nedeľa 5. mája 2019

Koláčik z lásky

Už som tu dávno-pradávno nebola, je načase svoj rest napraviť.
Koláčik, ktorý sem pridávam je z kategórie "bez pridaného cukru a bez múky" , no keďže som si ho stvorila sama, ťažko ho pomenovať podľa surovín, kde ani jedna nehrá hlavnú rolu.
No pretože je Deň matiek (v maďarskom kalendári je to prvá májová nedeľa), pomenovala som ho koláčikom z lásky:-) Dcérka mi pred chvíľou priniesla leporelo pripravené v škole s dojímavou básničkou a krásnym tulipánikom a kresbičkou, tak ten láskyplný pocit vo mne ešte doznieva.

Od obeda mi ostalo pár lyžíc potlačených varených batátov, reku, upečieme čosi, kde ich upotrebíme. Niečo zdravšie, lebo sa znova snažím ignorovať bielu múku a biely cukor v mojej kuchyni.
Suroviny:
50g opražených lieskových orieškov, 2 vajcia L, 1 PL medu, 1 veľké jablko, 1 varený potlačený batát, 1PL rastlinného oleja, 0,5 ČL prášku do pečiva, na hrot noža mletá škorica

Postup:
Oriešky som na suchej panvici za strednej teploty popražila, nasypala na utierku, zabalila do nej a po miernom ochladnutí poriadne požmolila, aby sa uvoľnila šupka. Obielené oriešky som pomlela v elektrickom sekáčiku.
2 celé vajíčka s lyžicou medu som elektricky šľahala do hustejšej peny. Trvá to asi 5 minút.
Prisypala som oriešky zmiešané s práškom do pečiva a škoricou, lyžicu oleja, potlačený batát a jedno veľké jablko bez šupky nastrúhané na veľkých okách. 
Zmes som poriadne premiešala a vyliala do pekáčika vystlaného namočeným a vyžmýkaným pečiacim papierom. Takto papier viacej poslúcha a dá sa vtlačiť aj do rohov pekáčika.
Rúru som mala vyhriatu na 170°C, koláč som piekla 45 minút so špajdlovou skúškou. 

Radím krájať a ochutnávať až keď je vlažný. Moje dojmy z neho: vôňa celkom dobrá, vzhľad naturálny,  konzistencia kupodivu skvelá, nedrobivý, vláčny, veľmi šťavnatý koláčik. To najlepšie naposledy: chuťovo fantastický. Veľmi príjemne cítiť oriešky, jablko, aj batát pobláznený troškou škorice. Sladkosť úplne primeraná použitým surovinám, dosladiť sme nepotrebovali.

Keď skúšam doma niečo nové, mám obavy, ako to bude našim chutiť, bo aj malá je zhýčkaná a vyberavá už.
Jasné, že najviac ma poteší, ak moje výtvory chutia. Radosť bola dvojnásobná, z vyznania lásky, aj z toho, že máme dobrý recept a lahodu v žalúdku.

2 komentáre:

Majka povedal(a)...

Ivetka, super napísané. Inak ešte mi nikdy nenapadlo papier na pečenie namočiť. Zvykla som ho dať na trošku mokrý plech, aby zostal na mieste. Ale najbližšie určite vyskúšam celý namočiť :) . Chválim aj receptík :)

Iveta Lencse povedal(a)...

Ahoj, Majka, mokrý papier je vhodný hlavne do foriem s vyššími stenami a menšími rozmermi, je to ľahšia manipulácia potom. Ďakujem pekne za milý komentár.