štvrtok 18. februára 2016

Nachos s čiernou fazuľou

Jedlo mexickej kuchyne, ktoré som robila už dávnejšie.
Čiernu fazuľu som večer namočila a druhý deň uvarila do mäkka.
 Scedenú som uložila do zapekacej misy, posypala strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre nechala syr roztopiť. Teplota 190°C a asi 15 minút.
Hneď po vytiahnutí som ju poliala kyslou smotanou a obložila plátkami sterilizovanej jalapeňos papričky, nasekaným šalátom, petržlenovou vňaťou (kto má rád, dá koriandrovú vňať).
Jedlo sa obloží tortillovými chipsami alebo kúskami opečenej tortilly.
Tiež sa môžu pridať do fazule kolieska opečenej klobásky chorizo alebo zvyšky upečeného mäsa.

Bravčové plátky s cestovinou

Hotové do pol hodinky a jednoduché. Chudá bravčovina - karé a cestovina s dusenou zeleninou, ktorú som farebne aj chuťovo zladila podľa momentálnej nálady na večeru veľmi chutila.
Postavila som vodu na vyvarenie cestoviny. Kým zovrela, pokrájala som kúsok údenej slaniny na kocky, na opraženú som prihodila kúsky čerstvej kápie a pár pokrájaných ružičkových kelíkov.
Solila som len jemne kvôli slanine. Máličko som to podliala vodou a prikryté dusila. Pridala som na rezance posekanú fialovú kapustu. Hralo to nádhernými farbami, až mi duša pišťala:-)
Škoda, že tepelnou úpravou sa potom farby rýchlo strácajú, keď som pridávala dva väčšie šampiňóny, už to fádnelo.
Cestovina sa už varila tiež v osolenej vode. Dva plátky karé som osolila, naklepala, na boku som blanu narezala a jeden plát som z oboch strán potrela kremžskou horčicou.
Uvarenú cestovinu som scedila a primiešala k mäkkej zelenine.
Na panvici s olejom som z oboch strán opiekla mäso, trvalo to asi tri minúty.
A mohli sme večerať.

pondelok 15. februára 2016

Bábovka so šľahačkovou smotanou

Bábovky sú jednoduché a pritom efektné a chutné múčniky.
Takúto so šľahačkovou smotanou som ešte nerobila. Predloha bola s menším počtom vajec a väčším množstvom cukru.
Suroviny:
5 vajec, 120g kryštálového cukru, 230g polohrubej múky, pol prášku do pečiva, 1 šľahačková smotana 250ml, 1PL kakaového prášku, cviklová šťava cca 7PL, čokoláda na varenie, 2PL oleja
Postup:
Celé vajcia som s cukrom šľahala elektricky 5 minút, až som dostala poriadne nadýchanú hmotu.Priliala som šľahačkovú smotanu a lyžicu cviklovej šťavy zo zaváranej cvikly.
Chcela som ružovú piškótu, ale nejak sa mi neofarbilo cesto. Surová asi farbí lepšie, skúsim inokedy tak. Pridala som múku a dôkladne ale jemne premiešala, aby sa cesto moc neubilo.
Asi dve tretiny som vyliala do bábovkovej formy. Túto netreba vymazávať.
Do zvyšku cesta som primiešala preosiate kakao a zvyšok cviklovej šťavy. Ak už nie farbu, aspoň trocha chuti pridala.
Tmavé cesto som liala na svetlé a potom vidličkou trocha premiešala, aby sa vytvoril mramorový vzor.
Formu som jemne pobúchala o pracovnú dosku, aby sa prípadné vzduchové bubliny uvoľnili, vystúpili na povrch.
Vložila som ju do rúry predhriatej na 180°C a piekla sa 40 minút. Po vytiahnutí som skúšala prepečenosť špízovou ihlicou.
Po vpichu ostala čistá, takže cesto by malo byť v poriadku.
 Z formy som bábovku uvoľnila až po vychladnutí pomocou umelohmotného noža.
Nad parou som roztopila čokoládu na varenie (Figaro) a pridala k nej olej. Treba dávať pozor, aby voda pod nádobou silne nevrela, čokoláda by zhrčkavela.
Vychladnutú bábovku som poliala polevou a rozotrela ju.
Po miernom stuhnutí polevy som ju cez sitko poprášila práškovým cukrom a následne kakovým práškom. Videla som toto zdobenie v jednej knihe a veľmi sa mi zapáčilo.
Najlepšia bola bábovka začerstva.
Ale vydržala nám 2,5 dňa, tak sme k nej mali v nedeľu aj šľahačku a jahody, keďže bol Valentín:-)

piatok 12. februára 2016

Špaldová pletenka

Minuli sa mi rožky, ktoré som piekla minulý týždeň. Za čerstva ich dám do mikroténového vrecka a zamrazím, potom podľa potreby vyberiem každý deň či obdeň dva-tri a sú ako čerstvé. Tak som večer musela upiecť nejaké pečivo, aby bolo na raňajky.
Podarilo sa mi kúpiť celozrnnú špaldovú múku, hladkú bielu špaldovú mám doma skoro vždy.
Suroviny a postup:
Zmiešala som 10dkg celozrnnej hladkej špaldovej, 10dkg  bielej hladkej špaldovej a 5dkg pšeničnej polohrubej múky, Pridala som lyžicu ľanových semienok, lyžičku soli, lyžičku cukru, polovičku balíčka sušeného droždia a všetko dobre premiešala. Na zjemnenie cesta pribudli dve kopcovité lyžičky masti.
Niektorý deň som robila stečený kefír a z neho potom banánovú penu, tak mi ostala tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Tekutiny som dala 1,5dcl. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky, je to zásobáreň bielkovín.
Cesto mi vymiesil robot. Bolo ho máličko, zakryla a nechala som ho kysnúť asi hodinu pri radiátore.
Potom som ho rozdelila na tri časti, je výborné, nelepí, netreba podsypať.
Kúsky som vyšúľala a následne splietla do vrkoča. Konce podstrčím.
Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, znova zakryla a nechala podkysnúť pol hodiny.
Nepozornosťou sa mi plech podarilo prevrátiť, keď som odsúvala stoličku, čo pridržiavala plech pri radiátore, tak sa mi zošuchol na zem a pletenka capla na jednu stranu. Papier ju chránil, ale aj tak sa sploštila trochu. Ešte som ju nechala preto kysnúť, aby sa pozviechala.
Rúru som zapla na 210°C, vykysnutú pletenku potrela vodou a pokropila aj papier.
Prvých desať minút som ju piekla na tejto teplote, potom som stiahla na 200°C a dopiekla ešte 10 minút. Už bola pekná červená. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju potrela kúskom masla, to zmäkčí kôrku.
Krájala som ju až po vychladnutí. Voňala a chutila naozaj veľmi dobre.Večer sme z nej už nejedli, len ochutnali kúštik.
Na raňajky som robila rybaciu pomazánku, tak sa veľmi hodila aj pletenka.
Bola ešte lepšia, cesto je vláčne, kôrka mäkká, tenká, chuť typicky špaldová, sladkastá.
Je to výborné pečivo a pre dve osoby táto dávka úplne postačí aj na viac dní, podľa apetítu. Budem zvedavá, koľko dní vydrží jej kvalita.

streda 10. februára 2016

Dolnozemské zemiaky (Alföldi krumpli)

Či ako príloha, či ako samostatné jedlo je to na vylízanie taniera. Aspoň mne to tak chutí.
Nikdy by ma taká kombinácia nenapadla spolu, preto sú dobré nápady z kuchárskych knižiek. Tento je z knihy 100 legjobb magyar étel -100 najlepších maďarských jedál.
Nečudujem sa, že aj toto sa dostalo do výberu.
Dostupné suroviny, rýchla príprava, známe chute a nič ťažké ani pre začiatočníka. To sú výhody, ktoré iste ocenia aj iní.
Suroviny:
4 zemiaky, 1 mrkva, kúsok zeleru, 1 petržlen, 1 cibuľa, 1-5 paradajok(podľa veľkosti), 1 zelená paprika, olej podľa potreby, soľ
Príprava:
Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.
Po pár minútach som ich v tej utierke osušila.
Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno.
Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky a na panvici.
Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.
V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.
Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre.
Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.
Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.

utorok 9. februára 2016

Snehové šišky

Toto sú ďalšie šišky, ktoré sa mi veľmi páčia. Sú z polohrubej múky a dáva sa do nich sneh z bielkov. Práve preto ma zaujali. Vydarili sa a moje poďakovanie za super recept patrí Klárke z Vrábľov. Pozdravujem:-)
Jediné, čo som zmenila, bol druh droždia, ja som mala len sušené. Uvádzam dávku, z akej som robila, bola to jedna štvrtina z Klárkinej a vyšlo mi 12 menších šišiek +odkrojky
Suroviny:
25dkg polohrubej múky, štipka soli, 2 dkg práškového cukru, 2,5dkg zmäknutého masla, 1 žĺtok, pol vrecúška sušeného droždia, nastrúhaná citrónová kôra (asi pol lyžičky), 1,5dcl teplého mlieka, 1PLtuzemského umu. Toto všetko som dôkladne premiešala v mise, kým vzniklo celistvé cesto, čo sa nelepilo na steny nádoby. Zakryté som nechala asi 15 minút kysnúť na teplom mieste.
Zvyšný vaječný bielok som vyšľahala na tuhý sneh a dôkladne som ho vpravila do cesta. Úplne zmenilo konzistenciu, teraz už lepilo, tak som ho poriadne premiesila ako sa na kysnuté cesto patrí. Bola to len mini dávka, tak to šlo rýchlo. Posypané múkou som ho zakryla utierkou a nechala znova kysnúť. Čas som nesledovala, len objem cesta. Keď už sa mi zdalo, že pekne zapracovalo, vyložila som ho na pomúčenú dosku a zvrchu tiež posypala, aby sa mi nenalepilo na valček.Rozvaľkala som ho na hrúbku 1-1,5cm. Pomocou pohára na stopke, ktorý som "ponárala" do múky, som vykrajovala kolieska.
Odkrojky som nechala len tak. Znova som všetko zakryla utierkou a nechala 10 minút podkysnúť. Tieto odddychy sú pre kysnuté cesto dosť dôležité, pretože pri každej manipulácii sa proces kysnutia značne zastaví, vzduch je vytlačený z cesta a potrebujeme nadýchané koláčiky, tak musíme čakať, kým sa tam bublinky znova vytvoria.
V jenskej mise som rozhorúčila olej, šišky som odspodu omietla od múky a vkladala spodnou stranou nahor do oleja, zakryla pokrievkou na minútku a potom odkryla, o chvíľu sa dali otočiť a opražiť z druhej strany. Jenské sklo je praktické, lebo dobre vidieť spodok cesta, či sa už môže obrátiť. Vyžaduje si trocha praxe zistiť, ako rýchlo ich piecť, lebo sa môže stať, že zhurta opečené nebudú prepečené, ale zasa pomaly pečené sa napijú oleja.
Tieto sú zvonka pevnejšie, chrumkavejšie, ale sú ľahučké a nadýchané, proste skvelé. Jedli sme ich s rakytníkovým džemom, uvidela som ho v obchode, tak som neodolala. Mala by som na jeseň zohnať plody a uvariť z nich sirup aj džem. Sú zásobárňou hodnotných látok.

Krúpková polievka so zeleninou

Hustá a sýta polievka, ktorá prehreje.
 Jačmenné krúpy sú veľmi zdravé, je dobré použiť ich aj namiesto cestoviny.
Pamätám si zo škôlky, že som ich neznášala, nešli mi dolu hrdlom, potom zavolali tetu kuchárku a tá ma nasilu nakŕmila. No hrozný zážitok! Som rada, že také spôsoby teraz už nie sú akceptované.
Zachutili mi len pred pár rokmi, keď ich varila mama v polievke. Milujem jej polievky. A som rada, že dcérka krúpky má rada. Používam menšie, tieto sú perličky.
Pol hrnčeka krúpkov som premyla pod horúcou vodou na sitku, potom som ich dala variť spolu s kúskami zeleru a petržlenu do litra osolenej vody. Ak mám sušené huby, namočím ich cez noc a dám variť spolu s krúpkami. Teraz som nemala, tak som použila len hubový prášok, dodá výbornú chuť.
Keď boli krúpky polomäkké, nakrájala som 1 mrkvu,  kúsok póru(namiesto cibule), 1 zemiak a strúčik cesnaku. Na lyžičke masla som podusila mrkvu spolu s pórom.
Keď začal pór hnednúť, vypla som plameň, pridala lyžičku červenej mletej papriky, premiešala a takto pridala do vriacej polievky. Hneď nasledoval aj zemiak a naplátkovaný cesnak. Polievku som varila, kým zemiak zmäkol.
Z tejto dávky vyjdú 3 porcie.