piatok 24. apríla 2015

Znojemské hovädzie plece


Pred rokmi v našej krajine úplne bežné jedlo dnes vytláčajú stále častejšie cudzokrajné špeciality. Mali sme ho aj doma dávno, je dobré pripomenúť si klasické chute.
Kúpila som krásne hovädzie pliecko, nakrájala som ho priečne cez vlákna na rezne hrubé asi centimeter, vyklepala a okraje s blanami som narezala, aby sa pri opekaní neskrúcali. Mala som približne kilo mäsa.

Na panvici som rozpálila lyžicu masti a na nej som prudko opiekla rezne z oboch strán.

Naukladala som ich do menšieho pekáča, osolila a okorenila ich čiernym mletým korením. Rúru som zapla na 200°C. Kúsok oravskej slaninky som pokrájala na kocky, takisto dve očistené cibule. Dala som ich opekať na panvicu po mäse s kúskom masti.
Opečenú slaninu s cibuľou som naložila na mäso a podliala( nie poliala!) som ho vriacou vodou, asi 1,5dcl. Je tu kopa mäsa, vývar nie je potrebný.
Plech som zakryla alobalom a vložila do rúry, na tých 200°C som teplotu nechala asi 10 minút, potom som ju znížila na 130°C. Po polhodine som skontrolovala mäso, bolo už skoro úplne mäkké, nechala som ho už len dôjsť a rúru som vypla.

Šťavu treba ešte zahustiť, tak mäso povyberáme do misy a držíme v teple, najlepšie vo vypnutej rúre. V hrnci rozpálime masť alebo olej asi za dve lyžice, pridáme plochú lyžicu hladkej múky a na miernom ohni ju opražíme na zápražku. Následne ju zalejeme šťavou z plechu za stáleho miešania metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Nechala som ju mierne vrieť pár minút, odporúča sa asi dvadsať, ale mne sa to zdá zbytočné, keď je múka opražená, necítim múčnu chuť v hotovom jedle. Zahustená šťava nesmie byť ani ako omáčka, ani ako polievka, niečo medzi tým. Ak treba, dolejte na zriedenie trochu vriacej vody. Nezabudnite ochutnať a prípadne dochutiť. Myslím, že nebude treba. Ak ste mäso pred vkladaním do rúry dostatočne osolili a okorenili, nasalo ešte výbornú chuť slaniny a cibule a jeho chuť je úplná báseň!
Ako posledný bod programu prichádzajú na rad uhorky zavárané v sladkokyslom náleve. Otvorila som poslednú fľašu s celými uhorkami, ostatné mám už len pokrájané na kolieska.
Takže pár uhoriek som nakrájala na malé kocočky a vložila do vriacej šťavy
 spolu s plátkami mäsa, všetko som prehriala a jedlo sa mohlo podávať.

Spôsobov na prípravu znojemskej hovädziny je viac, najznámejší je asi ten s dusením celého kusa mäsa prešpikovaného slaninou a to buď na platni alebo v rúre. V prípade dusenia v celosti treba na prípravu rátať viac času. Hovädzie som zvykla robiť aj v tlakovom hrnci, trvalo to pri plátkoch alebo kockách mäsa tiež asi 30 minút. Tento rúrový spôsob sa mi osobne páči najviac.
Manžel si ako prílohu vyprosíkal hráškovú ryžu, už druhýkrát za tento týždeň:-) A keďže v šťave sú kúsky sladkokyslej uhorky, iná príloha sa už ani nežiada ale nie je vylúčená, samozrejme. V podobe šalátu z čerstvej zeleniny, povedzme.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Chutne, ale komplikovane. Ja by som to varila v mojom hrnci zvanom Slowcooker, dala by som to po vrstvach vsetko naraz a po 4 - 6 hodinach by som mala obed. Obdivujem Ta kolko casu venujes vareniu. ***Camilla

Iveta Lencse povedal(a)...

Ďakujem, Camilla. Slowcooker je super vec, pohodlné a chutné varenie. Ja ho zatiaľ nemám. Varenie a pečenie ma baví, preto mu venujem dosť voľného času. Rada si ho zjednodušujem a veľmi komplikované recepty často obchádzam. Keďže je to hobby a robím ho s láskou, výsledok ho odzrkadľuje:-)

Anonymný povedal(a)...

Nie je to zla vec vyskusat v slowcooker hrnci.Mam ich 2 vacsi aj mensi a su vynikajuce na robenie holubkov a polievky.Tvoje masko urcite vyskusam,je to stara klasika a vyborna.

Iveta Lencse povedal(a)...

Ďakujem za tipy a skúsenosť, budem rada, ak recept oprášiš:-)