streda 2. marca 2016

Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami


Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.
Na ten hotel mám inak milé spomienky. Asi pred desiatimi rokmi v júli som sa tam ubytovala na pár dní s vtedy 13-ročnou dcérou, ktorej som ako prázdninové prekvapenie venovala školu tanca u Laciho Strike-a. Ona bola veľmi šikovná v hip-hope, robila si sama choreografie, vystupovala a dokonca aj vyhrávala súťaže. Bola to jej srdcovka, tak som si vybrala týždeň dovolenky a šli sme do veľkomesta. Ten hotel bol najbližšie k miestu konania tanečnej školy.
Za čas, keď deti tancovali, som pešo pochodila denne 8-10km, to bola samá Ikea, Avion, Trnávku a Ružinov odvtedy poznám ako na dlani(tam sa mi veľmi páčilo, že sú ulice pomenované po kvetinkách:-), túlala som sa aj starým mestom.
No ale späť k receptu, na ktorom sme si včera pochutili:
Suroviny:
400-500g mletého mäsa mix kuracie a bravčové, 1 cibuľa, 30g syra, 30g údenej slaniny, 2PL masti, polohrubá múka, petržl. vňať, červ. ml. paprika, čierne ml. korenie, soľ, biele víno, 1 dcl paradajkovej šťavy,  1,5dcl vývaru

Halušky: 3 zemiaky varené v šupke (mali 230g), 60g syra, polohr. múka, 1 vajce, kyslá smotana
Postup:
Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.
Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.
Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.
Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.

vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov. 
Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku.Prichystala som víno
Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou. A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p- kuchár dával ako prvý vývar.
Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť
potom som priliala paradajkovú šťavu
a hneď aj horúci mäsový vývar
Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.


Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.
Páčia sa mi a k tomuto jedlu sú naozaj veľmi vhodné.

utorok 1. marca 2016

Zastihnutie na Facebooku: https://www.facebook.com/K%C3%BAsok-m%C3%B4jho-sveta-540131342814008/?ref=hl

Niektorí mi píšete v maily, že sa vám nedá komentovať tu, tak pridávam kontakt na stránku na Fb, tam to problém nebude. Ak ovšem ste na tejto sociálnej sieti:-) Pekný deň vám želám.

Slonie slzy inak

Ostal mi orechový krém od Vianoc v malej krabičke v mrazničke.
Čo s ním? Ak by nás bolo viac doma, tak určite zákusok na celý plech, pridať iný krém a tento zakomponovať. Ale pre nás dve s dcérkou som vymyslela len takú malú mňamku.
Na maličkom plechu som upiekla kakaovú piškótu z troch vajec.
Mala som v pláne z cesta vykrajovať slzy, tak som premýšľala, s čím asi to bude vhodné. Napadlo ma odrezať kus z umelohmotnej fľaše a potom ten kus sformovať na slzu.
Na jednej strane som kruh stlačila a po cípe prešla opakom čepele noža. Slzu som zmenšila prehnutím a zalepením cípa.
Ak by bola doma litrová fľaša, bola by lepšia, ale poradila som si.
Z cesta som povykrajovala slzy,
ošúpala ich z vrchnej časti piškóty.
Dve a dve som pospájala krémom,
zvyšok som naložila do cukrárskeho vrecka a použila na prilepenie kolieska banánu na vrchnú časť slonej slzy. Ešte som si vyrobila trocha čokoládovej polevy z kakaového prášku, masla, cukru a mlieka. Slzy som ňou popolievala cik-cakmi.
Na tejto fotke vidieť, ako mi medzičasom jedna slza zmizla - jasné, že skončila v rukách malej Indiánky Karolínky, čo sa vie prekvapivo potichu priplížiť a v momente mojej nepozornosti si uchmatne, čo sa jej páči:-)
Odkrojky z cesta som pomrvila-posekala nožom, pridala úplne posledný zvyšok krému z vyškrabaného vrecka, vidličkou potlačený zvyšok banánu a všetko som dôkladne premiešala.
vytvárala som mini guľky do mini košíčkov, poliala ich zbytkom čokoládovej polevy a dala všetko stuhnúť.
Tak som sa zbavila všetkého, čo som mala v pláne. A mali sme výbornú maškrtu na dva dni.


Hubovo-smotanová dobrota

Recept zo starého výstrižku ženského časopisu, ani neviem ktorého. V rámci starých restov skúšam takmer všetko, čo ma zaujalo pred rokmi a odložila som si to. Kopa odskúšaných receptov sa pomaly ale isto zvyšuje. No pribúdajú aj nové zaujímavosti. Takže vždy je čo ochutnávať, vytvoriť si názor, zbierať skúsenosti.
A čas je stále môj nepriateľ. Bodaj by ho bolo viac! Je toľko iných činností, ktoré mám rada, ktoré ma napĺňajú a ktoré čakajú, kedy sa im budem venovať. Takže na varenie a prípravu jedál si priestor hradím väčšinou keď je vonku škaredo, tak ako aj dnes. Psa by človek ľutoval vonku, silný vietor a ešte silnejší lejak. A jesť sa predsa musí, tak spájam príjemné s užitočným.
Púšťam si hudbu popritom, našla som super stanicu Vlna, fajn pesničky mojej mladosti, veselo naladený kolektív moderátorov, sú super!
A prezentujem ďalšiu rýchlovku z chutných a jednoduchých surovín: Na jednu porciu:
3 väčšie šampiňóny, 1 PL oleja, polovička téglika kyslej smotany, 1 vajce, pažítka alebo kôpor na posypanie, červená mletá paprika, mletá rasca, soľ
Postup:
očistené huby som pokrájala na osminky a z každej strany opiekla na oleji.
Pridala som mletú rascu, ešte chvíľu piekla, potom posypala soľou a červenou mletou paprikou, premiešala a hneď pridala smotanu.
O chvíľku aj rozklepnuté vajce. V predlohe bolo nechané ako volské oko, ale mala som na panvici málo smotany(keďže jedna porcia) a tá sa začala rýchlo redukovať, tak som nemohla čakať, kým sa vajíčko upečie vcelku, premiešala som celé jedlo a vypla plameň. Ešte som ho posypala kôprom.
Môžu sa použiť aj iné čerstvé huby. Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo.

pondelok 29. februára 2016

Pikantná baklažánová nátierka

Neviem, kedy som si obľúbila baklažán, len si pamätám, že ma dávnejšie neočaril a posledný rok sa ho neviem dojesť. Z tejto nátierky som zjedla strašne veľa.
Základný recept mám od mamy, ona má cesnakovo-baklažánovú nátierku tiež veľmi rada. Ja som ju ešte doplnila kápiou, medvedím cesnakom a tahinovou pastou, tá tam ale nemusí byť.
Suroviny:
1 baklažán, 1 kápia, pol cibule, 2 strúčiky cesnaku, medvedí cesnak podľa chuti, 2 ČL tahinovej pasty, 0,5 dcl olivového oleja, čierne mleté korenie, soľ, citrónová šťava na dochutenie
Postup:
umytý baklažán a papriku som dala piecť do rúry na 210°C. Baklažán som popichala vidličkou.
Paprika bola hotová skôr, po vybratí som ju hneď strčila do mikroténového vrecka a nechala zmäknúť, potom som z nej ľahko odstránila kožu.
Baklažán som po upečení (čo trvalo asi 45 minút) nechala chvíľu vychladnúť a tiež som z neho stiahla kožu.
Dužinu som spolu s paprikou zbavenou jadrovníka a semienok a dvomi strúčikmi cesnaku pomlela.

Do misy som priliala oleje(ja som pridala aj 1ČL rakytníkového), soľ a korenie, pol cibule nakrájanej na drobno, posekaný medvedí cesnak a tahinovú pastu.
Celé som dochutila citrónovou šťavou. Po odstátí sa všetky chute lepšie prepoja.
Pripravila som hrianky zo staršieho chleba a mali sme vynikajúcu večeru a dnes aj raňajky.
Takéto zeleninové nátierky sú výbornou alternatívou k maslu a iným tukovým nátierkam. Plus zelenina sa už nežiada k tomu, veď je tam toho dosť. Cesnak mi síce vyštípal jazyk, ale určite ma obdaril aj svojimi blahodárnejšími účinkami.

streda 24. februára 2016

Alfredo chicken - eintopf

Verzií na toto cestovinové jedlo rozšírené najmä v Amerike a pôvodom z Talianska je viac. Ja som ako prvú uvidela práve robenú v jednom hrnci.  Inšpiráciu z Fb som si urobila po svojom a musím povedať, že sa jedná o chutné, rýchle a ľahko pripraviteľné jedlo. Sú to kuracie kúsky s brokolicou a cestovinou penne/rúrkami v smotanovo-cesnakovej omáčke so syrom. Alfredo bol zrejme taliansky kuchár - majiteľ reštaurácie.
Suroviny:
1 kuracie prso bez kosti a kože, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 200ml kuracieho vývaru, 150ml sladkej smotany, 1/2 menšej brokolice rozobratej na ružičky, 100g cestoviny penne expres (panzani)
postup:
očistený a posekaný cesnak som opekala na oleji, pridala som kocky kuracieho prsa, plameň zvýšila, aby sa mäso rýchlo opieklo, okorenila som ho a mierne osolila. pridala som brokolicu, zaliala horúcim vývarom, prisypala cestovinu a pridala aj smotanu. za častého miešania som celé dusila-varila, kým sa cestovina neuvarila, t. j. pár minút. Do hotového som primiešala strúhaný taliansky syr. Tento máme veľmi radi a nie je ho veľa, také podarené menšie balenie, čo nám úplne stačí. Má výraznú chuť, preto ho netreba veľa a soliť treba tiež opatrne, hlavne ak je aj vývar slaný.





Skutočne expresné varenie a skvelá chuť, presne tieto druhy jedál mám najradšej.