štvrtok 9. júna 2016

Šalát s granátovým jablkom a avokádom



Plný vitamínov a antioxidantov je tento pestrofarebný mix pôvodom z Mexika. Na jeho prípravu som použila aj vlastný listový šalátik lollo rosso, pre mňa jeden z najkrajších.

Umytý a voľne usušený sa len rozloží na tanier a naloží sa naň zmes ovocia a zeleniny ochutenej sladkokyslým dresingom.
Suroviny:
Po jednom kuse z nasledovných: granátové jablko, zrelé avokádo, grapefruit, pomaranč, strúčik cesnaku. Ďalej na dresing: 1 PL červeného vínneho octu, 1/2 ČL horčicových semienok, 1 ČL trstinového cukru, šťava z jednej limetky, 1 PL extra panenského alebo tekvicového oleja. K ozdobe kolieska červenej cibule.
Postup:
Z rozpoleného avokáda vyberieme kôstku, dužinu zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky. Pokvapkáme ich limetkovou šťavou, aby nestmavli.
Granátové jablko rozrežeme priečne a potom ešte na viac častí do krížov, zrnká povyberáme prstami. Ja pri týchto činnostiach stále vyjedám, takže do šalátu sa potom nedostane kompletné množstvo.
Cesnak tiež pokrájame nadrobno.
Pripravíme si nálev: v miske zmiešame podrvené či pomleté horčicové semienka, vínny ocot, cukor a olej.
 Ideme filetovať: citrusy ostrým nožom orežeme z kože tak, aby na dužine ostalo čo najmenej bielej šupky.
Potom jednotlivé mesiačiky vyrežeme spomedzi blán, režeme až k samotnému jadru.
Vytečenú šťavu zlejeme do dresingu, mesiačiky pokrájame na veľkosťou vhodné sústa.
Zostavíme šalát: v mise zmiešame pomarančové a grepové kúsky, kocky avokáda, cesnak a zrnká granátového jablka s dresingom.
Ak nechcete potlačiť vlastnú chuť ovocia, môžete šalát pokvapkať dresingom až na servírovacom tanieri či mise, kde na listy šalátu uložíte farebnú zmes.
 Cesnak mi tu vôbec neprekážal, skôr ma zaujalo avokádo jemne ochutené dresingom, jedla som ho doteraz len rozmixované.
Šalát je vhodný samostatne ale aj ako príloha najskôr asi
ku grilovaným mäsám.
Posledný bod je poukladať navrch kolieska červenej cibule, tá chuťovo posunie tiež tento výborný mix viac  k pikantnosti.
           Nech vám padne na zdravie!

pondelok 6. júna 2016

Pikantné rezance s klobásou a so syrom

Zase som si listovala mexickú kuchárku a je v nej toľko dobrých nápadov, že ich vyťahujem a skúšam. Zatiaľ ma ešte ani jeden nesklamal.
Toto jedlo je na prvé počutie celkom nezvyčajne poskladané, ale verte mi, že je veľmi chutné. Som rada, že som sa naň dala a nič by som nemenila, je to dobré presne takto. Druhá vec, ktorá je jeho prednosťou, je tá, že sa k jeho príprave dá použiť zvyšok uvarených cestovín, podľa možnosti tenučkých, tzv. niťoviek. To bol aj môj prípad, rezance mi ostali od mäsovej polievky.
Takže poďme nato, udávam množstvá, ktoré som použila ja.
Suroviny:
300g uvarených niťoviek ( v originále sa niťovky uvaria s jedným bobkovým listom)
1 červená cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku
2 PL oleja
kúsok údenej domácej klobásy (v originále chorizo)
1 zelená paprika
chili paprička podľa chuti
2 dcl domácej paradajkovej šťavy
soľ
čierne mleté korenie
oregano, (1 bobkový list k uvareniu cestovín)
syr na strúhanie výraznejšej chuti
posekaná čerstvá petržlenová vňať( v originále koriandrová vňať)
Postup:
Tu sú cestoviny, ktoré mi ostali.
Ak zvyšky nemáte, v dostatočnom množstve osolenej vody s bobkovým listom ich nechajte prejsť varom, prepláchnite studenou vodou, sceďte a nechajte odkvapkať.
Pekáčik som vymazala olejom, na zvyšku som popražila pokrájanú cibuľu a zelenú papriku, prihodila som plátky čerstvej chili papričky.
Klobásku som pokrájala na kolieska a pridala opekať na panvicu, rúru som zapla na 200°C.
Skoro som zabudla na cesnak, aj ten sa poopekal.

Opečenú zmes som posypala čiernym korením a zaliala paradajkovou šťavou. pridala som aj oregano (nevšimla som si, že sa mi minulo, tak som dala provensálske korenie, ktoré ho obsahuje tiež)
Obsah panvice hneď zaškvrčal, nechala som ho prevrieť a prisypala som rezance.
Treba ich poriadne premiešať v tej omáčke a oheň vypnúť.
Ak je niekto veľmi-preveľmi hladný, už aj v takejto podobe to bude veľká dobrota, odpadne mu zapekanie. Ja som však bola trpezlivá.
Zmes putovala zaraz do pekáčika, tam som ju urovnala a navrch nastrúhala syr.
Zapekanie trvalo na tých 200°C presne 15 minút, to už okraje hnedli.
Myslela som si, že mi tam ten syr nebude pasovať. Ale on je tam celkom dobrý!
To vraví tá, ktorá miluje syrové zapekance:-) Je to pikantné a zase trošku iné, ale hlavne veľmi chutné.
Jednoducho, treba vyskúšať a ochutnať;-) A tu je predloha, ktorá ma zlákala

sobota 4. júna 2016

Kokosový nápoj s limetou

Osviežujúci letný drink bez alkoholu je na sparný deň ako stvorený.
Dnes sme mali babskú jazdu, bola u nás na pobyte mama a najväčšou odmenou pre mňa bolo jej vyhlásenie, žeby z toho kokteilu vypila aj za liter:-)
Inšpiráciu som našla v malej mexickej kuchárke.
Suroviny:
2 diely nesladeného kokosového mlieka
1 diel limetkovej šťavy
4 diely ovocného džúsu (mango, papája, guava alebo machovka) ja som použila multivitamínový džús
ľadové kocky alebo drť

Postup:
Naschvál som písala diely, lebo pôvodne to mali byť hrnčeky, ale ja som mala len malú konzervu kokosového mlieka, od neho sa odvíjali potom aj množstvá ostatných surovín.
Do stolového mixéra som naliala premiešané kokosové mlieko, limetkovú šťavu a džús, pridala som pár ľadových kociek a všetko poriadne premixovala.
Okraje pohárov som namočila v mede a kokosovej múčke.
Je to veľmi chutný nápoj, nabudúce z neho určite pripravím viac.


nedeľa 22. mája 2016

Morčacie prsia na hríboch

Dávno sme nemali obed s knedľou, dnes bol čas to napraviť. Mala som v pláne morčacie s hubami, to je hotové rýchlo, tak som najskôr zamiesila na knedľu. Použila som len špaldovú polohrubú múku, mlieko, kúsok čerstvého droždia, pol lyžičky cukru a dve štipky soli. Takéto záležitosti robievam vačšinou od oka, hustotu cesta korigujem teplou vodou. Miesim dovtedy, kým sa cesto scelí a je hladké. Potom ho nechám zakryté vykysnúť - dnes na slniečku. Vykysnutý bochník vyložím na pomúčenú dosku, už nemiesim, len sformujem valec a nechám ešte podkysnúť, kým sa zohreje voda pod parákom. Parím podľa veľkosti zhruba 20 minút. Hotové popichám špáradlom, aby sa uvoľnila para.


Parák pred vložením knedle potriem maslom alebo masťou a potom aj hotovú knedľu, povrch sa tak nevysuší, ak sa nezje hneď. Krájam až po vychladnutí a čo sa nezje, dám do mikroténového vrecka do chladničky. Dobre je aj knedľu dať na mriežku chladnúť, potom nie je odspodu zaparená.

Špaldová múka je tmavšia, ale veľmi chutná  a knedle z nej sú výborné.
Medzitým ako cesto kyslo, začala som chystať aj mäso, mala som ho asi pol kila. Umyté a osušené som nakrájala na kocky.
Sušené hríby som namočila ešte v noci v miske do vody.
Na oleji som spenila cibuľu, neskôr pridala naplátkovaný cesnak, stiahla z plameňa, prisypala kopcovitú lyžičku červenej mletej papriky, premiešala a vrátila na oheň. Hneď som pridala mäso a opiekla som ho z každej strany. Pribudlo čierne mleté korenie a soľ, trochu prekrájané hríby a celé som zaliala vodou, v ktorej boli namočené. Zapáčilo sa mi používať worchestrovú omáčku, pridala som pár strikov na dochutenie.
Ešte som musela pridať aj vodu, aby bolo mäso skoro ponorené, ku knedliam treba viac šťavy, ako napríklad k ryži.
Mäso som robila v tlakovom hrnci, preto to trvalo len krátko. Keď tam už bola tekutina, zavrela som ho a natlakovala. Jedlo sa varilo 15 minút. Vtedy som paru vypustila a znova zapla oheň, aby zovrelo.
V cca 1 dcl studenej vody som dôkladne rozmiešala štyri lyžičky zemiakového škrobu a vliala do vriaceho jedla hneď miešajúc metličkou.
Hneď to zhustlo. Akonáhle zovrelo, vypla som ho. Posledná ochutnávka dopadla dobre, prevládala chuť sušených hríbov a mäso bolo šťavnaté.
Knedle už čakali na tanieroch, tak som len nabrala mäso so šťavou a mohli sme si ho vychutnať. Napísať postup trvalo dlhšie ako ho realizovať:-)

piatok 20. mája 2016

Mäkučký tvarohový koláč

Z maďarského webu pod názvom Pihe-puha túrós. Koho by nezlákal taký názov? tvarohové u nás môžu byť každý týždeň, tak som ho vyskúšala a je fakt vynikajúci.
Veľmi podobné cesto som už robila plnené orechami, ani nie tak dávno. Tiež je to maslové kysnuté vaľkané cesto. Je kvalitné a variabilné, aj naslano.
Suroviny:
cesto: 200g hladkej múky 00 extra, 100g masla, 3 žĺtky, 10g čerstvého droždia, troška cukru, 100ml vlažného mlieka
plnka: 500g mäkkého tvarohu, 100g cukru, citrónová kôra, sneh z 3 bielkov
Postup:
v mlieku som rozmiešala cukor a droždie, nechala zapracovať. Maslo som spracovala s múkou, pridala žĺtky a kvások a vymiesila cesto. To som rozdelila na dve rovnaké časti. Netreba ho teraz nechať kysnúť.
Nie je ho veľa, tak som použila malý plech 23x32cm. Vystlala som ho papierom na pečenie (čo možno ani netreba, keďže cesto je mastné dosť)
Pripravila som plnku: tvaroh treba zmiešať s cukrom, citrónovou kôrou a vyšľahaným pevným snehom z bielkov.
Keďže cesto je mäkké, rozhodla som sa ho vyvaľkať medzi dvomi papiermi veľkosti plechu. No toto nie je krehké ale kysnuté cesto, tak sa mi poriadne nalepilo na papier. Bola som rada, keď som ho odtiaľ dostala. Tak som si pekne jemne pomúčila dosku a cestíčko znovu vyvaľkala na veľkosť plechu tam. Nebol to veľký problém. Pomocou valčeka som ho premiestnila do plechu, popichala vidličkou, vyliala naň plnku a zakryla druhým, takisto vyvaľkaným plátom. Ten som tiež popichala.
Takto som ho nechala 15 minút podkysnúť.
Koláč sa piekol 35 minút na 180°C, posledných 8 minút som ho preistotu zakryla alobalom, bol už pekný červený.
Krájala som ho na kocky keď trocha vychladol, cukrovala som ho až po úplnom vychladnutí.
Zmizol veľmi rýchlo. Je to síce malá dávka, ale naozaj nám veľmi chutil. Mám rada rána s hrnčekom kakaa a voňavým domácim tvaroháčom.

včera, 5. 6. 2016, šmrncnutý domácim slivkovým džemom, použila som tami nitriansky Tučný hrudkovitý tvaroh.

Pár kúskov ostalo aj na druhý deň na raňajky, cesto nasaje vlhkosť z tvarohu a úplne zmäkne, až sa rozplýva. 

Dusená teľacina so šošovicou

Chutné mäsko so šťavou, trochou zeleniny a doplnené šošovicou - toto som vytvorila niektorý deň k obedu.
Mala som asi pol kila teľacieho stehna, pokrájala som ho na kocky. Základ: na masti opražená cibuľa, 2 PL hustého paradajkového pretlaku, 1 mrkva a 1 menší petržlen na kolieska. Po chvíli dusenia som tam nahádzala mäso, poopekala, osolila, posypala mletou rascou a mletým čiernym korením, neskôr podliala vodou. Pridala som šošovicu, nemerala som ju, asi za hrsť.
Zakryté som to všetko dusila do zmäknutia. Trvalo to približne pol hodiny, teľacina je jemná a šošovica sa uvarí tiež relatívne skoro oproti iným strukovinám. Počas dusenia som vodu dopĺňala podľa potreby a samozrejme miešala. Zvyšný čas som využila na uvarenie ryže ako prílohy.
Pred koncom dusenia som k mäsu pridala dva veľké rozpučené strúčiky cesnaku, teraz dodajú intenzívnejšiu chuť, ako na začiatku varenia.
Všetkým chutilo, takže takéto vďačné jedlo môže byť aj inokedy.

Menej mastný chlieb vo vajci

Nevypráža sa totiž na panvici v oleji, ale zapeká v rúre. Na tento super nápad som naďabila na Fb prostredníctvom kamarátky, ktorá ho zdieľala. Hneď som sa chytila, video bolo lákavé. A keďže mi od víkendu ostalo dosť čierneho chleba, pustila som sa do práce.
Suroviny: 4 krajce staršieho chleba, 4 vajcia, asi 1dcl mlieka, soľ, 6 plátkov Pražskej šunky, kúsok údenej prerastenej slaniny, plnotučná horčica,1 PL masti, kečup a tatárska omáčka k podávaniu
Postup: Chlieb, šunku aj slaninu som pokrájala na drobnejšie kocky, údeninu som potom na kúsku masti opekala na panvici.
Vajcia som rozbila do misky, zaliala mliekom a osolila, dobre rozšľahala a zaliala som nimi chlieb. Masu som dobre premiešala. Možno budete potrebovať o niečo menej či viac mlieka, podľa toho, ako ho popije chlieb. Nemá byť suchý ani príliš premočený.
Do malého pekáčika vymazaného masťou som na spodok rozložila polovicu chlebovej hmoty, potom opečenú šunku so slaninou. Potrela som ju horčicou, dodá dobrú chuť.
Celé som zakryla zvyškom chleba a dobre som všetko utlačila.
Pieklo sa to v rúre predom vyhriatej na 180°C presne 25 minút. Povrch bol chrumkavý, vpichnutá špajdla ostala suchá.
Bola som veľmi zvedavá na chuť tohoto zapekanca. Chlieb vo vajci máme doma radi, len mi vadila práve tá jeho mastnota, darmo som tuk odsávala servítkou. Tu nič také nehrozí.
Navrch som natrela ešte horčicu, tatárku a kečup a bolo to takto naozaj veľmi dobré. Ono sa to vlastne ani nemusí vrstviť, všetko zmiešané dokopy chutí určite rovnako:-) A variácií znesie neúrekom: pečené so zeleninou, syrom, zvyškom mäsa... dokonca aj rybu si tam viem predstaviť. No a nasladko to bude niečo ako žemľovka. Dnes som ju robila práve s dopredu podusenými jablkami, škoricou, maslom, chia semienkami, hrozienkami.
Dala som len 2 vajcia a viac tekutiny- miesto mlieka cmar. Vrch som pred pečením posypala drvenými orechami, tie potom pekne chrumkali. Donedávna som bola mrzutá, keď so kúpila chlieb, čo sa na druhý deň už nedal jesť. teraz už nie som, viem, ako ho použijem.