utorok 13. januára 2015

Pomaly dusené jelenie stehno


Ďalšie fantastické jedlo, po ktorom sa len tak zaprášilo:-)
Škoda, že som mala len dva rezne z jelenieho stehna, odporúčam z tohoto jedla robiť veľké množstvo. Uvidíte, oplatí sa!
Umyté stehná som poutierala do sucha.
 Kúsok údenej slaniny som vyškvarila a povyberala z výpeku. Naň som nasypala dve menšie pokrájané cibule a 2 na kolieska nakrájané mrkvy. Musela som pridať aj trocha masti. Pražila som ich, kým chytili farbu, prisypala som aj dva či tri bobkové listy a sušený tymián s plátkami strúčika cesnaku.
Na inej panvici som na troche bravčovej masti rýchlo opiekla zo všetkých strán kocky mäsa.
K cibuľovo-mrkvovému základu som pridala dve plné polievkové lyžice hustého rajčinového pretlaku a trocha popražila aj ten. Rúra sa mi už za ten čas vyhrievala na 150°C. Opečené mäso som pridala k základu, osolila a celé zaliala vriacou vodou, asi 3 dcl.
ešte som pridala hnedé šampiňóny na väčšie kusy a po dosiahnutí varu som kastról zakrytý vložila do predhriatej rúry. Pozor! nádoba musí byť ohňovzdorná, žiadne ušká z umelej hmoty:-) O pomalom dusení som písala už v predošlom recepte. Chute ktoré vznikajú pri takejto tepelnej úprave mäsa sa nedajú nijako ináč dosiahnuť. Všetky suroviny odovzdajú zo seba za ten dlhý čas to najlepšie, chute sa navzájom prepoja do jednej slovami neopísateľnej lahôdky. Akonáhle začne tekutina v nádobe bublať, znížime teplotu na 120-130°C. Takto sa jedlo pripraví počas jemného pobublávania za 2,5-3 hodinky. Po prvej hodine zvyknem pokrievku odstrániť.
Myslím, že najlepšou voľbou prílohy je čerstvo upečená bageta. Vytrieť tanier so zbytkom fantastickej šťavičky sa dá totiž najlepšie práve ňou, alebo skyvou jemného bieleho chlebíka. Garantujem vám, že na umytie toho veľa nezostane;-)

2 komentáre:

Motyka povedal(a)...

Kukulienka, len Ti chcem napísať, že zatiaľ nemôžem reagovať na recepty. Čosi mi chýba v NTB. Musí mi to doplniť synovec. Potom prídem pravidelne.

Motyka

Iveta Lencse povedal(a)...

Som rada, že si mi napísala, ďakujem:-)