štvrtok 10. decembra 2015

Ražný miešaný chlebík

Presnejšie ražný s pšeničnou a špaldovou celozrnnou múkou a semienkami. je rýchlo hotový, voňavý a chutný.
Minule som piekla už dvakrát za sebou podobný, ale bez ražnej múky, teraz sa mi biela chlebová minula a ražná čakala na poličke. Namiešala som ho po svojom, zvedavo čakajúc, či sa vydarí. Stalo sa, chutí, tak sa oň delím:
Suroviny:
200g ražná tmavá chlebová múka, 150g špaldová celozrnná jemne mletá múka, 100g pšeničná celozrnná hladká múka, 1 KL cukru, 1,5ČL soli, 1PL ľanových semienok, 1 PL slnečnicových semienok, 1PL pohánkových vločiek, 380ml teplej vody, 10g čerstvého droždia
V troche teplej vody som rozmiešala cukor a potom aj droždie, nechala postáť, aby sa činilo. Vo väčšej mise som zmiešala múky, soľ, vločky, semienka a následne aj napučané droždie, vodu som pridávala pri miešaní postupne, ako ju múka pila. Ražná múka robí z cesta blato, spočiatku to vyzerá, že z tohoto kysnuté cesto nebude, ale treba vydržať, miesiť a ona sa poddá, dostane rozum. Najprv veľmi lepivé cesto sa časom dá aj povyťahovať trocha do výšky a tak miesiť, dostane viac vzduchu. Miesila som ho asi desať minút, už bolo hladšie a plastickejšie. Do misy som pod cesto naliala trošku oleja, aby sa po vykysnutí ľahšie vyberalo, celé som ho namazala. zakryté potom kyslo v nezapnutej rúre necelú hodinu. Predtým zvyknem rúru trocha ohriať - na 5 minút ju zapnem na 50°C.
 Takto pekne zapracovalo:
Vyložila som ho vďaka oleju veľmi ľahko na pomúčenú dosku, premiesila -stužila ho - sformovala z neho okrúhly bochník, ktorý som hneď preložila na pečiacim papierom vyložený plech a tam nechala zakrytý kysnúť ešte pol hodiny. Navrchu som ostrým nožom urobila kríž a posypala semienkami, vločkami a hrubozrnnou soľou. Počas kysnutia sa mierne rozpľasol:-)
Do rúry som naspodok vložila kastrólik s asi 2dcl vody, rúru zapla na 230°C. Keď uplynul čas kysnutia, chlebík som vložila a teplotu po ôsmych minútach stiahla na 190°C a chlieb sa dopiekol za ďalších 35 minút.
Vyložený na mriežku sa chladil skoro hodinu, to je hrozné čakanie. Vždy som veľmi zvedavá, či sa prepečie, či nie je zadusený, či vôbec má význam sa zaoberať domácim pečením chleba...
Ale jasné, že má. Ono to je zakaždým nová výzva a tie ja mám rada. Aj keď na kváskové som sa ešte neodvážila, môžem povedať, že mojej rodine veľmi chutia doma pečené chleby. Aj keď moje nie sú také pekné vysoké. Dnes sme ho mali ku gulášu z kyslej kapusty, cíceru a párkov.
 

Žiadne komentáre: