štvrtok 24. marca 2016

Veľkonočná torta

Piekla som ju trošku v predstihu sviatkov, na Veľkú noc nebudeme doma a toto bude jediný krémový koláč.
Recept som mala vyhliadnutý už dávnejšie, našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy. Niekedy aj v novinách zaúraduje škriatok, preto treba dávať pozor a pri realizácii receptov aj kontrolovať správnosť množstiev podľa skúseností. Tu bol napríklad v kréme uvedený 1 balíček maizeny(200g) na 5dcl mlieka. Ak by som bola nováčik v kuchyni, možno by som musela puding betón podľa tohoto receptu vyhodiť. Na uvedený objem mlieka som dala dva balíčky(2x40g) maizeny a bolo to akurátne husté.
Ostatné suroviny som použila viac-menej podľa receptu, tu je moja verzia:

Suroviny:
cesto: 8 vajec, 8 PL kryštálového cukru, 8 PL hladkej múky Babičkina voľba, štipka soli, 
plnka: 5dcl mlieka, 80g Zlatý klas alebo maizena, 250g masla, 4 PL práškového cukru, 6 PL vaječného likéru, 2 PL hustého bieleho jogurtu, 2 balíčky vanilínového cukru, 1,5dcl čiernej kávy
na zdobenie: 2 hrste vlašských orechov, brusnice v čokoláde
Postup:
 V studenom mlieku som rozmiešala Zl. klasy, pridala vanil. cukor a uvarila hustý puding.
Za občasného miešania mal čas poriadne vychladnúť, kým som upiekla korpus:
Vajcia som rozdelila, bielka so štipkou soli vyšľahala na tuhý sneh. Žĺtka s cukrom som šľahala do bledej peny. Pridala som preosiatu múku, dobre premiešala a po častiach pridávala pevný bielkový sneh.
Ten vtáčam varechou do hmoty, zvrchu nadol, aby sa moc neubil.
Rúru som mala zapnutú na 180°C. Cesta bolo dosť veľa, tak som ho vyliala do tortovej formy s priemerom 28cm, na jej spodku bol už upevnený pečiaci papier. Boky som nevymazala.
Korpus sa piekol 30 minút na rovnakej teplote. Z formy som ho uvoľnila až po vychladnutí.
Rozrezala som ho vodorovne na tri diely.
Uvarila som za šálku kávy, toto je taká zmes cikórie a zrnkovej kávy v instantnej forme, máme ju radi s mliekom. Kávu som osladila a nechala vychladnúť.
Do vychladnutého pudingu som vmiešala zmäknuté maslo, práškový cukor a vaječný likér.
Na odľahčenie pribudli dve lyžice bieleho gréckeho jogurtu. Urobili plnke dobre.
Plnku som vyšľahala do peny, bola naozaj skvelej chuti a konzistencie. Rozdelila som ju na tri časti.
Spodný korpus som lyžičkou poliala kávou a navrstvila tretinu krému.
Nasledoval stredný diel cesta, tiež poliaty kávou a potretý druhou tretinou plnky. Vrchný diel cesta som trocha pritlačila a pokryla zvyškom plnky, tou som potrela aj boky torty. 
Orechy som sekala na väčšie kúsky, každú polovičku na 6 častí. Opražila som ich nasucho na panvici a potom poprehadzovala v redšom sitku, aby sa pripečené šupky odstránili.
Pochodila som asi štyri potravinové predajne, nikde som nenašla drobné čokoládové vajíčka, tak som kúpila aspoň brusnice v čokoláde, kvázi vajcia by mali znázorňovať.
Vrch torty som ozdobila nimi a kúskami orechov. 
Torta putovala do chladničky na tri hodiny, ideálne by bolo na celú noc. 
Je jemná, nie veľmi sladká. Iste by ukázala lepšie vo vyššej forme, ale to by sa asi musela upiecť z dvoch korpusov po 4 vajcia v menšej forme a tak pospájať.
Po torte som robila bryndzové pirohy na želanie veľkej dcéry, ktorá dnes príde domov.
Škoda, že v pondelok ju už sprevádzame na letisko, aby sa mohla vrátiť do ďalekej krajiny.
A ešte som piekla aj domáci chlebík, aby mojich milovaných ovanula už vo dverách tá najlepšia vôňa a aby sa doma dobre a s chuťou najedli. 
Prajem vám všetkým požehnané a veselé veľkonočné sviatky


sobota 19. marca 2016

Torta di pane

Alebo chlebový koláč. Je to taká recyklácia staršieho chleba na sladkú dobrotu z talianskych končín, obľúbená je aj vo Švajčiarsku v južných kantónoch susediacich s Talianskom, kde ho dokonca pečú aj k Veľkej noci.
Suroviny:
300g staršieho chleba, 500ml mlieka, kúsok vanilkového struku, 6 PL cukru, 80g obielených mandlí, 1 vajce, 2 plátky masla, 2 PL kakaového prášku, maslo na vymazanie a strúhanka s cukrom na vysypanie formy s priemerom 18cm.
Postup:
Ako prvé vymažeme maslom okrúhlu formu a vysypeme ju strúhankou a kryštálovým cukrom.
Mlieko s vanilkovým strukom zvaríme, rozmiešame v ňom cukor a vyškriabeme doň aj vnútro struku.
Zalejeme ním pokrájaný chlieb. Použila som zvyšky sendvičového a tmavého chleba z obchodu.
Pomocou metličky alebo vidličky zmes poriadne premiešame, snažíme sa chlieb úplne rozmágať na jemnú kašu.
Prisypeme preosiate kakao a priklepneme celé vajce. Ďalej miešame. Rúru zapneme na 180°C.
Mandle obarením zbavené šupiek posekáme na menšie kusy, pár ich necháme vcelku na ozdobu. Posekané tiež pridáme k chlebovej hmote.
Urovnáme do formy, vrch ozdobíme a pokryjeme aj kúskami masla. Pečieme 40 minút.
Po vychladnutí krájame ostrým nožom. Koláčik je len málo sladký, môže sa posypať aj práškovým cukrom, prípadne poliať javorovým sirupom, medom. Ja som k nemu urobila aj maslovú omáčku, ktorej recept tu mám tiež zverejnený 7. nov. 2015.
Vnútro je vlhké, lepivejšie, nemá byť suché.
Ochutnala ho aj moja mama - inak dosť kritická čo sa týka jedál. Hneď vyhlásila, že najlepšie koláče máme my a Maďari. Tak mi bolo jasné, čo tým chcela povedať. Mne a malej táto "torta" chutila viac, ak ju uvidím niekde v zahraničí, už budem vedieť, z čoho je a ako chutí.

streda 16. marca 2016

Kurkumové pečivo s medvedím cesnakom

Rozžiarilo nám dnešný zamračený deň a chutilo aspoň tak dobre ako voňalo.
Suroviny:
200g polohrubá pšeničná múka, 300g špaldová hladká biela múka, 100ml oleja, 200-250ml teplej vody, 1 ČL soli, 1 vajce, 1 balenie sušeného droždia(na 500g múky), 1 ČL kurkumy, ľanové alebo sezamové semienka, 100g medvedieho cesnaku, 70g roztopeného masla na potretie po upečení
Postup:
naváženú múku premiešame so soľou, sušeným droždím a kurkumou, pridáme vaječné bielko, olej spolu s vodou po častiach a zamiesime cesto.
Hnetieme dovtedy, kým sa dobre prepracuje a nelepí na steny nádoby. Bude krásne žlté a lesklé. Necháme zakryté odpočinúť, kým pripravíme plnku.
Medvedí cesnak posekáme nadrobno a premiešame so soľou a žĺtkom.
Je lepšie, ak ho po umytí necháte poriadne preschnúť, ja som si to nepremyslela a potom mi od vlhkého dosť lepilo cesto.
Cesto rozvaľkáme na štvorhranný útvar a navrstvíme naň plnku.
Stočíme do rolády, začneme smerom od seba.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Z rolády ostrým nožom krájame plátky s hrúbkou asi 2cm a ukladáme ich na plech.
Medzi "lupene" nasypeme semienka a ružičky-slimáky pečieme v predom vyhriatej rúre na 200°C 18-20 minút. Ešte teplé poriadne potrieme roztopeným maslom.
Kurkuma okrem nádhernej farby dodá jedlám aj priaznivé účinky, hlavne v tráviacom ústrojenstve a medvedí cesnak vedľa výbornej chuti tiež len prospeje.
Toto pečivo je vhodné ako príloha.



sobota 12. marca 2016

Zemiakové pufky s údeným syrom

Inšpirácia z maďarského blogu gabicsek.hu
Sú to také prázdne buchty zo zemiakovo-syrového cesta, pripomínajú pagáče. Ale tým, že sú väčšie a pečené tesne vedľa seba, môžeme si viac vychutnať mäkké a vláčne cesto vynikajúcej chuti. Ulamovanie trocha skomplikuje syrovo-vaječná krusta na vrchu. Môže sa síce vynechať, ale to zas prídete o takú tú pizzovú chrumkavosť, ako to nazvala moja dcérka. Pre zjednodušenie som koláč vybrala z pekáčika, prevrátila a tak ľahšie polámala na kúsky.
Suroviny:
300g špaldovej hladkej bielej múky, 2 menšie zemiaky uvarené v šupke(100g), 70g údeného syra, 1 vajce, 1,5dcl teplého mlieka, 25g masti, 1 ČL soli, 0,5 ČL cukru, 1,5 ČL sušeného droždia
Na vrch: 1 žĺtko, 30g údeného syra, olej (roztopená masť) na namáčanie
Postup:
U šupke uvarené a vychladnuté zemiaky som očistila a najemno nastrúhala do misy z naváženou múkou, v ktorej som rozmiešala soľ. Použila som tento druh múky
Pridala som ostatné suroviny: vajce, strúhaný syr, cukor rozmiešaný v mlieku, sušené droždie a masť
Hmotu som miesila ručne, kým sa stala celistvou a nelepila sa na steny misy. Zakrytú som ju nechala na teplom mieste podkysnúť na dvojnásobnú veľkosť.
Na jemne pomúčenej doske som vykysnuté cesto len raz premiesila, odvážila a tak rozdelila na 15 kúskov, po 47g, aby boli rovnaké. Kto má dobrý odhad, nemusí vážiť.
Z kúskov som porobila guľky, namočila z dvoch strán v oleji a nakládla do vymasteného pekáčika tesne vedľa seba. Ja som zvolila taký menší pekáčik, takže som mala dosť vysoké pufky.

Zapla som rúru na 200°C, zatiaľ pufky kysli zakryté 10-15 minút. Tesne pred vložením do rúry som ich potrela rozmiešaným žĺtkom a posypala strúhaným syrom.


recept udával pečenie 15-20 minút na 200°C, ale po špajdlovej skúške som ich piekla ešte 10 minút a to zakryté alobalom, lebo vrch už bol dosť červený, chcela som predísť spáleniu. Najhoršie je pri pečení vyčkať chladnutie. Zobkáme z koláčov vždy, rozoberám ich na menšie kúsky, aby rýchlejšie chladli. Cesto je super nadýchané a neskutočne voňavé a chutné.
Podarilo sa nám začerstva pojesť polovičku pekáča. Ostatné si necháme na raňajky k mlieku.