piatok 11. decembra 2015

Halušky zapekané so syrom

Výborná rýchlovka. Halušky u nás idú, má ich rád každý.
Postavila som veľký hrniec skoro plný vody variť sa. Zarobila som cesto z 30dkg múky, 1 vajca, soli a vody tak, aby sa moc neťahalo, ale ani nebolo tuhé, lebo by sa ťažko pretláčalo cez haluškáreň.
Povyberala som zvyšky syrov z chladničky, boli tam dva tvrdé a jeden s modrou plesňou.
Jednu cibuľu som pokrájanú opekala na masti do hneda, zaliala som ju polovicou kelímka šľahačkovej smotany a pridala postrúhané tvrdé syry. Nechala som celé roztopiť.
Medzitým zovrela voda, nahádzala som halušky, varila asi 5 minút, a scedila ich. Neprepláchnuté čakali v sitku.
Zapekaciu misu som vymazala masťou. halušky som vrátila naspäť do prázdneho hrnca, v ktorom sa varili, primiešala omáčku a hmotu vyliala do misy.
To už bola rúra vyhriata na 200°C. Na vrch som ešte pomrvila syr s modrou plesňou a zapekala 20 minút.
Vytiahnuté z rúry som posypala sekanou peržlenovou vňaťou, hodila by sa aj kôprová. Túto perfektnú večeru sme zajedali kyslou kapustou. Dobrú chuť aj vám!

štvrtok 10. decembra 2015

Ražný miešaný chlebík

Presnejšie ražný s pšeničnou a špaldovou celozrnnou múkou a semienkami. je rýchlo hotový, voňavý a chutný.
Minule som piekla už dvakrát za sebou podobný, ale bez ražnej múky, teraz sa mi biela chlebová minula a ražná čakala na poličke. Namiešala som ho po svojom, zvedavo čakajúc, či sa vydarí. Stalo sa, chutí, tak sa oň delím:
Suroviny:
200g ražná tmavá chlebová múka, 150g špaldová celozrnná jemne mletá múka, 100g pšeničná celozrnná hladká múka, 1 KL cukru, 1,5ČL soli, 1PL ľanových semienok, 1 PL slnečnicových semienok, 1PL pohánkových vločiek, 380ml teplej vody, 10g čerstvého droždia
V troche teplej vody som rozmiešala cukor a potom aj droždie, nechala postáť, aby sa činilo. Vo väčšej mise som zmiešala múky, soľ, vločky, semienka a následne aj napučané droždie, vodu som pridávala pri miešaní postupne, ako ju múka pila. Ražná múka robí z cesta blato, spočiatku to vyzerá, že z tohoto kysnuté cesto nebude, ale treba vydržať, miesiť a ona sa poddá, dostane rozum. Najprv veľmi lepivé cesto sa časom dá aj povyťahovať trocha do výšky a tak miesiť, dostane viac vzduchu. Miesila som ho asi desať minút, už bolo hladšie a plastickejšie. Do misy som pod cesto naliala trošku oleja, aby sa po vykysnutí ľahšie vyberalo, celé som ho namazala. zakryté potom kyslo v nezapnutej rúre necelú hodinu. Predtým zvyknem rúru trocha ohriať - na 5 minút ju zapnem na 50°C.
 Takto pekne zapracovalo:
Vyložila som ho vďaka oleju veľmi ľahko na pomúčenú dosku, premiesila -stužila ho - sformovala z neho okrúhly bochník, ktorý som hneď preložila na pečiacim papierom vyložený plech a tam nechala zakrytý kysnúť ešte pol hodiny. Navrchu som ostrým nožom urobila kríž a posypala semienkami, vločkami a hrubozrnnou soľou. Počas kysnutia sa mierne rozpľasol:-)
Do rúry som naspodok vložila kastrólik s asi 2dcl vody, rúru zapla na 230°C. Keď uplynul čas kysnutia, chlebík som vložila a teplotu po ôsmych minútach stiahla na 190°C a chlieb sa dopiekol za ďalších 35 minút.
Vyložený na mriežku sa chladil skoro hodinu, to je hrozné čakanie. Vždy som veľmi zvedavá, či sa prepečie, či nie je zadusený, či vôbec má význam sa zaoberať domácim pečením chleba...
Ale jasné, že má. Ono to je zakaždým nová výzva a tie ja mám rada. Aj keď na kváskové som sa ešte neodvážila, môžem povedať, že mojej rodine veľmi chutia doma pečené chleby. Aj keď moje nie sú také pekné vysoké. Dnes sme ho mali ku gulášu z kyslej kapusty, cíceru a párkov.
 

streda 9. decembra 2015

Orechovo-kávovo-rumové miňonky



Starý recept spomedzi tých, čo ostali po babke. Prekladala som si ho sem a tam, až prišiel jeho čas. Je aktuálny, na Vianoce "idú" všelijaké guľky a nepečené sladkosti. Vrátane pečených, samozrejme.
Na zažltnutom novinovom ústrižku stáli suroviny:
200g mletých orechov, 100g práškového cukru, 1PL mletej zrnkovej kávy, 1PL marhuľového džemu, 1PL rumu. Na polevu: 130g práškového cukru, 2PL horúcej silnej čiernej kávy
     To je zasa klasicky sladký až presladený recept, Vianoce hore-dole, musela som z cukru ubrať, dala som len 50g do hmoty. ani by tam nechýbal vôbec, lebo poleva je samý cukor, ale potom by asi trebalo zvýšiť množstvo orechov alebo ich nadstaviť mletými piškótami povedzme.
Suroviny na hmotu som zmiešala najprv lyžicou a potom rukou, pekne sa spojila.
Prichystala som si mini papierové košíčky na miňonky a kovovú mriežku z rúry. Z hmoty som formovala maličké guľky -vyšlo ich dvadsať - a kládla ich na mriežku preschnúť. Pobudli tam hodinku.
Uvarila som silnú čiernu kávu, dve lyžice z nej som rozmiešala v hrnčeku s práškovým cukrom na polevu. Špáradlom som postupne naberala guľky a máčala ich v poleve. Hrnček som mala naklonený na stranu, aby sa na guľku dostalo čo najviac polevy. 
Viem, toto je recept s postupom, ktorý sa dá popísať v dvoch rozvinutých vetách. Ale niekedy aj jednoduché je dobré vidieť a dozvedieť sa o ňom dosť na to, aby to zvládol aj úplný začiatočník.
Obalené guľky putovali znova usušiť sa, prebytočná poleva mohla voľne odkvapkať. Zvyšok z hrnčeka som rozdelila po lyžičkách.
Po čase, keď guľky už tak nelepia, môžu sa preložiť na papierom vyloženú tácku a dať do chladničky alebo len tak nechať úplne preschnúť pri izbovej teplote. Nezabudnúť na spodnú stranu. Cukor stuhne aj tak. Kto chce, ešte v mierne lepivej fáze ich vyváľa v mletých orechoch. Po úplnom uschnutí sa uložia do košíčkov a tvária sa pekne, sympaticky:-)



pondelok 7. decembra 2015

Bravčové rolky so šunkou, kyslou kapustou a sušenými slivkami

Tieto rolky sú dosť rozšírené v našich končinách, znova variabilné čo sa týka výberu mäsa alebo plnky. Ja som zvolila kombináciu bravčového stehna (má veľmi málo tuku), kvalitnej šunky, kyslej kapusty a sušených sliviek.
Mäso som umyla, osušila, nakrájala na centimetrové plátky a vyklepala na tenko. Kapustu som poprekrajovala na drobnejšie, slivky namočila.
Plátky mäsa som z oboch strán osolila, poriadne okorenila mletou rascou a čiernym mletým korením. Položila plátok šunky, rozprestrela naň kyslú kapustu a uložila dve slivky, pevne stočila a uviazala kuchynským špagátikom.

Roládky som naložila husto vedľa seba do jenskej misy vymazanej masťou, ešte som pridala tri lyžice masti, aby bol výpek dobrej chuti. Misu som vložila do rúry predom vyhriatej na 210°C. Roládky sa môžu rýchlo poopekať aj na panvici a potom preložiť do rúry. Po 15 minútach som misu vybrala, roládky zvrchu poliala práve variacim sa mäsovým vývarom (dve malé naberačky, lebo mäso pustí po zakrytí ešte šťavu) misu som prikryla alobalom a vrátila do rúry s medzičasom stiahnutou teplotou na 180°C. Takto sa dusili ešte 45 minút.
Uvarili sa zemiaky, ktoré čistil manžel, potlačil ich a prešľahal len s maslom, bez mlieka. Boli krémové, výbornej chuti.
Z roládok som po vytiahnutí z rúry odstránila špagátiky a narezala ich po krátkom postátí. Slivky dodali kapuste veľmi dobrú chuť, ešte by sa dala pridať popražená cibuľka alebo kapusta pred plnením trocha podusiť na karamele








štvrtok 3. decembra 2015

Domáce tortellini s anízovo-syrovou omáčkou

Vyzerajú ako pod snehovou perinou.
Ďalšia variácia počas spotrebovávania cesta a mäsovej plnky v jeden a ten istý deň. Asi by to bolo pre mňa nudné, robiť z niečoho veľa, tak vymýšľam, skúšam, bavím sa. Toto bola jediná porcia, zjedená za čerstva. Malej nechutila omáčka (jej nechutil už syr, ktorý som použila, tak sa nečudujem). Objavila som pre mňa novinku Vrchársky syr. Vraj ovocná chuť. To človeka zaujme.
 My sme syroví, našťastie. Ale skôr konzervatívni, vlani na vianočných trhoch v Huttwill sme kvôli veľkej dcére museli poriadne veľkým oblúkom obísť stánky s typicky švajčiarskymi syrovými špecialitami. Boli tam všakovaké fondue, určite veľmi chutné, ale strašne...ako by som to povedala...nos vykrúcajúce. Chúďa Kiku až napínalo...
Pekné spomienky sa mi vírili v hlave pri príprave cestovín. Na vykrojené väčšie kolieska cesta som kládla po opečení znova premletú mäsovú plnku. Spomínam ju v predošlých dvoch receptoch. Kolieska som v polovici prehla, spoje dôkladne postláčala a cípiky tiež dobre spojila


Varila som ich v osolenej vode asi 7 minút.
Omáčka je úplne jednoduchá: na lyžici oleja som v malej rajničke opiekla pokrájaný strúčik cesnaku spolu s polovičkou lyžičky aníza.
Cesnak bol hotový, keď sa dal varechou roztlačiť na kašu. Vtedy som ho zaliala 1dcl šľahačkovej smotany a do nej som hneď pridala natrhaný syr.
Len čo sa syr roztopil a omáčka zhustla, vypla som plameň. Po ochutnaní som pridala štipku soli a omáčku precedila na práve z vriacej vody povyberané tortellini.

Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou

Občas vzniknú doma skvelé jedlá vtedy, ak to ani nečakáme. Tak to bolo aj v tomto prípade, mala som rozrobený recept na Beťársku polievku - robila som do nej mäsové pirohy -  a ostala mi mäsová plnka. Bolo to mleté bravčové pliecko popreháňané na opečenej cibuli s čiernym korením, majoránkou a červenou mletou paprikou. Ako som spomínala, solila som ho až po stiahnutí z platne.
V chladničke mi ostal zvyšok pareného karfiolu, ktorý som nestihla obaliť v trojobale a šupnúť do mrazu pre prípad ďalšej obedovej nestíhačky. A ešte málo ryže, asi za hrnček.
Tak som vymastila maslom svoj maličký pekný červený pekáčik, na spodok rozprestrela studenú ryžu, na ňu predpečenú mäsovú zmes (tú som z dôvodu plnenia cesta na tortellini po vychladnutí premlela znova na medzičasom umytom mlynčeku - jemnejšia plnka neprederaví cesto)
Navrch som poukladala ružičky rozobratého karfiolu. Neparím ho úplne do mäkka, musí byť al dente - na skus. Pokládla som naň malé tenké plátky masla.
Do hrnčeka som naliala 1,5dcl šľahačkovej smotany, rozrobila som ju s lyžicou hustého bieleho jogurtu, osolila a rovnomerne naliala na karfiol.
V predhriatej rúre na 200°C sa to zapekalo až kým sa sfarbili ružičky karfiolu.
Taká odnož koložvárskej z karfiolu:-) ešte k tomu recyklovaná. Úplne šťavnaté a chutné jedlo, ktoré urobím aj prvoplánovo. Že ma to skôr nenapadlo!

Bakoňská beťárska polievka

Zložením sýta a možno povedať sviatočná polievka plnej smotanovej chuti patrí medzi tie, ktoré státím naberajú na kvalite. Chute surovín sa lepšie prepoja a v studenom počasí táto polievka nahradí aj druhý chod, ak sa zajedá čerstvým chlebom.
Ako vložka do nej sa použijú mäsové pirohy, pripravila som si ich deň vopred. Rezancové cesto som zamiesila z 20dkg polohrubej múky, 2 domácich vajec, štipky soli a trošky vody (záleží od veľkosti vajec). Nechala zakryté postáť asi 20 minút a rozvaľkané na tenučko som vykrajovala malou fomičkou kolieska, len toľko, aby mi stačili do tejto polievky, asi 15 kusov. Na každé koliesko som dala lyžičkou trocha mäsovej plnky.
Tú som robila z 30dkg mletého bravč. pliecka, ktoré som okorenené čiernym mletým korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo opiekla na cibuli. Až potom som ho máličko osolila. Zmes som nechala vychladnúť a tak som ju použila. Do pirohov išlo z mäsovej plnky máličko, zvyšok som spotrebovala inak, recepty neskôr pridám. (tortellini s anízovo-syrovou omáčkou a zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou)
Zvyšok rezancového cesta som pokrájala na širšie pásy, nechala poriadne preschnúť a potom veľkým nožom krájala na tenké rezance do mäsovej polievky. Mäsové pirohy mohli byť aj z celej dávky rezancového cesta a zamrazené, ale pred sviatkami mám plnú mrazničku.
Deň vopred som si večer namočila sušené lesné huby. Niečo ostalo z manželovej pochôdzky a zvyšok som dokúpila. Spolu ich bolo 30g.
100g oravskej slaniny som pokrájala na kocočky a vyškvarila na tuk, ktorý som precedením zachytila v hrnci, kde bude robená polievka.


Na tuku zo slaniny som opekala pokrájanú veľkú cibuľu. Po stiahnutí z ohňa som pridala posekanú šalviu a tymián a lyžičku červenej mletej papriky. Pribudli vyžmýkané a pokrájané huby a dva bobkové listy.
Priliala som liter neslaného vriaceho vývaru z kostí a údenú klobásku na kolieska,
potom sa celé varilo na miernom ohni, kým sa takmer uvarili huby. Pridala som mäsové pirohy a varila ďalej.
Teraz sa môže pridať zátrepka z hladkej múky a tekutej smotany. Ja som 20g múky opražila nasucho, zaliala som ju šľahačkovou smotanou 2,5dcl a tak vliala do polievky, urobili sa mi hrčky, ale rýchlo som ich počas varu miešala a našťastie zmizli.
Ešte som pridala asi dve lyžice kyslej hustej smotany a čakala, kým všetko zovrie, aby sa ukázala hustota. Bola akurát. So zátrepkou či zápražkou na sucho sa jedlo ešte povarí takých desať minút. Plameň som vypla, jedlo dochutila soľou a ochutnala pirohy. Boli dobre uvarené, mohla som naberať do tanierov.