sobota 17. januára 2015

Domáce roládové lasagne

Uvidela som ich nedávno tuším na Pintereste. A keď veľká dcéra prišla znenazdajky s otázkou, či neurobím lasagne, osud mletého mäsa v chladničke bol spečatený.
Ani si nepamätám, kedy som ich robila naposledy, viem len, že sa mi nepáčilo, že ich treba po upečení krájať ešte na porcie. Tento nápad s dopredu nakrájanými roládkami sa mi veľmi pozdával.
   Zarobila som teda nie príliš tuhé rezancové cesto z 30 dkg hladkej múky, 1 vajca, 1 lyžičky soli a 1 dcl vody. Nechala som ho trocha odpočinúť.
   Zatiaľ som urobila mäsovú plnku:
Veľkú, nadrobno nakrájanú cibuľu som pražila do hneda na oleji, pridala som posekaný cesnak, ešte chvíľu opekala a prisypala som 500g mletého mäsa - mix hovädzieho a bravčového. Rýchlo som ho obracala, osolila, okorenila provensálskym korením a zaliala 140g konzervou paradajkového pretlaku a vodou, ktorou som opláchla vnútro konzervy od zvyškov pretlaku. Omáčka raz prevrela a hotovo, dala som ju bokom.
 Pokračovala som cestom. Rozdelila som ho na polovicu a každú vyvaľkala, porezala na širšie pásy a tie ešte na polovice.
 Na rad prišla bešamelová omáčka:
Asi 50g masla som roztopila, pridala dve kopcovité polievkové lyžice hladkej múky a miešala som túto zápražku na miernom ohni, aby neprihorela. Netreba ju nechať dlho, musí ostať bledá. Zaliala som ju postupne za stáleho miešania metličkou 2,5 dcl studeného mlieka. Za chvíľu zhustla do primeranej konzistencie. Ochutila som ju soľou a mletým muškátovým orieškom. 
  Každý pás cesta som najprv potrela bešamelom, na ten som naniesla vrstvu mäsovej omáčky a na to som nastrúhala tvrdý syr.
 Mala som obavy, ako sa to bude stáčať, či mi to všetko nevytečie, neposunie sa... Bolo to zbytočné, naplnené pásy sa veľmi ľahko stáčali, každé som prevrátila 3-4 krát, podľa dĺžky. Špicaté som začala stáčať od užšieho konca, aby boli zvrchu pekne obalené cestom. Hneď po stočení som ich ukladala do vymastenej jenskej misy.
 Zmestilo sa mi tam 12 kusov, zvyšné asi 4 špicaté pásy cesta som neskôr pokrájala na rezance do zajtrajšej polievky.
Ostatok bešamelu som natrela navrch roládok, naložila na ne aj zvyšok mäsovej omáčky a vrch som posypala strúhaným syrom. Vtedy už bola rúra vyhriata na 180°C. Šupla som misu dnu zakrytú alobalom a zvedavo čakala, či sa lasagne pekne upečú. V niektorých receptoch sa cesto predvára, v niektorých nie. Nechala som ho tam 40 minút v nádeji, že bude dobré. Pred koncom som misu odokryla, aby sa zbytočná tekutina odparila. Na okrajoch misy sa nazbierala poriadna mastnota, ktorá sa však státím a chladnutím pekne vstrebala do cesta.

Roládky som našla, netrebalo nič krájať, len tenkú vrchnú vrstvu plnky, takže moje očakávania boli splnené:-) Som veľmi rada, že niekto vymyslel tento zlepšovák. Každému z nás naraz stačili dve roládky, tak ako sú na tanieri. Dcéra bola tiež veľmi spokojná a manžel si pridal na vrch ešte aj kyslú smotanu. Povedal, že lasagne môžu byť u nás každý týždeň:-))



Niečo pre cvikloholikov:-)

Medzi nich patrím aj ja. Jem ju varenú, parenú, pečenú, zaváranú. Iba surová mi až tak nepasuje. Už ako dieťa som ju milovala. A teraz, keď všade čítam o jej výborných účinkoch, som spokojná.
   Dnešný bezmäsitý obed som skombinovala farebne divoko. Minule mi v čínskej numerológii I-ting vyšlo, že mám byť extravagantnejšia. Tak som to poňala aj v kuchyni v takomto odvážnejšom duchu..

Strukoviny zaraďujem do jedálnička každý týždeň, teraz bola na rade červená fazuľa. Uvarila som ju a nechala odkvapkať na sitku. Cviklu som tiež uvarila a ošúpala. Pripravila som zemiakovú kašu s maslom a mliekom.
Mrazený špenát kupoval manžel, bolo to vlastne jeho prianie, aby sme dnes mali zelený obed:-)
Pripravujem ho na opraženej cibuli, posypem ju trochou hladkej múky, pridám nadrobno nakrájaný cesnak a hneď ako zacítim jeho vôňu, zalejem zápražku mliekom(asi 2 dcl), metličkou miešajúc, aby sa nerobili hrudky. Vložím mrazený špenát a na strednom ohni ho nechám v mlieku rozpustiť. Sem-tam pre istotu zamiešam, mlieko má tendenciu prihárať. Ochucujem len soľou.
Ďalšiu nakrájanú cibuľu som opiekla na inej panvici spolu s fazuľou do chrumkava.
   
Servírovanie bolo nasledovné:

Na tanier som najprv naberačkou nabrala špenát, naň lyžicou zemiakové pyré. Do stredu som uložila polovičku vydlabanej cvikle a do nej som tiež nabrala špenátový prívarok. Okolo zemiakovej kaše som pokládla opečenú fazuľu s cibuľou. Vrch som opatrne poliala olivovým olejom. Vášnivým mäsožravcom odporúčam ozdobiť namiesto fazule opraženou slaninkou;-)

 

štvrtok 15. januára 2015

Lososovo-avokádová pena

Raňajšie slniečko mi práve nakúkalo do kuchyne, keď som pripravovala túto dobrú nátierku. Aj keď skúpejšie, ale predsa:-) Či je zima, či nie, hrejivé lúče vedia vždy potešiť.
A potešiť vie tiež chutný štart do namáhavého dňa, všakáno?
    Avokádo som si obľúbila nie tak dávno. Ale aby sa tak stalo, prešiel určitý čas a musela som ho ochutnať vo viacerých fázach zrelosti a prečítať si o ňom tiež samé chvály, aby som vedela, aké je zdraviu prospešné. Je to jedno z najviac hodnotných druhov ovocia. Výborne nahrádza maslo a tuky v studených jedlách, akými sú práve pomazánky.
    Kupujem pevnejšie plody bez známok poškodenia, doma ich vložím do papierového vrecka a nechám dozrieť pri izbovej teplote. Nie však prezrieť, vtedy je avokádo už príliš mäkké. Prekrojím ho pozdĺžne, vyberiem kôstku a lyžičkou vydlabem celú dužinu do misky. Ostane len šupka, ktorá sa môže dekoratívne naplniť.
Dužina má nádhernú jasnozelenú farbu  s prechodom do odtieňov žltkastej a zaujímavú maslovú konzistenciu, úplne bez šťavy. Najprv ju nahrubo poroztláčam vidličkou, pridám ďalšie prísady a ponorným mixérom dovediem dielo do hladkej a jemnej štruktúry. Väčšinou ochucujem cesnakom, soľou a sušenými rajčinami v olejovom náleve. To je úplná bomba.
   Teraz som mala zvyšok údeného lososa, skúsila som, čo to spraví aj spolu s cesnakom. Dala som len jeden posekaný strúčik. Na zjemnenie výraznej chuti údeného lososa som pridala šťavu z limetky.
Masa bola po rozmiešaní mixérom dosť hutná, preto som pošpekulovala a priliala trochu šľahačkovej smotany. Paráda! Ešte poriadne premixovať a zmes už mala podobu ľahko natierateľnej, dalo by sa povedať penovej nátierky.
Chuťovo fajn, úplne takto som si ju predstavovala:-) Na čerstvej ciabatte nám veľmi chutila. Trocha zeleninky k nej a máme postarané o skvelý začiatok pracovného dňa;-)

streda 14. januára 2015

Mrkvová krémová polievka so zelenou paprikou



Delikátna polievočka vhodná pre deti aj ich rodičov:-)

Suroviny:  4-5 ks mrkva
                  pol cibule
                  kúsok tmavozelenej papriky
                  mletá rasca
                  soľ
                  šľahačková smotana
                  kúsok masla
Postup: nakrájaná mrkva a cibuľa s paprikou sa dajú variť do osolenej studenej vody. Čím tmavšia paprika, tým inenzívnejšia chuť, takže si treba odskúšať, ako dominantne chcete cítiť papriku v polievke. Ja som dala kus veľký ako dva spojené prsty. Ochutila som soľou a mletou rascou. Keď je všetko mäkké, vývar  sa rozmixuje ponorným mixérom a zjemní troškou sladkej smotany a kúskom masla. A ešte pár kvapiek citrónovej šťavy. Tá robí doslova zázraky, len skúste. 
Krémové polievky máme doma veľmi radi. Nemusia sa dopĺňať ani krutónmi, ani pečivom, viac vynikne ich lahodná chuť. 

Expresné šišky

Takéto rýchle šišky som ešte nerobila. A keďže sú fašiangy, sú práve aktuálne. Zdieľala ich priateľka na Fb, chválila, že sú fajnové ľahučké a hotové za 10 minút. Netreba miesiť cesto, čakať kým vykysnú, vaľkať, vykrajovať... A čo je výhoda hlavne pre tých, ktorí obchádzajú droždie - nejde tam ani to. Do cesta sa totiž dáva prášok do pečiva. Ste zvedaví na recept?  
Je úplne jednoduchý:
Potrebujete vrchovatý hrnček(250ml) hladkej múky
1 vajíčko
1,5 PL cukru
menší kelímok smotany alebo bieleho jogurtu
pol balíčka prášku do pečiva (PDP)
olej na vyprážanie 

Musím upresniť, že som robila z polovičnej dávky, na vyskúšanie. Normálna dávka je dvojnásobok horeuvedených surovín.

Všetko sa v miske zmieša dokopy, olej sa vo vyššej panvici rozpáli k vyprážaniu a pomocou dvoch naolejovaných lyžíc sa formujú šišky a hádžu do horúceho oleja.
Použila som menšiu panvicu, kde som všetky šišky upiekla na dvakrát. Veľká panvica je na veľké množstvo, aj keby sa do nej zmestili všetky naraz. Použila by som ale dvojnásobné množstvo oleja, keďže pri vyprážaní musí byť vyššia hladina.
Pri pečení treba skúšať špáratkom, či sú prepečené, predsalen je to cesto nie kysnuté, ale hustejšie. 
Hotové sa dávajú odkvapkať na papierový obrúsok, a aj keď lákajú neskutočne dobrou vôňou, ochutnávajú sa až po ochladnutí. S džemom, posypané práškovým cukrom, ovocnou penou, šľahačkou, či len tak "naholo". 
    Sú naozaj ľahučké, z vonka chrumkavé, vnútri mäkkučké, výborné.  Pozrite na roztrhnutý kus, aké sú nadýchané

Takéto recepty mám veľmi rada:-) Rýchle, z mála surovín, a ešte k tomu aj kvalitné.  Myslím, že by stálo za pokus urobiť ich aj v bezlepkovej verzii, povedzme z pohánkovej múky. Mám s ňou dobré skúsenosti.
Katarínke ďakujem za tip na dnešný múčnik, pozdravuje aj manžel, veľmi mu šišky chutili.

utorok 13. januára 2015

Pomaly dusené jelenie stehno


Ďalšie fantastické jedlo, po ktorom sa len tak zaprášilo:-)
Škoda, že som mala len dva rezne z jelenieho stehna, odporúčam z tohoto jedla robiť veľké množstvo. Uvidíte, oplatí sa!
Umyté stehná som poutierala do sucha.
 Kúsok údenej slaniny som vyškvarila a povyberala z výpeku. Naň som nasypala dve menšie pokrájané cibule a 2 na kolieska nakrájané mrkvy. Musela som pridať aj trocha masti. Pražila som ich, kým chytili farbu, prisypala som aj dva či tri bobkové listy a sušený tymián s plátkami strúčika cesnaku.
Na inej panvici som na troche bravčovej masti rýchlo opiekla zo všetkých strán kocky mäsa.
K cibuľovo-mrkvovému základu som pridala dve plné polievkové lyžice hustého rajčinového pretlaku a trocha popražila aj ten. Rúra sa mi už za ten čas vyhrievala na 150°C. Opečené mäso som pridala k základu, osolila a celé zaliala vriacou vodou, asi 3 dcl.
ešte som pridala hnedé šampiňóny na väčšie kusy a po dosiahnutí varu som kastról zakrytý vložila do predhriatej rúry. Pozor! nádoba musí byť ohňovzdorná, žiadne ušká z umelej hmoty:-) O pomalom dusení som písala už v predošlom recepte. Chute ktoré vznikajú pri takejto tepelnej úprave mäsa sa nedajú nijako ináč dosiahnuť. Všetky suroviny odovzdajú zo seba za ten dlhý čas to najlepšie, chute sa navzájom prepoja do jednej slovami neopísateľnej lahôdky. Akonáhle začne tekutina v nádobe bublať, znížime teplotu na 120-130°C. Takto sa jedlo pripraví počas jemného pobublávania za 2,5-3 hodinky. Po prvej hodine zvyknem pokrievku odstrániť.
Myslím, že najlepšou voľbou prílohy je čerstvo upečená bageta. Vytrieť tanier so zbytkom fantastickej šťavičky sa dá totiž najlepšie práve ňou, alebo skyvou jemného bieleho chlebíka. Garantujem vám, že na umytie toho veľa nezostane;-)

Fínsky koláč

Fínsky koláč som piekla vlani prvý krát. Včera som mala nejaké jabĺčka, tak som si jeho prípravu zopakovala. Je to na suroviny a čas nenáročný koláč.
Budete potrebovať:
Na cesto:
15 dkg masla
10 dkg kryštálového cukru
2 vajcia
5 dkg mletých mandlí
20 dkg polohrubej múky
1 čajovú lyžičku(ČL) mletej škorice
Na pokládku: 60 dkg jabĺk (to sú 4 väčšie jablká)
                       2 vajcia
                       1 dcl mlieka
                       1 vanilkový cukor  
Piekla som na plechu menšom, má 36x22 cm

Postup: Maslo sa vyšľahá s cukrom, pridajú sa celé vajcia, prešľahajú sa, prisypú sa mleté olúpané mandle.

Prisype sa múka, v ktorej je rozmiešaná mletá škorica, poriadne premiešame.
Dostaneme lepivé cesto, treba ho nechať pol hodiny v chlade.
Zatiaľ si vystelieme plech papierom na pečenie. Ja si pečenie bez neho neviem predstaviť, ak by som mala ísť na opustený ostrov, brala by som ho určite so sebou:-)
Cesto na plech presunieme ako najšikovnejšie vieme, potom ho nejak urovnáme,mám rada na tento úkon túto bielu pomôcku, krásne sa ňou urovnáva nielen cesto ale aj krémy a polevy.
Prstami sa snažíme dostať cesto asi 1 cm na okraji ako ohrádku.
Nasleduje čistenie a krájanie jabĺčok. Tenké plátky ukladáme tesne ako rybie šupiny na celé cesto. Jednou rukou pritom nezabudneme zapnúť rúru, aby sa vyhrievala na 220°C.
 A už len zaliať zmesou dvoch celých vajec, mlieka a vanilkového cukru.
 
Po naliatí plechom pohýbeme do strán, aby sa zmes dostala všade. A teraz šup-šup do rúry! Bude tam skoro 25 minút. Ak by jablká moc prihárali, treba ich prekryť alobalom. Pri použití väčšieho plechu budete mať tenšie a chrumkavejšie cesto. Upečený koláč môžete posypať práškovým cukrom. Je veľmi chutný.