http://varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-kolac-fotorecept/57626-recept.html
Ja som robila koláč z polovičnej dávky, aj tak ho bol plný plech 40x27cm, takže rátajte s tým pri celej dávke. Kysnuté cesto zvyknem robiť z čerstvého droždia, najčastejšie z balenej kocky 42g, to je najdostupnejšie. U nás vážené vidím len sporadicky. Hlavne, aby bolo čerstvé, to si všimnite. Tento koláč sa ale robí z droždia sušeného. Pravdupovediac, s ním mám menej skseností, mám pred ním rešpekt. Stalo sa mi už, že cesto s ním nevykyslo. Ono sa nedáva dopredu nabehnúť do šálky s trochou teplého mlieka s cukrom ako to čerstvé, ale sa hneď zmieša s ostatnými surovinami a preto pri čerstvom droždí hneď vidím, či pracuje, bobtná a až potom ho vlejem k múke. Takže sušené sa len nasype k ostatným surovinám v mise a vypracuje sa cesto. Suroviny na prípravu cesta by mali mať izbovú teplotu, teda ich treba vybrať z chladničky v predstihu.
Múku používam najradšej hladkú koláčovú, t.j. 00 extra, niekedy ju aj miešam s polohrubou, ale potom to cesto nie je také jemné, ale je zrnitejšie, pevnejšie. Polohrubá múka je vhodná v kysnutom ceste skôr na parené jedlá ako sú knedle a parené buchty, lebo lepšie drží tvar, kdežto z hladkej múky má cesto tendenciu spľasnúť, hlavne, ak je v ňom viac tekutiny. Ale v pečených koláčoch sa mi zdá hladká múka priam žiadúca, tie koláče, buchty sú jemnučké a ľahké ako páperie.
Každé koláčové cesto ochucujem neveľkým množstvom cukru, pridám štipku -dve soli a pár kvapiek citrónovej šťavy. Ono to cesto má potom chuť aj samo o sebe, ak povedzme nie je plnené alebo je plnky menej. Citrónovú kôru používam len z chemicky neošetrených citrónov, dostať v Lidli alebo v e-shopoch. Ak nemáte také citrusy, vôbec tam kôru nedávajte, je veľmi nebezpečná hlavne pre deti. Kým som nevenovala pozornosť tým striekaným plodom a nedrhla ich vo vode, aj ošúpanie obyčajnej mandarínky mi doslova "vyžralo" kožu na rukách a ústnu dutinu a jazyk mi po neumytých pomarančoch až tŕpol.
Do cesta ešte patrí teplé mlieko a nejaký tuk, aby nebolo suché. Rada používam rastlinný olej, z neho sú koláče úplne ľahučké.
V tomto recepte sa pridáva roztopené maslo. Aj to až po zmiesení ostatných surovín, teda úplne na koniec. Má to svoje opodstatnenie - cesto sa stane páravým, pri utŕhaní kúskov sú z nich jemné páperové chumáče. Jednoznačne sa tým cesto skvalitní, to potvrdzujem. Niektoré recepty píšu pridať aj vajce, či len žĺtok, tu treba dať aj-aj. Kto má kuchynský robot s funkciou miesenia cesta, ušetrí si námahu. Pri kysnutom ceste sa používa hák, ten si poradí aj s hutnejšou hmotou.
Rozpis surovín na polovičnú dávku:
350g hladkej múky
1 ČL sušeného droždia
necelá 1lyžica cukru
2 dcl mlieka
1 celé vajce (z toho pol do cesta a pol na potretie)
1 žĺtko
štipka soli
citrónová šťava alebo kôra z chemicky neošetreného citróna
25g roztopeného masla
Cesto sa po vymiesení necháva asi hodinu zakryté utierkou na teplom mieste kysnúť. Tu je už vykysnuté
Potom sa vyklopí na pomúčenú podložku, rozťľapká a rozdelí na 6 častí zvislým rezom. Z oboch stredných sa vyšúľajú tenké dlhé hady, ktoré navzájom spletieme a vytvoríme z nich oválny veniec. Uložíme na plech vystlaný pečiacim papierom.
dve narezané časti, ktoré boli druhé z oboch krajov, rozdelíme na polovice, dostaneme štyri kúsky, vytvarujeme ich na rovnaké guličky.
Dve z nich rozvaľkáme do kruhu, naplníme makovou plnkou a spojíme do tvaru buchtičky. Makovú plnku som urobila z mletého maku, vyšľahaného bielka a marhuľového lekváru. Tieto plnené buchtičky sa obalia lupeňmi z ďalších dvoch rozvaľkaných guliek, ktoré na štyroch stranách narežeme nožnicami.Vložíme do rúry predhriatej na 175°C a pečieme do červena. Trvá to vyše pol hodiny.
3 komentáre:
Krásny koláčik, vyzerá že sa ti podaril:)
pekné video, čakám na tvoje ďalšie. Držím palce.
rejka, veľmi si ma potešila, ďakujem pekne za podporu:-)
Zverejnenie komentára