sobota 17. januára 2015

Domáce roládové lasagne

Uvidela som ich nedávno tuším na Pintereste. A keď veľká dcéra prišla znenazdajky s otázkou, či neurobím lasagne, osud mletého mäsa v chladničke bol spečatený.
Ani si nepamätám, kedy som ich robila naposledy, viem len, že sa mi nepáčilo, že ich treba po upečení krájať ešte na porcie. Tento nápad s dopredu nakrájanými roládkami sa mi veľmi pozdával.
   Zarobila som teda nie príliš tuhé rezancové cesto z 30 dkg hladkej múky, 1 vajca, 1 lyžičky soli a 1 dcl vody. Nechala som ho trocha odpočinúť.
   Zatiaľ som urobila mäsovú plnku:
Veľkú, nadrobno nakrájanú cibuľu som pražila do hneda na oleji, pridala som posekaný cesnak, ešte chvíľu opekala a prisypala som 500g mletého mäsa - mix hovädzieho a bravčového. Rýchlo som ho obracala, osolila, okorenila provensálskym korením a zaliala 140g konzervou paradajkového pretlaku a vodou, ktorou som opláchla vnútro konzervy od zvyškov pretlaku. Omáčka raz prevrela a hotovo, dala som ju bokom.
 Pokračovala som cestom. Rozdelila som ho na polovicu a každú vyvaľkala, porezala na širšie pásy a tie ešte na polovice.
 Na rad prišla bešamelová omáčka:
Asi 50g masla som roztopila, pridala dve kopcovité polievkové lyžice hladkej múky a miešala som túto zápražku na miernom ohni, aby neprihorela. Netreba ju nechať dlho, musí ostať bledá. Zaliala som ju postupne za stáleho miešania metličkou 2,5 dcl studeného mlieka. Za chvíľu zhustla do primeranej konzistencie. Ochutila som ju soľou a mletým muškátovým orieškom. 
  Každý pás cesta som najprv potrela bešamelom, na ten som naniesla vrstvu mäsovej omáčky a na to som nastrúhala tvrdý syr.
 Mala som obavy, ako sa to bude stáčať, či mi to všetko nevytečie, neposunie sa... Bolo to zbytočné, naplnené pásy sa veľmi ľahko stáčali, každé som prevrátila 3-4 krát, podľa dĺžky. Špicaté som začala stáčať od užšieho konca, aby boli zvrchu pekne obalené cestom. Hneď po stočení som ich ukladala do vymastenej jenskej misy.
 Zmestilo sa mi tam 12 kusov, zvyšné asi 4 špicaté pásy cesta som neskôr pokrájala na rezance do zajtrajšej polievky.
Ostatok bešamelu som natrela navrch roládok, naložila na ne aj zvyšok mäsovej omáčky a vrch som posypala strúhaným syrom. Vtedy už bola rúra vyhriata na 180°C. Šupla som misu dnu zakrytú alobalom a zvedavo čakala, či sa lasagne pekne upečú. V niektorých receptoch sa cesto predvára, v niektorých nie. Nechala som ho tam 40 minút v nádeji, že bude dobré. Pred koncom som misu odokryla, aby sa zbytočná tekutina odparila. Na okrajoch misy sa nazbierala poriadna mastnota, ktorá sa však státím a chladnutím pekne vstrebala do cesta.

Roládky som našla, netrebalo nič krájať, len tenkú vrchnú vrstvu plnky, takže moje očakávania boli splnené:-) Som veľmi rada, že niekto vymyslel tento zlepšovák. Každému z nás naraz stačili dve roládky, tak ako sú na tanieri. Dcéra bola tiež veľmi spokojná a manžel si pridal na vrch ešte aj kyslú smotanu. Povedal, že lasagne môžu byť u nás každý týždeň:-))



2 komentáre:

Milovník lasagní povedal(a)...

Ahoj,
toto je perfektní recept, v týdnu si ho jistě udělám! Jen otázka, jaký jsi použila sýr? Goudu? Parmazán? Nebo jiný?

Děkuji
Daniela

Iveta Lencse povedal(a)...

Ahoj, Daniela, použila som Goudu, ale môžeš dať aj parmezán, bude to ešte lepšie;-) Ďakujem za komentár, dúfam, že sa ti lasagne vydarí a bude chutiť. Pekný deň!