V tomto predvianočnom období skúšam recepty niekedy dávno pozapisované v receptovom zošítku. Tak som sa dostala aj k Florentínkam.
Už suroviny naznačujú, že to je veľká dobrota, hlavne pre tých, ktorí obľubujú karamel a arašídy. No, tu sú navyše aj ovsené vločky a tým pádom by som ich zaradila už k tým hodnotnejším, čo sa sladkostí týka.
Arašidy a vločky sú predsa surovinou, ktorú radi používajú aj fitnesáci. Pravda, karamel už nie:-)
Forma guliek je z hľadiska prípravy a konzumácie taká akurátna, v bielom košíčku vyniknú opálené guľky dokonca veľmi elegantne, by som povedala.
Suroviny: 150 g posekaných nesolených arašidov
50g jemných ovsených vločiek
30g masla
50g cukru
1,5 dcl šľahačkovej smotany
2 PL nadrobno pokrájanej pomaranč. kôry
2 PL hrubej múky
Postup:
Cukor rozpustíme a necháme skaramelizovať do bleda, prisypeme vločky a arašidy, premiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, múku a zalejeme smotanou. Na miernom ohni miešame asi 3 minútky.
Zmes odstavíme a necháme trochu schladnúť. Pripravíme papier na plech a rúru zapneme na 180°C.
Lyžicou naberáme hmotu a vytvarujeme guľky, dobre ich dlaňami postláčame, aby sa nerozpadli.
Z tejto dávky mne vyšlo 28 ks guliek.
Piekla som ich asi 10 minút. Ak chcete, ponamáčajte ich spolovice v čokoláde, ale dobré sú aj bez nej.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára