nedeľa 13. septembra 2015

Lečo na zimu a ostatné škrečkovinky

Keď mám úrodu papriky a paradajok, zaváram lečo a paradajky podľa toho, ako dozrievajú. Toto leto sme veľa putovali, tak sme vlastné nesadili, kúpila som pol vreca peknej bledej papriky a 2,5kg mäsitých rajčín. Pomer dávam objemovo papriky k paradajkám 2:1 približne, už nič nevážim, len tak odoka. Ako základ treba aj cibuľu. Tá ochutí lečo najlepšie. Všetko očistím, poumývam.
Na spodok veľkého hrnca nalejem asi 1,5dcl oleja, nasypem nakrájanú cibuľu a hneď aj pokrájanú papriku
Osolím jednou polievkovou lyžicou soli a zapnem plyn a papriku zakryjem. Kým sa parí, pokrájam paradajky.
Boli také podlhovastejšie, pekné mäsité. Potom som ich už krájala len tak v ruke priamo do misy, aby to šlo rýchlejšie.
Medzitým som odbehla skontrolovať, či neprihára paprika, sem-tam ju pre istou treba premiešať, pustí si šťavu a robím ju na strednom plameni. Hneď ako dokončím paradajky, šupnem ich k paprike, dôkladne premiešam a nechám pod pokrievkou spolu dusiť ešte nejaký čas. Nie veľa, nechcem lečo uvariť úplne. Pri spotrebe sa ešte aj tak varí v jedle alebo s klobáskou či vajcom. Nakladám ho vriace do sterilných pohárov, uzavriem vyvarenými vrchnákmi, prevrátim hore dnom, či niektorý netečie a po čase ich vrátim do pôvodnej polohy. Nechám len tak vychladnúť, zvykla som ich popríkrývať dekou, ale nie je to potrebné.


Takto isto len bez paradajok zaváram aj samotnú papriku, milujem totiž papriku s vajcom a v chladnejších mesiacoch veľmi dobre padne urobiť si jedlo s chuťou leta. 

Fazuľové struky zvyknú potrápiť, aj mne sa už stalo, že mi skysli, kým som našla naozaj bezpečný spôsob na ich uskladnenie: treba ich predvariť a tak ešte po uzavretí sterilizovať. Mám výborný recept na domáci kečup, je pracný ale naozaj chutný, po otvorení nevydrží dlho ani v chlade, preto ho treba odkladač radšej v menších fľaškách http://varecha.pravda.sk/recepty/gurmansky-kecup/44626-recept.html
Paradajky zbavené šupky blanšírovaním, pokrájané na kúsky sú uložené vo vlastnej šťave a vysterilizované, k niektorým som pridala aj bazalku, oregano a trocha oleja. je to vynikajúci polotovar. 
na spodnej fotke mám všelijaké džemíky na vrchnej poličke, marhuľový, broskyňový, višňový, jahodový, jahody v cukre na palcinky, morušový džem, slivkový lekvár, a niektoré sú miešané. Vlani som mala aj višne na kompót a manžel nazbieral huby, tak aj tie boli zavarené v sladkokyslom náleve.


Almapapriku samotnú alebo s baraními rohmi zalievam nálevom, ktorý máme doma najradšej: http://varecha.pravda.sk/recepty/almapaprika-v-sladkokyslom-naleve/53977-recept.html
Vlani som pridala aj hrozienka podľa nápadu z Varechy, je to skutočne veľká delikatesa. Toho roku som robila s baraními rohmi.
ten istý nálev ako na almapapriku, používam aj na uhorky. Toho roku som uložila aj pár fliaš na znojemský spôsob podľa receptu od pána @klukodvody z Varechy. 

cviklu uvarím v šupke, kým sa šupka ľahko oddelí, zlejem, nechám vychladnúť, ošúpem, postrúham(dávnejšie som pracne krájala na kocočky, už si to zjednodušujem) na hrubom strúhadle, naložím do fliaš a zalejem horúcim sladkokyslým nálevom s celou rascou. uzavriem a sterilizujem na 80°C asi 20 minút. Vždy všetko po vytiahnutí z rúry či hrnca po sterilizácii prevrátim na pár minút na hlavu, či netečie.
Podľa rady od @babkamt zaváram aj očistené orechy. Vo vyvarených fľašiach(v umývačke riadu sa mi pekne sterilizujú), ich uzavriem a sterilizujem v rúre, tam sa zmestí veľa fliaš naraz. Po otvorení fľaše ju potom uskladňujem až do minutia orechov v chladničke. Mám ešte pár fliaš od vlani, aj teraz som z nich piekla, sú bez zmeny chuti. 
Čalamádu robím zo zimnej kapusty, cibule, niekedy dám mrkvu, väčšinou však červenú papriku/kápiu na pásiky a uhorky nakladačky na plátky. 
Okorením bobkovým listom, celým novým korením, celou rascou, soľou, zalejem octom, v ktorom som rozmiešala lyžičku citrodeka, a ešte pridám kryštálový cukor, dobre premiešam a nechám cez noc zakryté na terase. zelenina pustí šťavu, potom naložím do pohárov, zalejem šťavou a krátky čas sterilizujem, aby zelenina moc nezmäkla. Mám aj malú pomocníčku na miešanie:-)
Kúpila som čili papričky aj kápiu, po umytí a odstránení stopiek a jadrovníkov som ich pomlela, pracovala som v rukaviciach. Mala som 1160g čistej váhy paprík, pridala som 22dkg soli, premiešala a nechala stáť do rána, naplnila do fliaš a pevne uzavrela.


Toto leto sme veľa neboli doma, vlastnú úrodu máme len na stromoch, urodilo sa pekne sliviek, aj hrušiek, jabloň bola obsypaná červenučkými plodmi a veľa bolo aj malinočerníc, z nich som robila džem. Od suseda máme broskyne, robila som z tvrdších plodov miešané kompóty, do každej fľaše dve lyžice kryštálového cukru, zaliať prevretou vodou a po uzavretí sterilizovať podľa tvrdosti ovocia, mäkké len kratšie, tvrdé dlhšie. K hruškám som dávala aj klinčeky a plátok citróna. A veľmi sa mi osvedčilo zaváranie ovocia v soli od @danja301, ovocie musí byť sladké, do plnej fľaše sa pridá väčšia štipka soli, zaleje sa len vodou z vodovodu a po uzavretí sa sterilizuje. Soľ vytiahne asi po mesiaci z ovocia sladkosť, chuťovo naozaj prirodzené, skvelé. teraz som tak odložila viac fliaš s broskyňami a slivkami, ktoré boli sladšie.



A ešte som odložila pár fľašiek slivkovej nutelly, recept mám od @olinecky, bude to dobrota na namazanie palaciniek, poslala som aj susedom z nej.
Ešte ma čaká kvasená zelenina, máme väčší keramický súdok na kapustu a chcem kúpiť aj menší na miešanú zeleninu, tam nahádžem čo bude poruke, cukinky, patizóniky, uhorky, karfiol, papriky...Na jeseň je viac roboty ako na jar:-) ale v zime akoby sme našli.




streda 9. septembra 2015

Hustá polievka zo sójových bôbov na kyslo


  V poslednom čase sa viac zaujímam o výživu, ktorá je prevenciou proti osteoporóze a pomáha prekonať menopauzu u žien. Znížená produkcia estrogénu v tomto období je hlavnou príčinou nepríjemných dôsledkov, akými je náladovosť, rednutie kostí, návaly tepla, priberanie, znížené libido atď.
Sója pre svoj obsah fytoestrogénov (rastlinných foriem podobných estrogénu) je výbornou voľbou, ak nechceme brať hormonálnu substitučnú liečbu pre jej značné riziká. Veľa vedeckých štúdií je zameraných na výskum tejto otázky.
O obsahu dôležitých živín som našla super článok tu:
http://metabolizmus.sk/preco-bielkoviny/soja/
Dosť veľa dôvodov, aby som sóju ako takú zaraďovala do jedálnička čo najviac.
Nepamätám si, žeby som niekedy varila polievku či omáčku zo sóje. Tak som to napravila. Suché sójové bôby som deň vopred namočila do studenej vody.
Potom som ju osolenú varila spolu s bobkovým listom a celým novým korením.
Akonáhle bola skoro hotová, pridala som jeden pokrájaný zemiak a dovarila ich spolu. Na dolievanie tekutiny som použila okrem vody aj zvyšok mäsovej polievky.
Ku koncu som priliala trocha mlieka, nechala prevrieť a po vybratí korenín som celé premixovala ponorným mixérom. Ešte som chuť zjemnila šľahačkovou smotanou, kúskom masla a citrónovou šťavou. Ako som sa dočítala, ľanové semienka sú v kombinácii so sójou žiadúce, tak som nimi polievku posypala a zajedala som ju opečeným toastom. Naozaj sýte a chutné, nielen prospešné. Sója má najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, teda aj strukovín.  

utorok 8. septembra 2015

Opečené plnené slané palacinky

  Toto bola láska na prvý pohľad zase, inšpirovala ma stránka mladučkej Rusky Ally. Je to veľmi šikovná dievčinka.
  Na plnku použila vareného lososa, nejak som nenatrafila na žiadneho, tak som vzala v obchode červeného ostrieža. Už som ho robila, chutil nám.
  Dopredu si treba napiecť pár slanších palaciniek, nič som nemerala, do misky som dala jedno rozbité vajce, vyšľahala som ho s väčšou štipkou soli, pridala mlieko asi 2 dcl a postupne hladkú múku, dôkladne miešajúc, aby sa nevytvorili hrudky. Cesto som nechala chvíľu postáť. Ono vždy trocha potom zhustne, doriedila som ho perlivou vodou na vhodnú konzistenciu.
  Podarilo sa mi upiecť 5 palaciniek, prvá sa mi úplne celá prilepila, tak som vymenila panvicu. Ani neviem prečo som použila tú starú, je už doničená, chudera.
Medzitým som naparila pár minút dva kúsky filetu z ostrieža. Mrazené ryby už zvyknem deň dopredu vybrať do chladničky na sitko, neskôr ich osolím, keď sa už rozmrazili. Obsahujú tak oveľa menej vody.
Do plnky šli ešte špenátové listy, tie som opláchla
V Allinom recepte nefiguruje, ale mala som baklažán, tak som z neho kúsok pokrájala, osolila a nechala vypotiť z neho prípadnú horkosť.
V kastróliku som na kúsku masla s prídavkom oleja poopekala veľký pokrájaný strúčik cesnaku, hneď som prihodila baklažán, okorenila som ho čerstvo mletým korením štyroch farieb, podliala trochu vodou a pod pokrievkou podusila. 
Keď bol skoro hotový, prisypala som špenát, nechala ho spariť
a zaliala som celé šľahačkovou smotanou, aby bolo všetko ponorené. Ešte som ju osolila. Kým zmes pobublávala, pokrájala som uparenú rybu a pridala do plnky aj tú. Ryba sa napila zvyšku smotany, plnka bola akurát. Aj takto sama osebe je veľmi dobrá, nutkalo ma ju pojesť, ale držala som sa statočne. To by som potom musela zjesť napečené palacinky s lekvárom.
Vlažnú plnku som pomyselne rozdelila na päť častí, do stredu každej palacinky sa ušla takáto kôpka
Najprv som zahla spodný a vrchný okraj a pritlačila, plnka pekne lepila.
Potom som zahla ľavú stranu do polovice
a naposledy som ešte raz celú palacinku zľava prevrátila, tým sa spoje dostali naspodok a balíček bol hotový
Všetky balíčky sa podarili. Teraz som rozhorúčila v tej staručkej veľkej panvici trošku oleja, len toľko, aby nebola nikde suchá. Všetky balíčky sa zmestili naraz, tak som ich opatrne opiekla z oboch strán. Opatrne rozumejte pri obracaní, bola by škoda, ak by sa domágali alebo pootvárali práve vo finiši.
Najlepšie je jesť toto jedlo teplé, takže hor´sa za stôl a dobrú chuť prajem
Komu rybky nechutia, môže ich vymeniť za kuracie či iné mäso, prípadne huby.
A ak použijete namiesto palaciniek tortilly, dostanete týmto spôsobom quesadilly z mojej obľúbenej mexickej kuchyne. 

nedeľa 6. septembra 2015

Trojfarebné chuťovky


Malá farebná drobnosť - nápad, ktorý ma očaril vo Švajčiarsku. V niektorých západných krajinách sa volajú malé posedenia, pohostenia Apéro.

 Nezvyčajná plnka kúskov uhorky - hadovky je z risotta.
Príprava krémového risotta nie je vôbec náročná, treba len dodržať pár krokov:
- nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak opiecť na oleji
-prisypať ryžu vhodnú na risotto
-tiež ju prehriať, zaliať malým množstvom bieleho vína a nechať odpariť. Víno sa môže vynechať, ak nechceme alkohol v jedle
- pridáme horúci vývar tak, aby siahal po hladinu ryže. Ak je vývar slaný, ryžu nesolíme
- často miešame, aby ryža neprihorela, aj keď ju pripravujeme na strednom plameni, musí pomaly vrieť. Vývar doplňujeme vždy podľa potreby, nedávame ho naraz veľa. 
- Ak je ryža uvarená(nie rozvarená), plameň vypneme, pridáme strúhaný syr a kúsok studeného masla, dôkladne premiešame a ihneď podávame, kým je risotto krémové. Toto je základný recept. Ochucujeme koreninami, bylinkami, variácie znesú rôzne druhy zeleniny, huby, syry apod. 

Risotta treba pripraviť len také množstvo, aby sa skonzumovalo okamžite, státím stráca na kvalite, schne.
Tu som robila len malé množstvo potrebné na naplnenie kúskov umytej a mierne vydlabanej uhorky.
Na kopček risotta doplníme už len rajčinky, pokrájané podľa veľkosti na polovičky alebo štvrťky.
Najbližšie urobím takéto jednohubky plnené cottage syrom.

streda 19. augusta 2015

Sladká omeleta s vločkami a pečeným broskyňovým džemom


Manželov kolega a dobrý kamarát Peťko nám doniesol z domu broskyne. Bolo ich pár kíl.
Prebrala a zbavila som ich nahnitých častí, doma je teraz veľmi teplo, vydržali vyše tisíckilometrovú cestu, nečudo, že sa pomágali. 
Včera som z nich upiekla hrnčekovú bublaninu,
krajšie pojedáme už dva dni a zvyšok som ošúpala, pokrájala a zacukrila na džem. Cukor som dala od oka, záleží na sladkosti ovocia. Pre lepšiu chuť som pridala pár kusov klinčekov, lyžičku mletej škorice a pol lyžičky kardamónu. Nechala som zmes pustiť šťavu cez noc v chladničke. Väčšie kúsky som potlačila pučítkom na zemiaky.
Teraz z nej varím, či skôr pečiem džem v rúre, bude to vraj skôr hotové. Vyvarené fľašky aj vrchnáky mám nachystané. Plech je úplne plný zmesi, je tam vyše 2l.
Dnes som varila hustú zeleninovú polievku z mrkvy, kalerábu, zemiakov, brokolice a hrášku, pridala som zopár kolienok, je to taký eintopf na rýchlu spotrebu. Už som pomýšľala na to, čo dobré si po polievke dáme, lebo bublanina z malého plechu sa minula, posledné kúsky vzal manžel do práce.
Zvyšok broskyňovej hmoty, ktorá sa mi nezmestila na plech som musela uvariť v kastróle na platni. Vtedy ma napadlo, že ju použijem na omeletu na sladko. Kým sa mi nápad vyjasnil, džem v kastróle bol uvarený. 
Do misky som vyklepla dve vajíčka, rozšľahala som ich so štipkou soli a priliala som máličko mlieka. Sem som prisypala tri vrchovaté lyžice müsli raňajkovej zmesi. Obyčajné ovsené vločky sa minuli práve niektorý deň. Teraz sa snažím míňať všetko zo zásuvky aj chladničky, chystáme sa na dovolenku na 2 týždne,  tak aby tu nič zbytočne neostávalo.
Vajíčka s vločkami som nechala stáť asi desať minút, zatiaľ napučali, musela som pridať ešte jedno vajce, takže odteraz budem vedieť vhodný pomer: 1 vajce+ vrchovatá lyžica vločiek a trocha mlieka.
Panvicu vhodnú do rúry som vymazala maslom a vajcia som do nej vyliala
Keďže sa mi tam piekol džem, tak bola poriadne vyhriata, plech s džemom som zatiaľ vybrala a šupla tam panvicu. Čas som ani nesledovala, len som nakúkala cez okienko a keď sa okraje omelety skrútili smerom dovnútra, panvicu som vybrala. Rukavicu som si stiahla, lebo som šla odfotiť upečenú omeletu.
A teraz som uchopila rukoväť, že omeletu preklopím na tanier...ja som si neuvedomila, že rukavicu nemám na ruke, no v živote som sa tak nepopálila, celú dlaň! skákala som po kuchyni a potom rýchlo do kúpeľne, ľadovú vodu som si púšťala na dlaň hádam aj desať minút. Pálila strašne! V zrkadle som si medzitým nadávala, aká som nepozorná. Ruku som zdvihla do výšky potom, aby mi tam neprúdila krv a aspoň menej bolela. Ale bolela a pálila dosť, aj teraz ešte cítim na niektorých miestach. Žiadne pľuzgiere sa našťastie nekonali. NIKDY si nezabudnite dať rukavicu pri vyberaní čohokoľvek z horúcej rúry a pri následnej manipulácii s horúcim riadom.
Aspoňže to bola ľavá ruka a pravou som mohla pokračovať v práci. 
Omeletu som vyklopila na tanier, naplnila čerstvým broskyňovým džemom, ktorý voňal úplne úžasne. Preklopila a znovu odfotila

Ochutnala a usúdila som, že to je fakt dobré! A keď ochutnala aj malá dcérka, najviac som sa tešila, že aj jej chutilo. Práškový cukor je len na ozdobu, plnka je sladká dosť.
A už mi pracuje fantázia na plné obrátky, ako urobím týmto spôsobom aj omeletu naslano, s obyčajnými vločkami a mäsovo-zeleninovou plnkou, hubovo-syrovou plnkou alebo akoukoľvek inou šťavnatou a chutnou. Skúste aj vy, neoľutujete! 
Apropo džem. Počas pečenia som ho raz dobre premiešala, vtedy som videla, že tekutiny je tam asi polovica ako bolo na začiatku.
Čas som nesledovala ani tu, len konzistenciu džemu cez okienko, ale neboli to celé dve hodiny pečenia určite. Zmes stále pobublávala, najintenzívnejšie na okrajoch. Keď sa tekutina odparila, vybrala som plech a ochutnala výtvor, bol naozaj hustý, ako je vidieť na obrázku. Hustotu sa dá regulovať časom pečenia, ak necháte redší, ešte sa dá prejsť aj ponorným mixérom, ale vtedy by som odporúčala ešte raz nechať celé prejsť varom pred plnením do fliaš. Ja som ich plnila priamo z plechu lyžicou, my máme radi kúskový džem.

Zmestil sa do dvoch trojdecových fľašiek a ešte jednej do polovice, tú zjeme v priebehu nasledujúcich dní. Je neskutočne dobrý!
Tie dve fľašky som po pevnom uzavretí prevrátila hore dnom na desať minút, potom som ich vrátila do pôvodného stavu a zakryla dekou, aby pomaličky vychladli. V zime to bude dobrá maškrtka.

Dnes, 9.9.2015 som mala obed na sladko. Túžila som po niečom makovom, tak som si urobila túto omeletu z dvoch vajec, štipky soli, 20ml mlieka a dvoch PL ovsených vločiek pomiešaných s pohánkovými. Piekla som ju na panvici, na otočenie som použila pokrievku s rúčkou. Na ňu som zosunula z jednej strany opečenú omeletu a potom som ju rýchlym pohybom prevrátila do panvice, aby sa opiekla aj z druhej strany.
Už dopredu som mala pripravenú plnku: dve PL mletého maku som sparila dvomi lyžicami vriaceho mlieka. Po chvíli som pridala ešte čajovú lyžičku chia semienok a nechala masu postáť. Odbehla som pre jabĺčko, práve nám dozrieva Gala a je sladké ako med. Umyla som ho a celé aj so šupkou postrúhala najemno do makovej zmesi.
Cukor vôbec netreba pridávať. Tak som naplnila ovsenú omeletku.
A ešte som mala chuť na šľahačku. Stužovač sa mi minul, tak je taká nedostatočne pevná. Ochutila som ju máličko levanduľovým práškovým cukrom.
Aj s touto verziou som veľmi spokojná, aj chuťovo aj nutrične.