nedeľa 28. novembra 2021

Florentínkové guľky


 V tomto predvianočnom období skúšam recepty  niekedy dávno pozapisované v receptovom zošítku.     Tak som sa dostala aj k Florentínkam. 

Už suroviny naznačujú, že to je veľká dobrota, hlavne pre tých, ktorí obľubujú karamel a arašídy. No, tu sú navyše aj ovsené vločky a tým pádom by som ich zaradila už k tým hodnotnejším, čo sa sladkostí týka.

Arašidy a vločky sú predsa surovinou, ktorú radi používajú aj fitnesáci. Pravda, karamel už nie:-)

Forma guliek je z hľadiska prípravy a konzumácie taká akurátna, v bielom košíčku vyniknú opálené guľky dokonca veľmi elegantne, by som povedala.


Suroviny: 150 g posekaných nesolených arašidov

50g jemných ovsených vločiek

30g masla

50g cukru

1,5 dcl šľahačkovej smotany

2 PL nadrobno pokrájanej pomaranč. kôry

2 PL hrubej múky


Postup:

Cukor rozpustíme a necháme skaramelizovať do bleda, prisypeme vločky a arašidy, premiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, múku a zalejeme smotanou. Na miernom ohni miešame asi 3 minútky.


Zmes odstavíme a necháme trochu schladnúť. Pripravíme papier na plech a rúru zapneme na 180°C.

Lyžicou naberáme hmotu a vytvarujeme guľky, dobre ich dlaňami postláčame, aby sa nerozpadli.



Z tejto dávky mne vyšlo 28 ks guliek.

Piekla som ich asi 10 minút. Ak chcete, ponamáčajte ich spolovice v čokoláde, ale dobré sú aj bez nej.











Žiadne komentáre: