Plný vitamínov a antioxidantov je tento pestrofarebný mix pôvodom z Mexika. Na jeho prípravu som použila aj vlastný listový šalátik lollo rosso, pre mňa jeden z najkrajších.
Umytý a voľne usušený sa len rozloží na tanier a naloží sa naň zmes ovocia a zeleniny ochutenej sladkokyslým dresingom.
Suroviny:
Po jednom kuse z nasledovných: granátové jablko, zrelé avokádo, grapefruit, pomaranč, strúčik cesnaku. Ďalej na dresing: 1 PL červeného vínneho octu, 1/2 ČL horčicových semienok, 1 ČL trstinového cukru, šťava z jednej limetky, 1 PL extra panenského alebo tekvicového oleja. K ozdobe kolieska červenej cibule.
Postup:
Z rozpoleného avokáda vyberieme kôstku, dužinu zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky. Pokvapkáme ich limetkovou šťavou, aby nestmavli.
Granátové jablko rozrežeme priečne a potom ešte na viac častí do krížov, zrnká povyberáme prstami. Ja pri týchto činnostiach stále vyjedám, takže do šalátu sa potom nedostane kompletné množstvo.
Cesnak tiež pokrájame nadrobno.
Pripravíme si nálev: v miske zmiešame podrvené či pomleté horčicové semienka, vínny ocot, cukor a olej.
Ideme filetovať: citrusy ostrým nožom orežeme z kože tak, aby na dužine ostalo čo najmenej bielej šupky.
Potom jednotlivé mesiačiky vyrežeme spomedzi blán, režeme až k samotnému jadru.Vytečenú šťavu zlejeme do dresingu, mesiačiky pokrájame na veľkosťou vhodné sústa.
Zostavíme šalát: v mise zmiešame pomarančové a grepové kúsky, kocky avokáda, cesnak a zrnká granátového jablka s dresingom.
Ak nechcete potlačiť vlastnú chuť ovocia, môžete šalát pokvapkať dresingom až na servírovacom tanieri či mise, kde na listy šalátu uložíte farebnú zmes.Cesnak mi tu vôbec neprekážal, skôr ma zaujalo avokádo jemne ochutené dresingom, jedla som ho doteraz len rozmixované.
Šalát je vhodný samostatne ale aj ako príloha najskôr asi
Posledný bod je poukladať navrch kolieska červenej cibule, tá chuťovo posunie tiež tento výborný mix viac k pikantnosti.
Nech vám padne na zdravie!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára