streda 7. januára 2015

Tagliatelle v syrovo-smotanovej omáčke


Tagliatelle je talianske pomenovanie širokých dlhých rezancov. Mám ich veľmi rada, lebo sú sýte. Je vlastne jedno, či použiješ tento alebo iný druh prílohových cestovín, takisto dobre by sa hodili aj makaróny, špagety, či obyčajné kolienka.
  Ak máš chuť si ich vyrobiť doma, nech sa páči. Jednoduchšie a rýchlejšie je však použiť hotové, kúpené. V tom prípade bude ľahký obed alebo večera pripravená za necelú polhodinku, čo je pre zamestnané a uponáhľané žienky veľká výhoda:-)
  K príprave tohoto jedla som teda použila hotové tagliatelle, prerastenú údenú slaninu, olivový olej, jeden veľký strúčik cesnaku, tvrdý syr Ementál a tekutú smotanu s 25% tuku. Môže byť aj chudšia, alebo naopak, šľahačková, tá bude ešte chutnejšia.
6 klbiek cestovín som uvarila v osolenej vode. Súčasne som mohla pripravovať aj omáčku: tri plátky slaniny som pokrájala na kocočky a opražila ich na 1 polievkovej lyžici olivového oleja. Pridala som roztlačený strúčik cesnaku a opekala ďalej asi minútu, kým sa začala šíriť jeho omamná vôňa. Priliala som 2 dcl smotany a prisypala na menšie plátky nakrájaný syr. Bolo ho za dve hrste. Medzitým sa mi uvarili cestoviny, scedila som ich a nechala na sitku odkvapkať. Netreba ich premývať, aby sa na nich neskôr lepšie udržala omáčka.
Tú som priviedla do varu, aby sa syr roztopil, stále treba miešať. Ochutila som ju ešte trochou čerstvo mletého čierneho korenia. Roztopený syr ju zahustil, bola akurátnej konzistencie. Do hotovej omáčky som primiešala odkvapkané cestoviny, všetko dobre premiešala a posypala pre efekt posekanou petržlenovou vňaťou. Netreba ich nechať vychladnúť, teplé sú najlepšie;-) 
  Variácií na toto jedlo je neúrekom, už len čo sa druhov a chutí syra týka. Výborné je to napríklad aj s plesňovým syrom, prípadne bryndzou. Polotovary v sáčkoch s názvom Rýchla večera a im podobné sa môžu týmto spôsobom pekne vypoklonkovať z kuchyne. Ja som to urobila už dávno:-)



2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Chutný večera! Niekedy vyskúšam aj na obed.
Nech sa Vám darí a dobre varí kukulienka71!
Pekný deň Vám želá finczi z Varechy.

Iveta Lencse povedal(a)...

Finczi, určite si pochutíte, ďakujem aj za prianie. Pekný deň želám:-)