štvrtok 5. novembra 2015

Rizssmarni - ryžový nákyp na panvici

Tento recept som našla vo veľkej červenej maďarskej kuchárke, trocha som ho upravila. Už som ho dávnejšie mala v pláne, prišiel jeho čas. Suroviny sú písané na prípravu zo surovej ryže, ja som mala zvyšok uvarenej a takto som ju zužitkovala na skvelé jedlo.
suroviny:
150g guľatozrnnej ryže
6dcl mlieka
2 vajcia
2 štipky soli
1 PL cukru
1 vanilkový cukor alebo dužina z 1/3 vanilk. struku
2 PL masla
hrsť opláchnutých hrozienok
0,5 dcl umu/rumu
prášk. cukor na posypanie
1 slivkový kompót 7dcl
1 PL škrobovej múčky/Zl. klasu

Surovú ryžu so štipkou soli dáme variť do mlieka. Moja bola uvarená(odvážila som ju, mala 300g), tak som ju len prevarila v 2 dcl mlieka s vanilkovou dužinou, kým ho ryža vsiakla. Pridala som v ume namočené hrozienka
, um som vliala do scedenej kompótovej šťavy. Do šťavy som dôkladne vmiešala škrobovú múčku, aby neostali hrudky a priviedla som ju k varu. Hneď ako zhustla, vypla som oheň a do omáčky som pridala aj scedené slivky. Je to výborná príloha k ryžovému nákupu.
Žĺtka a cukor s 1 PL mäkkého masla som vymiešala do peny, bielka s druhou štipkou soli do pevného snehu. Primiešala som ich k ryži.
Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla a rozotrela do nej polovicu ryžovej hmoty. Treba počkať, kým sa masa trocha odspodu pripečie, potom hmotu rozkúskujeme a prevrátime na druhú stranu.
t

streda 4. novembra 2015

Fazuľovica s mletým údeným mäsom



Prípravu fazuľovej polievky som dnes pozmenila oproti zaužívanému spôsobu. Pozrite sa ako, to je porcia pre dvoch:
Večer som namočila bielu suchú fazuľu, dnes som ju uvarila v tlakovom hrnci, za pol hodiny bola mäkká. Scedila som ju a nechala v sitku. Vodu som nevylievala.
Očistila som jednu mrkvu, kúsok zeleru, dva maličké zemiaky, malú cibuľku a jeden strúčik cesnaku. Nadrobno pokrájanú cibuľu som poopekala na necelej lyžici masti, keď chytala farbu, pridala som nakrájaný cesnak a po minútke aj pomleté údené mäso. Opekala som ho na miernom ohni, poprášila medzi prsty hladkou múkou (nemusí byť), mletou červenou paprikou, okorenila čiernym mletým korením. Paprika nesmie zhorknúť dlhším pražením, preto som zmes po chvíli zaliala dvomi naberačkami vody z varenej fazule. Do zvyšku som dala variť pokrájanú zeleninu, nič som nesolila, údené mäso je slané dosť. K zelenine som neskôr pridala aj obsah kastrólika s mletým mäsom a cibuľou. Pridala som ešte bobkový list, jednu malú prepolenú rajčinku a kúsok papriky pre chuť. Všetko sa varilo do zmäknutia. Pred koncom som prisypala trocha kolienok - cestovín. Keď boli uvarené, pridala som scedenú fazuľu, premiešala, oheň som vypla a ochutila polievku majoránkou. Je to tiež veľmi chutná verzia, hlavne pre tých, ktorí už toho veľa nenahryzú, ale chuť na takúto polievku majú.



pondelok 2. novembra 2015

Šamrole s jablkovou penou


Tento druh dezertu som nikdy nemala rada. Ako malá som ich videla na každej svadbe, posedení, v cukrárni, ale po ochutnaní ma vôbec neočarili. Cesto sa mi zdalo suché, sneh strašne sladký a celá som potom bola olepená.
Ale ako to už býva, v dospelosti chce človek vyskúšať asi všetko. A tak, keď som uvidela v obchode kovové trubičky na prípravu šamroliek, jasné, že som ich kúpila.
Prezrela som si pár receptov a potom som zistila, že existuje verzia s pečenými jablkami. Vraj najlepšia zo všetkých. Čože?? Prečo som ich ja nikdy nejedla? Pečené jablká milujem. Viac mi nebolo treba, už len, aby sa vydarili.
V balení trubičiek bolo 10 ks, rozhodla som sa, že urobím tretinovú dávku snehu, hádam bude stačiť. Stačilo.
Suroviny:
1 veľké alebo 2 malé jablká
80g kryštálového cukru
30 ml vody
bielko z vajíčka veľkosti L
lístkové cesto 250- 300g
žĺtko na potretie
maslo na potretie trubičiek
Postup:
Stretla som sa s receptami, kde sa jablko pridalo len surové postrúhané. Potom s takými, kde sa jablká piekli v šupke v rúre asi hodinu. Keďže som robila malú dávku, jedno jablko piecť hodinu v rúre sa mi nezdalo ekonomické. Pokrájala som ho do rajničky, zakryla a nechala opekať na platni. Pustilo po chvíli šťavu, keď sa udusilo do polomäkka, odkryla som ho, potlačila pučítkom na zemiaky a ďalej opekala bez pokrývky. až kým chytalo farbu.

Lístkové cesto mám nachystané zamrazené v sáčkoch po 250g, ráno som si jedno vybrala, rozvaľkala na tenko a pomocou dlhého pravítka a krájača na pizzu som z neho robila pásiky široké ako palec a dlhé 22 cm. Mali by byť dlhšie, aby pokryli lepšie rúrky. Tie som potrela roztopeným maslom, aby sa cesto z nich po upečení ľahšie zošmyklo. Aj keď som pásiky jemne opatrne naťahovala počas natáčania, vydali mi len tri a pol obrátky, inokedy urobím o niečo dlhšie. Potrela som ich žĺtkom rozriedeným troškou vody. Piekli sa v predom vyhriatej rúre na 200°C 10 minút.
Ešte teplé som ich opatrne stiahla z rúrok a nechala vychladnúť.



Teraz nasledovala príprava bielkového snehu. Zvolila som postup, pri ktorom sa varí cukrový sirup. V rajničke som zvarila kryštálový cukor s vodou za stáleho miešania. Keď vrel, stiahla som oheň, sirup penil, miešala som ho pár minút, redukoval sa. Do malej nádobky som si prichystala studenú vodu, a keď bol sirup už hustejší, varechou som do studenej vody z neho kvapla. Prstami som kvapku vo vode pohľadala, keď sa dá chytiť, vybrať a urobiť z nej guľôčka, sirup je hotový. Ak sa to ešte nedá, varte ho ďalej.
Ešte pre varením sirupu si vyšľahajte z bielka izbovej teploty so štipkou soli tuhý sneh, aby bol pripravený, keď sa sirup uvarí, pretože sirup stuhne, ak budete bielok šľahať až po jeho uvarení. Nič svetoborné sa nestane, sirup sa opätovným zahriatím rozpustí, ale takto to bude lepšie. Takže do snehu som hneď z platne stiahnutý sirup vlievala pomaly počas šľahania metličkami mixéra. Fotiť sa vtedy nedá, obe ruky mám plné. Neprestávajte šľahať aspoň 5 minút, alebo kým sa sneh nestane znova pevným. Počas chladnutia bude tuhnúť, ale to nejaký čas potrvá. Šľaháme dovtedy, kým sa v snehu nerobia čiary po metličkách a po ich vytiahnutí špice snehu ostanú stáť, neváľajú sa. Do snehu potom vmiešame mixérom aj jablká.











Cukrárske vrecúško si dám do vyššieho pohára, vrch navlečiem na okraj pohára a tak do neho dávam náplň, je to šikovnejšie ako ho držať v jednej ruke. Jablkovú penu som striekala do jednej aj druhej strany trubičky, vtedy som trubičku držala v ľavej ruke. A niekde som čítala, že sa konce môžu "namočiť" do sekaných orechov, tak som si za hrsť nasekala len tak veľkým nožom ešte dopredu.


a už sa aj môže ochutnávať. Sú vynikajúce čerstvé ale aj na druhý deň, pena nevyteká, nevodnatie. Bola som veľmi spokojná s tou jablkovou príchuťou, dodá šamrolkám úplne fantastickú chuť. takže odteraz ich nemám dôvod obchádzať.


U nás na ráno takto inovať ofarbila trávu.


piatok 23. októbra 2015

Jablkovo-tvarohová žemľovka podľa J. Žídeka


 


Žemľovku som už dávno nerobila. Teraz som dostala za tašku jabĺk od jednej mamičky zo škôlky, nemá ich kam dávať. Tak som urobila taký socíkovský obed, gulášovú polievku s hlavným jedlom na sladko. Tie rožky z obchodu sú aj tak hrozné.
Svoj jednoduchší spôsob prípravy( kolieska rožkov pokropiť v mlieku roztopeným maslom, rozložiť do vymastenej zapekacej misy, navrstviť ochutený tvaroh, na to postrúhať jablká a znovu vrstviť kolieska rožkov, poliať zvyškom mlieka a s vaječným snehom zapiecť) som dnes vymenila za spôsob od Jaroslava Žideka, známeho šéfkuchára:

Suroviny:
2 vajcia, 2,5+1 dcl mlieka, 1,5+1 PL cukru, mletá škorica, 5 očistených jabĺk, 6 rohlíkov, 200g jemného tvarohu, prášk. cukor, citr. kôra, maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie zapekacej misy, jablkový džem - ten som nemala, ale dala som vlastný hruškový s klinčekami, hrozienka namočené v teplej vode.
Postup:
misu som vymazala maslom a vysypala strúhankou. Celé jablká očistila, rohlíky nakrájala na kolieska cca 1cm hrubé. 2 žĺtka som vyšľahala do peny s 1PL cukru,  poprášila mletou škoricou, pridala trocha strúhanej citr. kôry a zaliala mliekom. Do tejto zmesi som rýchlo po jednom namáčala rožky a ukladala ich tesne vedľa seba v jednej vrstve na dno misy.
Potrela som ich hruškovým džemom. V miske som vymiešala tvaroh s 1dcl mlieka, ochutila práš. cukrom a pridala scedené hrozienka, polovicu natrela na džem. Nastrúhala na to 3 jablká na hrubom strúhadle.Nasledovala zasa vrstva namočených rohlíkov, džem, druhá polovica tvarohu a zvyšné postrúhané jablká.
Ukončenie je vrstva rohlíkov poliatych zvyškom mliečno-vaječnej zmesi. Vložila som misu do predom vyhriatej rúry a zapekala na 180°C 20 minút. Potom som na vrch natrela pevný sneh z vyšľahaných bielkov s cukrom. Ten pridávam, až keď sú bielka vyšľahané do polotuha, inak pena nenaskočí. Kým som zjedla tanier polievky, pena krásne zhnedla, takže veľa času jej dávať netreba. Žemľovku treba nechať trocha vychladnúť a porcovať po odstátí. Je naozaj šťavnatá a výbornej chuti.

Gulášová polievka - z dedičstva po predkoch


Gulášová polievka sa u mňa líši od kotlíkového guláša tým, že je redšia a nedávam do nej zelenú papriku a paradajky, ale koreňovú zeleninu a to mrkvu a kúsok petržlenu. Varievam ju v tlakovom hrnci, guláš sa u nás robí zasa najčastejšie vonku, v kotlíku.
Cibuľový základ je bohatý, dávam pol na pol masť a olej. Z korenia celé čierne, bobkový list a tu len celú rascu, nie mletú a samozrejme mletú sladkú červenú papriku. Úplne na konci zasa drvenú majoránku.
Mäso používam väčšinou hovädzie, ale niekedy robím aj miešaninu bravčového pliecka a hovädziny na guláš. Takýto kus mäsa cca 25dkg som mala dnes. Neodrezávam z neho nič, iba ak by tam boli zvyšky chrupavky, či tvrdší loj.
Cibuľu opražím spolu s koreninami, pridám mrkvu a petržlen, podusím a nasleduje strúčik cesnaku na plátky. Ten len poprehadzujem a hrniec odstavím z platne, aby som v základe rozmiešala mletú papriku.
Hrniec postavím naspäť na oheň a prisypem kocky mäsa, miešam stále, aby sa mäso poopekalo v základe z každej strany. Osolím a podlejem horúcou vodou 8-9dcl. Privediem k varu. zatiaľ očistím dva zemiaky a pokrájam ich na menšie kúsky, pridám do polievky, zavriem a natlakujem. Varím 45 minút na najslabšom ohni. Za ten čas sa mäso uvarí tak, že sa rozplýva a zelenina teda ani zemiaky sa nerozvaria, aj keď sa všetko varí rovnako dlho. Je to pohodlné, rýchle a šetrné.
Keď para vyfučí, otvorím nádobu a prisypem trocha v dlaniach požmolenej majoránky. Bez nej si gulášovú polievku neviem predstaviť.
Môže sa zajedať čerstvým chlebom alebo pečivom, maminka k nej často robí aj halušky, otec to tak mal veľmi rád. To je množstvo na také tri porcie.

pondelok 19. októbra 2015

Morčacie rezne zapekané s Nivou


Morčacie prsné rezne zapečené na spôsob podobný Farmárskym rezňom.
Tie sú z bravčovej krkovičky, pokryté aj plátkami slaninky a bez Nivy.
 4 rezne som umyla, osušila a v mikroténovom sáčku vyklepala nie moc na tenko. Osolila som ich len z jednej strany, Niva je dosť slaná.
Pekáčik vymazaný olejom som nimi vystlala, na ne šli kolieska cibule.
Rezne som zakryla vrstvou strúhanej Nivy, plus som mala kúštik eidamu. Celé som zaliala 2 dcl sladkej smotany. Zakryla alobalom a šup do predom vyhriatej rúry na 220°C. Po desiatich minútach som znížila na 180°C. Kým sa uvarila ryža, bolo hotové aj mäso. Na konci som alobal odstránila a zapla na chvíľu gril, aby syr chytil červenú farbu. A mohlo sa obedovať. Príloha: hlávkový šalát.





Rascová ryža s paprikou

Trocha šmrncnutá príloha, iná ako obyčajne.
 Potrebujeme 200g kvalitnej dlhozrnnej ryže, dvojnásobok vody alebo vývaru, kúsok zelenej a kúsok červenej mäsitej papriky, malú cibuľku, 2 strúčiky cesnaku, skoro celú lyžičku mletej rasce, 2 PL oleja a soľ podľa potreby.
na rozohriatom oleji opražíme cibuľu, pridáme cesnak na plátky a rascu, miešame na miernom ohni, aby cesnak nezhorel. Pridáme prúžky papriky a prikryjeme, aby sa dusili. Po pár minútach prisypeme ryžu, osolíme, premiešame a zalejeme dvomi miskami horúcej vody (alebo vývaru, vtedy pozor na solenie)
Zakryté privedieme k varu a dusíme do zmäknutia. Po vypnutí premiešame a necháme pod pokrievkou dôjsť asi 10 minút.
Túto ryžu sme mali ako prílohu k morčacím rezňom. Recept nasleduje.