nedeľa 28. novembra 2021

Florentínkové guľky


 V tomto predvianočnom období skúšam recepty  niekedy dávno pozapisované v receptovom zošítku.     Tak som sa dostala aj k Florentínkam. 

Už suroviny naznačujú, že to je veľká dobrota, hlavne pre tých, ktorí obľubujú karamel a arašídy. No, tu sú navyše aj ovsené vločky a tým pádom by som ich zaradila už k tým hodnotnejším, čo sa sladkostí týka.

Arašidy a vločky sú predsa surovinou, ktorú radi používajú aj fitnesáci. Pravda, karamel už nie:-)

Forma guliek je z hľadiska prípravy a konzumácie taká akurátna, v bielom košíčku vyniknú opálené guľky dokonca veľmi elegantne, by som povedala.


Suroviny: 150 g posekaných nesolených arašidov

50g jemných ovsených vločiek

30g masla

50g cukru

1,5 dcl šľahačkovej smotany

2 PL nadrobno pokrájanej pomaranč. kôry

2 PL hrubej múky


Postup:

Cukor rozpustíme a necháme skaramelizovať do bleda, prisypeme vločky a arašidy, premiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, múku a zalejeme smotanou. Na miernom ohni miešame asi 3 minútky.


Zmes odstavíme a necháme trochu schladnúť. Pripravíme papier na plech a rúru zapneme na 180°C.

Lyžicou naberáme hmotu a vytvarujeme guľky, dobre ich dlaňami postláčame, aby sa nerozpadli.



Z tejto dávky mne vyšlo 28 ks guliek.

Piekla som ich asi 10 minút. Ak chcete, ponamáčajte ich spolovice v čokoláde, ale dobré sú aj bez nej.











Čokocrinkles

 Jednoduchá na suroviny a rýchla na prípravu je táto sladkosť vhodná najmä pre čokoholikov.


Suroviny: 225g kvalitnej čokolády
                   60g masla
                  225g hladkej múky
                   50g cukru
                    2 vajcia
                   1/2 bal. kypriaceho prášku
                    kryštálový a práškový cukor na obaľovanie
Príprava: Nad parou som roztopila čokoládu spolu s maslom a zmes nechala trochu vychladnúť.
Cukor som vyšľahala s vajcami, pridala vlažnú čokoládu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre všetko premiešala. Hmota je redšia, preto sa dáva do chladu aspoň na 1 hodinku, aby spevnela.
Potom sa z nej poľahky robia guľky veľkosti orecha. Najprv sa obalia v kraštálovom cukre a následne v práškovom. V rúre sa pečením zväčší ich veľkosť a tak pekne popraskajú s krásnou vzorkou vďaka cukru.

Pečú sa na papierom vystlanom plechu nie moc blízko seba v rúre predhriatej na 170°C ( s ventilátorom stačí 150°C)  po dobu 20 minút.



nedeľa 21. júla 2019

Tepsi kebab s cukinou

Toto fantasticky chutné letné jedlo je určené všetkým milovníkom mäsovo-zeleninových jedál a pochádza z tureckej kuchyne. Pôvodný recept, ktorý mi bol inšpiráciou, sa pripravuje z hovädzieho mäsa:  https://varecha.pravda.sk/recepty/cukinovy-tepsi-kebab-fotorecept/67606-recept.html
Keďže v strede leta máme vždy nadúrodu cukín, urodí sa aj fazuľka, papriky a rajčiny, skombinovala som to všetko dokopy. Moje mäsko je však doma mleté bravčové pliecko.

Suroviny:
1kg bravčové pliecko
2 ks stredne veľké cukiny
3 ks menšie papriky
3 ks paradajky
1 veľká cibuľa
hrnček zelenej fazuľky
330 ml paradajková šťava
1 PL paprika mletá v soli
3-4 strúčiky cesnaku
mletá rasca
čierne korenie mleté
mletá červená paprika
masť na vymazanie pekáča

Postup:
Bravčové pliecko som pomlela, osolila, dochutila koreninami a cesnakom a dobre premiešala.
Umyté cukiny som pokrájala na plátky. Niektoré sa podarili hrubšie, niektoré tenšie. Tiež som ich mierne osolila.
Výdatnou pomocou prispela moja dcérka Karolínka, varenie a pečenie ju baví. Jej úlohou bolo tvarovať z mäsovej zmesi placky veľkosti plátkov cukiny a zliepať ich striedavo do vymasteného pekáča. Išlo jej to jedna radosť.
Ja som medzitým umyla a nakrájala zvyšok zeleniny - zelenú fazuľku, cibuľu, paradajky...papriky som zbavila jaderníkov a nechala vcelku.
Na poličke v komore ma čakala posledná vlaňajšia fľaška paradajkovej šťavy a otvorila som aj mini fľašku mletej červenej papriky odloženej v soli. V mise som túto papriku a paradajkovú šťavu zmiešala, vodu som nepridávala.
Mám starý pekáč na kačky po dobrej svokre, je práve vhodný na takéto jedlá. Po obvode pekáča sme poukladali cukinu s mäsom a stred vyplnil zvyšok zeleniny.
Celé som zaliala paradajkovo-paprikovou šťavou, úroveň bola asi do polovice cukín. Navrch som pokládla kúsky masla. Rúru som mala predhriatu na 200°C.
Prvých 20 minút sa jedlo pieklo neprikryté, potom som ho zakryla alobalom a dusila ďaľších 35 minút. Po tomto čase som alobal odkryla a videla som, že všetko pustilo dostatok šťavy, voda na začiatku by bola nadbytočná.
Ďalej sa jedlo dorába ešte asi 20 minút už bez alobalu , prebytok šťavy sa odparí a celé získa lákavejší vzhľad.
Už počas pečenia sa tiahla z letnej kuchyne omamná vôňa, ktorá dráždi chuťové poháriky. Kým som medzičasom pripravila ryžu ako prílohu, poriadne sme vyhladli.
Úplne parádne je to s mäkkým chlebom, čo si človek namáča do perfektnej šťavy. 
Toto úžasne chutné letné jedlo je výdatné. Aj keď som bola hladná, zjedla som len to, čo je vidieť na tanieri. Takže vhodné aj pre väčšiu spoločnosť.

                                   Majte príjemné leto a krásne, aj gastronomické zážitky z neho!













sobota 1. júna 2019

Čerešňovo-kokosový koláč

je to odľahčená, upravená verzia klasickej čerešňovej bublaniny, kde som nahradila cukor a múku a vynechala maslo.
Do výpočtu kalorickej hodnoty sa neodvážim, no myslím si, že táto verzia má oveľa menej prázdnych kalórií, obsahuje omnoho viac vlákniny a keďže vynecháva biely cukor a bielu múku, pôsobí lepšie na náš organizmus. Tuk v ceste som nahradila kokosovým mliekom.
Napriek tomu, že cesto oproti klasickej bublanine nie je tak rozplývavé, za čerstva je chrumkavejšie, na druhý deň zasa vláčnejšie. Som spokojná, preto si recept ukladám a ponúkam ho aj vám.

Suroviny:
5 vajec, 4PL medu, 80g strúhaného kokosu, 170g celozrnnej špaldovej múky, 200ml kokosového mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, miska umytých čerešní, Agáve sirup na poliatie po upečení

Postup:
Celé vajcia s medom som elektricky šľahala do hustej bledej peny. Vždy si pozerám čas, je to presne 5 minút, kým sa dosiahne optimálna konzistencia.
Medzitým som si odvážila suché prísady a zmiešala ich dokopy, túto zmes kokosu, múky a sódy som vpravila do vaječnej hmoty tiež šľahačom.
Na odľahčenie cesta som pridala pol plechovky kokosového mlieka, v tomto prípade 2dcl.
Cesto som vyliala do plechu vystlaného papierom na pečenie, rúra som zapla na 180°C.
Umyté čerešne som odkôstkovala až teraz, nehnednú potom tak rýchlo.
Daždivé počasie urobilo svoje, toho roku asi kompóty nebudú, takmer všetky čerešne sú popraskané.
Plech vkladám do rúry vždy až po dosiahnutí teploty, kvôli rovnomernému pečeniu. Tu toho cesta nie tak veľa, nevyskočí ako pri bežnej bublanine, predsalen je tam menej surovín. Piekla som ho 25 minút, treba si ustriehnuť, aby sa nevysušilo, to prezradia okraje cesta.

Mám tendenciu ochutnávať svoje nové výtvory ešte za tepla, tak som si kúsok ulomila, či je dosť sladký. Málilo sa mi, tak som koláč za tepla poliala agáve sirupom namiesto bežného posypu práškovým cukrom. 
                                      Teraz máme domáci koláč na víkend plný vlákniny. 
                                           Ak si ho upečiete, prajem k nemu dobrú chuť:-)








nedeľa 5. mája 2019

Koláčik z lásky

Už som tu dávno-pradávno nebola, je načase svoj rest napraviť.
Koláčik, ktorý sem pridávam je z kategórie "bez pridaného cukru a bez múky" , no keďže som si ho stvorila sama, ťažko ho pomenovať podľa surovín, kde ani jedna nehrá hlavnú rolu.
No pretože je Deň matiek (v maďarskom kalendári je to prvá májová nedeľa), pomenovala som ho koláčikom z lásky:-) Dcérka mi pred chvíľou priniesla leporelo pripravené v škole s dojímavou básničkou a krásnym tulipánikom a kresbičkou, tak ten láskyplný pocit vo mne ešte doznieva.

Od obeda mi ostalo pár lyžíc potlačených varených batátov, reku, upečieme čosi, kde ich upotrebíme. Niečo zdravšie, lebo sa znova snažím ignorovať bielu múku a biely cukor v mojej kuchyni.
Suroviny:
50g opražených lieskových orieškov, 2 vajcia L, 1 PL medu, 1 veľké jablko, 1 varený potlačený batát, 1PL rastlinného oleja, 0,5 ČL prášku do pečiva, na hrot noža mletá škorica

Postup:
Oriešky som na suchej panvici za strednej teploty popražila, nasypala na utierku, zabalila do nej a po miernom ochladnutí poriadne požmolila, aby sa uvoľnila šupka. Obielené oriešky som pomlela v elektrickom sekáčiku.
2 celé vajíčka s lyžicou medu som elektricky šľahala do hustejšej peny. Trvá to asi 5 minút.
Prisypala som oriešky zmiešané s práškom do pečiva a škoricou, lyžicu oleja, potlačený batát a jedno veľké jablko bez šupky nastrúhané na veľkých okách. 
Zmes som poriadne premiešala a vyliala do pekáčika vystlaného namočeným a vyžmýkaným pečiacim papierom. Takto papier viacej poslúcha a dá sa vtlačiť aj do rohov pekáčika.
Rúru som mala vyhriatu na 170°C, koláč som piekla 45 minút so špajdlovou skúškou. 

Radím krájať a ochutnávať až keď je vlažný. Moje dojmy z neho: vôňa celkom dobrá, vzhľad naturálny,  konzistencia kupodivu skvelá, nedrobivý, vláčny, veľmi šťavnatý koláčik. To najlepšie naposledy: chuťovo fantastický. Veľmi príjemne cítiť oriešky, jablko, aj batát pobláznený troškou škorice. Sladkosť úplne primeraná použitým surovinám, dosladiť sme nepotrebovali.

Keď skúšam doma niečo nové, mám obavy, ako to bude našim chutiť, bo aj malá je zhýčkaná a vyberavá už.
Jasné, že najviac ma poteší, ak moje výtvory chutia. Radosť bola dvojnásobná, z vyznania lásky, aj z toho, že máme dobrý recept a lahodu v žalúdku.

utorok 15. augusta 2017

Polievka môjho detstva (z dedičstva po predkoch)


Mám na jazyku chuť a v nose cítim vôňu zeleninovej polievky, ktorú mama robievala veľmi často. Najviac mi v nej chutili gombolce - guľky s opraženým rohlíkom a petržlenovou vňaťkou. Robila ju na masle. Niektorý deň som pocítila neodolateľnú túžbu, aby som ju pripravila. Dostala som od susedky mrkvu aj petržlen zo záhradky, tak som dlho neotáľala.

Suroviny:
2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, kúsok kalerábu, 1 zemiak,(môže byť aj zelený hrášok, brokolica, karfiol, fazuľka...čo práve máte), pol cibule, voda, soľ, 2 PL  masla, lyžička červ. mletej papriky
Guľky:
1 rohlík, 1 vajce, hrsť petržl. vňate, cca 6 PL polohrubej múky, voda

Postup prípravy:
Očistenú a umytú zeleninu nakrájam na plátky alebo hranaté útvary, niečo aj postrúham. V hrnci roztopím lyžicu masla a zeleninu poopekám, prisypem ml. papriku zamiešam a hneď zalejem horúcou vodou, tu asi 1,7l. Osolím a nechám zovrieť, stíšim plameň a pomaličky varím do polomäkka.
Rohlík si buď nakrájam a opečiem nasucho na panvici alebo opečiem v hriankovači a potom nakrájam na malé kocky.
Pridám múku, soľ, posekanú vňaťku, lyžicu rozpusteného masla a vajce, dôkladne premiešam a pridám toľko vody, aby som dostala polohustú masu.
Ruky si navlhčím a robím z masy guľky veľkosti pingpongovej loptičky, hneď ich vkladám do vriacej polievky ale nemiešam. 
miešam až vtedy, keď sa guľky zavaria, aby sa nerozpadli. Varím ich ešte asi 10 minút. A môže sa obedovať. Dobrú chuť aj Vám!


streda 5. júla 2017

Slivkové buchty pečené s maslovo-cukrovou polevou

Niekto si adrenalín dopraje v mimomanželskom vzťahu, niekto skáče bungee jumping a ja skúšam rada nové recepty. Vždy je to trochu riziko, ale ak je výsledok dobrý, tak sa teším a pochutí si celá rodina. Tento mnou trochu zmenený recept som našla na Fb medzi českými receptami.

Suroviny:
42g čerstvého droždia, 300ml teplého mlieka, lyžička cukru,  200ml teplej vody, 700g hladkej múky 00 extra, 200ml slivkového lekváru, 200g masla, cca 80g kryštálového cukru, štipka soli a lyžička citr. šťavy.

Postup:
V 1dcl mlieka rozmiešame lyžičku cukru a nadrobené droždie, necháme napučať.
Do väčšej misy preosejeme múku, primiešame soľ a citr. šťavu, prilejeme vodu, zvyšok mlieka a vzídený kvások z droždia. Vypracujeme na hladké cesto, mne ho robil robot.
Zakryjeme a necháme pol hodiny nakysnúť.V tomto teple môžno stačí aj menej.


Cesto pekne nakyslo, šup s ním na pomúčenú dosku. Vyvaľkala som ho na hrúbku asi 1,5cm a ostrým nožom pokrájala na pásy a potom kúsky. Mám ešte z vlaňajšieho lekváru z pečených sliviek, práve sa hodí na plnku. Nie je totiž veľmi sladký, skôr kyslejší ale krásne vonia po ozajstných slivkách.
Na kúsky cesta z neho kladiem lyžičkou kôpky tak, aby bolo plnky hojne, ale aby sa cesto dalo bez problémov vytvarovať -zlepiť do buchty. Okraje cesta ponaťahujem a opatrne spojím nad plnkou. Na papierom vystlaný plech kladiem dôkladne zlepenou stranou nadol, až kým sa plech naplní.



Buchtičky zakryjem čistou utierkou a nechám odpočinúť ďaľších 20-30 minút.
Medzičasom pripravím polevu a zapnem rúru na 200°C.
Maslo pomaly roztopím v rajnici a primiešam k nemu cukor, v poslednej dobe používam tento:

Masa je dosť hustá, nechám ju prejsť varom za stáleho miešania, nech sa cukor čo najviac roztopí. Tu prichádzajú obavy, či horúca poleva cestu neublíži
...pár minút ju nechám chladnúť ale vzápätí sa rozhodnem naliať ju na podkysnuté buchty, lebo rúra je už vyhriata, svetielko na nej zhaslo.
Buchtám som neuškodila. Kto ľúbi maslo s cukrom, príde si na svoje neskôr aj pri vylizovaní rajnice:-)

 
Buchty putujú  do horúcej rúry na 20 minút, ale po uplynutí času ich nechám radšej o niečo dlhšie, vyzerajú ešte bledé.
Po vytiahnutí z rúry sú na dotyk veľmi tvrdé, časom však cesto povolí a zmäkne, chrumkavá ostane len krusta navrchu. Maslová poleva stiekla aj dolu a takto obalené buchty sú fakt vynikajúce, také trochu iné. Bola som hlavne zvedavá, či tuk nebude chýbať v samotnom ceste. Nechýba, pôsobením tepla sa dostalo aj dovnútra a cesto je mäkučké a jemné.