pondelok 19. októbra 2015

Medové rezy s tekvicovo-karamelovou plnkou

Dávno sme nemali medové rezy a keďže je sezóna tekvíc, napadlo ma urobiť plnku s ňou. Mala som aj karamelové Salko, reku, skombinujem to nejak spolu. Urobila som však jednu chybu, vidieť ju aj na fotke, prídeme k nej neskôr.
Začnem prípravou plnky.
 Očistenú tekvicu som pokrájanú na pečiacom papieri upiekla na 200°C do mäkka. Potom som ju tyčovým mixérom pomixovala na kašu. Naliala som k nej 1,5dcl vody, osladila a nechala prejsť varom. Kašu sa dá pripraviť aj jednoduchšie: na kocky pokrájanú tekvicu povariť do mäkka s cukrom a vodou a potom pomixovať. Ale mne sa páči chuť pečenej tekvice viac.
V 4dcl mlieka som rozmiešala jedno vrecko Zlatého klasu, pridala dve lyžice cukru a uvarila hustejší puding. Ešte do horúceho som zamiešala 100g kravského masla. Do vlažného pudingu som primiešala tekvicovú kašu. Premiešanú plnku som nechala v chladničke.

Teraz som pripravila medové cesto:
Nad parou v miske som miešala jedno celé vajce, 10dkg cukru a 2,5dkg Hery. Keď voda v spodnej miske začala vrieť, ešte som miešala asi 5 minút, aby sa zmes poriadne prehriala, ale nesmie zovrieť. Po odstavení som ešte pridala jednu PL tekutého medu a 1,5 PL mlieka.
 Na váhu som nasypala 25dkg hladkej múky, primiešala som k nej mokka lyžičku sódy bikarbóny, premiešala a zo dve lyžice som prisypala do medovej hmoty, ostatnú múku som vysypala na pracovnú dosku a urobila v strede jamku, do ktorej som medovú zmes pomaly naliala. Druhou rukou som ju zasýpala múkou a miešala, potom obomi rukami miesila cesto. Takto to nie je až také tekuté pri naliatí a ľahšie sa spracuje. Keď bolo cesto dobre zmiesené, rozdelila som ho na tri rovnaké časti, všetky som odvážila, aby boli ozaj rovnaké.
Cestá som vaľkala na jemne pomúčenej pracovnej doske na úplne tenučko, ako sa len dalo. Ak sa nejaká časť prilepila o podložku, uvoľnila som ju týmto umelohmotným nožom. Je to dobrá pomôcka, oddeľujem ňou aj korpusy z formy po upečení.
Vydali mi rozmery cca 38x25cm. Plech som pomastila margarínom a naň uložila cesto. Zatiaľ zvyšné cestá oddychovali na tanieri nad hrncom s teplou vodou, kde som ohrievala vaječnú zmes na cesto. Tak ostali teplé a lepšie sa vaľkali. Toto cesto je ozaj výborné, ešte aj na plechu sa dá opatrne prstami natiahnuť aby bolo rovnomernejšie.

Každé cesto som piekla v predom vyhriatej rúre na 200°C presne 4 minúty, viac ani nezniesli, keďže sú veľmi tenučké, rýchlo ružovejú, treba dať pozor, aby nezhoreli. Pracovala som s dvomi plechmi.
Ešte teplé cestá som zošuchla z plechu (pečiem na zosúvacom a druhý je obručový, tú som dala dolu, okraje plechu by zavadzali), rýchlo tvrdnú, treba s nimi manipulovať obozretne, aby sa nedolámali. Všetky tri som po upečení položila na seba a ešte prekrojila, neboli ešte úplne tvrdé. Tak som z troch plátov dostala šesť.
Karamelové Salko bolo po otvorení úplne husté, natierala som ho lyžicou na prvý, tretí a piaty plát.
A tu som urobila tú chybu: mazala som ho veľmi hrubo, keďže bolo veľmi husté. Mala som ho ohriať a nanášať len v tenkej vrstve. Na karamel som natrela tekvicovú plnku
 Tú som ešte predtým rozdelila na 5 častí náznakom
Priložila som ďalší plát cesta, ten som natrela len tekvicovou plnkou, potom ďalšie cesto, karamel, plnku...Vlastne karamel som dávala na každé druhé cesto. Už vtedy sa topil a začal stekať po plátoch, dúfala som len, že sa v chladničke umúdri, stuhne a cesto ho vsiakne. Asi po dvoch hodinách som to skontrolovala, cesto bolo už mäkké, ale karamel ešte nevsiakol, dala som mu čas do rána.
Darmo, bolo ho naozaj veľa, inokedy ho určite nedám v tak hrubej vrstve. Minula som skoro celú konzervu. Ešte trocha som natrela navrch, to už bolo ohriate. Na druhý deň som obrezala okraje a zákusok nakrájala na 18 kúskov.
Chuťovo úplne super, aj cesto aj plnka, aj celé dokopy. Mäkké, rozplývavé, také aké má byť.
Škoda toho karamelu, bola by som na tie rezy oveľa viac hrdá.






 

Avokádovo-banánový dezert

Avokádo na sladko je rovnako(ba možno aj viac) chutné ako v slanej verzii v šalátoch či pomazánkach.
Ochutnala som puding z rozmixovaného avokáda s chia semienkami a kakaovým práškom, osladené to bolo medom. Trebalo to nechať odstáť kvôli chia semienkam, tie musia napučať a potom majú zahusťovaciu schopnosť, konzistenčne ako puding. Bolo to vynikajúce.
Teraz som mala doma jedno zrelé avokádo, banány a veľkú chuť na niečo zdravo-chutné. Dužinu zeleného plodu, nakúskovaný banán a lyžicu medu som pomixovala ponorným mixérom do hladka. Tohoto "pudingu" je na nete veľa verzií. bola som zvedavá na chuť bez kakaa.

Pridala som dve lyžice miešaných ovsených vločiek, aby ma to aj trocha zasýtilo. Vločky patria medzi zložité sacharidy, preto po nich tak rýchlo človek nevyhladne.
Zmes som po premiešaní naložila do ramekiniek a vrch posypala posekanými orechami. A hotovo. Po pár minútach sa môže tento dezert konzumovať, vločky trocha zmäknú. Zmixované avokádo s banánom je úplne fantastické, ak ste to ešte neochutnali, vrelo odporúčam.

piatok 16. októbra 2015

Vynikajúce oškvarkové pagáče

S príchodom chladnejších dní sa u mňa objavuje pocit potreby bezpečia, tepla a vône domova. Taká malá drobnosť, akou je chutný chrumkavý pagáčik ešte teplý pri zahryznutí, ten pocit uspokojí úplne dokonale.
A keď sú recepty písané na väčšie dávky surovín, pomôžem si jednoducho: urobím menšiu dávku, hoci aj na jeden plech. Ale ak mám v mrazničke dosť miesta, zvyknem čerstvé pagáče či iné pečivo (ktoré by sa neminulo hneď) po vychladnutí zabaliť do mikroténových vreciek a zamraziť. Akoby som ich našla pri nečakanej návšteve. Stačí ich nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke. Sú ako čerstvé, naozaj.
Dnešný recept som upravila na dávku jedného plechu.
Suroviny:
350g hladkej múky (dávam koláčovú 00)
35g mäkkej masti
15g čerstvého droždia
2dcl teplého mieka
2 PL bieleho vína (nemusí byť)
250g mletých oškvarkov (môže byť kúpené balenie v kelímku)
1-2 ČL soli podľa toho, či sú oškvarky solené
1 vajce na potretie pagáčov
Postup:
 Ak nemám čerstvé domáce chutné oškvarky, kúpim radšej hladký krém v kelímku, lebo celé oškvarky na váhu sú niekedy hroznej chuti. Tento výrobok je celkom dobrý
Začnem s prípravou kysnutého cesta: do polovice teplého mlieka nadrobím droždie a nechám ho napučať. Múku zmiešam so soľou, pridám masť, víno a vzídený kvások. Zvyšné mlieko prilejem postupne ako cesto spracúvam. Hnetiem ho dovtedy, kým sa nelepí na misu, je pružné a poddajné. Nečakám nič, hneď ho rozvaľkám na hrúbku asi 1cm a natriem naň mleté oškvarky vybraté včas z chladničky, aby neboli tuhé.
Cesto stočím do rolády a potom prehnem na dvoje, ak plnka vylieza, snažím sa cesto skrútiť ešte viac dovnútra, aby pod tlakom nič nevytekalo. Ako vidieť na fotke, spoj cesta je na vnútornej strane. Prehnutú roládu utľapkám rukami na plochší útvar. Zakryjem fóliou a uložím na tanier.
Takto sa má nechať cesto odpočinúť pol hodiny, kvôli mastnej plnke ho radšej dávam do chladničky na ten čas, spevnie a pri vaľkaní nezababre valček a podložku. Netreba sa báť, aj v chlade cesto kysne, dokonca je kvalitnejšie.
Tu už uplynula prvá polhodina, cesto som vybrala a na jemne pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkám len tak, nie natenko. Bublinky svedčia o tom, že cesto pracuje
Rozvaľkané znova zrolujem a prehnem, treba dať pozor, aby to bolo v tom istom smere ako predtým, teda nie priečne cez predošlé rolovanie, aby sa cesto potom krásne lístkovalo. Čím viacej skladov - rolovaní, tým krajšie lístkovanie. Znova uložím zakryté do chladu na pol hodiny a tento úkon zopakujem ešte raz. Čiže prekladá a vaľká sa trikrát s polhodinovými prestávkami. Plnka už pekne stuhla, oveľa lepšie sa cesto vaľká ako keď plnka vyteká.
Po poslednom odpočinku cesto vyvaľkám na hrúbku asi 2cm a ostrým predmetom robím navrchu cesta mriežku, tu som použila krájač na pizzu.
vykrajujem menšou formičkou, vrstvy oškvarkovej plnky nádherne vidieť

Treba brať do úvahy, že dobré cesto ešte nakysne aj na dvojnásobok pôsobením tepla, tu naozaj netreba robiť vysoké pagáče.
Po uložení na plech s papierom na pečenie ich nechám podkysnúť asi 15 minút, zatiaľ sa vyhreje aj rúra. Pred vložením ich potriem rozhabarkovaným vajíčkom. Skrojky som dala tiež tak ako boli.
Pečú sa na 200°C 15 minút, alebo na teplovzduchu na 180°C. Treba ich sledovať, je to krásne divadlo. Niektoré sa pováľajú, ale čo už, tomu neviem nikdy zabrániť, tuk sa roztopí a vrstvy sa pohnú kade-tade.
Nejeme ich horúce, ušetríme si žalúdočné problémy.
A keď máme partnera k šachovej partičke, vychutnáme si ich s pohárom vína, ktoré sme otvorili k ich príprave. Napríklad.



Hlivový paprikáš ako eintopf

Ďalšie rýchlo hotové jedlo z mojej kuchyne.
Postup:
Malú nadrobno pokrájanú cibuľu som dala opekať na 2 lyžice oleja, kým zružovela. Pridala som tri veľké pretlačené strúčiky cesnaku, premiešala a odstavila. Nasypala som sem polovičku lyžice červenej mletej papriky, znova premiešala a vrátila na oheň. Okamžite nasledovalo celé balenie hlivy ustricovej pokrájané na menšie kúsky. Osolila, premiešala a zaliala som to horúcim zeleninovým vývarom - 2,5 až 3dcl. Zelené fazuľky mám veľmi rada, tak som ich šupla aj sem, za hrsť mrazených. Mierny var trval 10 minút.
Minule som natrafila na takéto malé mašličky - farfalline, sú z tvrdej pšenice, tzv durum.
Do jedla som z nich nasypala 6 veľkých lyžíc, majú sa variť 8 minút, ako je uvedené na obale. Kastról som zakryla pokrievkou a dávala pozor na čas, občas som jedlo premiešala, aby sa cestoviny neprilepili na dno. Tekutina, ktorá je tam, by úplne mala stačiť. Ušetríme jeden hrniec na osobitné vyváranie cestoviny, minimálne 2,5l vody a nejakú energiu, plus bude menej riadu na umytie. To je na eintopfoch - jedlách z jedného hrnca - najpraktickejšie.
Čas varenia cestoviny rátam po zovretí. Keď uplynie, vypnem zdroj tepla, jedlo premiešam a je skoro hotovo.
Ešte sa mi tam žiada na krémovejšiu konzistenciu kúsok masla a trocha smotany na šľahanie. Mám to tak proste rada. Kto ráta kalórie, tento krok obíde.
Premiešané, chute prepojené po pár minútach, kým vyberiem taniere a príbory. ešte posyp petržlenovou vňaťou a môže sa jesť. Dobrú chuť prajem.


štvrtok 15. októbra 2015

Králik v chrenovej omáčke s tekvicovými haluškami

Pôvodný recept som uvidela v kuchárskej knihe, použili tam kurča. My sme už dávno mali králika, tak som si v mysli vybavila, aké to môže byť v tejto kombinácii. Dva dni mi to chodilo po rozume, a keď som mala už aj králičie mäso a tekvicu Hokkaido na vybratú prílohu , pustila som sa do varenia.
Králičie mäso je jedno z najhodnotnejších, je jemné, diétne a veľmi chutné, vhodné hlavne pre deti.
Kusy mäsa som umyla a spolu s nakrájanou koreňovou zeleninou, cibuľou a korením(čierne celé, nové celé a bobkový list) dala variť. Vody som dala toľko, aby bolo všetko ponorené, z vývaru sa bude potom robiť omáčka.
Po zovretí som ešte pridala za lyžičku soli a na miernom ohni varila prikryté do úplného zmäknutia mäsa, čo bolo hodina a pol. Celé som precedila, zeleninu som už ďalej nepoužila, mäso po vychladnutí obrala od kostí a pokrájala na kúsky.
Kým sa varilo, urobila som prílohu: tekvicové halušky. Pridala ich na Varechu vlani @zolik, veľmi nám chutili, tak som už čakala, kedy bude tekvicová sezóna.
Z tejto malej Hokkaido som použila polovicu dužiny, druhú som odložila do mrazničky. 
Pokrájaná tekvica sa dostala do kastrólika podliata malým množstvom vody a pod pokrievkou sa dusila do zmäknutia. Následne som ju popučila len tak vidličkou a nechala vychladnúť.
Prisypala som k nej soľ, špaldovú bielu hladkú múku a pridala jedno vajce, po rozmiešaní priliala aj trocha vody, aby hustota zodpovedala haluškovému cestu. Priznám sa, skúsila som robiť už aj halušky z nastrúhanej surovej žltej tekvice, ale mne sa po nahádzaní do vody porozvárali, bola to kaša a nie halušky. Odporúčam preto tekvicu radšej uvariť. 
Halušky som varila v dostatočnom množstve osolenej vody, po vystúpení na hladinu ešte pár minút.
Scedené a prepláchnuté čakali v cedníku, kým pripravím omáčku.
Na tú som očistila kus chrenu dlhý asi 20cm. Sú rôzne ostré, možno budete potrebovať menší alebo zasa väčší kus.
V kastróle som rozohriala 3 PL bravčovej masti. Pohrávala som sa s myšlienkou, že dám vyškvariť aj kúsok prerastenej slaninky, ale po tej sa záhadným spôsobom zľahla polička v chladničke, tak ostala len masť. Na ňu som nasypala 4 PL hladkej múky a miešala na miernom ohni, aby sa nepripálila, urobila som svetlú zápražku.
Po pár minútach som prisypala najemno nastrúhaný chren, poprevracala 
a zaliala králičím vývarom. Toho bolo presne 8dcl.
Nenaliala som ho naraz, ale po častiach, stále miešajúc metličkou, aby sa netvorili hrudky. Pridala som plyn, omáčka prevretím zhustla práve správne. Potom som ju nechala vrieť 10 minút len veľmi jemne a sem-tam premiešala. Úplne na konci som ju dochutila ešte štipkou soli, lyžicou kryštálového cukru a takým istým množstvom čerstvej citrónovej šťavy a zjemnila šľahačkovou smotanou.
Nakrájané mäso som do nej opäť vrátila aby sa ohrialo.
 A musím napísať, že sme sa poriadne najedli. Výborné jesenné jedlo, urobte si ho aj vy, hoci aj z kurčaťa, neoľutujete.