streda 6. januára 2016

Kuracou pečeňou plnené zemiakové gule v bryndzovej omáčke

Gule plnené pečienkou so šalviou som videla v nástennom kalendári. Prispôsobila som recept našim chutiam, poslovenčila som ich. Celý recept je vlastná improvizácia.
Robila som ich druhýkrát, raz to bolo zo zvyšných zemiakov a ražnej múky. Vtedy manžel povedal, že sú vynikajúce. 
Tak som ich znova vytiahla.
Suroviny:
Cesto: 6 väčších zemiakov uvarených v šupke, 20 PL polohrubej múky(alebo podľa potreby), soľ
Plnka: 30dkg kuracích pečienok, 1 naozaj veľká cibuľa, 1 PL masti, 1ČL mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, majoránka, soľ
Omáčka: 25dkg bryndze, 250ml sladkej smotany, 2dkg údenej slaniny
Postup:
V šupke uvarené zemiaky som po vychladnutí očistila a najemno postrúhala.
Pridala som k nim soľ a toľko múky, aby bolo cesto nelepivé, mäkké, poddajné. Najlepšie je použiť múčnaté zemiaky(typ B alebo C), z mazľavých sa tiež dá, len popijú viac múky.




Z cesta som vyformovala valec a robila som z neho plátky, ktoré som v dlani roztľapkala a na každú placku som dala lyžičku plnky. Tú som robila, kým zemiaky po uvarení chladli. Cibuľu nakrájanú nadrobno som na lyžici masti restovala na miernom ohni až do hneda.
Postavila som variť vodu na gule. Medzitým som prepláchla pečienky, nechala v sitku odkvapkať a odrezala z nich žilky a nepotrebné časti. pokrájala som ich ostrým nožom na drobné kúsky.
Keď bola cibuľa hnedá, polovicu z nej som odobrala do nádobky a odložila bokom. Zvyšok cibule som stiahla z ohňa, posypala mletou paprikou, premiešala, vrátila na oheň a hneď zasypala pečienkami. Miešajúc som ich okorenila čiernym korením a majoránkou. Premiešala a stiahla z platne.
Mojím zámerom bolo, aby ostala polosurová, bude sa ešte variť v guliach. Kastról som uložila do drezu so studenou vodou, aby som jeho obsah rýchlo ochladila. Tým sa zastaví aj tepelná úprava zvyškovým teplom. Plnku som solila tesne pred plnením gulí.
Venovala som sa strúhaniu zemiakov a cestu.
Po naplnení som gule vkladala lyžicou do vriacej osolenej vody, po dosiahnutí varu som plameň stiahla, aby voda vrela len mierne. S guľami treba zaobchádzať opatrne, silným varom sa môžu rozvariť.
Keď vystúpili na hladinu, ešte som ich nechala asi desať minút pomaličky vrieť. vyberala som ich do cedníka tiež lyžicou, môžu sa opláchnuť v studenej vode. Ja tak nerobím, aby sa moc neochladili.  Omáčka bude raz-dva hotová: slaninu na drobné kocky som vyškvarila na tuk, scedila a pridala k opečenej cibuli, bude na posyp. Slaninový tuk som zaliala smotanou a ohrievala, pridala som rozdrobenú bryndzu a miešajúc nechala roztopiť.
Nenechám vrieť. Omáčka by mala mať správnu konzistenciu, ani hustá ani riedka.
Na taniere som naliala trocha z nej, pridala gule, trošku poliala aj zvrchu a na guľku som ešte nasypala praženú cibuľku a slaninku.
Je to fakt vynikajúce jedlo.
Ak bryndzu neľúbite, urobte syrovú omáčku alebo guľky polejte len roztopeným maslom či masťou. 

Žiadne komentáre: