utorok 10. novembra 2015

Fašírky z kyslej kapusty

Inšpiráciu k tomuto jedlu som našla na výstrižku z dávnejšieho vydania Nového času pre ženy, to som ešte častejšie kupovala noviny. Občas si ich prejdem, roztriedim, uložím bokom také, na ktoré sa chystám. Obchádzam ich pár dní a potom v upratovacom amoku znova šuchnem do skrinky medzi ostatné.
Teraz ma zaujal jeden s kvasenou kapustou, ešte mi z nej ostalo.
V novinách použili dve 7dcl fľaše kapusty a 6-7 zemiakov varených v šupke. Ja som to urobila po svojom v pomere 1:1. Kapusty som mala 280g a dva väčšie zemiaky uvarené v šupke mali 290g. Ošúpala a postrúhala som ich na jemnom strúhadle.
Dve cibuľky som pokrájala na drobno a na kopcovitej lyžici masti som ich opiekla do sklovita.
 Cibuľka dodá výbornú chuť. Kapustu som scedila, trocha opláchla, lebo sa mi sem zdala veľmi kyslá, poprekrajovala na drobno a dala dusiť zakrytú pokrievkou na cibuľu. Dusila som ju 10 minút, treba ju sledovať, aby neprihorela. Z panvice som ju potom preložila do sklenenej misy, aby skôr vychladla, potom som pridala zemiaky, soľ a rukou som cesto dobre premiesila, aby sa zhutnilo.
Až po vypečení fašírok som si všimla, že v novinách dávali aj múku a cibuľu nie. Niekedy som slepá, teraz to nebolo na škodu veci. Múka tam nechýbala. Z hmoty som formovala malé loptičky a potom som ich utľapkala na plocho. tak som ich obalila v rozšľahaných osolených vajciach a strúhanke.

Umytú panvicu som rozhorúčila, priliala do nej olej na vyprážanie a fašírky som z bočných strán postláčala, aby sa lepšie zmestili do oleja. Takto sa vošli všetky naraz. netreba ich opekať dlho, nie sú surové, iba čo obal sčervenie, sú hotové. Dávam na servítku.
Ešte pred obalením fašírok som do mištičky zmiešala hustú smotanu s pretlačeným strúčikom cesnaku, to bude dip, príloha. Nič lepšie ma nenapadlo. Komu napadne mäso, ten si ho pripraví, my sme mali k obedu hovädzinu s kuskusom, tak na večeru mäso nechcem. Ale ako vylepšenie týchto fašírok do budúcna s ním rátam, hodilo by sa nejaké varené údené.

pondelok 9. novembra 2015

Segedínsky guláš v tlakovom hrnci

Klasika z repertoára našich predkov s rýchlejšou prípravou v tlakovom hrnci. Verím, že väčšina z vás, ktorá tlakáč používa, nedá naň dopustiť a robí aj segedín v ňom. Ja si tento spôsob tiež pochvaľujem, ušetrím polovicu času aj keď segedín ani inak nie je na príliš dlhé varenie, ale predsa.
Začínam knedľou, aby cesto malo čas vykysnúť. Zmiešala som polohrubú múku s hladkou, osolila, pridala vykysnutý kvások z čerstvého droždia a ešte pridala trocha teplej vody, zarobila cesto, po 30 minútach bolo nakysnuté. Z misy som ho preložila na pomúčenú dosku, nemiesila, len sformovala valec. Postavila som vodu na jej parenie, namazala masťou parák na knedľu. Zatiaľ ešte knedľa podkysla, dala som ju nad vriacu vodu a zakryla vysokou misou.
Parila som ju 25 minút, potom som ju preložila na dosku a popichala špáradlom, aby z nej para vyfučala. Krájam až po úplnom vychladnutí. Ak sa nezje hneď, potriem ju maslom alebo masťou aby neoschla, zabalím do alobalu a tak dám do chladničky. 
V čase, keď dávam zarobené cesto kysnúť, pokrájam cibuľu a mäso - bravčové pliecko -  na kocky, kvasenú kapustu poprekrajujem tiež, lepšie sa s ňou na tanieri potom manipuluje. Podľa toho aká je kyslá, scedím ju ale nepremývam a šťavu použijem k podliatiu mäsa. Ak nie je veľmi kyslá, dám ju celú, ak je poriadne kyslá, dám len trocha.
Cibuľu opražím na masti priamo v tlakáči, pridám mäso, celé čierne korenie, bobkový list, dve zrnká celého nového korenia a rascu,z každej strany poopekám, pridám pretlačený strúčik cesnaku(alebo viac, podľa toho aké veľké sú) zaprášim troškou červenej mletej papriky a lyžicou hladkej múky, osolím a ešte chvíľu restujem. Potom pridám kapustu a zalejem tak, aby bolo všetko takmer ponorené. Zavriem, natlakujem, nastavím časovač na 30 minút a keď para vytlačí jazýček, stíšim plameň a varím. Po uplynutí času nechám uniknúť paru, otvorím vrchnák, dochutím štipkou cukru a prilejem sladkú smotanu niečo medzi 0,5 a 1dcl, nechám prejsť varom a posypem drvenou majoránkou. Kyslú smotanu použijem len ak je kypusta málo kyslá.







sobota 7. novembra 2015

Maslová omáčka na dezerty

 U nás som Golden syrup, jednu zo základných zložiek tejto omáčky, nevidela, ale kúpila som si ho ešte na dovolenke vo Francúzsku. Dá sa vyrobiť aj podomácky, ale originál je originál, takže ak naň natrafíte, určite si ho zadovážte, oplatí sa.
Je to v podstate cukrový sirup chuťovo podobný javorovému alebo melase. Má nádhernú farbu a fakt chutí božsky!
Potrebujeme: 42g kravského masla 82%
                       85g kryštálového cukru
                       1 PL sirupu
                       42 ml sladkej smotany
 
V rajničke na miernom ohni rozpúšťame maslo s cukrom, prilejeme Golden syrup a smotanu, necháme zovrieť a odstavíme. Kryštáliky cukru musia byť úplne roztopené. Podávame ešte vlažné, po vychladnutí hustne a tuhne. 
Má úplne fantastickú výraznú maslovú chuť, mlsné jazýčky si prídu na svoje.
Viem si ho dokonale predstaviť ako polevu k pareným buchtám, vianočke, muffinom, lievancom, suchému pečivu, proste všade, kde cesto bude len doplnkom. Pretože z tejto omáčky - polevy treba naozaj máličko k dosiahnutiu nebíčka v papuľke.

Hrušková bábovka s makovou múkou a sušenými slivkami

Ako základ som použila svoj iný recept - jablkovú bábovku bez tuku. Niečo som vymenila, pridala a vznikla táto chutná variácia.
Suroviny:
3 vajcia
120g kryštálového cukru
400g hrušiek
150g polohrubej múky
50gmakovej múky
1/2 kypriaceho prášku
2PL strúhaného kokosu
štipka soli
sušené slivky alebo iné sušené ovocie
Postup:
Vajcia som rozdelila, bábovkovú formu vymazala maslom a vysypala kokosom. hrušky očistila, navážila obe múky, premiešala ich s kokosom a kypriacim práškom.
Sušené slivky som obalila v zmesi múk, aby neklesli príliš v ceste
Najskôr som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom žĺtka s cukrom na bledú penu. Do nej som nahrubo nastrúhala prezreté sladké hrušky, boli veľmi šťavnaté.
dôkladne som primiešala múku a nakoniec len veľmi opatrne, veľkými oblúkmi sneh, aby sa neubil.
cesto som naliala do formy, rúra sa už predhrievala na 180°C. Do cesta som postrkala sušené slivky.
Nečakajte veľkú bábovku, cesto veľmi nenaskočí, takže forma nebude plná. Ešte som ju zakryla alobalom a tak piekla 30 minút. Potom ešte bez alobalu 10 minút.
Nechávam vychladnúť vo forme, až potom vyklopím.
Bábovka nie je suchá, chuťovo cítiť mak, kokos aj ovocnú zložku. S mliekom, čajom, poliata pudingom alebo vynikajúcou maslovou omáčkou je to skvelý dezert na jesenné dni.

Mušličky so šunkou, lečom a červenou šošovicou

Ďalšia cestovinová rýchlovka na spôsob ČO DOM DAL :-)

Postavila som variť vodu na cestoviny. Na panvici som na troške oleja opekala pokrájanú šunku, nadrobno pokrájaný veľký strúčik cesnaku, zaliala som to zvyškom domáceho leča z otvorenej fľaše v chladničke (bolo ho asi 2dcl), hneď som pridala hrsť červenej šošovice a dusila celé pod pokrievkou.
Červená šošovica sa urobí rýchlo, tak som ju prvýkrát skúsila takto pridať do omáčky na cestoviny, aby som spojila príjemné s užitočným. 
Medzitým zovrela voda, osolila som ju a varila v nej cestoviny pomalým tempom. Šťava z panvice sa vydusila, tak som pridala z hrnca za naberačku cestovinovej vody, lebo šošovica ešte potrebovala pár minút. 
Keď bola mäkká, cedidlom som do panvice nabrala cestoviny priamo z vody, v ktorej sa varili. Všetko sa uvarilo zhruba za rovnaký čas.
Po premiešaní som ešte pridala neodmysliteľný strúhaný syr, ktorý dodá nielen lepšiu chuť, ale aj potrebné bielkoviny a vápnik.
Premiešané, naložené, ochutnané. Výborné!


štvrtok 5. novembra 2015

Rizssmarni - ryžový nákyp na panvici

Tento recept som našla vo veľkej červenej maďarskej kuchárke, trocha som ho upravila. Už som ho dávnejšie mala v pláne, prišiel jeho čas. Suroviny sú písané na prípravu zo surovej ryže, ja som mala zvyšok uvarenej a takto som ju zužitkovala na skvelé jedlo.
suroviny:
150g guľatozrnnej ryže
6dcl mlieka
2 vajcia
2 štipky soli
1 PL cukru
1 vanilkový cukor alebo dužina z 1/3 vanilk. struku
2 PL masla
hrsť opláchnutých hrozienok
0,5 dcl umu/rumu
prášk. cukor na posypanie
1 slivkový kompót 7dcl
1 PL škrobovej múčky/Zl. klasu

Surovú ryžu so štipkou soli dáme variť do mlieka. Moja bola uvarená(odvážila som ju, mala 300g), tak som ju len prevarila v 2 dcl mlieka s vanilkovou dužinou, kým ho ryža vsiakla. Pridala som v ume namočené hrozienka
, um som vliala do scedenej kompótovej šťavy. Do šťavy som dôkladne vmiešala škrobovú múčku, aby neostali hrudky a priviedla som ju k varu. Hneď ako zhustla, vypla som oheň a do omáčky som pridala aj scedené slivky. Je to výborná príloha k ryžovému nákupu.
Žĺtka a cukor s 1 PL mäkkého masla som vymiešala do peny, bielka s druhou štipkou soli do pevného snehu. Primiešala som ich k ryži.
Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla a rozotrela do nej polovicu ryžovej hmoty. Treba počkať, kým sa masa trocha odspodu pripečie, potom hmotu rozkúskujeme a prevrátime na druhú stranu.
t

streda 4. novembra 2015

Fazuľovica s mletým údeným mäsom



Prípravu fazuľovej polievky som dnes pozmenila oproti zaužívanému spôsobu. Pozrite sa ako, to je porcia pre dvoch:
Večer som namočila bielu suchú fazuľu, dnes som ju uvarila v tlakovom hrnci, za pol hodiny bola mäkká. Scedila som ju a nechala v sitku. Vodu som nevylievala.
Očistila som jednu mrkvu, kúsok zeleru, dva maličké zemiaky, malú cibuľku a jeden strúčik cesnaku. Nadrobno pokrájanú cibuľu som poopekala na necelej lyžici masti, keď chytala farbu, pridala som nakrájaný cesnak a po minútke aj pomleté údené mäso. Opekala som ho na miernom ohni, poprášila medzi prsty hladkou múkou (nemusí byť), mletou červenou paprikou, okorenila čiernym mletým korením. Paprika nesmie zhorknúť dlhším pražením, preto som zmes po chvíli zaliala dvomi naberačkami vody z varenej fazule. Do zvyšku som dala variť pokrájanú zeleninu, nič som nesolila, údené mäso je slané dosť. K zelenine som neskôr pridala aj obsah kastrólika s mletým mäsom a cibuľou. Pridala som ešte bobkový list, jednu malú prepolenú rajčinku a kúsok papriky pre chuť. Všetko sa varilo do zmäknutia. Pred koncom som prisypala trocha kolienok - cestovín. Keď boli uvarené, pridala som scedenú fazuľu, premiešala, oheň som vypla a ochutila polievku majoránkou. Je to tiež veľmi chutná verzia, hlavne pre tých, ktorí už toho veľa nenahryzú, ale chuť na takúto polievku majú.