nedeľa 6. septembra 2015

Trojfarebné chuťovky


Malá farebná drobnosť - nápad, ktorý ma očaril vo Švajčiarsku. V niektorých západných krajinách sa volajú malé posedenia, pohostenia Apéro.

 Nezvyčajná plnka kúskov uhorky - hadovky je z risotta.
Príprava krémového risotta nie je vôbec náročná, treba len dodržať pár krokov:
- nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak opiecť na oleji
-prisypať ryžu vhodnú na risotto
-tiež ju prehriať, zaliať malým množstvom bieleho vína a nechať odpariť. Víno sa môže vynechať, ak nechceme alkohol v jedle
- pridáme horúci vývar tak, aby siahal po hladinu ryže. Ak je vývar slaný, ryžu nesolíme
- často miešame, aby ryža neprihorela, aj keď ju pripravujeme na strednom plameni, musí pomaly vrieť. Vývar doplňujeme vždy podľa potreby, nedávame ho naraz veľa. 
- Ak je ryža uvarená(nie rozvarená), plameň vypneme, pridáme strúhaný syr a kúsok studeného masla, dôkladne premiešame a ihneď podávame, kým je risotto krémové. Toto je základný recept. Ochucujeme koreninami, bylinkami, variácie znesú rôzne druhy zeleniny, huby, syry apod. 

Risotta treba pripraviť len také množstvo, aby sa skonzumovalo okamžite, státím stráca na kvalite, schne.
Tu som robila len malé množstvo potrebné na naplnenie kúskov umytej a mierne vydlabanej uhorky.
Na kopček risotta doplníme už len rajčinky, pokrájané podľa veľkosti na polovičky alebo štvrťky.
Najbližšie urobím takéto jednohubky plnené cottage syrom.

Žiadne komentáre: