Inšpiroval ma Perzský pomarančový koláč uverejnený na Vareche.
Niektoré množstvá surovín a aj samotné suroviny som poupravila a výsledok si takto ukladám, lebo je to výborná orientálna pochúťka. Jeho hlavnou výhodou je veľa ovocia a vlákniny.
Nájdete tu návody a tipy k príprave jedál, vareniu a pečeniu, servírovaniu, moje skúsenosti, moje názory. Recepty tu zverejnené som sama vyskúšala, fotky a texty sú moje vlastné, preto prosím o rešpektovanie mojich autorských práv. Nahliadnite a príďte aj inokedy. Budem rada.
Inšpiroval ma Perzský pomarančový koláč uverejnený na Vareche.
Niektoré množstvá surovín a aj samotné suroviny som poupravila a výsledok si takto ukladám, lebo je to výborná orientálna pochúťka. Jeho hlavnou výhodou je veľa ovocia a vlákniny.
Včera som vybrala z mrazničky krabicu mrazených čučoriedok, reku budú nejaké ovocné poháre. No, po rozmrazení sa mi tie čučoriedky zdali ohromne velikánske a mľandravé, aj keď boli chutné, len som ich obchádzala. Tak som ich musela dnes už šupnúť do koláča.
Vymyslela som si recept na veľkosť môjho maličkého červeného pekáčika.
suroviny: 2 vajcia, 4 PL kryšt.cukru, 2PL jemných ovsených vločiek, 4PL mletých mandlí, 1PL polohrubej múky, 200g čučoriedok
postup:
vajcia som s cukrom šľahala elektrickým šľahačom asi 10 minút, do bledej hustej peny. Prisypala som vločky, mandle, múku a všetko ručne dôkladne premiešala.
Variť malé množstvo je niekedy oveľa ťažšie, ako by sa zdalo. Práve kvôli baleniam surovín v obchodoch. Teraz mám konkrétne na mysli ružičkový kel balený v sáčku. Je ho tam celkom dosť a ešte asi nikdy sa mi ho nepodarilo spotrebovať naraz. Tak z neho vždy odoberiem a robím rýchlovky. Ako aj dnes podvečer.
Len aby to bolo ľahké, sýte, aj oku lahodiace, chutné, zdravé a v jednej panvici:-)
Suroviny: 2 PL oleja, 2 hrste očistených ružičiek kelu, pol hrnčeka guľatozrnej ryže, 5-6 olív, kurkuma, soľ, čierne korenie mleté, voda
Postup:
na horúcom oleji som poopekala rozštvrtené ružičky kelu, zasypala ryžou, osolila, okorenila kurkumou a mletým čiernym korením, premiešala a zaliala hrnčekom vody. Pod pokrievkou som to nechala bublať a za občasného premiešania som kontrolovala a prilievala vodu, aby sa ryža uvarila domäkka.
Kurkuma sa vraj vstrebe najlepšie v kombinácii s čiernym korením, tak sa snažím ich dávať do jedla spolu. Pred koncom varenia som pridala ešte pre farebný efekt pár pokrájaných olív. Schválne nepíšem čiernych, lebo sú vraj len farbené. Čierne by neboli také bacuľaté a rovnako guľaté, lebo originál čierne sú úplne dozreté, už nie pevné bobule.
Ako prílohu som si zvolila nakladanú cviklu.
Celé ako je trvalo asi 20 minút. Splnilo všetky moje očakávania.
Sú to superrýchle a pritom chutné pagáče, vďaka hnetenému maslovému cestu, kde nejde žiadne droždie.
Suroviny:
340g polohrubej múky, 250g zmäknutého masla, 1,5 KL soli, 250g jogurtu alebo kyslej smotany, 1 vajce na potretie a sezamové semienka na posypanie
Postup:
Preosiatu múku som zmiešala so soľou a primiesila som maslo a jogurt. Treba pracovať rýchlo, ak máte možnosť, dajte si to do robota, lebo pôsobením teplých rúk je cesto lepivejšie.
Je to podobné cesto, aké robievam s tvarohom, tam je pomer múky, masla a tvarohu (bryndze) rovnaký a robím ich aj vo forme tyčiniek. Naposledy boli také tyčinky s medvedím cesnakom na jar.
No naspäť k receptu:
Cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala a 2x preložila. Tento postup som ešte opakovala 2x. Prekladanie sa ale úplne môže vynechať, veľký význam pri tomto druhu cesta totiž nemá.
Ak by sa cesto lepilo napriek podsypu, treba ho dať na istý čas do chladu.
Na posledne rozvaľkanom pláte som ostrým nožom urobila mriežku a menším vykrajovátkom som tvarovala pagáčiky. Ešte ich treba dlaňami sformovať do výšky.
Bugaci húsgombóc leves - Polievka s mäsovými guľkami z Bugacu
Vedela som, že chcem kel v kombinácii s mletým údeným mäsom. Uvarila som teda kus údeného kolienka bez kosti a po vychladnutí som ho pomlela.
Ak kúpim kel, málokedy sa mi podarí zužitkovať ho celý. Aj teraz som mala v chladničke pol hlávky, tak som ju potrebovala minúť. Pokrájaný na menšie kusy som ho uvarila v menšom množstve osolenej vody s rascou a nechala odkvapkať. Medzitým som opiekla cibuľu do hneda. Je to surovina, ktorá vždy dodá chuť aj tomu najfádnejšiemu jedlu.