sobota 26. septembra 2015

Kossuth kifli - Košútove rohlíky


Tento maďarský recept má toľko verzií, až sa mi z nich zatočila hlava. Ponúkam vám teraz tú, ktorá sa mi z verzií cesta vyliateho na plech pozdávala najviac a nesklamala. Existuje totiž aj staršia, taká, v ktorej treba rohlíky formovať z pevnejšieho cesta, plniť a ešte potierať. Tú pracnejšiu vám prinesiem inokedy, nezabudnem.
Teda teraz ten jednoduchší spôsob:
Suroviny:
6 vajec, 20dkg masla, 30dkg kryštál. cukru, 30 dkg polohrubej múky, štipka soli, lyžička prášku do pečiva (PDP), šťava z celého citróna, kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna. sekané orechy, práškový cukor na posypanie, tuk na vymazanie a múka na vysypanie plechu veľkosti asi 30x30cm. Čím väčší plech, tým nižší koláčik.
Postup:
vajcia rozdelíme, maslo vymiešame s polovicou cukru do penista, po jednom prišľaháme žĺtka, prilejeme citr. šťavu a kôru. Prisypeme múku rozmiešanú s PDP a nakoniec sneh z bielkov. Sneh začíname šľahať so štipkou soli, keď je polotuhý pridáme druhú polovicu cukru zo surovín(15dkg) a vyšľaháme na pevný sneh, ktorý po vytiahnutí metličiek stojí. Dostaneme vláčne cesto
urovnáme ho do pripraveného plechu. Rúru predhrievame na 190°C. Povrch cesta posypeme sekanými orechami, podľa gusta, nemerala som ich, na celý plech treba asi 2dcl plný pohár orechov. Piekla som polovičnú dávku v menšom pekáči, teda z 3 vajec.
Koláč sa piekol približne 25 minút, netreba ho vysušiť, povrch som mala slabo ružový, orechy sa upiekli do chrumkava. Keď trocha vychladne, môže sa krájať, obvykle okrúhlou formičkou na mesiačiky
Z domácich vajíčok bude piškóta krásne žltučká, ak sa dá, použite také. Koláčik je najlepší ešte vlažný, piškóta je ľahká a jemná, orechy ju vhodne dopĺňajú opečenou chrumkavosťou. Už len pohár mlieka alebo kapučíno a pohoda je zaručená.

piatok 25. septembra 2015

Hruška s tekvicou na mliečnej ryži


Veľmi jednoduchý ale podľa mňa pekný farebný dezertík, maškrta pre deti či dospelých v tomto ročnom období.
Kúpila som jednu strednú oranžovú maslovú tekvicu na pečenie. teraz si z nej ukrajujem podľa potreby. Kus som odrezala, očistila, pokrájala na malé kocky a s trochou vody a klinčekom som ju dala dusiť na mierny plameň.
Zatiaľ sa mi už pripravovala ryža na mlieku, do tej som dala trocha škorice.
Na tanier som uložila ako lôžko dve lyžice mliečnej ryže, rozpolenú a jadra zbavenú hrušku, do nej som naložila kocky udusenej tekvice, celé som pokvapkala medom a posypala sezamovými semienkami. Ešte som pridala aj pár vlašských orechov.

Zapekaná cvikla


Cviklu k zapekaniu treba najprv uvariť v šupke. Po očistení nakrájať na tenké plátky, posoliť a poukladať jeden rad do vymasteného pekáčika. Ako náhradu klobásky som použila marinované tofu, ktoré som nakrájala na menšie kocky a porozhadzovala po cvikle. Nasledovala vrstva strúhaného syra, potom zasa plátky cvikly, tofu a všetko som preliala kyslou smotanou rozmiešanou s dvomi vajíčkami. Navrch som naukladala plátkový Tekovský neúdený syr. Zapekanie trvalo 30 minút. Je to ľahké a chutné jedlo.

štvrtok 24. septembra 2015

Jesenné osso bucco

Osso bucco je pomenovanie kosti s dierou. Ide o plátok nožiny s prepílenou kosťou. najznámejší recept na prípravu tohoto kusa mäsa je Osso bucco na milánsky spôsob, z teľacej nožiny. Teraz pri písaní blogu som trocha špacírovala po nete a ani som iný recept nenašla, len vyššie spomínaný.
Ja som si dovolila popustiť uzdu fantázii a pripravila som veľmi chutné jedlo z hovädzieho osso bucca pomalým dusením s jesennými plodmi - tekvicami.
Mala som doma malý patizónik, maličkú cukinku a použila som aj kúsok zo žltej tekvice na pečenie. Plus kúsok zeleru, ten mám veľmi rada.
Mäso som mala odležané pár dní zabalené vo fólii v chladničke, pekne vyzrelo, umyla, osušila som ho a posypala čerstvo mletým korením štyroch farieb. My sme doma teraz len 1 a pol osoby, tak robím malé porcie, jeden plátok nám bohato stačil.
Dve malé cibule a kúsok prerastenej údenej slaniny som pokrájala na kocky a spolu popražila v jenskej mise na pol lyžici bravčovej masti v sprievode bobkového listu a celého nového korenia.
Na inej panvici som rozohriala lyžicu masti a mäso som sprudka opiekla z oboch strán asi dve minúty.
K cibuli so slaninou som pridala lyžicu brusnicového džemu, dodá jedlu pikantnosť.
Presunula som sem opečené mäso, z oboch strán som ho poriadne osolila. Ono je zložené z kúskov svaloviny, ktoré držia pohromade vďaka blanám a dosť zle sa s ním manipuluje. Práve teraz počas prehliadania webu som videla, ako Jamie Oliver zviazal plátok mäsa dookola kuchynským špagátikom, super vychytávka, určite to budem robiť nabudúce tak. Na mäso som nasypala zeleninu
a celé zaliala vriacou vodou, všetko bolo takmer ponorené. Ak si môžete dovoliť, prilejte aj trocha červeného vína, dodá skvelú chuť. Misu som zakrytú vložila do predom vyhriatej rúry na 220°C, aby sa jedlo začalo čím skôr dusiť. Len čo tekutina začala bublať, teplotu som znížila na 110°C pri ventilátore, bez teplovzduchu treba nastaviť teplotu na 130°C. 
S dcérkou sme vyšli na dvor nachytať posledné slnečné lúče nádhernej jesene.
Po dvoch hodinách dusenia som mäso skontrolovala, ešte nebolo úplne hotové. 
Pripravila som prílohu. Ako najvhodnejšia sa mi zdala strakatá cestovina, teda tarhoňa alebo tzv. slovenská ryža. V Lidli dostať kvalitnú taliansku z tvrdej pšenice. Opiekla som ju na výpeku po mäse a zaliala vodou prst nad jej úroveň, osolila, premiešala a uvarila. Keď vsiakla všetku tekutinu, vypla a pemiešala som ju, bola hotová, pekná melírovaná
A jedlo v rúre sa po 2,5 hodinovom pobyte tiež dorobilo, úplne sa rozplývalo.
Vybrala som ho na teplý tanier, viditeľné koreniny som povyhadzovala a šťavu som ochutnala, bola úžasná, vôbec nič som nemusela pridávať. Dá sa prejsť ponorným mixérom, ja som len pučítkom na zemiaky pomágala kúsky zeleniny, nechala som aj nejaké vcelku. 





sobota 19. septembra 2015

Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou

Tieto vynikajúce zákusky som uvidela na Fb, recept s lákavou fotkou zdieľala kamarátka, ktorá tiež rada pečie. Pôvodne je z Rumunska, s bielou múkou.
V týždni som bola u známej, ktorá si otvorila obchodík so zdravými potravinami, okrem iného som si od nej doniesla makovú múku. Je to pomletý mak zbavený oleja. Múka je jemne mletá, suchá, lahodnej chuti.
Hľadala som o nej informácie na nete, niekde písali, vraj je horká, mne sa táto horká vôbec nezdá. Prvotne som ju chcela len zmiešať s bielou múkou ale keďže do cesta idú len 4 PL múky, rozhodla som sa použiť výlučne ju. A dobre som urobila.
Suroviny na prípravu:
Cesto:
3 vajcia, 3 PL kryšt. cukru, 1 lyžička vanilk. cukru alebo pár kvapiek vanilkovej arómy, 1PL oleja, 1PL vlažnej vody, strúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna, 4 PL makovej múky, džem na potretie

Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a šľaháme na pevný sneh, ktorý má rožky( po vytiahnutí šľahacích metličiek sneh stojí), po jednom zašľaháme žĺtka, prilejeme olej, vodu, vanilk. cukor/arómu a citr. kôru, premiešame a nakoniec prisypeme makovú múku. Ak chcete použiť bielu, dajte hladkú.
Cesto vylejeme do tukom vymazaného a múkou vysypaného plechu rozmerov cca 24x34cm. To je malý plech.
Cesto vložíme do rúry vopred vyhriatej na 180°C a pečieme ho 15 minút. Maková múka je bezlepková, piškóta z nej je jemnučká. Pozdĺžne ju rozdelíme na dve časti, jednu potrieme redším džemom. Môže byť jahodový, ja som mala višňový. Prikryjeme druhým plátom
Tvarohová plnka:
250g jemného tvarohu alebo mascarpone, 100ml šľahačkovej smotany, 2 plátky želatíny, lyžica práškového cukru

Plátkovú želatínu som postrihala na menšie kúsky a zaliala dvomi lyžicami šľahačkovej smotany, aby zmäkla. Po pár minútach som ju pomaličky zahrievala stále miešajúc, aby sa roztopila. Nesmie vrieť! Kým chladla, vyšľahala som zvyšok šľahačkovej smotany a spolu s vlažnou želatínou som ju dôkladne premiešala s tvarohom a ochutila cukrom. Plnku som dala do chladničky stuhnúť. Po čase som ju naniesla a urovnala na makovú piškótu.
Zákusok som dala chladiť, kým pripravím ďalšiu plnku
Citrónový krém:
4dcl mlieka, 2 žĺtky, 50g škrobovej múčky alebo Zlatého klasu, 3 PL kryšt. cukru, šťava z celého citróna, kôra z polovice citróna, 50g studeného masla

Žĺtka s cukrom som vyšľahala do peny v ohňovzdornej mise. V mlieku som rozmiešala škrobovú múčku, priliala som ju k žĺtkom. Zmes som miešala nad parou do zhustnutia. trvá to síce trochu dlhšie ako na priamom ohni, ale zas nič sa neprichytí o dno nádoby.
Do odstavenej plnky som zamiešala postrúhanú kôru a šťavu z citróna. Ako posledné nasledovalo maslo, toto som postrúhala na jemno, aby sa čo najlepšie rozmiešalo. Pomohla som si elekrickým šľahačom. Citrónová plnka bola dostatočne hustá.
naniesla som ju na tvarohovú plnku a urovnala. Znova som zákusok dala do chladničky. Už bola na rade len šľahačka navrch ako tretia vrstva. Použila som jedno vrecko Dr. Oetker z fotky k 1,5dcl mlieka. Rozhodla som sa pre šľahačku z vrecúška, lebo lepšie drží tvar a vydrží do druhého dňa, kým čerstvá ani so smetafixom nevydrží. Potrebujem zákusok poriadne vychladiť, k tomu je treba celá noc v chladničke.
Na uhladenú šľahačku som po vychladení už len nastrúhala čokoládu 74%-nú.
Krájala som nie rezy ale kocky, vyšlo 12 kusov. dve sme hneď ochutnali, takže ostalo týchto 10 ks.
Z nich osem beriem na koštovku. Nám sa tento lahodný, nepresladený a nemastný zákusok sviežej chuti veľmi páči. určite som ho nepiekla naposledy.





piatok 18. septembra 2015

Domáci marcipán


Ako som spomínala v recepte na broskyňový koláč, pridávam svoj postup na prípravu domáceho marcipánu.
Treba vedieť, že marcipány sú jednoduché, dvojité, trojité, podľa pomeru hlavných surovín, teda práškového cukru a jemne mletých olúpaných mandlí.
Pomer v jednoduchom, čiže základnom je 1:1. Ak sa pridá dvakrát toľko cukru ako mandlí, dostaneme dvojitý marcipán, bude viac plastický a formovateľný, použiť sa môže na ozdôbky.
   Práve takýto som robila aj ja, zozbierala som si z netu informácie a podľa nich som si vytvorila jednoduchý a rýchly postup:
Dvojitý marcipán
V obchode sa dajú kúpiť mleté očistené mandle. Keďže nie sú mleté najemno, musela som ich ešte premlieť. Používam na to malý nástavec na mixér na mletie kávy, má hrubší sekáčik a volá sa trieštivý.
Mlieť netreba dlho, aby sa mandľová múka nezačala zlepovať od tuku, treba vystihnúť moment, kým je ešte sypká. U mňa to bolo 15 sekúnd. Pomletú múčku som preosiala, vybrala kúsky nepomletých častí a ešte raz krátko premlela. potom som si odvážila presne 50g múčky.
K nej som pridala 50g preosiateho jemného práškového cukru a pár kvapiek horkej mandľovej arómy Bittermandel a dôkladne som ich premiešala. Namiesto arómy môžete použiť dve-tri horké mandle kvôli pravej chuti marcipánu.
Ďalších 50g práškového cukru som zmiešala s pár lyžicami vody tak, aby som z neho mohla uvariť sirup. Po prevretí som ho nechala chvíľu peniť a zhustnúť.
Po lyžičkách som ho pridávala k sypkej zmesi a zapracovávala. Keď sa ako-tak spojila, presypala som ju do mikroténového sáčka a tam som ju šikovnejšie pomágala, kým sa spojila úplne. Bolo to raz dva.
Zo sáčku som marcipánovú guču vyložila na nelepivú podložku a miesila som ju ďalej pár minút, kým bola úplne plastická. Teplo dlaní jej robilo dobre.
Marcipánovú hmotu som skúšala šúľkať a tvarovať, išlo to veľmi dobre. Tu je ružička z neho
a potom som ho vyvaľkala na tenúčko, veľkosť bola asi ako veľký tanier, takže na tortu treba viac. Ani po zvinutí sa nepolámal, netrhal. Prípadné trhliny sa dajú ľahko spojiť. Treba s ním pracovať rýchlejšie, lebo časom schne a potom nie je taký tvárny. 
vytvorila som z neho valček, zabalila ho do igelitu, aby nevyschol. Chlad nepotrebuje, nie je tam surové bielko. 







utorok 15. septembra 2015

Gaštanový puding


Nebudem opisovať prípravu pudingu z prášku, tento recept je iný.
Použila som:
mrazené gaštanové pyré 250g
4 vaječné žĺtka
3,5 dcl mlieka
1 PL cukru
na ozdobu šľahačku a strúhanú čokoládu, na spodok pohára - prekvapenie. Iný by to nazval odpadom, ja som ho nechcela vyhodiť. Je to zvyšok po odšťavení hrozna a hrušiek. Zo šťavy som robila želé, ktoré sa mi aj teraz chladí vo fľaškách od detskej výživy.

Kúpené gaštanové pyré je už ochutené cukrom a arómou, preto som použila len minimum cukru na vyšľahanie žĺtkov do bledej peny.
Zatiaľ som postavila rajničku s mliekom a v ňom rozmiešaným pyré na platňu, nechala som ho pomaly zovrieť za občasného premiešania.
Vrelo zo dve minútky, potom som ho stiahla zo sporáka, nechala máličko vychladnúť a priliala som vyšľahané žĺtka.
Znova som rajnicu postavila na platňu a pomalým tempom som zmes zahrievala, aby zhustla. Nesmie však zovrieť, aby sa žĺtka nezrazili. Za stáleho miešania treba ostať pod bodom varu. Aj po odstavení treba ešte chvíľu miešať. 
Kým puding chladol, do pohárov som naložila zvyšok ovocia po odšťavení. 
Na túto vrstvu som nalievala vlažný puding a potom som poháre dala do chladničky asi na hodinu. Navrch som ešte dala trocha šľahačky a strúhanej kvalitnej čokolády, aby bol pôžitok čo najintenzívnejší. Ovocie je naše, o to viac sa teším, ak z neho môžem pripraviť nejakú maškru.