piatok 27. novembra 2015

Celozrnné medové kolieska so sezamom

Racionálne a veľmi chutné. Nečakajte krehko prelomiteľné keksiky, toto sú pevné, na skus tvrdšie sušienky, keďže sú bez masla, vajca a múka je celozrnná. Bonusom je však výborná chuť a vôňa, tak citrusovej kôry ako aj sezamu. Ten je úžasný obsahom cenných látok. http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/semena/sezamove/
Suroviny:
20dkg celozrnnej múky, 60g medu, 2PL olivového oleja, 1ČL citrónovej kôry, 1ČL pomarančovej kôry, vanilková aróma alebo trocha dužiny z vanilkového struku, 10dkg sezamových semienok, pol lyžičky prášku do pečiva, cca 1,5dcl vody
Postup:
Najprv na suchej panvici popražíme sezamové semienka, dávame pozor, aby nezhoreli, radšej ich opekáme na miernom ohni a stále prehadzujeme.
Necháme vychladnúť.V mise zmiešame múku, med, olej, dužinu z kúska vanilkového struku, obe kôry (použite chemicky neošetrenú alebo cukrársku - kúpenú), prášok do pečiva a vychladnuté sezamové semienka. Pridáme cca 1,5 dcl vody po častiach, aby sme dostali nelepivé cesto
V recepte sa písalo, že z neho treba sformovať valček a potom krájať ostrým nožom na tenšie kolieska, mne to tak nevyhovovalo, lebo cesto sa mi zdalo mäkké a po krájaní nedržalo tvar. Tak som ho na jemne pomúčenej podložke radšej vyvaľkala na pol cm hrúbku a odmerkou na sirup vykrajovala malé kolieska.
Rúru som zapla na 180°C. Kolieska som piekla na pečiacom papieri asi 25 minút do červenohneda. Mali sa kratšie, ale jeden som vytiahla, a vnútro bolo ešte surové, tak som ich nechala dlhšie, takto sú dobre prepečené. Skladujem ich v plechovej krabici (nie v tej čo je na foto). Uvidím, či zmäknú. Keď máme chuť na dobrotu, vytiahneme si ich pár.


streda 25. novembra 2015

Domáca cviklovo-cesnaková majonéza

Inšpirácia z knihy Dokonalý domáci burger. Použila sa tam ako obloženie a keďže cviklu mám veľmi rada, v spojení s cesnakovou majonézou ma lákala. Po niekoľkohodinovom pobyte v chladničke sa chute skvele prepojili, či ju použijete do burgera, či ako šalát, určite si pochutíte rovnako ako ja.
Najprv treba pripraviť domácu majonézu:
1 žĺtko som vymiešala s polovicou lyžičky horčice. 
 1 dcl oleja treba spočiatku pridávať po kvapkách za stáleho miešania žĺtkovej hmoty.
 Keď hustne, olej sa môže liať viac-menej tenkým prúdom, ale vždy treba rýchlo miešať, aby sa hmota okamžite spájala. Tu je už hotová, hustá domáca majonéza. ochutila som ju troškou soli, lyžičkou citrónovej šťavy a štipkou cukru. Môže sa dať aj čerstvo mleté čierne korenie.
jeden veľký strúčik cesnaku som pretlačila cez mašinku a primiešala k majonéze. Predom v šupke uvarenú a už vychladnutú cviklu som očistila a nastrúhala nahrubo do misy, zmiešala som ju so šťavou z polovičky citróna a máličko osolila, aby mala výraznejšiu chuť.

teraz som ju spojila s majonézou, dobre premiešala a nechala postáť v chladničke do podávania. Začerstva je masa tekutejšia, časom v chlade je kompaktnejšia. Na úvodnej fotke bola práve zmiešaná.
Trvanlivosť je krátka vzhľadom k surovému žĺtku, odporúčam skonzumovať maximálne do 24 hodín.



pondelok 23. novembra 2015

Teľacie plátky italiano

Teľacie je jedno z najlahodnejších mias, len škoda, že ho v mojom okolí nedostať, neobjednávajú ho ani mäsiari, ani reťazce. Dostať sa k nemu je teda šťastie. Kúpila som kúsky stehna balené na táckach až v Maďarsku. Vyhliadla som si recept s talianskymi chuťami, prílohu som vybrala adekvátne k tomu, kolieska z polenty - kukuričnej krupice. Polenta je aj názov kaše, dostať aj instantnú, pri ktorej sa značne skráti čas prípravy. Ja som mala len obyčajnú hrubšiu krupicu. Do rajnice som dala variť 4,5 dcl vody, keď zovrela, osolila som ju a pozvoľna do nej nasypala za stáleho miešania75g kukuričnej krupice. Je lepšie, ak máte vyšší hrniec, lebo pri varení buble a fŕka.
Varila som ju asi 20 minút, kým sa začala oddeľovať od stien rajnice. Vtedy som ju vyliala na dosku, urovnala na hrúbku asi 1,5 cm a nechala úplne vychladnúť.
Začala som sa venovať omáčke: sparila som dve paradajky, olúpala ich a nakrájala na kocky, čierne olivy na štvrtinky. Na lyžici olivového oleja som jemne opiekla popučený a nasekaný strúčik cesnaku spolu s polovičkou lyžičky sušeného tymiánu. Pridala som paradajky a podusila som ich asi 5 minút, mohla som pridať olivy a všetko nechať zredukovať.

Z mäsa sa mi dosť ťažko krájali plátky, lebo to bolo nešikovne porcované, naprieč vláknam sa mi podarilo pár kúskov, ktoré som potom jemne naklepala medzi dvomi hárkami pečiaceho papiera, osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Na panvici som rozhorúčila trocha masla a olivového oleja a plátky som z oboch strán rýchlo poopekala. Potom som ich zakryla na pár minút, aby sa dorobili.

Z polenty som vykrojila okrúhlou formičkou kolieska, obtočila ich pásikom slaniny a opiekla na panvici, na spoj slaniny som neskôr položila kúsok mozarelly a ozdobila lístkami tymiánu. Syr by sa roztopil len v rúre alebo mikrovlnke. 
Každý krok je vlastne jednoduchý, len je tých krokov viac a preto sa to zdá zložitejšie. Ale raz za čas sa oplatí investovať trocha času a námahy, aby človek ochutnal aj iné ako obvyklé chute. Všetko spolu ladilo, dcérke najviac chutilo mäsko, vyhlásila, že je božské. A mala pravdu. Aby som nezabudla, ešte sme mali aj parenú brokolicu, Taliani na nej tiež fičia.


Makové tortičky

To je tak jednoduchý a pritom dobrý dezertík, že som ho po zhliadnutí v Dámskom klube musela hneď urobiť. Pripravoval ho šéfkuchár hotela Crown Plaza Peter Dudáš. Práve som si všimla, že máme doma aj pero odtiaľ:-)
Suroviny k trom tortičkám:
2 bielky (dala som 3, lebo boli malé vajcia)
80g mletého maku
2 PL práškového cukru
toto sa premieša metličkou, netreba šľahať sneh. Ja som si presné znenie receptu nezapamätala, lebo som program sledovala len jedným okom, ale vydaril sa a už mám aj priaznivé ohlasy po jeho vyskúšaní na Vareche, takže sa to nedá pokaziť.
Na malý plech som dala papier na pečenie a okraje som mu zahla, aby malo cesto ohrádku. Rúru som zapla na 150°C.
Vyliate cesto som na papieri rozotrela na plochu, z ktorej má vyjsť 6 koliesok s priemerom cca 7cm. Cesto sa pieklo 10 minút a ešte z teplého som vykrajovala okrúhlou formičkou kolieska. Veľmi opatrne ich treba sňať z papiera, pozor, môže sa ulomiť, možno je dobré potrieť papier pred naliatím cesta olejom. Nabudúce skúsim.
Plnka je tiež úplne jednoduchá, pôvodne jemný tvaroh sa zmieša s medom. Ja som použila mascarpone. Lyžicou som potom z plnky dala kopček na tri kolieska a opatrne ich prikryla pármi. Navrch treba nechať trocha plnky, striekala som ju cukrárskym vreckom a dozdobila jahodami, čučoriedkami a lístkami mäty.
 Cesto sa mi veľmi páči, určite ho použijem aj inokedy.

piatok 20. novembra 2015

Mäsová zmes s kápiou a olivami


Úplne univerzálne a variabilné jedlo, suroviny a prílohy sa môžu obmieňať podľa stavu zásob alebo chuti.
V tomto prípade som použila bravčové pliecko, 400g. Pomlela som ho.
Jednu veľkú cibuľu a dve čerstvé kápie som pokrájala na drobno a na lyžici oleja spolu pozvoľna opekala.



Pridala som mäso a zvýšila teplotu, miešaním som ho poprevracala v panvici. Vtedy som ho osolila a pridala pár nakrájaných čiernych olív naložených v tymiáne - malá drobnosť z dovolenky v Provensálsku. Aspoň som si mohla spomenúť na krásne strávený čas v tom kraji.
   Zmes som priebežne miešala už na miernejšom ohni, žiadne iné korenie som nepridala, aj keď malú štipľavú papričku by to určite znieslo, ak by z toho nejedla dcérka.
Jednu paradajku som zaliala vriacou vodou, pár sekúnd nechala "močiť", a po vychladnutí som z nej zvliekla šupku. Nakrájanú som pridala k mäsu. Hneď som priliala aj jeden malý hustý paradajkový pretlak 140g. Všetko som nechala ešte asi 15 minút dusiť - opekať sa, aby sa chute prepojili.
Ako prílohu sme mali dusenú ryžu s čerstvou zelenou fazuľkou.
Veľmi dobre sa táto zmes hodí na hrianky, bagetu, ako náplň do placiek či tortíll, pirohov, kysnutého cesta, omelety, prívarkov apod.

streda 18. novembra 2015

Amur ako eintopf

Amur je sladkovodná ryba chuťovo podobná kaprovi. Podarilo sa mi natrafiť na ňu v jednom veľkom maďarskom nákupnom potravinovom reťazci neďaleko Budapešti. Ryby máme radi, tak som s kúpou neváhala.
Dnes som si pozerala pár receptov na jej prípravu. Ani jeden ma však nenadchol natoľko, aby som mu podľahla. Tak som si urobila po svojom. Jednoducho, podľa možnosti v jednej nádobe a tak, aby som chuť ryby nepotlačila a nevysušila ju.
Na základ som použila papriku kápiu a mäsitú zelenú papriku, jednu menšiu cibuľu a 5 zemiakov.
Do jenskej misy som na plátky nakrájala očistenú cibuľu, kúsky z oboch paprík na kocky či pásiky (ako sa zadarilo) a obielené zemiaky na hrubšie plátky. Zmes som osolila, okorenila mletou rascou a poliala bazalkovým olejom, množstvom cca 2 PL. Všetko som premiešala a dala na platňu opekať.
Po piatich minútach som to podliala bielym suchým vínom, dala som len tak odoka, niečo viac ako pol deci. Občas som zmes premiešala, aby sa nepripálila, inak sa dusila nezakrytá na miernom ohni celkovo približne desať minút. Vtedy som už vyhrievala rúru na 190°C.
Podkovičky amura som medzitým z oboch strán osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pokvapkala citrónovou šťavou.
Naložila som ich navrch zemiakov a zakryla tenkými plátkami bacon slaniny.
Takto nezakryté som ich vložila do rúry na 30 minút.  Zemiaky sa dorobia, ryba upečie ale nevysuší a slaninka je len mierne údená, neuberie chuť rybe, naopak, dodá jej ju. Keď som misu vyberala z rúry, milo ma prekvapil dostatok šťavy pod zemiakmi.

Jedlo bolo vynikajúce, splnilo moje očakávanie. Dcérke som slaninku nedávala, ale rybka jej veľmi chutila aj so zemiakmi. Amur sa tu dá nahradiť aj inými rybami, myslím, že skoro všetkými.

utorok 10. novembra 2015

Fašírky z kyslej kapusty

Inšpiráciu k tomuto jedlu som našla na výstrižku z dávnejšieho vydania Nového času pre ženy, to som ešte častejšie kupovala noviny. Občas si ich prejdem, roztriedim, uložím bokom také, na ktoré sa chystám. Obchádzam ich pár dní a potom v upratovacom amoku znova šuchnem do skrinky medzi ostatné.
Teraz ma zaujal jeden s kvasenou kapustou, ešte mi z nej ostalo.
V novinách použili dve 7dcl fľaše kapusty a 6-7 zemiakov varených v šupke. Ja som to urobila po svojom v pomere 1:1. Kapusty som mala 280g a dva väčšie zemiaky uvarené v šupke mali 290g. Ošúpala a postrúhala som ich na jemnom strúhadle.
Dve cibuľky som pokrájala na drobno a na kopcovitej lyžici masti som ich opiekla do sklovita.
 Cibuľka dodá výbornú chuť. Kapustu som scedila, trocha opláchla, lebo sa mi sem zdala veľmi kyslá, poprekrajovala na drobno a dala dusiť zakrytú pokrievkou na cibuľu. Dusila som ju 10 minút, treba ju sledovať, aby neprihorela. Z panvice som ju potom preložila do sklenenej misy, aby skôr vychladla, potom som pridala zemiaky, soľ a rukou som cesto dobre premiesila, aby sa zhutnilo.
Až po vypečení fašírok som si všimla, že v novinách dávali aj múku a cibuľu nie. Niekedy som slepá, teraz to nebolo na škodu veci. Múka tam nechýbala. Z hmoty som formovala malé loptičky a potom som ich utľapkala na plocho. tak som ich obalila v rozšľahaných osolených vajciach a strúhanke.

Umytú panvicu som rozhorúčila, priliala do nej olej na vyprážanie a fašírky som z bočných strán postláčala, aby sa lepšie zmestili do oleja. Takto sa vošli všetky naraz. netreba ich opekať dlho, nie sú surové, iba čo obal sčervenie, sú hotové. Dávam na servítku.
Ešte pred obalením fašírok som do mištičky zmiešala hustú smotanu s pretlačeným strúčikom cesnaku, to bude dip, príloha. Nič lepšie ma nenapadlo. Komu napadne mäso, ten si ho pripraví, my sme mali k obedu hovädzinu s kuskusom, tak na večeru mäso nechcem. Ale ako vylepšenie týchto fašírok do budúcna s ním rátam, hodilo by sa nejaké varené údené.