streda 16. marca 2016

Kurkumové pečivo s medvedím cesnakom

Rozžiarilo nám dnešný zamračený deň a chutilo aspoň tak dobre ako voňalo.
Suroviny:
200g polohrubá pšeničná múka, 300g špaldová hladká biela múka, 100ml oleja, 200-250ml teplej vody, 1 ČL soli, 1 vajce, 1 balenie sušeného droždia(na 500g múky), 1 ČL kurkumy, ľanové alebo sezamové semienka, 100g medvedieho cesnaku, 70g roztopeného masla na potretie po upečení
Postup:
naváženú múku premiešame so soľou, sušeným droždím a kurkumou, pridáme vaječné bielko, olej spolu s vodou po častiach a zamiesime cesto.
Hnetieme dovtedy, kým sa dobre prepracuje a nelepí na steny nádoby. Bude krásne žlté a lesklé. Necháme zakryté odpočinúť, kým pripravíme plnku.
Medvedí cesnak posekáme nadrobno a premiešame so soľou a žĺtkom.
Je lepšie, ak ho po umytí necháte poriadne preschnúť, ja som si to nepremyslela a potom mi od vlhkého dosť lepilo cesto.
Cesto rozvaľkáme na štvorhranný útvar a navrstvíme naň plnku.
Stočíme do rolády, začneme smerom od seba.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Z rolády ostrým nožom krájame plátky s hrúbkou asi 2cm a ukladáme ich na plech.
Medzi "lupene" nasypeme semienka a ružičky-slimáky pečieme v predom vyhriatej rúre na 200°C 18-20 minút. Ešte teplé poriadne potrieme roztopeným maslom.
Kurkuma okrem nádhernej farby dodá jedlám aj priaznivé účinky, hlavne v tráviacom ústrojenstve a medvedí cesnak vedľa výbornej chuti tiež len prospeje.
Toto pečivo je vhodné ako príloha.



Žiadne komentáre: