pondelok 9. mája 2016

Králik s karamelom a orechiette

Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla karamelom. Omáčka je veľmi chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.
Suroviny: pol králika, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 šalotka, celé čierne korenie, celé nové korenie, borievky, 1 veľký bobkový list, soľ, 1 PL cukru, 1dcl sladkej smotany, pol lyžičky horčice, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky
Postup:
Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.


V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny
a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen.
Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu. Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.
Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,
keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo.
Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.
V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame.
Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.
Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou
a horčicou podľa chuti.
Cestoviny stihli už aj odkvapkať,  naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou.

piatok 6. mája 2016

Krkovičkový pekáč

U nás doma máme novú konkurenciu pre notoricky známy trojboj - vepŕo-knedlo-zelo. Inšpiráciu som našla v kuchárskej knihe medzi slovenskými receptami, takže toto jedlo možno viacerí aj poznajú. Postup som si trocha zjednodušila a miesto kotliet použila krkovičku. Príloha môžu byť aj knedle, ja som zvolila zemiakovú kašu.
Suroviny:
3 hrubšie plátky bravč. krkovičky, 2 ks mäkkej klobásy (môže byť aj čerstvá údená domáca), 350g kvasenej kapusty, 250ml sladkej smotany, 1 cibuľa, kúsok údenej slaniny, soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, 2 PL masti
Postup:
najprv som pripravovala kapustu: aj keby bola kyslejšia, netreba ju premývať, smotana ju zjemní. Poprekrajovala som ju na menšie kúsky, aby sa ľahšie konzumovala.
Na panvici som ohriala lyžicu masti a opiekla na nej na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu, všetko naraz.
Tento základ som uložila na dno pekáčika,
naň som navrstvila kapustu, zaliala asi polovicou tekutej smotany a vložila zakryté dusiť do rúry predhriatej na 180°C.
Klobásky som pozdĺžne prekrojila a narezala na nich z jednej strany hrebienky.
Mäso, ktoré som v predstihu vybrala z chladničky som umyla, osušila a jemne naklepala, nie natenko, osolila, okorenila.
Na použitú panvicu som pridala ešte lyžicu masti a keď sa rozohriala, prudko a krátko som rezne opiekla z oboch strán. Uložila do tepla.
Kapusta sa dusila už nejaký čas, keď to bolo tých dvadsať minút, vybrala som ju, odkryla a striedavo do nej ukladala opečenú krkovičku a polovice klobások. Ja som ich dávala bokom, nie ležato, aby boli ponorené poriadne do kapusty. Vrch som ešte poliala zvyškom smotany.
Mohlo byť aj menej, ale v konečnom dôsledku sa takto urobilo viac chutnej šťavy a aj na tretí deň po ohriatí to nebolo suché.
Teplotu v rúre som zvýšila na 200°C a pekáčik s mäsom ale už nezakrytý som opäť vložila ešte na 25 minút. Mäsko aj klobása chytili peknú farbu, smotana sa redukovala a celá kuchyňa rozvoniavala. Zemiakovú kašu som mala už hotovú, tú som robila ešte pred kapustou.
Je to bašta pre večných hladošov a milovníkov kapusty s mäsom. Krkovička je mäkká a správne šťavnatá, klobáska nevysušená a kapustová príloha hrá výbornými chuťami. Prajem vám k nej dobrú chuť.

utorok 3. mája 2016

Rafaello rezy

Ak ma zaujme nejaký dobre vyzerajúci a hlavne jednoduchší recept, neváham sa doňho pustiť hoci aj hneď. Musím však mať aj príslušné suroviny. Biela Orion čokoláda bola síce naplánovaná na niečo iné, ale to neponáhľa.
   Teraz ma zasa zaujal recept na Vareche a pri jeho realizácii som si viaceré kroky robila po svojom. Hlavu mám deravú, dobre, že si nepíšem na papierik aj to, že mám ráno vstať, tak si aspoň sem uložím recepty, čo sa vydaria a stoja za opätovnú prípravu. Mám to tu prehľadné, s fotkami postupu a svojimi poznámkami. Naozajstný blog. Ťukať do klávesnice ma baví viac ako písať perom do zošítkov či na papieriky, ktorých mám už tiež všade dosť...
Rozvoniava mi tu čerstvá kávička, tak sa ide na recept:
Suroviny:
Cesto: 3 vajcia, 80g kryštálového cukru, štipka soli, 80g hladkej múky 00 extra, 2 PL oleja, 4PL mlieka, maslo a múka na vymazanie a vysypanie plechu 32x35cm
Plnka: 100g bielej čokolády, 250ml šľahačkovej smotany, 50g kokosovej múčky (strúhaný kokos)
Mandľové lupienky na posypanie
Postup:
Úplne prvým krokom je v predošlý deň nahrievať smotanu a roztopiť v nej nalámanú čokoládu. Keď takmer vrie, stiahnuť z ohňa, za občasného miešania nechať vychladnúť a dať do chladničky na celú noc. Ke´d máte veľmi naponáhlo, stačí aj pár hodinový pobyt v chladničke. To je taký základ parížskej šľahačky, tu s bielou čokoládou.
Druhý deň:
Najprv si vždy pripravím plech, aby snehové cesto po príprave dlho nečakalo. Vymažem maslom a vysypem múkou, najlepšie polohrubou. Zapnem aj rúru, piškóta sa vyšľahá rýchlo, tak aby sa dobre vyhriala zatiaľ. V tomto prípade na 180°C.
 Vajcia rozdelím, bielka šľahám so štipkou soli do polotuha, pridám cukor a došľahám ich. Po jednom zašľahám žĺtka, prisypem preosiatu múku, miešam už len ručne metličkou a nakoniec nadľahčím olejom a mliekom, aby bolo cesto jemnučké.
Hotové vylejem a urovnám na plech. Je to tenká vrstva, ale úplne postačí.
Vsúvam do rúry a sledujem povrch cesta, keď začína ružovieť a okraje sa už-už oddeľujú od plechu, vytiahnem ho.
Pieklo sa 8-9 minút, nechcem ho vysušiť, keďže je tenučké. nechám trocha vychladnúť. Pomocou veľkej dosky prevrátim, spodok sa miestami prilepil na plech, miestami sa šúpe, tak tú vrstvu odstránim, aby nerobila galibu pri nanášaní krému.
Mierne sa prilepil na dosku, tak pomocou plechu znovu prevraciam a rozmeriam na pásy primeranej veľkosti, kratšia strana plechu má 32cm tak delím na štyri pásy po 8cm. Spodný hneď položím na tácku, kde budem zákusok zostavovať.
Ide sa na plnku:
Predošlý deň pripravenú smotanu s čokoládou šľahám elektricky, kým masa zhustne. Je ešte dosť tekutá, tak prisypem kokos a dobre premiešam.
Na každý plát postupne dávam 3-4 kopcovité PL plnky. Rozotriem stierkou a priložím ďalšie cesto, postupne vzniknú 4 poschodia.
Zvyškom krému potriem aj boky, uhladím. Na vrch nasypem mandľové plátky. Je to pekné a jednoduché, naozaj ako Rafaello, len vo forme rezov.
Hodina v chlade ubieha pomaličky, už to nevydržím a zákusok ochutnávam. Je úplne božský!
Manželovi ho upečiem na meniny, bude sa tešiť ako malý chlapec:-) A ja s ním.

pondelok 2. mája 2016

Rezy Palermo

Až po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách.  Ale názov ma vtedy nezaujímal a nevedela som ani to, že ich raz objavím úplne náhodou na maďarskej stránke.
Hľadala som koláčik na nedeľu, niečo s orechami a marhuľovým džemom, lebo som v týždni piekla Kyjevské rezy (recept na ne tu mám tiež) na jednu udalosť. Ja do džemov dávam menej cukru a keď sa otvoria, ani v chladničke dlho nevydržia. V recepte som mierne ubrala cukor a použila aj pohánkovú múku.

Suroviny:
cesto: 6 žĺtkov,, 150g kryštálového cukru, 5-6 PL mlieka, 100g pohánková múka, 100g polohrubá múka, 1/2 prášku do pečiva, 200g masla
plnka: 200g mix vlašských a lieskových orechov, 3 PL práškového cukru, 2,5-3 dcl marhuľového džemu, asi 0,5dcl mlieka
na vrch: sneh z 6 bielkov, štipka soli, 100g cukru

Postup: najprv som nasucho na panvici opražila orechy, po vychladnutí som ich pomlela, premiešala s cukrom a troškou mlieka, odložila bokom.


Žĺtka s cukrom som vyšľahala do penista, primiešala roztopené vlažné maslo, mlieko a preosiate múky s práškom do pečiva. Cesto som vyliala a urovnala do vymazaného a múkou vysypaného plechu 32x35cm.
Piekla som ho v predom vyhriatej rúre na 180°C cca 16 minút, bolo už takmer upečené. Vtedy som ho potrela hrubo džemom
a orechovou hmotou. Porozkladala som ju v menších kôpkach na viac miest, potom opakom lyžice uťapkávala, lebo džem sa šmýka a pevnejšia plnka sa ťažko natiera.
Zarovnala som ju stierkou.
Nasledoval už len sneh: vyšľahala som ho do polopevna so štipkou soli, potom pridala cukor a došľahala napevno.
Snehovú prikrývku som naniesla na orechovú hmotu, urovnala a napokon ozdobnou stierkou prikrášlila podľa momentálnej nálady takto:
Koláčik som dala naspäť do rúry a dopiekla, kým sa sneh sfarbil do hneda.
Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)

Bruselský nárez

Názov síce evokuje niektoré správy z médií, ale toto je nárez jedlý:-)
 Fotka sa mi moc nevydarila, chvatne urobená veľa nehovorí. Ale chuťovo je ten nárez kvalitný, som rada, že doma zožal úspech. Recept bol v kuchárskej knihe nazvaný Bruselská paštéta. Ja si ale paštétu predstavujem tak, že sa dá natierať, je mäkšej konzistencie, kdežto toto je pevnejšie, takže dostalo názov nárez. Kombinácia korenín a ochutenie je pre nás zase niečo nové.
Suroviny:
600g bravčového mletého mäsa, 300g kuracích pŕs, 150g údenej slaniny na tenké plátky, 50ml brandy, po štvrť ČL z každého: zelené korenie, muškátový kvet, klinčeky, zázvor, tymián, podľa chuti soľ, 4 ks bobkového listu, 2 PL masti
Postup:
Použila som chudý bôčik, z tohoto kusa o niečo menej ako polovicu.
Pomlela som ho dvakrát, aby malo jemnejšiu konzistenciu.
Priliala som brandy, premiešala, osolila.
Koreniny, ktoré boli vcelku, som namlela
a zvyšok okrem bobk. listov dosypala.
Zmes som dobre premiesila a nechala stáť, kým som pripravila ostatné.
Hranatú formu som pre istotu vymazala masťou. Slaninu som si dala ešte v obchode nakrájať strojom na tenké plátky. Kuracie prsia som umyla, osušila, rozrezala vodorovne na tenšie plátky a tie potom na dlhé pásiky.
Na dno formy som uložila polovicu plátkov slaniny a bobkové listy. nasledovala polovica mäsovej zmesi, osolené pásiky kuraciny a druhá časť slaniny.


Celé som zakryla zvyškom mäsovej hmoty a dobre utlačila.
Táto forma je dosť veľká, ak by som ju celkom naplnila, nárez by bol nižší, tak som ju naplnila len do 3/4 obsahu, koniec som poistila kúskom zloženého alobalu.
Rúru som zapla na 150°C a dala zovrieť asi liter vody. Alobalom zakrytú formu som postavila do menšieho vyššieho plechu, vriacu vodu som naliala tak, aby bola forma ponorená vo vodnom kúpeli z vyše polovice výšky. Plech som vložila do vyhriatej rúry a po desiatich minútach som teplotu znížila na 85°C. Takto sa nárez dusil ešte 80 minút.
Potom som formu vybrala, odkryla, vrch mäsa som potrela dvoma lyžicami masti a nechala chladnúť, neskôr v chladničke.
Až na druhý deň som ho vyklopila a narezala. Páčilo sa mi ako ochutenie tak aj mozaika na reze. Manželovi tiež náramne chutilo. Môže sa jesť studené, teplé, či dokonca opečené. Je to domáca dobrota miesto nárezu z konzervy z obchodu.