utorok 8. septembra 2015

Opečené plnené slané palacinky

  Toto bola láska na prvý pohľad zase, inšpirovala ma stránka mladučkej Rusky Ally. Je to veľmi šikovná dievčinka.
  Na plnku použila vareného lososa, nejak som nenatrafila na žiadneho, tak som vzala v obchode červeného ostrieža. Už som ho robila, chutil nám.
  Dopredu si treba napiecť pár slanších palaciniek, nič som nemerala, do misky som dala jedno rozbité vajce, vyšľahala som ho s väčšou štipkou soli, pridala mlieko asi 2 dcl a postupne hladkú múku, dôkladne miešajúc, aby sa nevytvorili hrudky. Cesto som nechala chvíľu postáť. Ono vždy trocha potom zhustne, doriedila som ho perlivou vodou na vhodnú konzistenciu.
  Podarilo sa mi upiecť 5 palaciniek, prvá sa mi úplne celá prilepila, tak som vymenila panvicu. Ani neviem prečo som použila tú starú, je už doničená, chudera.
Medzitým som naparila pár minút dva kúsky filetu z ostrieža. Mrazené ryby už zvyknem deň dopredu vybrať do chladničky na sitko, neskôr ich osolím, keď sa už rozmrazili. Obsahujú tak oveľa menej vody.
Do plnky šli ešte špenátové listy, tie som opláchla
V Allinom recepte nefiguruje, ale mala som baklažán, tak som z neho kúsok pokrájala, osolila a nechala vypotiť z neho prípadnú horkosť.
V kastróliku som na kúsku masla s prídavkom oleja poopekala veľký pokrájaný strúčik cesnaku, hneď som prihodila baklažán, okorenila som ho čerstvo mletým korením štyroch farieb, podliala trochu vodou a pod pokrievkou podusila. 
Keď bol skoro hotový, prisypala som špenát, nechala ho spariť
a zaliala som celé šľahačkovou smotanou, aby bolo všetko ponorené. Ešte som ju osolila. Kým zmes pobublávala, pokrájala som uparenú rybu a pridala do plnky aj tú. Ryba sa napila zvyšku smotany, plnka bola akurát. Aj takto sama osebe je veľmi dobrá, nutkalo ma ju pojesť, ale držala som sa statočne. To by som potom musela zjesť napečené palacinky s lekvárom.
Vlažnú plnku som pomyselne rozdelila na päť častí, do stredu každej palacinky sa ušla takáto kôpka
Najprv som zahla spodný a vrchný okraj a pritlačila, plnka pekne lepila.
Potom som zahla ľavú stranu do polovice
a naposledy som ešte raz celú palacinku zľava prevrátila, tým sa spoje dostali naspodok a balíček bol hotový
Všetky balíčky sa podarili. Teraz som rozhorúčila v tej staručkej veľkej panvici trošku oleja, len toľko, aby nebola nikde suchá. Všetky balíčky sa zmestili naraz, tak som ich opatrne opiekla z oboch strán. Opatrne rozumejte pri obracaní, bola by škoda, ak by sa domágali alebo pootvárali práve vo finiši.
Najlepšie je jesť toto jedlo teplé, takže hor´sa za stôl a dobrú chuť prajem
Komu rybky nechutia, môže ich vymeniť za kuracie či iné mäso, prípadne huby.
A ak použijete namiesto palaciniek tortilly, dostanete týmto spôsobom quesadilly z mojej obľúbenej mexickej kuchyne. 

nedeľa 6. septembra 2015

Trojfarebné chuťovky


Malá farebná drobnosť - nápad, ktorý ma očaril vo Švajčiarsku. V niektorých západných krajinách sa volajú malé posedenia, pohostenia Apéro.

 Nezvyčajná plnka kúskov uhorky - hadovky je z risotta.
Príprava krémového risotta nie je vôbec náročná, treba len dodržať pár krokov:
- nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak opiecť na oleji
-prisypať ryžu vhodnú na risotto
-tiež ju prehriať, zaliať malým množstvom bieleho vína a nechať odpariť. Víno sa môže vynechať, ak nechceme alkohol v jedle
- pridáme horúci vývar tak, aby siahal po hladinu ryže. Ak je vývar slaný, ryžu nesolíme
- často miešame, aby ryža neprihorela, aj keď ju pripravujeme na strednom plameni, musí pomaly vrieť. Vývar doplňujeme vždy podľa potreby, nedávame ho naraz veľa. 
- Ak je ryža uvarená(nie rozvarená), plameň vypneme, pridáme strúhaný syr a kúsok studeného masla, dôkladne premiešame a ihneď podávame, kým je risotto krémové. Toto je základný recept. Ochucujeme koreninami, bylinkami, variácie znesú rôzne druhy zeleniny, huby, syry apod. 

Risotta treba pripraviť len také množstvo, aby sa skonzumovalo okamžite, státím stráca na kvalite, schne.
Tu som robila len malé množstvo potrebné na naplnenie kúskov umytej a mierne vydlabanej uhorky.
Na kopček risotta doplníme už len rajčinky, pokrájané podľa veľkosti na polovičky alebo štvrťky.
Najbližšie urobím takéto jednohubky plnené cottage syrom.

streda 19. augusta 2015

Sladká omeleta s vločkami a pečeným broskyňovým džemom


Manželov kolega a dobrý kamarát Peťko nám doniesol z domu broskyne. Bolo ich pár kíl.
Prebrala a zbavila som ich nahnitých častí, doma je teraz veľmi teplo, vydržali vyše tisíckilometrovú cestu, nečudo, že sa pomágali. 
Včera som z nich upiekla hrnčekovú bublaninu,
krajšie pojedáme už dva dni a zvyšok som ošúpala, pokrájala a zacukrila na džem. Cukor som dala od oka, záleží na sladkosti ovocia. Pre lepšiu chuť som pridala pár kusov klinčekov, lyžičku mletej škorice a pol lyžičky kardamónu. Nechala som zmes pustiť šťavu cez noc v chladničke. Väčšie kúsky som potlačila pučítkom na zemiaky.
Teraz z nej varím, či skôr pečiem džem v rúre, bude to vraj skôr hotové. Vyvarené fľašky aj vrchnáky mám nachystané. Plech je úplne plný zmesi, je tam vyše 2l.
Dnes som varila hustú zeleninovú polievku z mrkvy, kalerábu, zemiakov, brokolice a hrášku, pridala som zopár kolienok, je to taký eintopf na rýchlu spotrebu. Už som pomýšľala na to, čo dobré si po polievke dáme, lebo bublanina z malého plechu sa minula, posledné kúsky vzal manžel do práce.
Zvyšok broskyňovej hmoty, ktorá sa mi nezmestila na plech som musela uvariť v kastróle na platni. Vtedy ma napadlo, že ju použijem na omeletu na sladko. Kým sa mi nápad vyjasnil, džem v kastróle bol uvarený. 
Do misky som vyklepla dve vajíčka, rozšľahala som ich so štipkou soli a priliala som máličko mlieka. Sem som prisypala tri vrchovaté lyžice müsli raňajkovej zmesi. Obyčajné ovsené vločky sa minuli práve niektorý deň. Teraz sa snažím míňať všetko zo zásuvky aj chladničky, chystáme sa na dovolenku na 2 týždne,  tak aby tu nič zbytočne neostávalo.
Vajíčka s vločkami som nechala stáť asi desať minút, zatiaľ napučali, musela som pridať ešte jedno vajce, takže odteraz budem vedieť vhodný pomer: 1 vajce+ vrchovatá lyžica vločiek a trocha mlieka.
Panvicu vhodnú do rúry som vymazala maslom a vajcia som do nej vyliala
Keďže sa mi tam piekol džem, tak bola poriadne vyhriata, plech s džemom som zatiaľ vybrala a šupla tam panvicu. Čas som ani nesledovala, len som nakúkala cez okienko a keď sa okraje omelety skrútili smerom dovnútra, panvicu som vybrala. Rukavicu som si stiahla, lebo som šla odfotiť upečenú omeletu.
A teraz som uchopila rukoväť, že omeletu preklopím na tanier...ja som si neuvedomila, že rukavicu nemám na ruke, no v živote som sa tak nepopálila, celú dlaň! skákala som po kuchyni a potom rýchlo do kúpeľne, ľadovú vodu som si púšťala na dlaň hádam aj desať minút. Pálila strašne! V zrkadle som si medzitým nadávala, aká som nepozorná. Ruku som zdvihla do výšky potom, aby mi tam neprúdila krv a aspoň menej bolela. Ale bolela a pálila dosť, aj teraz ešte cítim na niektorých miestach. Žiadne pľuzgiere sa našťastie nekonali. NIKDY si nezabudnite dať rukavicu pri vyberaní čohokoľvek z horúcej rúry a pri následnej manipulácii s horúcim riadom.
Aspoňže to bola ľavá ruka a pravou som mohla pokračovať v práci. 
Omeletu som vyklopila na tanier, naplnila čerstvým broskyňovým džemom, ktorý voňal úplne úžasne. Preklopila a znovu odfotila

Ochutnala a usúdila som, že to je fakt dobré! A keď ochutnala aj malá dcérka, najviac som sa tešila, že aj jej chutilo. Práškový cukor je len na ozdobu, plnka je sladká dosť.
A už mi pracuje fantázia na plné obrátky, ako urobím týmto spôsobom aj omeletu naslano, s obyčajnými vločkami a mäsovo-zeleninovou plnkou, hubovo-syrovou plnkou alebo akoukoľvek inou šťavnatou a chutnou. Skúste aj vy, neoľutujete! 
Apropo džem. Počas pečenia som ho raz dobre premiešala, vtedy som videla, že tekutiny je tam asi polovica ako bolo na začiatku.
Čas som nesledovala ani tu, len konzistenciu džemu cez okienko, ale neboli to celé dve hodiny pečenia určite. Zmes stále pobublávala, najintenzívnejšie na okrajoch. Keď sa tekutina odparila, vybrala som plech a ochutnala výtvor, bol naozaj hustý, ako je vidieť na obrázku. Hustotu sa dá regulovať časom pečenia, ak necháte redší, ešte sa dá prejsť aj ponorným mixérom, ale vtedy by som odporúčala ešte raz nechať celé prejsť varom pred plnením do fliaš. Ja som ich plnila priamo z plechu lyžicou, my máme radi kúskový džem.

Zmestil sa do dvoch trojdecových fľašiek a ešte jednej do polovice, tú zjeme v priebehu nasledujúcich dní. Je neskutočne dobrý!
Tie dve fľašky som po pevnom uzavretí prevrátila hore dnom na desať minút, potom som ich vrátila do pôvodného stavu a zakryla dekou, aby pomaličky vychladli. V zime to bude dobrá maškrtka.

Dnes, 9.9.2015 som mala obed na sladko. Túžila som po niečom makovom, tak som si urobila túto omeletu z dvoch vajec, štipky soli, 20ml mlieka a dvoch PL ovsených vločiek pomiešaných s pohánkovými. Piekla som ju na panvici, na otočenie som použila pokrievku s rúčkou. Na ňu som zosunula z jednej strany opečenú omeletu a potom som ju rýchlym pohybom prevrátila do panvice, aby sa opiekla aj z druhej strany.
Už dopredu som mala pripravenú plnku: dve PL mletého maku som sparila dvomi lyžicami vriaceho mlieka. Po chvíli som pridala ešte čajovú lyžičku chia semienok a nechala masu postáť. Odbehla som pre jabĺčko, práve nám dozrieva Gala a je sladké ako med. Umyla som ho a celé aj so šupkou postrúhala najemno do makovej zmesi.
Cukor vôbec netreba pridávať. Tak som naplnila ovsenú omeletku.
A ešte som mala chuť na šľahačku. Stužovač sa mi minul, tak je taká nedostatočne pevná. Ochutila som ju máličko levanduľovým práškovým cukrom.
Aj s touto verziou som veľmi spokojná, aj chuťovo aj nutrične.

utorok 18. augusta 2015

Prekladaný kel na spôsob Koložvárskej kapusty


Kapustovité druhy zeleniny sú nielen veľmi zdravé ale aj veľmi chutné a v našej rodine obľúbené. Koložvárska kapusta sa pripravuje z kyslej sudovej kapusty, ja som našla na maďarskej stránke recept na jej prípravu z hlávkového kelu. Mala som krásny exemplár
 mleté mäso vytiahnuté z mrazničky a ryža sa vždy nájde. Klobáska sa síce minula, ale čo už. A chýbajúcu kyslú smotanu som poriešila tak, že som nechala nad sitkom vystlaným utierkou stiecť do misy zvyšok Zakysanky, ktorú som mala. 
V recepte robili zo sparených kelových listov, ja som hrubé hlúbové časti listov vyrezala
a celú hlávku som pokrájala na rezance a dala variť do menšieho množstva osolenej vody s rascou. Varila som ju pár minút.
Mleté mäso(bolo ho asi pol kila) som ochutila soľou, čiernym mletým korením a postrúhaným cesnakom
ešte ako prvú som dala variť guľatozrnnú ryžu - plný 2dcl pohárik z nej som na troche oleja ohriala, osolila a potom zaliala takým istým množstvom horúcej vody. Chcela som ju uvariť len do polomäkka, reku aj tak sa v rúre dorobí. Veľká chyba! Treba ju uvariť do mäkka, v rúre sa za 40 minút nedovarila! Takže moje pekné vrstvenie bolo nanič. 
Ale pekne po poriadku:
Mleté mäso som nasypala do kastróla, v ktorom sa mi opražila na oleji veľká pokrájaná cibuľa. Na cibuľu som nasypala veľkú lyžicu mletej červenej papriky, nasledovalo mäso. Za stáleho miešania som ho nechala opekať len dovtedy, kým stratilo surovú farbu. 
pridala som nedovarenú ryžu a zmes dôkladne premiešala. Voňalo mi to po hurkách - jaterniciach. Veru, už aj tie sme veľmi dávno nemali.
Do tukom vymazanej jenskej misy som navrstvila najprv polovicu predvareného a scedeného kelu
Hop, tu som zistila, že misa bude malá, preto som rýchlo vymazala o niečo väčší pekáč a preložila vrstvu kelu tam. Nasledovala celá mäsovo-ryžová hmota. Tú som pokryla druhou polovicou kelu a namazala stečenou Zakysankou.
Uhladila som ju lyžicou a jej opakom som porobila do zmesi dierky, aby sa ňou ochutili aj spodnejšie vrstvy. V Koložvárskej kapuste sa striedajú vrstvy kyslej kapusty, uvarenej ryže, mletého mäsa a koliesok klobásy. Tiež sa vrch natrie kyslou smotanou a potom zapeká asi 40 minút.
Ak by som to nebola pokazila nedovarenou ryžou, bolo by to aj pekné aj chutné. Takto to bolo len chutné.
Po 40 minútach pečenia na 180°C som jedlo ochutnala a prišla som na svoj veľký omyl s nedovarenou ryžou. Tak som musela celé jedlo premiešať(vrstvy zmizli). našťastie, na dne pekáča bolo dosť šťavy, ktorú potom ryža mohla vsiaknuť. Pekáč som zakryla pre istotu alobalom, aby sa odparovanie úplne zastavilo a ryža zmäkla. Trvalo jej to takto tiež asi 35 minút. Ale zmäkla. 
Niekedy sa robím múdra a potom musím zachraňovať. Ale bez chýb by sme sa nepoučili, všakáno.
Napriek nevábnemu výzoru malo jedlo veľký úspech a nielen kvôli tomu, že bol manžel z práce vyhladovaný ako vlk. Všetky suroviny takto spolu sú proste chutné. Trocha zmeny občas nezaškodí, práve naopak!

nedeľa 16. augusta 2015

Korenené zemiaky s cícerom


Vybrala som si ich podľa námetu od Mišky, ktorá žije v Indii. Nepoužila som zmes korenia garam masala, ani čerstvý zázvor a namiesto kešu orieškov som dala do pasty slnečnicové semienka. 
Najprv som uvarila zemiaky v šupke. Cícer používam konzervovaný, kupujem v DM značku Alnatura.
Jednu veľkú rajčinu som pokrájanú vložila do sekáčika spolu s tromi strúčikmi cesnaku a 2 PL slnečnicových semienok.
Na troche oleja som vo hlbokej panvici opražila cibuľu, na ňu som nasypala mletú rascu a karí korenie(obsahuje kurkumu, rímsku rascu, sušený zázvor, senovku grécku, chilli, rascu, kukuričný škrob, koriander, kvasnicový extrakt a soľ) a pridala paradajkovo-cesnakovo-semienkovú pastu, pomiešala, zakryla pokrievkou a za občasného premiešania dusila pár minút.

Uvarené zemiaky som očistila a popučila vidličkou, cícer som nechala odkvapkať v sitku.
Do základu som primiešala cícer
zemiaky a posekanú čerstvú petržlenovú vňať. Koriandrovú nemáme radi.
Tieto zemiaky sú výborné ako príloha aj ako samostatné jedlo s nejakým zeleninovým šalátom alebo kyslým mliekom. Určite u nás budú aj inokedy.

piatok 14. augusta 2015

Hovädzia nožina na horčici - manželov recept

Som rada, keď varí niekto iný ako ja. Chutí mi nejak viac vtedy. A hlavne, keď varí manžel. Je expertom na mäso, ako inak, veď je mäsiar. Má výnimočne dobre vycibrené chuťové bunky a varí veľmi rád, vymýšľa.
Niektorý deň kúpil u nich v podnikovej predajni krásny kus nožiny. Ja už som povedala, že z hovädziny iné ani nechcem. 
Na oleji spenil dve cibule spolu s kockami prerastenej slaniny, prihodil pár koliesok mrkvi a zrnká čierneho korenia. Mäso predtým pokrájal na väčšie kocky, osolil a ponatieral plnotučnou horčicou. Takto ho nechal trochu postáť, kým sa pražila cibuľa. Keď chytala farbu,pridal pretlačené strúčiky cesnaku, prisypal kocky mäsa, poopekal ich a potom prikryl pokrievkou. Mäso sa začalo dusiť vo vlastnej šťave. Za občasného premiešania ho tak nechal asi hodinku a pol, po zovretí už len na miernom plameni, jemne bublajúc.
 Neskôr prilial ešte trocha vody - naozaj máličko - a nechal mäso úplne dodusiť.
Všetko vrátane kolagénových kúskov bolo úplne mäkké, rozplývajúce sa. Šťava dokonalej konzistencie, výbornej chuti. 
Ja sa v týchto prípadoch uplatním ako prílohárka. Pripravila som dusenú ryžu s hráškom a ľadový šalát na sladkokyslo.
A pretože chlapi nevedia uvariť málo, máme chvalabohu postarané aj o zajtrajší obed. Môžeme ísť na nejaké potulky...