streda 5. júla 2017

Slivkové buchty pečené s maslovo-cukrovou polevou

Niekto si adrenalín dopraje v mimomanželskom vzťahu, niekto skáče bungee jumping a ja skúšam rada nové recepty. Vždy je to trochu riziko, ale ak je výsledok dobrý, tak sa teším a pochutí si celá rodina. Tento mnou trochu zmenený recept som našla na Fb medzi českými receptami.

Suroviny:
42g čerstvého droždia, 300ml teplého mlieka, lyžička cukru,  200ml teplej vody, 700g hladkej múky 00 extra, 200ml slivkového lekváru, 200g masla, cca 80g kryštálového cukru, štipka soli a lyžička citr. šťavy.

Postup:
V 1dcl mlieka rozmiešame lyžičku cukru a nadrobené droždie, necháme napučať.
Do väčšej misy preosejeme múku, primiešame soľ a citr. šťavu, prilejeme vodu, zvyšok mlieka a vzídený kvások z droždia. Vypracujeme na hladké cesto, mne ho robil robot.
Zakryjeme a necháme pol hodiny nakysnúť.V tomto teple môžno stačí aj menej.


Cesto pekne nakyslo, šup s ním na pomúčenú dosku. Vyvaľkala som ho na hrúbku asi 1,5cm a ostrým nožom pokrájala na pásy a potom kúsky. Mám ešte z vlaňajšieho lekváru z pečených sliviek, práve sa hodí na plnku. Nie je totiž veľmi sladký, skôr kyslejší ale krásne vonia po ozajstných slivkách.
Na kúsky cesta z neho kladiem lyžičkou kôpky tak, aby bolo plnky hojne, ale aby sa cesto dalo bez problémov vytvarovať -zlepiť do buchty. Okraje cesta ponaťahujem a opatrne spojím nad plnkou. Na papierom vystlaný plech kladiem dôkladne zlepenou stranou nadol, až kým sa plech naplní.



Buchtičky zakryjem čistou utierkou a nechám odpočinúť ďaľších 20-30 minút.
Medzičasom pripravím polevu a zapnem rúru na 200°C.
Maslo pomaly roztopím v rajnici a primiešam k nemu cukor, v poslednej dobe používam tento:

Masa je dosť hustá, nechám ju prejsť varom za stáleho miešania, nech sa cukor čo najviac roztopí. Tu prichádzajú obavy, či horúca poleva cestu neublíži
...pár minút ju nechám chladnúť ale vzápätí sa rozhodnem naliať ju na podkysnuté buchty, lebo rúra je už vyhriata, svetielko na nej zhaslo.
Buchtám som neuškodila. Kto ľúbi maslo s cukrom, príde si na svoje neskôr aj pri vylizovaní rajnice:-)

 
Buchty putujú  do horúcej rúry na 20 minút, ale po uplynutí času ich nechám radšej o niečo dlhšie, vyzerajú ešte bledé.
Po vytiahnutí z rúry sú na dotyk veľmi tvrdé, časom však cesto povolí a zmäkne, chrumkavá ostane len krusta navrchu. Maslová poleva stiekla aj dolu a takto obalené buchty sú fakt vynikajúce, také trochu iné. Bola som hlavne zvedavá, či tuk nebude chýbať v samotnom ceste. Nechýba, pôsobením tepla sa dostalo aj dovnútra a cesto je mäkučké a jemné.
 
 
 

Žiadne komentáre: