lepšie prepoja a v studenom počasí táto polievka nahradí aj druhý chod, ak sa zajedá čerstvým chlebom.
Ako vložka do nej sa použijú mäsové pirohy, pripravila som si ich deň vopred. Rezancové cesto som zamiesila z 20dkg polohrubej múky, 2 domácich vajec, štipky soli a trošky vody (záleží od veľkosti vajec). Nechala zakryté postáť asi 20 minút a rozvaľkané na tenučko som vykrajovala malou fomičkou kolieska, len toľko, aby mi stačili do tejto polievky, asi 15 kusov. Na každé koliesko som dala lyžičkou trocha mäsovej plnky.
Tú som robila z 30dkg mletého bravč. pliecka, ktoré som okorenené čiernym mletým korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo opiekla na cibuli. Až potom som ho máličko osolila. Zmes som nechala vychladnúť a tak som ju použila. Do pirohov išlo z mäsovej plnky máličko, zvyšok som spotrebovala inak, recepty neskôr pridám. (tortellini s anízovo-syrovou omáčkou a zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou)
Zvyšok rezancového cesta som pokrájala na širšie pásy, nechala poriadne preschnúť a potom veľkým nožom krájala na tenké rezance do mäsovej polievky. Mäsové pirohy mohli byť aj z celej dávky rezancového cesta a zamrazené, ale pred sviatkami mám plnú mrazničku.
Deň vopred som si večer namočila sušené lesné huby. Niečo ostalo z manželovej pochôdzky a zvyšok som dokúpila. Spolu ich bolo 30g.
100g oravskej slaniny som pokrájala na kocočky a vyškvarila na tuk, ktorý som precedením zachytila v hrnci, kde bude robená polievka.


Na tuku zo slaniny som opekala pokrájanú veľkú cibuľu. Po stiahnutí z ohňa som pridala posekanú šalviu a tymián a lyžičku červenej mletej papriky. Pribudli vyžmýkané a pokrájané huby a dva bobkové listy.
Priliala som liter neslaného vriaceho vývaru z kostí a údenú klobásku na kolieska,
potom sa celé varilo na miernom ohni, kým sa takmer uvarili huby. Pridala som mäsové pirohy a varila ďalej.
Teraz sa môže pridať zátrepka z hladkej múky a tekutej smotany. Ja som 20g múky opražila nasucho, zaliala som ju šľahačkovou smotanou 2,5dcl a tak vliala do polievky, urobili sa mi hrčky, ale rýchlo som ich počas varu miešala a našťastie zmizli.
Ešte som pridala asi dve lyžice kyslej hustej smotany a čakala, kým všetko zovrie, aby sa ukázala hustota. Bola akurát. So zátrepkou či zápražkou na sucho sa jedlo ešte povarí takých desať minút. Plameň som vypla, jedlo dochutila soľou a ochutnala pirohy. Boli dobre uvarené, mohla som naberať do tanierov.



nedeľa 29. novembra 2015

Mandľovo-pomarančové hviezdičky

Zapáčili sa mi v jednej knihe. Počas ich prípravy som však prišla na to, žeby sme dostali otravu cukrom, tak som ich poriadne pomenila. Výzorovo nie, len zložením.
Suroviny:
Cesto: 23dkg hladkej múky 00extra, 9dkg celozrnnej hladkej pšeničnej múky, 18dkg masla, 5dkg práškového cukru, 2 žĺtka, mandľová esencia
Plnka: 15dkg jemne mletých mandlí, 2PL práškového cukru, šťava z 1/2 pomaranča,mandľová esencia, kyslejší džem
Poleva: 2 bielka, 15dkg práškového cukru, pol lyžičky citr. šťavy, drobne krájaná kandizovaná pomaranč. kôra (mix kandiz. ovocia na pečenie)
Postup:
Preosiate múky, cukor, rozdrobené studené maslo a pár kvapiek esencie som mrvila rýchlo, pridala som žĺtka a ďalej miesila, kým sa masa poriadne spojila. Preložila som ju do mikrotén. vrecka a dala do chladničky na pol hodiny.


Na jemne pomúčenej doske som potom cesto rozvaľkala na hrúbku asi 2mm a formičkou vykrajovala hviezdičky, ukladala som ich na papierom vyložený plech a piekla v rúre predhriatej na 180°C do ružova. Niektoré sa upečú skôr, treba ich sledovať, aby nezhoreli.
Vďaka väčšiemu množstvu masla sú hneď mäkké. Oproti pôvodnému receptu som upravila množstvo cukru a masla, tam bolo uvedené 22dkg cukru a 5dkg masla. Ćím viac masla, tým krehkejšie keksíky.
Plnka: mandle som pomlela, pridala preosiaty cukor a arómu bittermandel - horké mandle, len pár kvapiek na zvýraznenie. Priliala som šťavu z polovice pomaranča, použiť sa môže aj džús, ak nemáte čerstvé ovocie, alebo sirup, ale vtedy cukor nebude potrebný. Masu som dala do chladu, kým sa piekli a chladli keksíky. Aj do plnky šlo pôvodne oveľa viac cukru, rovnaké množstvo ako mandlí.
Potom som hviezdičky spájala: na spodnú som dala trošku višňového džemu zmiešaného so slivkovým(ten mám tuhší), na to guľku mandľovej plnky a priklopila a stlačila som celé vrchnou hviezdičkou.
Z celej dávky mi vyšlo 44 pospájaných hviezdičiek. Pripravila som polevu: k bielkom som prisypala preosiaty práškový cukor a citr. šťavu a elektr. šľahačom vymiešala do peny. Lyžičkou som ju nanášala na vrchný diel a upravila aj do cípov. Pomáhala mi aj dcérka, dobre sme sa pritom zabavili, skúšali pesničky na vianočné vystúpenie v škôlke a hudobnej škole. Samozrejme, už vtedy sme keksíky aj ochutnávali, zožali úspech.
Ešte kým je poleva tekutá a lepkavá, treba ju posypať kúskami kandizovanej kôry, aby držala.
Necháme do rána uschnúť a uložíme do krabice, už sa môžu ukladať aj na seba, nelepia.

piatok 27. novembra 2015

Celozrnné medové kolieska so sezamom

Racionálne a veľmi chutné. Nečakajte krehko prelomiteľné keksiky, toto sú pevné, na skus tvrdšie sušienky, keďže sú bez masla, vajca a múka je celozrnná. Bonusom je však výborná chuť a vôňa, tak citrusovej kôry ako aj sezamu. Ten je úžasný obsahom cenných látok. http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/semena/sezamove/
Suroviny:
20dkg celozrnnej múky, 60g medu, 2PL olivového oleja, 1ČL citrónovej kôry, 1ČL pomarančovej kôry, vanilková aróma alebo trocha dužiny z vanilkového struku, 10dkg sezamových semienok, pol lyžičky prášku do pečiva, cca 1,5dcl vody
Postup:
Najprv na suchej panvici popražíme sezamové semienka, dávame pozor, aby nezhoreli, radšej ich opekáme na miernom ohni a stále prehadzujeme.
Necháme vychladnúť.V mise zmiešame múku, med, olej, dužinu z kúska vanilkového struku, obe kôry (použite chemicky neošetrenú alebo cukrársku - kúpenú), prášok do pečiva a vychladnuté sezamové semienka. Pridáme cca 1,5 dcl vody po častiach, aby sme dostali nelepivé cesto
V recepte sa písalo, že z neho treba sformovať valček a potom krájať ostrým nožom na tenšie kolieska, mne to tak nevyhovovalo, lebo cesto sa mi zdalo mäkké a po krájaní nedržalo tvar. Tak som ho na jemne pomúčenej podložke radšej vyvaľkala na pol cm hrúbku a odmerkou na sirup vykrajovala malé kolieska.
Rúru som zapla na 180°C. Kolieska som piekla na pečiacom papieri asi 25 minút do červenohneda. Mali sa kratšie, ale jeden som vytiahla, a vnútro bolo ešte surové, tak som ich nechala dlhšie, takto sú dobre prepečené. Skladujem ich v plechovej krabici (nie v tej čo je na foto). Uvidím, či zmäknú. Keď máme chuť na dobrotu, vytiahneme si ich pár.