štvrtok 25. júna 2015

Tvarohovo-gaštanová pochúťka


Táto maškrta je výplodom mojej fantázie, naozaj nič zložité, nepečený dezert bez dodatočného pridania tuku a cukru. A predsa plná výživných látok.

Suroviny:
3 PL pohánkových vločiek
2 PL ovsených vločiek
250g ochuteného gaštanového pyré
125g 70% čokolády

500g ochuteného tvarohu
3 plátky želatíny
1,5dcl vody
3PL chia semienok
šľahačka
mandle, sekané pistácie

Na korpus som použila posekané pohánkové a ovsené vločky, gaštanové pyré už ochutené cukrom a celú tabuľku kvalitnej 70% čokolády.
Vločky som najprv na miernom ohni nasucho popražila.
Po vychladnutí som ich posekala
nalámanú čokoládu som roztopila nad parou a do nej som nasypala vločky
primiešala som jedno balenie gaštanového pyré
a túto zmes som rukami napatlala do fóliou vystlanej tortovej formy s priemerom 28cm. Forma má odnímateľnú obruč.
korpus som dala do chladničky. Zatiaľ som pripravila plnku: nízkotučný jemný tvaroh bol už ochutený vanilkou a glukózovým sirupom
do hrnčeka s pol deci teplej vody som dala na pár minút napučať tri plátky želatíny.
keď napučala, pridala som ešte 1dcl vody a za stáleho miešania som ju zahrievala na slabom plameni, až kým sa celá rozpustila. Nesmie zovrieť! Nechala som ju mierne vychladnúť a potom som ju vliala do tvarohu. Dôkladne premiešanú zmes som nechala  chladničke asi pol hodiny, aby trocha stuhla, potom som ju vyliala na korpus. Na ozvláštnenie a ešte väčšiu výživnú hodnotu som pridala za dve hrste chia semienok a lyžicou som ich vpravila do hmoty, aby tam mohli napučať. 
dezert sa chladil niekoľko hodín. Je nizučký ale myslím, že pomer korpusu a plnky je akurát. Porcie som kvôli efektu ešte načančala šľahačkou, mandľami a sekanými pistáciami, ale aj bez parády je to chutná maškrta.






4 komentáre:

Martina povedal(a)...

vyzerá božsky len korpus by som urobila sušienkový :-). Ja viem, je to zdravšie a aj viem, žeby som sa mala uberať týmto smerom - zdravším, ale keď je to takéééé ťažkééééé. Každopádne koláčik super :-).

Iveta Lencse povedal(a)...

Vďaka za pochvalu, rikinka:-) určite, aj so sušienkovým korpusom si ho viem predstaviť. Chcela som niečo nové, bez múky, pohánkové vločky sú u mňa teraz v kurze. Recepty tohoto typu sú vždy pre inšpiráciu, dá sa v nich vyšantiť podľa vlastnej fantázie, to je na nich najlepšie. Do ničoho sa netreba siliť, ani do zdravšieho, lebo to ide na úkor chuti a človeka to potom odradí niekedy. Treba ísť svojou cestou, skúšať kombinácie, hlavne, aby to jedlo chutilo, myslím si.

Martina povedal(a)...

Ivetka byť na mne, tie vločky by som tam dala, len zbytok rodiny by mi to nejedol :-). Keby sa mi chcelo variť na 2x, dám prednosť zdravším jedlám ako kedysi. No toho času som dosť unavená na to.., čo ma síce hnevá, ale ved nezomieram :-). Pekný blog a chutné recepty máš. Rada sa tu zastavím :-)

Iveta Lencse povedal(a)...

Tak to je ten tažší prípad. U nás sa to pohlo nedávno, manžela presvedčili články z fitnes stránok:-)
Ďakujem ešte raz, Rikinka, vždy Ťa rada "uvidím" znovu.