piatok 16. októbra 2015

Vynikajúce oškvarkové pagáče

S príchodom chladnejších dní sa u mňa objavuje pocit potreby bezpečia, tepla a vône domova. Taká malá drobnosť, akou je chutný chrumkavý pagáčik ešte teplý pri zahryznutí, ten pocit uspokojí úplne dokonale.
A keď sú recepty písané na väčšie dávky surovín, pomôžem si jednoducho: urobím menšiu dávku, hoci aj na jeden plech. Ale ak mám v mrazničke dosť miesta, zvyknem čerstvé pagáče či iné pečivo (ktoré by sa neminulo hneď) po vychladnutí zabaliť do mikroténových vreciek a zamraziť. Akoby som ich našla pri nečakanej návšteve. Stačí ich nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke. Sú ako čerstvé, naozaj.
Dnešný recept som upravila na dávku jedného plechu.
Suroviny:
350g hladkej múky (dávam koláčovú 00)
35g mäkkej masti
15g čerstvého droždia
2dcl teplého mieka
2 PL bieleho vína (nemusí byť)
250g mletých oškvarkov (môže byť kúpené balenie v kelímku)
1-2 ČL soli podľa toho, či sú oškvarky solené
1 vajce na potretie pagáčov
Postup:
 Ak nemám čerstvé domáce chutné oškvarky, kúpim radšej hladký krém v kelímku, lebo celé oškvarky na váhu sú niekedy hroznej chuti. Tento výrobok je celkom dobrý
Začnem s prípravou kysnutého cesta: do polovice teplého mlieka nadrobím droždie a nechám ho napučať. Múku zmiešam so soľou, pridám masť, víno a vzídený kvások. Zvyšné mlieko prilejem postupne ako cesto spracúvam. Hnetiem ho dovtedy, kým sa nelepí na misu, je pružné a poddajné. Nečakám nič, hneď ho rozvaľkám na hrúbku asi 1cm a natriem naň mleté oškvarky vybraté včas z chladničky, aby neboli tuhé.
Cesto stočím do rolády a potom prehnem na dvoje, ak plnka vylieza, snažím sa cesto skrútiť ešte viac dovnútra, aby pod tlakom nič nevytekalo. Ako vidieť na fotke, spoj cesta je na vnútornej strane. Prehnutú roládu utľapkám rukami na plochší útvar. Zakryjem fóliou a uložím na tanier.
Takto sa má nechať cesto odpočinúť pol hodiny, kvôli mastnej plnke ho radšej dávam do chladničky na ten čas, spevnie a pri vaľkaní nezababre valček a podložku. Netreba sa báť, aj v chlade cesto kysne, dokonca je kvalitnejšie.
Tu už uplynula prvá polhodina, cesto som vybrala a na jemne pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkám len tak, nie natenko. Bublinky svedčia o tom, že cesto pracuje
Rozvaľkané znova zrolujem a prehnem, treba dať pozor, aby to bolo v tom istom smere ako predtým, teda nie priečne cez predošlé rolovanie, aby sa cesto potom krásne lístkovalo. Čím viacej skladov - rolovaní, tým krajšie lístkovanie. Znova uložím zakryté do chladu na pol hodiny a tento úkon zopakujem ešte raz. Čiže prekladá a vaľká sa trikrát s polhodinovými prestávkami. Plnka už pekne stuhla, oveľa lepšie sa cesto vaľká ako keď plnka vyteká.
Po poslednom odpočinku cesto vyvaľkám na hrúbku asi 2cm a ostrým predmetom robím navrchu cesta mriežku, tu som použila krájač na pizzu.
vykrajujem menšou formičkou, vrstvy oškvarkovej plnky nádherne vidieť

Treba brať do úvahy, že dobré cesto ešte nakysne aj na dvojnásobok pôsobením tepla, tu naozaj netreba robiť vysoké pagáče.
Po uložení na plech s papierom na pečenie ich nechám podkysnúť asi 15 minút, zatiaľ sa vyhreje aj rúra. Pred vložením ich potriem rozhabarkovaným vajíčkom. Skrojky som dala tiež tak ako boli.
Pečú sa na 200°C 15 minút, alebo na teplovzduchu na 180°C. Treba ich sledovať, je to krásne divadlo. Niektoré sa pováľajú, ale čo už, tomu neviem nikdy zabrániť, tuk sa roztopí a vrstvy sa pohnú kade-tade.
Nejeme ich horúce, ušetríme si žalúdočné problémy.
A keď máme partnera k šachovej partičke, vychutnáme si ich s pohárom vína, ktoré sme otvorili k ich príprave. Napríklad.



3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Problém prečo sa pagáče roztekajú je v oškvarkoch z kelímka. Je v nich veľa masti a to spôsobuje roztekanie. Lepšie je kúpiť oškvarky mleté ale nie v keímku alebo si oškvarky zomlieť doma.

Anonymný povedal(a)...

Chcela by som sa spýtať či do cesta nejde vajce.Ja som ich robila podľa receptu,boli dobré ale suché.

Unknown povedal(a)...

Mám otázku do cesta nejde žiadne vajce?