nedeľa 4. januára 2015


Slané rohlíčky z pľundrového cesta

  Určite sa vám už stalo, že ste uvideli obrázok lákavo vyzerajúceho pečiva a museli ste ho okamžite upiecť. Chuť chrumkavého, čerstvého, ledva vychladnutého pečiva stojí za tú námahu, viackrát sa mi to už potvrdilo.
Tieto vynikajúce rohlíčky som piekla minulý týždeň, keď sa nám minul chlieb a do obchodu sa nikomu nechcelo:-) bol tu teda ďalší pádny dôvod zamiesiť cesto.
  Pľundrové cesto je cesto kysnuté lístkové, prekladá sa a nechá sa opakovane v chlade oddychovať. Musíte si preto na jeho prípravu nechať dostatok času, tak 3 hodinky. Nezľaknite sa, medzitým sa dá robiť aj všeličo iné, samotná príprava nie je taká dlhá. Dôležité je použiť kvalitné suroviny. Pôvodný recept z Pekárnománie som trocha upravila, namiesto bielej hladkej múky som použila špaldovú hladkú a časť ražnej múky. Výber múky nechám na vás, hlavne, aby bola jemne mletá.

Suroviny:
110 g   voda vlažná
170 g   špaldová múka hladká
  50 g   ražná múka
    7 g   cukor kryštálový
  25 g   maslo roztopené
1 mokka lyžička soli
 10 g   čerstvého droždia

Na potretie cesta:
 50 g   mäkkého masla
 25 g   špaldová múka hladká

Na potretie rohlíčkov:
1 celé vajce

Potrebný je ešte plech na pečenie vystlaný pečiacim papierom, pomúčená podložka, valček a radlička.

Pripravíme si kvások z polovice vlažnej vody, rozdrobeného droždia, cukru a dvoch lyžíc múky. Všetko rozmiešame a necháme napučať na teplejšom mieste asi 20 minút. Zatiaľ zmiešame 50g mäkkého masla a 25g múky, touto zmesou budeme potierať cesto, odložíme bokom.
Ku vzídenému kvásku prisypeme zvyšok múk so soľou, prilejeme nie horúce roztopené maslo, zvyšok vody a dôkladne vymiesime cesto. Odložíme ho do chladu na pol až trištvrte hodiny.
Potom cesto na pomúčenej podložke rozvaľkáme, potrieme zmesou masla s múkou a preložíme na tretiny, otočíme o 90°a zase preložíme na tretiny. Znova uložíme do chladu na 45 minút..Odpočinuté cesto znova rozvaľkáme a preložíme, postup s vaľkaním a ukladaním do chladu opakujeme celkovo 3x.
Pri poslednom rozvaľkáme cesto na tvar obdĺžnika. Radličkou ho rozdelíme na polovicu a vykrajujeme trojuholníky, ktoré budeme stáčať. S cestom sa pracuje výborne práve kvôli tomu, že sa necháva oddýchnuť v chladničke, dodáva mu to na kvalite.

Základňu každého trojuholníčka narežeme, týmto ju rozšírime pri stáčaní.
Stáčame od širšej strany tak, že si špic jemne poťahujeme, aby sa navinulo čo najviac vrstiev.
Stočené rohlíčky ukladáme na papier na pečenie nie veľmi blízko k sebe, lebo narastú. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, alebo len žĺtkom s trochou mlieka či smotany. Čím hustejšia zmes na potretie, tým červenšie rohlíky po upečení:-)
Môžeme ich aj posypať sezamovými či ľanovými semienkami, rascou.


Rúru vyhrejeme na 250°C, kým sa tak stane, rohlíky nám ešte podkysnú.
Na tejto teplote ich pečieme 10 minút, potom stiahneme na 200°C a dopečieme asi 8 minút, uvidíme ako červenejú. Necháme vychladnúť a môžeme ochutnať. U nás po upečení mizli rýchlosťou blesku:-)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Vyzerajú úžasne, musím vyskúšať. Gratulujem k novému voňavému blogu.
saracake

Iveta Lencse povedal(a)...

Saracake, som rada, že si ku mne zavítala. Ďakujem pekne. Tie rohlíčky sú fakt super!